Www.vdab.be 0800 30 700 EVC ACV seminarie Brugge 25 09 2009.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kinderrechtencoalitie Jongvolwassenen
Advertisements

Leren en Werken in de carrosseriebranche. 16 februari 2006.
Voorstelling van de afstudeerrichting Marketing Management.
Loopbaanbegeleiding in Vlaanderen
Het Techniek- en MotivatieKompas Leerlingen in hun kracht brengen.
Hoe stimuleren we de doorstroming van een stedelijk jongerenpubliek naar het hoger onderwijs? Marjan Van de maele - JES vzw.
EVC: Erkenning Verworven Competenties Laat zien wat je waard bent! Toepassing bij [corporatie]
Doorstroomproject Jobclub-Vokans/art. 60
WETEN WAT PERSONEEL WAARD IS
Ja maar, bij ons gaat alles goed Wij hebben geen problemen Ik heb een idee! Zullen we het zo doen? Andere prioriteiten, geen tijd Dat willen we nietPast.
HET NIEUWE PAKKET “KIEZEN VOOR WERK”
Starten met competentiemanagement, een eenvoudige klus ?
proudly presents DE ARBEIDSMARKTREGISSEUR.
Competentiecentra PROVINCIE ANTWERPEN.
28 mei - Ad-Manifestatie Ad en Flexibilisering Hans Daale Leido.
HBO5 in Vlaanderen LEIDO, 8 april 2013 Liesbeth Hens
Nieuwe loopbaanvisies
Onderwijs en Gender – Gender en studiekeuze in hoger onderwijs en de stap naar de arbeidsmarkt André Van Hauwermeiren.
Een lange weg naar erkende kwalificaties
Welkom!.
Certificeren van assessoren __________________________________ Workshop congres LLL op een HOger plan! Erkennen van Verworven Competenties Antoinette van.
VKS als brug tussen onderwijs en arbeidsmarkt De Vlaamse kwalificatiestructuur in perspectief
Utrecht, 11 juni
Dienst Ondersteuningsplan Oost-Vlaanderen VOORSTELLING VAN DE WERKING.
INFODAG Wat na secundair onderwijs? Beroepeninfo Beroepeninfo Lessenpakket Lessenpakket ‘Start van een loopbaan’ Luc.
Medewerkersenquêtes en kwaliteitszorg Netwerk kwaliteit lokale besturen & Netwerk kwaliteit Vlaamse overheid Piet Cosemans Kwaliteitsmanager.

