U vraagt, wij scannen Grootschalig digitaliseren van archivalia op verzoek van de klant VGI Studiemiddag 12 sep 2008 Marc Holtman Stadsarchief Amsterdam.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Homcom Stelt voor:. RolandRolandRolandRoland Street View.
Advertisements

“Digitaal delen is het nieuwe hebben” 9 vragen over de toekomst van overheidsinformatie ICTU Café 11 februari 2014.
Welkom op de website van VTDO Mijn naam is Hans Blauw, adviseur in telefonie en data. 80% van alle bedrijven heeft haar telefonie en data niet optimaal.
TagCloud Alle wervingsmiddelen onder 1 dak.
BioComposiet Van restafval naar product BioComposiet groep : Perry van Adrichem Ricardo Struik Tim van Paassen Arno Droogers.
Databases via internet
Thinkquest2 versie 2013 info: vanaf februari 2013.
De kracht van HBSoftware B.V Als uw markt verandert, verwachten uw klanten dat u daar snel op reageert. Wij kunnen u daarbij helpen. Vanuit onze branchefocus.
Meer informatie? Ga naar:
Meer informatie? Ga naar:
Logo's voor carnaval: bij ons kunt u zelf een logo voor carnaval ontwerpen en maken, en bent u snel en goedkoop klaar voor carnaval! Op
Embleem Logo: mooier, beter én goedkoper dan geborduurde emblemen! Op embleemlogo.nl kunt u met een paar muisklikken stoffen logo's of emblemen van foto.
Carnavalslogo: mooier, beter én goedkoper dan geborduurde logo's!
Bedrijfskleding Bedrukken in Enschede: full color instrijk emblemen uit Enschede geeft een veel mooier en beter resultaat dan het borduren van emblemen.
Een korte introductie…. Wanneer u zich op onze business to business website registreert, ontvangen we hiervan direct een melding.
Schatten van Stadsarchief Amsterdam 12 april 2011
01 van 06 Portal4U Loe Hameleers Twan Saleming Klanten: Wat kost dat artikel? Wanneer wordt geleverd? Die werkt hier niet meer.. Die factuur ken ik niet.
TER REGISTRATIE AANBIEDEN
Grootschalige digitalisering voor Archiefbank Amsterdam Stadsarchief Ellen Fleurbaay presentatie voor PRISSMA, 9 februari 2009.
Onderzoek 1: Enquête Gemaakt door Mike, Dylano, Iheb en Brain.
De kracht van Qurius Qurius heeft al ruim 15 jaar ervaring met het implementeren van Microsoft Dynamics ERP software, en als één van de weinigen met ge.
Archivalia Raadpleegmodule Archiefbank Overzicht Archieven en Collecties Inventarissen Nadere toegangen Bibliotheek Beeldbank Overzicht Archieven en Collecties.
Digitalisering vereenvoudigd Technische aspecten van digitale reproductie van archiefstukken Mini-symposium25 april 2006.
Introductie/Agenda 1 Cor Verbaas 1.Business Analist. 2.Werkzaam bij AEP sinds juni Verantwoordelijk voor de business applicaties binnen AEP. 4.MFGPro.
E-Team 2003 E-Government Dordrecht Mark Voogd, programma-manager e-government Corné Dekker, informatie-architect e-government Information Retrieval Day.
Web Intake Systeem een uniek gemeentelijk project.
E-Team 2004 de midoffice binnen de e-goverment architectuur Corné Dekker, informatie-architect e-government Overheid & ICT, 29 april 2004.
Op zoek naar het uw verleden
FlexForum februari 2009 Deel : Release
U bent nergens mooier, beter én goedkoper uit voor kleding badges dan bij ons! === Kijkt u zelf op -> online kleding badges ontwerpen.
Meer informatie? Ga naar:
Emblemen borduren: mooier, beter én goedkoper met onze geborduurde emblemen! Op emblemenborduren.com kunt u met een paar muisklikken zelf stoffen emblemen.
