Krimp en onderwijs: De sluiting van scholen is geen nieuw fenomeen Korrie Melis Onderzoeker Kenniscentrum Publieke Zaak 24 april 2013.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Demografische veranderingen: Mijn dorp over 10 jaar
Advertisements

De sociale draagkracht van de dorpen in Borsele Frans Thissen Universiteit van Amsterdam.
Dorpsvoorzieningen en leefbaarheid
Het dorp van de 21e eeuw Frans Thissen Universiteit van Amsterdam
Hondenhumor Kattengein Film is voorzien van geluid.
Leefbaarheid & wonen en voorzieningen Anders organiseren in West Brabant.
Deze Tantra komt uit het noorden van Indië, of je nu bijgelovig bent of niet. Neem toch een paar minuten de tijd. Ze bevat sommige boodschappen die goed.
Dorpen in verandering, een andere visie
Blijf bij mij Jolink.
Bezoek een sportief evenement:
Leefbaarheid en Vitaliteit van dorpen: Mythes en Uitdagingen
Omgaan met verandering in dorpen Stellingen Frans Thissen Afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies U NIVERSITEIT VAN A MSTERDAM.
Sociale vitaliteit in Noord-Groningen
BEWONERSVERENIGING GARSTKAMP Woonservice wijken KLANKBORDGROEP Donderdag 20 juni 2013 AANVANG 13:30 UUR RECREATIERUIMTE.
Een ‘Bedreigd Bestaan’ in Noord-Groningen?!
Krimp, kwaliteit kleine scholen en vitaliteit kleine kernen 24 april 2013.
INTEGRATIE van de OUDEREN in het BELEID. 1 De komende ouderengolf is een zeer groot maatschappelijk succes Lang leven, in goede gezondheid, met zijn tweeën,
Wonen in Nederland Hst 3: Stedelijke vraagstukken van grote en middelgrote steden in Nederland.
Tweede Studiedag Brede School – Vlaams Parlement 16 mei 2008 Een brede Kinderopvang REFLECTIES door Jan Van Gils Onderzoekscentrum Kind en Samenleving.
Cultuurparticipatie bij jongeren
De leefbaarheid van het moderne platteland
Krimp, Leefbaarheid en Sociale Vitaliteit Frans Thissen Afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies.
Leefbaarheid, sociale cohesie en krimp: de nieuwe uitdaging Frans Thissen Universiteit van Amsterdam.
Leefbaarheid, sociale cohesie en community care
Wat houdt een dorp leefbaar en vitaal?
Van een autonoom dorp naar een sociaal vitaal woondorp
Wat houdt een (krimpend) dorp leefbaar en vitaal?
Leefbaarheid en betrokkenheid: het sociaal kapitaal van dorpen Dr Frans Thissen Universiteit van Amsterdam.
Van autonoom dorp naar woondorp
De Sociale Draagkracht van Dorpen in Borsele Dr Frans Thissen Universiteit van Amsterdam.
Bijeenkomst ‘Leefbaarheid’ Rabobank Zuidwest-Drenthe (2) Frans Thissen Afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies.
WORKSHOP LEEFBAARHEID Deel 2. Opzet Wat maakt uw dorp of streek leefbaar? Naar een model van leefbaarheid Waardering en Belang De leefbaarheid en sociale.
Bevolkingsverandering en de betekenis van dorpsaccommodaties Frans Thissen Afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies.
Frans Thissen Afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies Bijeenkomst ‘Leefbaarheid’ Rabobank Zuidwest-Drenthe.
Lokale ontwikkelingen in grensgebieden Dr Frans Thissen Amsterdam institute for Metropolitan and International Development Studies (AMIDSt)
Rurale geografie(en) Frans Thissen 9 november 2010.
De civil society in kleine dorpen: ‘Zorgen voor elkaar’
Leefbaarheid en lokale voorzieningen in een situatie van verandering
Demografische verandering: Nieuwe kansen in krimpend Europa
Krimp: hoe omgaan met lokale bevolkingsverandering?
Lokale voorzieningen: voorwaarde of resultaat van leefbare en vitale dorpen? Frans Thissen Afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies.
Wat houdt een dorp leefbaar en vitaal? Frans Thissen Afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies.
Wat houdt een (krimpend) dorp leefbaar en vitaal? Frans Thissen Afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies.
Afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies
Bevolkingsverandering: hoe houden we dorpen leefbaar en vitaal?
Lokale voorzieningen van twee kanten bezien Frans Thissen Afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies.
De sociale vitaliteit van ‘topdorpen’ Frans Thissen Afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies.
Vitale dorpen, wat is daarvoor nodig? Frans Thissen Afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies.
Afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies
Krimp: hoe belangrijk zijn verandering en verplaatsing voor ons? Frans Thissen Afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies.
Bevolkingsverandering: hoe blijven dorpen leefbaar en sociaal vitaal?
Omgaan met verandering, de rol van dorpsraden Frans Thissen Afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies U NIVERSITEIT VAN A MSTERDAM.
Hebben dorpen toekomst?
De toekomst maak je zelf
‘De Klomp Draait Door’ Rosalie Blok Klas CE2C.
Dorpen in verandering over veranderende binding en identiteit
3/23/2015 | 1 Healthwise Congres ‘Kwaliteit van Leven’ E-Health workshop - Eveline Hage Over de mogelijkheden van e-Health in ouderenwelzijn On?
Veranderende Dorpen Frans Thissen Universiteit van Amsterdam
Onderzoeks-project Pingjum “De rol van kunst en creativiteit in de veerkracht van dorps-gemeenschappen” Gwenda van der Vaart
Het kost niets om dit te lezen.... het kost niets om te proberen !!! Te kijken maar doorlezen tot het einde het kost niets om te proberen !!! Te kijken.
Eerstelijnsbegeleiding, wat mag je verwachten?
Regio West-Brabant Paul Vermeulen Programmamanager Ruimtelijke Ontwikkeling, Wonen en Leefbaarheid “Ontkoppelen behoud en bereikbaarheid voorzieningen”
Wat is een Theory of Change? ‘Iedere interventie is gebaseerd op veronderstellingen over wat die interventie teweeg zal brengen’ Het plaatje: welke interventie.
Mentorproject/Coachingsproject Fioretti College Veghel.
Krimp in de plattelandsdorpen van Noord-Nederland Hans Elshof Rijksuniversiteit Groningen/ Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut 3 maart.
Minder kinderen, minder scholen? Bijeenkomst gemeente Sluis dinsdag 28 juni 2011.
toekomst basisonderwijs Vriescheloo
De leefbaarheid van het moderne platteland
Kim Putters Giessenburg 11 oktober 2017.
Omgevingsvisie gemeente Heerenveen - thematafel wonen
Transcript van de presentatie:

Krimp en onderwijs: De sluiting van scholen is geen nieuw fenomeen Korrie Melis Onderzoeker Kenniscentrum Publieke Zaak 24 april 2013

Naar een leefbare regio: Regionale identiteiten en leefbaarheid in Noord-Groningen tijdens de tweede helft van de twintigste eeuw  Proefschrift: economische en sociale geschiedenis, RuG  Historisch en geografisch onderzoek naar ontwikkelingen in Noord-Groningen en hoe daar op werd gereageerd en hoe dat werd ervaren.  Vanuit verschillende perspectieven:  Lokaal bestuur  Bewoners – vrouwen en jongeren

Voortgezet Onderwijs in Noord-Groningen Economische, sociaal-culturele en demografische ontwikkelingen Ontwikkelingen in het onderwijs, leerlingenaantallen, aantal scholen Ervaringen vanuit perspectief van de lokale school en jongeren

1959

1979

1989

1999

| 8 Demografische ontwikkeling Source: Zakboek van het Noorden ( ) and Statistisch Jaarboek voor het Noorden ( ).

Sluiting scholen Jaren vijftig bouw van enkele scholen. Vanaf jaren zeventig fuseren en sluiten scholen. Terwijl leerlingen aantallen niet dalen. Reden: strengere leerlingennormen vanuit het Rijk Maar hoe werd dit ervaren door de scholieren, docenten en bewoners van dorpen?

Twee typen reacties Het dorp als woondorp – Voorzieningen in het dorp zijn minder belangrijk. Als er regionaal maar voorzieningen zijn en die bereikbaar zijn. – Hechten vooral waarde aan de woonfunctie. Het dorp als autonoom dorp – Voorzieningen ‘horen’ in een dorp. Anders is een dorp niet leefbaar. – Minder voorzieningen -> minder bewoners. Gebaseerd op Frans Thissen

Reacties op de sluiting van scholen ‘Wat dat betreft hebben wij nooit geen krimp gehad, dat is pas van de laatste jaren. Eigenlijk is het gekomen toen de mavo en huishoudschool hier weg gegaan zijn. Toen is het hier achteruitgegaan met Middelstum, toen zijn ook de meeste voorzieningen beetje afgebroken, steeds een beetje meer.’ Uit een interview met een vrouw die in de vijftig is.

Reacties op de sluiting van scholen ‘Ze stapten in de bus in Middelstum, misschien ook wel op de fiets, maar zeg maar even de bus. En dan zeiden sommige ouders ook wel, ze zitten nu eenmaal in de bus en blijf maar zitten en ga maar naar Groningen,’ uit een interview met een oud-docent van een gesloten mavo.

Bereikbaarheid ‘Mijn ouders hebben wel een religieuze achtergrond en het liefst zouden ze me ook naar christelijk onderwijs sturen, maar dan zou je naar Groningen moeten. Ze zeiden toen: weet je wat, je hebt een hele goede school hier drie kilometer verderop en we vinden het nogal belastend als je dertig kilometer verderop naar school zou gaan’. Uit een interview met een dertig jarige

Bij sluiting rekening houden met: Verdwijnen van een voorziening met emotionele betrokkenheid ouders en dorpsbewoners. Ouders/leerlingen kiezen verschillend: – Praktisch: op basis van afstand – Ideologisch: op basis van identiteit – Etc. Overleg met ouders/betrokkenen/dorpsbewoners belangrijk

Leefbaarheid van een dorp Leefbaarheid is meer dan alleen de aanwezigheid van voorzieningen, ook bijvoorbeeld: – Sociale zekerheid (inkomen etc.) – Fysieke woonklimaat – Sociale klimaat (sociale contacten etc.) – Bereikbaarheid – Bestuurlijke klimaat (mogelijke betrokkenheid bij lokale besluitvorming)

Conclusie Een school alleen is niet noodzakelijk voor de leefbaarheid of vitaliteit van een dorp Krantenknipsel uit 1989

Bedankt voor uw aandacht Voor vragen opmerkingen: – /