Als publieke dienstverlener wil de VDAB : voor werkzoekenden,
proudly presents DE ARBEIDSMARKTREGISSEUR.
Wat is het eigenlijk? Welke bedoeling zit erachter? Waarom is dit belangrijk voor mij? Wat, hoe, wanneer, wie en vragen!
Competent van kop tot teen! Studiedag 8 juni 2010 Gedragsgericht interviewen bij werving en selectie van nieuwe medewerkers Annelies Poppe Charlotte De.
Gedragsgericht Interview
Feedback bij de strategieën van de werkgroep tabak Gezondheidsconferentie dag 2 30 november 2006.
Voorontwerp van decreet betreffende de Vlaamse Kwalificatiestructuur Geel 10 maart 2009.
SAMEN LEVEN Team projecten en evenementen. VERLOOP INFO SESSIE  1. De dienst “Samen leven”  2. Projectwerking Antwerpen Noord (team projecten en evenementen)
De rol van Kenniscentra in het Onderwijs »Peter Weisscher »Regioconsultant PMLF.
EVC en de CGKS Woerden 22 mei 2007 Erik Kaemingk Kenniscentrum EVC
Kwaliteit in examens, borgen en stimuleren. Kwaliteitsborging EVC-procedures EVC in het MBO 22 mei 2007 Henk van Leeuwen Manager externe betrekkingen KCE.
Kwaliteitscode EVC EVC in het MBO ~ CompetentCity Erik Kaemingk & Cissy Johann.
EVC bij de buren – 27 november 2007 – Karine Janssens – Universiteit Gent EVC bij de buren EVC bij de buren in Vlaanderen Karine Janssens EVC-coördinator.
AFGESTUDEERD? WERKZOEKEND?
Aan de bak Behoefte aan arbeidsbemiddeling in een detentiecontext.
Publieke Zaak SLIMMER WERKEN. Publieke Zaak WELKOM –De dagindeling –Korte presentaties van VWS, BMC en een praktisch verhaal –11.30 uur 1 ste Workshopronde.
EVC: Erkenning Verworven Competenties Laat zien wat je waard bent! Toepassing bij [corporatie]
Ervaring vanuit ervaringsbewijzen omtrent standaarden.
Update 1 september 2014 Marijke Wilssens opleidingscoördinator
Het Europass certificaatsupplement
WEB vzw - Steenweg Op Tielen Turnhout - www. webwerkt
Toon aan wat je waard bent
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s vmbo: LOB
Testcentrum ervaringsbewijs Testen en informeren.
Testcentrum ervaringsbewijs Testen en informeren.
OPDRACHT 3 vakdidactiek Mbo
Testcentrum ervaringsbewijs Testen en informeren.
Actieve bemiddeling door de toegewezen consulenten van de VDAB.
Functiecreatie… Gemeente Wijchen samen met Sociale Werkvoorziening BREED hoe laat je het werken in de praktijk Gemeente Wijchen samen met Sociale Werkvoorziening.
“Digi-bord toepassing sollicitatietraining” Doeworkshop voor arbeidsconsulenten Tom, Trainer.
Fixatie-arm beleid: Team- of ziekenhuisdoelstelling Isa Michiels
Werkgevers houden niet van AC/DC of toch ? Kurt Boelens, directeur ADMB HR Services.
WELKOM Niveau 2 van smal naar breed ……………………………… Albert Jan Hoeve.
Lectoraat Eigentijds Beoordelen in het Onderwijs (EBO) Jos Castelijns, Marja Wijnen, Mark Wouters & Willem Heldens Interactum 8 april 2011.
Intensieve contextbegeleiding "De Vuurvogel" Informatiebrochure voor de jongere Hallo daar! Dit is onze informatiebrochure. Lees hem aandachtig door en.
Wat is oud? Inleiding door: Arie Stolk redactielid Geron.
EVC en Kenniscentrum Handel NVE 29 mei 2008 John Dekker Teamleider Examinering en beoordeling.
1 Ervaringscertificaat of Erkenning van Verworven Competenties (EVC) Werkconferentie “EVC in het kader van 30 plus” Regina Kleingeld, Ministerie van Onderwijs,
16 februari AGENDA 9u30 – 9u40 Inleiding 9u40 – 10u45 Voorstelling Minderhedenforum 10u45 – 11u00 Pauze 11u00 – 12u30 Stages binnen de Vlaamse overheid.
1. Jobkanaal Gezamenlijk project van: UNIZO Verso VKW Voka 2.
LERAAR WORDEN VIA ASSESSMENT
Regionale aanpak leven lang ontwikkelen
3x3 evaluatie Effectief evalueren.
Transcript van de presentatie:

EVC ACV seminarie Brugge

De VDAB en EVC Een dubbele rol De VDAB als actor op de arbeidsmarkt De VDAB als EVA

Een leeftijds”piramide” ! ! De arbeidsethiek verandert “Werk” verplaatst zich in de wereld Zal de overheid nog aantrekkelijk genoeg blijven? Wil men nog wel een “vaste” job? Men wil op zijn minst loopbaan kansen….inhoudelijk? Zullen wij daar soepel kunnen op inspelen? Is onze regelgeving aangepast? Is diplomagedreven rekruteren nog OK? De omgeving en werken in de overheid

HRM sluit 2 soorten ‘evenwaardige’ contracten af –Een administratief contract Zowel voor de medewerker als de organisatie een correcte en efficiënte afhandeling van de processen m.b.t. personeelsadministratie –Een psychologisch contract Voor de organisatie: een strategische partner zijn Voor de medewerker: een evenwicht nastreven tussen persoonlijke doelen en organisatie doelen

HRM Maximaal evenwicht nastreven tussen de belangen van de organisatie en de belangen van de medewerker

Competentiegericht werken: een extra kans! Als motor voor wendbaarheid Als motor voor loopbaankansen Als motor om continuïteit te garanderen Als motor om een aantrekkelijke werkgever te zijn

EVC een bijzondere toepassing van competentiegericht werken

Erkennen van Verworven Competenties = erkennen van ervaring in een bepaalde job Vertaald in ervaringsbewijs Wat is EVC ?

