Hygiëne en doel van het schoonmaken

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Een oefening bij de theorie…
Advertisements

GMP and HACCP in school restaurants
Ongewenste micro-organismen
Thermische letsels.
Marokko. Marokko Welke vaccinaties worden er voor deze reis aanbevolen?
Huid en handschoenen.
Hoofdstukindeling Reddingmiddelen en hulpmiddelen.
GMP and HACCP School Development Project
Thema HACCP
Keukenhygiëne.
Materialen en middelen Water en detergens.
ALGEMENE VOORZORGS- MAATREGELEN
Voedsel/keuken veiligheid
Hygiënebewustzijn voor medewerkers in de voedselketen
Elektriciteitsletsels In dit hoofdstuk komt aan de orde: Achtergrondinformatie Het gevaar van elektriciteit Eerste Hulp bij elektriciteitsletsels.
Mijn stage bij Wijkenstein Naam: Amanda van de Nieuwegiessen Klas: Grijs Jaar: 4e Typ bij * de naam van het bedrijf Typ hier je eigen naam Typ de klas.
HACCP.
GMP and HACCP in restaurants
Naar het Jaareinde toe
onhygiënisch werken en de gevolgen
Gevaarlijke stoffen!! risico’s, vergiftiging, soorten, voorkomen, etikettering, gevarendiamant.
Thema HACCP
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
BASISHYGIËNE EN ISOLATIE BELEID
Hoofdstuk 14 Party Catering Srednja šola Zagorje.
Waaruit is het menselijk lichaam opgebouwd?
Training Hygiëne /HACCP Horeca
Cytostatica in een wasserij
Biologische agentia in de buitendienst
Voedselhygiene.
HYGIENE.
Zorg voor een gezonde woning
Koning winter Ben jij voorbereid op extreem winterweer? Koude quiz.
Wandelen voor Water Lespakket “Water het blauwe goud” (school)
Hygiëne 2.
Levensmiddelen hygiëne
Reinigen? Desinfecteren? Steriliseren?
Ontvangst H4 Ontvangst afronden Logistiek medewerker.
Daar is DE ZON! Daar is de zon eindelijk weer! De grijze winter is voorbij, bomen en bloemen groeien en bloeien, lammetjes dartelen in de wei.
Daar is DE ZON! Daar is de zon eindelijk weer! De grijze winter is voorbij, bomen en bloemen groeien en bloeien, lammetjes dartelen in de wei.
Eet smakelijk Hoorcollege 4.
Vakleer L. van der Meer Hygiëne Vakleer L. van der Meer.
Operatieassistentie.
Jezelf voorbereiden op een operatie
Regenwormen.
kan een luizencontrole uitvoeren
Facility Management Blz : 1 FACILITY - MANAGEMENT SCHOONMAAK VDAB GEBOUWEN VOLLEDIG WERKSCHEMA VDAB Bijlage 8 – Schoonmaakprogramma Open offerteaanvraag.
REINIGING De winst van Kleentec hygiene.
VDAB FACILITY - MANAGEMENT Bijlage 10 – Schoonmaakprogramma VDAB
Casus 1 Hygiëne - infectie.
HACCP.
Huisvesting en Hygiëne
Welkom in het ecosysteem
My five moments for hand hygiene: begrippenkader
Huisvesting en Hygiëne
Huisvesting en Hygiëne
HACCP.
Operatieassistentie.
Veilig en verantwoord werken
Gezondheid Les 1.
Toolbox Oogincidenten
Supermarkt Voedselveiligheid.
Veilig en verantwoord werken
Veilig en verantwoord werken
Huishoudelijke zorg plannen
Herhalingsquiz Verzorging semester 1.
Is een onnatuurlijke en kunstmatig aangelegde opening.
ADL Les 1.
Transcript van de presentatie:

Hygiëne en doel van het schoonmaken

Programma Hygiene Doel van het schoonmaken Persoonlijke Hygiene Handen hygiene Hygiene rondom voeding Doel van het schoonmaken Wat is schoon Wat is vuil Soorten vuil Dagelijkse reiniging van een toilet Vragen

Hygiëne betekent: Algemene goede gezondheidstoestand

Infectieleer Bacteriën, virussen, schimmels: je ziet ze niet maar ze zijn er wel! We noemen ze micro-organismen.

Infectieleer Handen zijn het transportmiddel van micro-organismen van de een naar de ander

Infectieleer Micro-organismen kunnen je ziek maken. Daarom moet je soms jezelf beschermen. Ze zitten op de huid en in het lichaam maar ook in de lucht!

Infectieleer Micro-organismen zijn dol op vocht en warmte. Onder die omstandigheden kunnen ze zich heel snel vermeerderen!

Persoonlijke hygiene Draag goed wasbare kleding Gebruik beschermende middelen Draag nagels kort, nagellak vormt een extra besmettingsbron Doe sieraden aan handen en polsen af wanneer je met een client bezig bent Gebruik alleen wegwerp zakdoeken - was handen na gebruik

Wanneer handen wassen Voor en na zorgenhandelingen bij een bewoner Voor het bereiden en toedienen van voeding Na niezen of neussnuiten

Werk altijd van schoon naar vuil en wees jezelf bewust dat je tussen alle handelingen je handen wast.

Beschermende middelen Wat: handschoenen, beschermende kleding, Waarom: ter bescherming van jezelf en om te voorkomen dat je micro-organismen overdraagt aan anderen Wanneer: je in aanraking kan komen met bloed, braaksel, urine en ontlasting, bij infecties hgjhfgjhg

Handschoenen altijd eenmalig gebruiken tijdens dragen geen andere voorwerpen aanraken (deurknop etc) na het uitdoen van de handschoenen altijd de handen wassen

Overschort dragen op momenten waarbij de kans bestaat op spatten schort of jas wordt gedragen over de eigen kleding (eenmalig gebruik) meestal wegwerpschorten die na gebruik weggegooid worden

Hygiëne in de voeding Was je handen voor en na contact met voedsel Raak voedsel zo min mogelijk aan met de handen Dek voedsel af, ook in de koelkast Zet een datum en tijd op iets wat terug gaat in de koelkast, na 24 uur weggooien

Micro-organismen in de koelkast

Hygiene en huishouden Wassen van textiel Dagelijks onderhoud omgeving * kamers * keuken * sanitair

Wat is schoon - is een moeilijk begrip, wat de een schoon vindt, vindt de ander netjes …..dus omdraaien….. Wat is vuil - vuil is aanwezigheid van materie op een plaats die daar niet hoort en als storend wordt ervaren

Soorten vuil: Losliggend vuil - stof, zand Licht aangehecht vuil - koffievlekken, vingertasten - Sterk aangehecht vuil - kalk, roest

Dagelijks onderhoud (vrijwilligers) Wekelijks onderhoud (huishoudelijkhulp) Droog onderhoud Nat onderhoud

Infectieleer Micro-organismen zijn dol op vocht en warmte en voeding. Onder die omstandigheden kunnen ze zich heel snel vermeerderen! 21

Gebruik werkdoekjes Voor het hygienisch bewust werken is het goed gekleurde werkdoekjes te gebruiken Bijv: - groen voor het interieur - blauw voor de keuken en wastafels - rood allen voor het toilet (onveilig)

Dagelijkse schoonmaak toilet Werkvolgorde: van schoon naar vuil Droge handelingen Natte handelingen - omgeving - toilet - vloer

Droge handelingen Toiletpot doorspoelen Reinigingsmiddel in pot aanbrengen en met toiletborstel verdelen en inborstelen Toiletborstel in pot laten staan Pedaalemmer legen Toiletpapier aanvullen

Natte handelingen Tegels rond wastafel en handdoek Wastafel Deksel pedaalemmer Contactvlakken, zoals deurklink, lichtknop en toiletpapierhouder

Toiletpot borstelen met toiletborstel en doorspoelen Doorspoelknop Bovenkant deksel, onderkant deksel, bovenkant bril, buitenzijde toiletpot en achterliggende tegelwand Toiletrand boven en binnenzijde Deksel sluiten, toiletborstelhouder afnemen Vloer moppen of dweilen Uitspoelen werkdoeken handenwassen

Schoonmaak weetjes Chloor - bleekmiddel Temperatuur schoonmaakwater Dosering schoonmaakmiddel Ophangen toiletrol

Vragen