Digitale duurzaamheid: (ook) een kwestie van organiseren Inge Angevaare, coördinator Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid DEN conferentie - 10 december.
Het KB e-Depot Waarom, wat en voor wie
Logo op kleding: mooier, beter én goedkoper dan geborduurde emblemen! Op embleemlogo.nl kunt u met een paar muisklikken stoffen logo's of emblemen van.
Embleem op kleding: mooier, beter én goedkoper dan geborduurde emblemen! Op embleemlogo.nl kunt u met een paar muisklikken stoffen emblemen van foto kwaliteit.
Bedrijfskleding Bedrukken: mooier, beter én goedkoper dan geborduurde emblemen! Op bedrijfs-kleding-bedrukken.nl kunt u met een paar muisklikken stoffen.
Carnavalskleding bedrukken: met onze strijkemblemen bent u snel, mooi en goedkoop klaar voor carnaval! Op of
Bedrijfskleding Bedrukken in Hengelo: full color instrijk emblemen zijn de beste oplossing voor het laten bedrukken van bedrijfskleding, het betere alternatief.
Meer informatie? Ga naar:
Wilt u zelf uw textiel bedrukken? Met een mooi plaatje, of logo?
Meer informatie? Ga naar:
Meer informatie? Ga naar:
==== Snel naar voor uw carnavalskleding ====
Carnaval strijkembleem: bij ons kunt u zelf carnavals emblemen ontwerpen en maken, en bent u snel en goedkoop klaar voor carnaval! Op
Strijk Emblemen: mooier, beter én goedkoper dan geborduurde emblemen!
Carnaval emblemen: met onze strijkemblemen bent u snel, mooi en goedkoop klaar voor carnaval! Op kunt u met een paar muisklikken.
Carnavals logo's: bij ons kunt u zelf carnavals logo's ontwerpen en maken, en bent u snel en goedkoop klaar voor carnaval! Op
Zelf embleem maken? Snel, origineel én goedkoop?
U wilt logo's borduren? Niet doen: bij ons kunt u zelf een logo ontwerpen en laten maken, en daarna zelf op uw kleding strijken, sneller, mooier en gemakkelijker.
Logo strijken: bij ons kunt u zelf een logo ontwerpen, laten maken, en zelf op uw kleding strijken, ook voor bv carnaval! Op kunt.
Schaalberekeningen Hoofdstuk 1 Australië.
19 juni 2008 E-depot: de Rotterdamse praktijk Josje Everse Projectleider E-depot.
Opslag Formaten.
Prototype kwartaalrapportage en dashboard
Carnavalsemblemen: bij ons kunt u zelf emblemen ontwerpen en maken, en bent u snel en goedkoop klaar voor carnaval! Op kunt.
?.
Zelf carnavalskleding maken? Snel, origineel én goedkoop?
Wat is een backup? Een back-up is een reservekopie van gegevens die zich op een gegevensdrager (bv. de harde schijf) bevinden.
Het afdrukken van documenten is niet een moeilijke taak, zoals iedereen een printopdracht kan geven op hun thuis-pc aangesloten met een printer, maar.
On(der)wijs archief Archiefpraktijk op de Haagse Hogeschool.
Optimalisering inhoudelijke opname en ontslaggegevens.
15 september 2014 Help, ik heb geen e-depot Workshopleider: Jeroen Jonkers Begeleiding: Margriet van Gorsel.
Gids door Doccle Doccle. De Cloud 2 1.Wat is de Cloud? 2.Voordelen van de Cloud 3.Nadelen van de Cloud 4.Doccle is geen cloudapplicatie.
Snel en goedkoop een sweater bedrukken Sinds de komst van het internet hebben zich vele interessante ontwikkelingen voorgedaan op het gebied van applicaties.
Voor wie is de Who? En wat moet de bibliotheek er mee?
<naam van werkgroep>
Digitalisering bij het Nationaal Archief
Kluwer The end of Publishing
Archipro – digitaal archief overdragen
Transcript van de presentatie:

U vraagt, wij scannen Grootschalig digitaliseren van archivalia op verzoek van de klant VGI Studiemiddag 12 sep 2008 Marc Holtman Stadsarchief Amsterdam

Alle inhoud is geïndexeerd door zoekmachines zoals Google Zijn we nu klaar? De aanleiding Sinds 2004 zijn alle inventarissen van het SAA online via website beschikbaar Het zoeksysteem werd al meteen na lancering intensief gebruikt Online inventarissen

Voor inzage in de stukken moet nog steeds een bezoek worden gebracht aan de studiezaal “Waar zit de knop om de plaatjes te bekijken”? De Archiefbank Inventarissen zijn vanuit het oogpunt van de gebruiker beperkt De meest gestelde vraag van onze gebruikers was dan ook “Waar zijn de plaatjes?”

En zij er geregistreerde Archiefbank gebruikers Oftewel, de Archiefbank: In 2006 hebben we besloten om die knop te ontwikkelen Op dit moment bevat de Archiefbank meer dan scans De eerste versie is in juli 2007 gelanceerd De Archiefbank Een systeem voor het raadplegen en downloaden van archivalia via het web “Waar zijn de plaatjes?”

Als we alle aanvragen voor digitalisering kunnen verwerken dan kunnen we concluderen dat er geen achterstand is in digitalisering en dat de doelstelling dat de gebruiker stukken digitaal kan raadplegen is gehaald Waar dus mee te beginnen? Het SAA beheert 32 kilometer archief Alle openbare inventarisnummers kunnen voor digitalisering worden aangevraagd Uit een onderzoek naar aanvragen van originelen op studiezaal blijkt: er zijn geen publieksfavorieten U vraagt Digitaliseren op verzoek van de klant In de Archiefbank stelt de gebruiker daarom de prioriteiten in digitalisering Hoeveel tijd kost het om 32 km archief te digitaliseren? 1 meter archief = scans Bij een productie van scans per week is na 431 jaar elk stuk gedigitaliseerd

Dit kan alleen maar worden gerealiseerd wanneer aan twee voorwaarden wordt voldaan: De levertijd moet zo kort als mogelijk zijn U vraagt Korte levertijd 1. Een gestroomlijnd, efficiënt georganiseerd werkproces voor grootschalige digitalisering 2. Een snelle, gebruikersvriendelijke webapplicatie

We hebben daarom een nieuw werkproces ontwikkeld, met De gebruiker zal dus vaak een groot aantal scans nodig hebben Archiefonderzoek loopt al snel in de tientallen, tot honderden documenten Dit betekent dat de productiekosten zo laag als mogelijk moeten blijven De prijs moet in het verlengde liggen van de prijs van een eenvoudige kopie op studiezaal U vraagt Lage kosten Grootschaligheid en kwaliteit afgestemd op het gebruiksdoel als uitgangspunten Voorbeeld aanvragen He, betalen voor scans? Het probleem met raadplegen van scans van archivalia is dat een kwaliteit “minder dan leesbaar” geen nut heeft Het SAA stelt levering van een reproductie via het web gelijk aan levering van een kopie op studiezaal En méér dan leesbaar ook niet Maar wat vindt het publiek hiervan? Bijvoorbeeld Aad en Jan?Aad en Jan

Toch heeft digitalisering natuurlijk wel een conserveringsfunctie: de originelen hoeven het depot in principe niet meer te verlaten En NIET als a substituut voor de originelen De scans gemaakt in dit reproductieproces zijn gemaakt voor raadplegen door de gebruiker Wij scannen Voor archiefonderzoek via het web Conservering van de originelen blijft de belangrijkste zorg

De documenten die in dit proces worden gedigitaliseerd zijn Wij scannen Een breed spectrum aan documenttypen Klein en groot formaat (tot formaat krant) Losse en vastbladige eenheden Kaartsystemen Oud en modern materiaal Laag en hoog contrast documenten Tekst, en tekst en beeld Hybride vormen Voor alle documenttypen geldt dezelfde kwaliteitsstandaard