Ervaringsbewijs Arbeidsconsulent

Ken je er ook zo? Wie heeft er op school “zijn best niet gedaan” en heeft daar eigenlijk nu wel spijt van…. Ik doe dat dagelijks al jaren…. maar ja ik kan en mag er niet aan meedoen… Ik heb geen enkele doorgroeikans meer.. Ik kan heel goed “XXX” maar zoiets als job mag ik vergeten…

Adjunct-arbeidsconsulenten niveau C  doen gelijkaardig werk van arbeidsconsulenten niveau B  niet verloond op niveau B Promotie naar niveau B  niet mogelijk via diploma  wel mogelijk via ervaringsbewijs Aanleiding binnen VDAB

Uit de aanvraag EVC Mensen werken vaak reeds jaren in deze sector en hebben vanuit hun praktijk de nodige competenties verworven maar worden daar niet voor gevaloriseerd. Met het realiseren van een dergelijke EVC procedure willen wij een voorbeeldfunctie opnemen en extra stimulansen creëren om binnen de Vlaamse Overheid nog actiever werk te maken van het verlonen van mensen op basis van hun competenties. Een dergelijke procedure geeft aan mensen uit de sector, die omwille van diverse redenen minder kansen kregen in het onderwijs, een opportuniteit om hun competenties te “bewijzen” Het vinden van geschikt en gecertificeerd personeel zal met de steeds krapper wordende arbeidsmarkt ook voor dit beroep een uitdaging worden, zeker voor de overheidssector. Het hebben van een ervaringsbewijs zal de instroom/doorstroom van kansengroepen in het beroep bevorderen.

Uitwerken standaard –obv interviews –obv beroepscompetentieprofiel –door ontwikkelgroep SERV VDAB, Web vzw, Groep Intro, Vokans Vakbondsvertegenwoordigers –Komen tot richtlijnen voor de beoordeling Ontwikkeling ervaringsbewijs ESF-oproep ervaringsbewijs arbeidsconsulent

EVC een bijzondere toepassing van competentiegericht werken “Titel van beroepsbekwaamheid” - ervaringsbewijs Beroepsstandaard –Kerncompetenties (gedragsgericht) –Hoe moet de beoordeling verlopen –Vertrekt van de beroepsrealiteit

De praktijk in de VDAB: uit de richtlijnen Je kiest als kandidaat je specialiteit Rollenspel, opdracht postbak, criteriumgericht interview, gerichte kennistest Klantencases zijn de rode draad (4 cases) De regionale situatie wordt geschetst Beoordeling via een 3-puntenschaal Maximum 8 uur duurtijd Maximum 2 personen voor 2 beoordelaars In het centrum is het volgende minsten aanwezig Om als competent beoordeeld te worden moet je…

Contact opnemen met erkend testcentrum 2.Verkennend gesprek met begeleider –Uitleg over wat je moet kennen en kunnen –Uitleg over het verloop van de praktische proef 3.Afleggen praktische proef 4.Nabespreking praktische proef 5.Al dan niet behalen van ervaringsbewijs 6.Specifiek taakgerichte proef voor de functie in Werkwinkel X Hoe behaal je een ervaringsbewijs ?

Vervoerskosten –volledig terugbetaald (naar en van testcentrum) Verkennend gesprek –gratis voor iedereen Praktische proef –Kosteloos voor iedereen Wat kost me een ervaringsbewijs ?

Weerhouden testcentrum = Web consult (Turnhout) Testen vanaf 2010 Stand van zaken ervaringsbewijs Arbeidsconsulent

Meer informatie over ervaringsbewijzen op

En nu?