Maillard reactie Voorbeelden van Maillard reacties:

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Soorten evenwichten 5 Havo.
Advertisements

Planten hebben licht nodig om te groeien en om bladgroen aan te maken.
Stoffen gaan niet verloren
Scheikunde 3HV H3 chemische reacties Les 5
Hoe werkt een tractiebatterij?
2. Hoe zuur is azijn? 2.1 Wat is azijn?
H16. Berekeningen aan zuren en basen
GOED OF FOUT - QUIZ.
Zuren en basen Zure stoffen kennen we allemaal; bv azijn of ontkalker
Marianne de Wringer Petra van der Zanden
In welke snack zitten bij gelijk gewicht de meeste calorieën? a) Slagroomgebak b) Chips c) Kip-kerriesalade.
B1 Stoffen worden omgezet
Eiwitonderzoek bij ziekten
Givaudan vegetarische kippensoep
Enzymen voor de vertering
van grondstof naar product
Inleiding in de biologie
Stoffen, moleculen en atomen
Zuren en Basen Introductie Klas 5.
Zuren en basen Zure stoffen kennen we allemaal: azijn of citroen
Zuren en basen Zure stoffen kennen we allemaal: azijn of citroen
Reactiesnelheid 1 4 Havo/VWO.
Examentraining Havo 5.
5 VWO Hst 8 – zuren en basen.
Animatie 1 Enzymen Bioplek Animatie 2 Enzymen Bioplek
eiwitten: voorbeelden van eiwitten
enzymen: katalysator Enzymen
ASSIMILATIE Basisstof 3 en 4.
Aanpassing planning Volgende week: geen practicum maar Basisstof 3
Eigenschappen buffer pH blijft nagenoeg constant bij:
Papier chromatografie
Presentatie 2.2 Warmte en temperatuur
4.4 Chemische reacties 4T Nask1 H4 Stoffen.
Centrale vraag Hoe kunnen inzichten in de moleculaire biologie helpen om ziektes te begrijpen, te voorkomen en te genezen?
Hop geeft bier bitterheid, aroma en flavour
Basis- Scheikunde dus…
Spijsvertering door enzymen
Proeven doen Door: Koen Hazewindus en Hugo van der Vliet.
De chemische concentratie
Warmte. Warmte Warmte verwarmen kost energie in de vorm van warmte smelten kost warmte verdampen kost warmte afkoelen levert energie in de vorm van.
Scheikunde 4 W&L.
Hoofdstuk 14 Chemie van het leven.
Chemisch rekenen Hfst 3.4 t/m 3.7. Een chemische reactie verloopt vaak niet voor 100% De opbrengst (de Yield = de hoeveelheid product(en) is dan lager.
Grondstoffen voor de bierbereiding
Hoofdstuk 7 Paragraaf 4 Hoe werken enzymen?. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 4  Afronden paragraaf 4.
Molariteit Molariteit concentratie van stof X [X] = Eenheid molair M
Smaak.
Zwijsen College Test jezelf Pulsar Chemie Hfst 3.
HOOFDSTUK 6 ZUREN EN BASEN
Basisstof 2 Enzymen Chemische reacties verlopen traag Bij een hogere temperatuur - bewegen de moleculen sneller - daardoor botsen ze harder op elkaar -
Thema 6 Regeling en waarneming Zintuigen
Stofwisseling Thema 1.
Zuren en basen Scheikunde Niveau 3 Jaar 2 Periode 3 Les 2.
H6 Zuren en basen.
Scheikunde Chemie overal
Chemie Overal , hoofdstuk 2.5
Basisstof 2 Enzymen Chemische reacties verlopen traag
Voedsel Koolhydraten Vetten eiwitten.
Albert Heijn.
Stappenplan berekeningen zuren en basen
Bestanddelen voedingsmiddelen
Bs. 1 stoffen worden omgezet (stofwisseling )
Voeding en vertering.
Zouten 6.4.
Voorbereiding op de biologie toets
Voedsel bereiden.
Zuur base titratie Concentratie bepaling Onbekende oplossing zuur
Hoofdstuk 2 Wat gaan we doen? Terugblik Doel van vandaag Nieuwe stof
Voedsel Koolhydraten Vetten eiwitten.
Thema 1: Stofwisseling de werking van enzymen.
Transcript van de presentatie:

Maillard reactie Voorbeelden van Maillard reacties: Tijdens het bakken, koken of frituren worden voedingsmiddelen bruin en ontstaan er geur- en smaakcomponenten, dit komt door de Maillard reactie. De Maillard reactie is een chemische reactie tussen (reducerende) suikers en aminozuren onder invloed van warmte. Omdat er altijd wel aminozuren (bv in eiwitten) en suikers aanwezig zijn in voedingsmiddelen, bedrijft iedere kok onbewust Maillard-chemie. De uiteindelijke kleur en aroma van de Maillard reactie zijn afhankelijk van verschillende factoren: Soort suiker Soort aminozuur pH (zuurtegraad) Temperatuur Tijd Water en wateractiviteit Voorbeelden van Maillard reacties:

Recept Los in 50 ml reageerbuis suiker en aminozuur op in ongeveer 10 ml buffer Verwarm de buis gedurende 15 minuten in waterbad van 95 C Laat even afkoelen Ruik aan reageerbuis Zure buffer (pH 5): 35 delen van een 21 g/l citroenzuur.1aq en 65 delen van een 29 g/l trinatrium citraat.2aq Basische buffer (pH 8): 1.3g KH2PO4 en 51 g Na2HPO4.7aq in 1 liter water oplossen

Maillard reacties: om verder te proberen. Amino acid Sugar Odour Glycine Glucose Beer Leucine Fresh bread Chocolate Proline Bread Arginine Popcorn Methionine Potato Cysteine Ribose Chicken Behalve de met,cys en pro hebben we deze proefjes nooit geoptimaliseerd voor reageerbuisproefjes Bij vragen kunt u zich richten tot Chris Winkel e-mailadres: chris.winkel@givaudan.com