Om de kosten zo laag als mogelijk te houden volgt de kwaliteitsstandaard uit het gebruiksdoel De kwaliteitsstandaard luidt als volgt Wij scannen Met een kwaliteitsstandaard gebaseerd op het gebruiksdoel Raadplegen van gedigitaliseerde archivalia via het scherm of in print Informatie leesbaar in het origineel moet leesbaar zijn in de scan Een punt op de i moet als zodanig herkenbaar zijn Reproductie papierstructuur en exacte kleurreproductie niet van hoogste belang Prijsvergelijking (gemiddeld) Foto : 2 – 4 Euro Archivalia, Metamorfoze: 0,65 Euro Archivalia, Archiefbank: 0,20 Euro

Om ook de opslagkosten zo laag als mogelijk te houden slaan we geen ongecomprimeerde bestanden op Wij bewaren Geen aparte, ongecomprimeerde scans KleurruimteRGB Bittdiepte8 bits per kanaal Curve (“contrast”) zodanig dat de scans op zowel een beeldscherm als print leesbaar zijn OpslagformaatJPEG Compressiekwaliteit 10 (Photoshop)

Dit resulteert in een scan met: Op de webserver worden afgeleiden gemaakt voor inzoomen en contrastfilter voorbeeld De scans worden opgeslagen in ons interne digitaal depot én op de webserver (alle images zijn online beschikbaar) Wij bewaren Geen aparte, ongecomprimeerde scans Een relatief kleine bestandsgrootte Uitstekende leesbaarheid op scherm en print Genoeg flexibiliteit

Wij hebben een reproductieproces ontwikkeld waarin we ongeveer scan per week op basis van klantaanvragen (plus aanvulling eigen selecties) kunnen verwerken Bovendien hebben we in-huis een workflowsysteem ontwikkeld dat optimaal aansluit op de bestaande systemen en procedures Maar ook grootschalige digitalisering op projectbasis volgt dit proces Er zijn nauwelijks richtlijnen en best practices voor grootschalige digitalisering Het reproductieproces Ontwikkeling van het reproductieproces

Identificatie op basis van orderbonnen Uitgangspunten Uitgaan van bestaande metadata Het complete inventarisnummer wordt altijd gescand Constante productie ( scans, +/- 1,4 meter)

Betekenisloze bestandsnamen Identificatie op basis van orderbonnen Uitgangspunten Uitgaan van bestaande metadata Het complete inventarisnummer wordt altijd gescand Constante productie ( scans, +/- 1,4 meter)

Archiefbank aanvraagBeheersystemen A Order Orderbon Filename A03764 A Order number Serial number Scanning order A A A Range: A – A Archief 195 Invnr 836 Order A03764 A A Scanrapport A A A A A digits Barcode registration Na registratie komt de betekenis van het ordernummer te vervallen We kunnen daarom spreken van betekenisloze bestandsnamen Import

Intensieve samenwerking met digitaliseerder Betekenisloze bestandsnamen Identificatie op basis van orderbonnen Uitgangspunten Uitgaan van bestaande metadata Het complete inventarisnummer wordt altijd gescand Constante productie ( scans, +/- 1,4 meter) Geen kwetsbaar of op onconventionele wijze verpakt materiaal Scanning is uitbesteed Eenvoudige voorbewerking

Het reproductieproces is gestroomlijnd, efficiënt is georganiseerd, en geautomatiseerd waar mogelijk De back- en frontofficesystemen gebruikersvriendelijk zijn en optimaal aansluiten op de behoeften van klant en medewerker De kwaliteit van de scans, compressie en bestandsformaat zijn afgestemd op het gebruiksdoel Conclusies Grootschalig digitaliseren van archivalia voor lage kosten en met een korte levertijd is mogelijk wanneer:

En tenslotte… De Archiefbank is genomineerd voor de Computable “ICT project van het jaar” Award De andere kandidaten zijn grote commerciële giganten Degene met de meeste stemmen wint Help ons daarom om deze prijs te winnen en breng uw stem uit: