4.2 Deels ontzuiling, maar ook nieuwe verzuiling

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Nederland in puin na WOII
Advertisements

H3 Democratie in de 20e eeuw
Ontstaan van politieke partijen
Christendom in Nederland
Historisch overzicht Paragraaf 5.3
NL na 1945: paragraaf 2 Woelige jaren.
Do’s and Don’ts presentaties
NL na 1945: Sober en spaarzaam
Kiesrecht Schoolstrijd/ Pacificatie Verzuiling
Politieke organisaties in de 19de en 20ste eeuw
Hoofdstuk 6 Democratisering
Politiek en staatsinrichting in Nederland en Europa.
Het socialisme Paragraaf 7..
Conflicten tussen kapitaal en arbeid
De opkomst van het christendom
Liberalen, socialisten confessionelen
Paragraaf 5.4 De strijd om de school.
Nederland tijdens de bezetting
Interbellum en Vrede van Versailles.
De Republiek in een tijd van vorsten Een Gouden Eeuw voor de Republiek § 3.3.
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Kenmerk 21 De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Les 43: De Contra-Reformatie.
Tijdens WO II leiders van de politieke partijen gevangen in Sint Michielsgestel Discussie over de situatie na WO II → er moet een einde komen aan de verdeeldheid.
19de eeuw (5.1) Vanaf 1870 beheersen 3 kwesties de Nederlandse politiek -kiesrechtstrijd -sociale kwestie -schoolstrijd Rond die 3 kwesties vindt in Nederland.
Het interbellum.
Nederland na WO II.
Nederland in de 20ste eeuw
Historisch overzicht Nederland
Verzuiling en ontzuiling in Nederland
§1 Nederland verzuilt.
H2 Politieke stromingen
De staatsinrichting van Nederland.
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 1 - Verzet en.
Paragraaf 1.2 Bestuur en cultuur.
Paragraaf 3: kerk en school
Tijd van steden en staten ( n. Chr.)
Hoofdstuk 2. Recht op een stem
Staatsinrichting, Paragraaf 2
Vrijheid en democratie Democratisering in Nederland
Politieke partijen en stromingen tot 1940
Par 8 Opkomst van politieke partijen in de 19e eeuw
Op weg naar een eerlijker bestuur
Hoofdstuk 4 Nederland verzuild en verzorgd
Nederland verzuild en verzorgd Par 1
Media & verzuiling.
Koning Willem II Zoon van de krachtdadige Willem I Was in 1848 bang zijn koningschap te verliezen Werd in één nacht liberaal Stemde in met de liberale.
De twintigte eeuw 1900 – 1919.
Politieke stromingen De confessionelen
Waarom stemde de Nederlanders, voor WOII, niet op de NSB
H3 Democratie in de 20 e eeuw Hoe hebben de rechtsstaat en parlementaire democratie zich ontwikkeld tussen 1920 en 1980?
De Verenigde Staten. §2. Voor indianen is geen plek meer. Voordat de Europeanen kwamen, waren de indianen de enige bewoners van Amerika. De indianen hadden.
De Verenigde Staten. §1. Dertien Staten vormen één land. In 1607 stichtten de Engelsen dertien kolonies aan de oostkust van Noord- Amerika.
Evolutie van de democratie in Nederland Met de Acte van Verlating van 1581 werd de onafhankelijkheid van de Republiek uitgeroepen, die na afloop.
De tijd van burgers en stoommachines H10 Politieke strijd en emancipatie Vroegmoderne tijd 19 e eeuw Paragraaf 10.1 ‘Conservatisme en liberalisme’
Ontzuiling en secularisatie
Staatsinrichting van Nederland (deel 1)
Het interbellum Nederland in het interbellum
Tijd van burgers en stoommachines 1800 – 1900
de tijd van burgers en stoommachines
3 Jongeren in opstand.
Paragraaf 10.3 ‘Naar de verzuilde samenleving’
Politieke stromingen 2.1 t/m 2.3.
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 27 - Verzet en.
§3.4 Politieke stromingen
Ter voorbereiding op de toets van as. woensdag.
Transcript van de presentatie:

4.2 Deels ontzuiling, maar ook nieuwe verzuiling

Deels ontzuiling vanaf de jaren 60 in de twintigste eeuw De verzuilde organisaties zagen hun aanhang dalen. Voorbeelden voor die ontzuiling zijn: 1. De confessionele partijen verloren kiezers. er ontstonden nieuwe partijen 2. De drie grote partijen van de katholieke en de protestantse zuil (KVP,ARP en CHU) gingen op in één nieuwe partij: het Christen Democratisch Appèl(CDA). 3. Het protestantse weekblad De Spiegel en het weekblad Katholieke Illustratie verdwenen. De Volkskrant wilde geen katholieke krant meer zijn. 4. De oude omroepen kregen concurrentie van nieuwe zoals de TROS en Veronica, die tot geen zuil behoorden 5. In het confessionele onderwijs werden ook niet-confessionele als docent toegelaten. 6. De socialistische en katholieke vakbeweging(NVV en NKV) gingen samen de Federatie Nederlandse Vakbeweging(FNV) vormen. 7. De katholieke en Protestantse werkgeversorganisaties vormden het Christelijk werkgeversverbond(NCW) en fuseerden later met het Verbond van Nederlandse Ondernemingen(VNO) tot VNO-NCW.

Maar op veel gebieden is er nog steeds verzuiling 1. Er bestaan nog steeds confessionele, socialistische en liberale partijen. 2. De verzuilde omroepen bestaan nog steeds. er kam er zelfs een bij. de Evangelische Omroep(EO). 3. Er kwam een nieuwe zuil op de islamitische. 4. Het hele onderwijs is nog steeds verzuild en wordt de laatste jaren met islamitische scholen uitgebreid. 5. Ook de zieken- en bejaardenzorg is nog steeds verzuild

Oorzaken van de gedeeltelijke ontzuiling 1. Toenadering tussen socialisten en confessionelen Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden socialisten en confessionelen elkaar leren waarderen. De socialisten keerden zich na de Tweede Wereldoorlog niet meer tegen de Kerk. In de periode 1946-1958 werkten de socialisten en confessionelen samen in de regering. 2. Kerkelijke leiders tegen isolement in eigen kring De bisschoppen spraken zich uit tegen het ' ísolement in eigen kring' .Maar de kerkelijke leiders wilden niet dat ieder nu zijn eigen zuil ging verlaten. Ze riepen alleen maar op tot samenwerking.

Oorzaken van de gedeeltelijke ontzuiling 3. Minder invloed van Kerken Bij de katholieken liep het kerkbezoek in de jaren '70 van de vorige eeuw met de helft terug. Een groeiend aantal mensen vond dat politiek en godsdienst los van elkaar moesten staan. Veel katholieken waren 'mondig' geworden. Zij verwierpen bijvoorbeeld de strenge seksuele moraal die onder andere het gebruik van voorbehoedmiddelen verbood.