Hygiëne en doel van het schoonmaken
Programma Hygiene Doel van het schoonmaken Persoonlijke Hygiene Handen hygiene Hygiene rondom voeding Doel van het schoonmaken Wat is schoon Wat is vuil Soorten vuil Dagelijkse reiniging van een toilet Vragen
Hygiëne betekent: Algemene goede gezondheidstoestand
Infectieleer Bacteriën, virussen, schimmels: je ziet ze niet maar ze zijn er wel! We noemen ze micro-organismen.
Infectieleer Handen zijn het transportmiddel van micro-organismen van de een naar de ander
Infectieleer Micro-organismen kunnen je ziek maken. Daarom moet je soms jezelf beschermen. Ze zitten op de huid en in het lichaam maar ook in de lucht!
Infectieleer Micro-organismen zijn dol op vocht en warmte. Onder die omstandigheden kunnen ze zich heel snel vermeerderen!
Persoonlijke hygiene Draag goed wasbare kleding Gebruik beschermende middelen Draag nagels kort, nagellak vormt een extra besmettingsbron Doe sieraden aan handen en polsen af wanneer je met een client bezig bent Gebruik alleen wegwerp zakdoeken - was handen na gebruik
Wanneer handen wassen Voor en na zorgenhandelingen bij een bewoner Voor het bereiden en toedienen van voeding Na niezen of neussnuiten
Werk altijd van schoon naar vuil en wees jezelf bewust dat je tussen alle handelingen je handen wast.
Beschermende middelen Wat: handschoenen, beschermende kleding, Waarom: ter bescherming van jezelf en om te voorkomen dat je micro-organismen overdraagt aan anderen Wanneer: je in aanraking kan komen met bloed, braaksel, urine en ontlasting, bij infecties hgjhfgjhg
Handschoenen altijd eenmalig gebruiken tijdens dragen geen andere voorwerpen aanraken (deurknop etc) na het uitdoen van de handschoenen altijd de handen wassen
Overschort dragen op momenten waarbij de kans bestaat op spatten schort of jas wordt gedragen over de eigen kleding (eenmalig gebruik) meestal wegwerpschorten die na gebruik weggegooid worden
Hygiëne in de voeding Was je handen voor en na contact met voedsel Raak voedsel zo min mogelijk aan met de handen Dek voedsel af, ook in de koelkast Zet een datum en tijd op iets wat terug gaat in de koelkast, na 24 uur weggooien
Micro-organismen in de koelkast
Hygiene en huishouden Wassen van textiel Dagelijks onderhoud omgeving * kamers * keuken * sanitair
Wat is schoon - is een moeilijk begrip, wat de een schoon vindt, vindt de ander netjes …..dus omdraaien….. Wat is vuil - vuil is aanwezigheid van materie op een plaats die daar niet hoort en als storend wordt ervaren
Soorten vuil: Losliggend vuil - stof, zand Licht aangehecht vuil - koffievlekken, vingertasten - Sterk aangehecht vuil - kalk, roest
Dagelijks onderhoud (vrijwilligers) Wekelijks onderhoud (huishoudelijkhulp) Droog onderhoud Nat onderhoud
Infectieleer Micro-organismen zijn dol op vocht en warmte en voeding. Onder die omstandigheden kunnen ze zich heel snel vermeerderen! 21
Gebruik werkdoekjes Voor het hygienisch bewust werken is het goed gekleurde werkdoekjes te gebruiken Bijv: - groen voor het interieur - blauw voor de keuken en wastafels - rood allen voor het toilet (onveilig)
Dagelijkse schoonmaak toilet Werkvolgorde: van schoon naar vuil Droge handelingen Natte handelingen - omgeving - toilet - vloer
Droge handelingen Toiletpot doorspoelen Reinigingsmiddel in pot aanbrengen en met toiletborstel verdelen en inborstelen Toiletborstel in pot laten staan Pedaalemmer legen Toiletpapier aanvullen
Natte handelingen Tegels rond wastafel en handdoek Wastafel Deksel pedaalemmer Contactvlakken, zoals deurklink, lichtknop en toiletpapierhouder
Toiletpot borstelen met toiletborstel en doorspoelen Doorspoelknop Bovenkant deksel, onderkant deksel, bovenkant bril, buitenzijde toiletpot en achterliggende tegelwand Toiletrand boven en binnenzijde Deksel sluiten, toiletborstelhouder afnemen Vloer moppen of dweilen Uitspoelen werkdoeken handenwassen
Schoonmaak weetjes Chloor - bleekmiddel Temperatuur schoonmaakwater Dosering schoonmaakmiddel Ophangen toiletrol
Vragen