Voeding en prostaatkanker
Prostaatkanker Prostaatkanker is de meest gediagnosticeerde kanker bij de mannelijke bevolking in België. Eén man op tien zal tijdens zijn leven te maken krijgen met prostaatkanker. Indien op tijd gediagnosticeerd, is het mogelijk te genezen van kanker. Zelfs in een gevorderd stadium kan een behandeling de symptomen wegnemen en de levenskansen verbeteren.
Voeding en prostaatkanker Wetenschappelijke studies suggereren dat, door het voedingspatroon te veranderen, een man het risico op prostaatkanker kan verminderen, of, indien reeds gediagnosticeerd, de evolutie van de kanker kan verminderen.
Mediterraans dieet
Mediterraanse voedingsgewoonten en prostaatkanker mortaliteit
Mediterraanse voedingsgewoonten … in funktie van specifieke voeding: Groenten en fruit, Granen, Vis Onverzadigde vetzuren melkproducten Vlees en gevogelte Verzadigde vetzuren
Groenten en fruit en prostaatkanker risico Fruit: weinig invloed! Groeten: wel invloed! minder gevorderde prostaatkanker (stadium III en IV) (Groenten RR = 0,41, IC 95% = 0,22 à 0,74; P (trend) = 0,01). Kirsh et al., J Natl Cancer Inst. 2007 Aug 1; 99 (15) :1200-9.
Groenten (kruisbloemige), uien en look… Kirsh VA et al., J Natl Cancer Inst. 2007 Aug 1;99(15):1200-9. Galeone C et al. Am J Clin Nutr. 2006 Nov;84(5):1027-32.
Tomaten (gekookte)!
Hoge inname van tomatenprodukten beschermt tegen prostaatkanker Mannen die 10 porties tomatenproducten eten per week blijken 35% minder risico te hebben op prostaatkanker. Tomaten bevatten hoge concentraties lycopeen en aanverwante carotenoïden die de ontwikkeling van prostaatkanker remmen. Advanced (stages C and D) prostate cancers (multivariate RR = 0.47; 95% CI = 0.22-1.00; P for trend = .03) Giovannucci E et al, J Natl Cancer Inst. 1995 Dec 6;87(23):1767-76.
Vis consumptie Hoge consuptie van vis toont een signifikante 63% vermindering van prostaatkanker mortaliteit 4 cohort studies (n = 49,661), RR: 0.37; 95% CI: 0.18, 0.74]. Szymanski KM et al. Fish consumption and prostate cancer risk: a review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2010 Nov;92(5):1223-33.
Voeding rijk aan omega-3 vetzuren (EPA, DHA ...) Beschermen tegen agressieve prostaatkanker Fradet V et al., Clin Cancer Res. 2009 Apr 1;15(7):2559-66.
Franse paradox… verzadigde vetzuren en prostaatkanker mortaliteit
Gegrild rood vlees en charcuterie… Red and processed meat may be positively associated with prostate cancer. Sinha R et al. Am J Epidemiol. 2009 Nov 1;170(9):1165-77.
“trans” vetzuren Blood levels of trans isomers of oleic and linoleic acids are associated with an increased risk of nonaggressive prostate tumors Chavarro JE et al., Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2008 Jan;17(1):95-101.
Olijfolie en koolzaadolie Alpha-Linolenic acid (ALA; 18:3n-3) inconsistent findings. Simon et al.,Am J Clin Nutr. 2009 May;89(5):1558S-1564S. López-Miranda et al., Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2010 May;20(4):284-94.
Melkproteinen “A 35-g day(-1) increase in consumption of dairy protein was associated with an increase in the risk of prostate cancer of 32% (95% CI: 1-72%, P(trend)=0.04).” Allen et al., Br J Cancer. 2008 May 6;98(9):1574-81. “Dairy products: pooled relative risks of advanced prostate cancer were 1.33 (95% CI = 1.00 to 1.78; P = .055) for the highest versus lowest intake categories of dairy products.” Gao X et al., J Natl Cancer Inst. 2005 Dec 7;97(23):1768-77.
Soja proteinen en prostaatkanker Mannen die sojaproteïnen in hun dagelijkse voeding hebben geïntegreerd, zoals Aziaten, vertonen minder prostaatkanker. Hwang YW et al., Nutr Cancer. 2009;61(5):598-606
Groene thee Naast soja is de consumptie van groene thee, eveneens populair in Aziatische landen, een beschermende factor tegen prostaatkanker.
Voeding die kan beschermen tegen prostaatkanker: