Hoe veilig is INTERNET? internet is het wereldwijde computernetwerk

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het internet.
Advertisements

RECLAME OP INTERNET ASCC Clubmiddag 15 april 2014.
Hoe veilig is moderne communnicatie?
ongewenste indringers op de computer
Veiligheid op het internet
Spic en Span Of CCleaner
WORKSHOP. EEN CPU MAKEN VAN UW COMPUTER. Dinsdag 05 / 04 / Door; Tom Roef, bestuurslid. Sodipa Computerclub.
Malware.
Migratie van XP naar Windows 7 16 maart Wanneer is er sprake van migratie ? Migratie van XP naar Windows 7 • Aankoop nieuwe computer met Windows.
EEN INTRODUCTIE. Wat is een firewall?  Een firewall is een systeem of een groep van systemen dat zorgt voor de beveiliging van je intranet (of intern.
Vliegen via een netwerk. Dit heeft de volgende deelnemers •Éen Host: Dit kan zijn een bestaand netwerk via internet(IVAO, VATSIM) of de flightsimulator.
Hoera! De Computer doet het weer!
Kennismaking WINDOWS een basis voorstelling voor dummies donderdag 8 december 2011.
Let op bij een upgrade! = op DVD (geen CD) Gebruik je Windows Vista? Als je Windows Vista hebt, kun je Windows 7 Upgrade-versies aanschaffen.
Onderhoud van de PC. 26 oktober, 2005 Danny Kuppens.
Windows XP beveiliging
Netwerken. Wat is een netwerk? Je spreekt van een netwerk van zodra twee of meer computers met elkaar verbonden zijn. Je kan thuis een klein netwerkje.
Bescherm je computer Een computervirus is een vorm van schadelijke software (malware). Het is een computerprogramma dat zich in een bestand kan nestelen.
Veilig internet Mediawijsheid
11 januari januari “Van elke drie pc’s heeft er een geen goede beveiliging.
Beveiliging van de PC. 2 december 2004NBC Presentatie2 Waar aan denken?  Beveiliging van data  Beveiliging tegen stroomuitval  Beveiliging tegen ongewenst.
Echolink Wat kan ik ermee ? Door: Jan PA3GJX Foeke PA3FNT.
FireWalls. Wat is een Firewall? Een Firewall is een programma wat jouw persoonlijke bestanden op jouw computer beschermt tegen buitenstaanders. Internet.
11 januari januari “Van elke drie pc’s heeft er een geen goede beveiliging tegen virussen en spionnen”
Netwerken Wat is een netwerk ?
H17: Beveiliging en cryptografie
Kinderen online.
Presentatie Clubmiddag 17 september 2013 door Henk Kesting Malwarebytes
Bedreigingen en Beveiliging van uw computer Presentatie Clubmiddag 18 januari 2011 door Fred Houthuijs Amstelland Senioren ComputerClub.
Veilig Internetten? Door: Hans ter Heijne Gert-Jan Scharstuhl
Les1: eenvoudig computergebruik
Namaak in ICT Illegale software. Wat is illegale software? Vraag: “Mag u een programma downloaden van het internet, zonder hiervoor te betalen, dit installeren.
Peer To Peer file sharing Koen Houben HI1F. Wat is p2p file sharing Bij peer to peer file sharing komt het erop neer dat je bestanden kan uitwisselen.
WiFi netwerk Door Nico Van Damme.
Muziek downloaden PVGE Computerclub 5 JANUARI 2012.
Een goed begin is het halve werk….
Lucas Aerbeydt & Alexander Ide 1 SPYWARE You are being watched.
Wat is dat eigenlijk.  Bij een normale setup wordt van de gebruiker interactie gevraagd.  Moet het een volledige setup zijn, of mogen er delen worden.
© 2007 McAfee, Inc. Computerbeveiliging Welke gevaren liggen er op de loer?
Wat is downloaden? Bestanden op internet zetten, Bestanden van internet binnenhalen, Surfen op internet.
Beveiliging woensdag 22 november Beveiliging Waarom aandacht voor beveiliging? Oneigenlijk gebruik door andere personen Afscherming van informatie.
PC Beveiliging woensdag 23 november PC Beveiliging Waarom moet de PC beveiligd worden? Oneigenlijk gebruik door andere personen Afscherming van.
SPAM SPAM. Heeft u veel SPAM? Kan uw provider het niet tegenhouden?
Oudere software op een nieuwe PC De andere manier is het gebruik van virtual p.c. Het gebruik van virtual pc heeft als voor/nadeel het standaard operatings-
CLOUD COMPUTING Wat is het? Wie zijn de aanbieders? Is het veilig? Wat kun je er mee? Robert K Bol PVGE Best.
Veiligheid op het internet Bescherm je computer Een computervirus is een vorm van schadelijke software (malware). Het is een computerprogramma dat zich.
hcc!pc Werkgroep netwerken
PC INSIDE OUT Door: Diego Duinkerke Rodney de Visser.
Debbie Vandekerckhove
Beveiliging van computers. Wat doen we vanavond: Wat en hoe beveiligen. Verschil tussen virus en malware Hoe praat een computer over een netwerk - met.
Hacken Gabriela & Shivam.
Back-up.
Downloaden in de praktijk woensdag 11 februari 2015.
InleidingInleiding Internet… wat is dat ?. InleidingInleiding Internet… wat heb ik daarvoor nodig ? 1. Een computer (uiteraard) 2. Een modem Waarvoor.
S P Y W A R E Heidi Vanderstraeten : 3 BO Informatica.
Peter Van Poyer - 3BO Firewall ICT – 4 november 2003.
Informatieavond Kinderen, Ouders en Internet.  Blogs  Chatten  MSN  Beveiliging  Links.
stap 1 * Draadloze netwerkkaart installeren * Een van de belangrijkste benodigdheden voor het kunnen ontvangen van draadloos internet is een draadloze.
Spyware en andere beesten Hoe vermijden en verwijderen.
Hom Com Ledenvergadering 21 september Google Nieuw logo Beter leesbaar op mobiele apparatuur.
Wat is een backup? Een back-up is een reservekopie van gegevens die zich op een gegevensdrager (bv. de harde schijf) bevinden.
Computerwijs Malware: een overzicht Leerling Schooljaar school.
Haarlem Foto’s op computer en internet Cloud. Haarlem Werken met Google foto’s.
Windows 10 Ben te Kulve Inhoud Waarom Windows 10 gemaakt? Waarom zal ik het installeren? Veel gestelde vragen. Kan mijn PC dat aan? Wanneer.
Computer bedreigingen woensdag 2 maart 2016
Beveiliging van de computer firewall anti-virus anti-Spyware spam phishing schoonhouden computer Windows Update gebruikers account beheer (UAC)
Wat is een Back-up Wat is synchroniseren Wat is een kopie maken Vragen vooraf.
Wat is het Wat doet het Waar zit een firewall in
Dirk Maij Onyx Cybersecurity BV Compliancy Privacy Detachering
Netwerken & Internet 3.
Transcript van de presentatie:

Hoe veilig is INTERNET? internet is het wereldwijde computernetwerk TCP/IP vormt de basis voor het hele internet TCP/IP is een afkorting van twee begrippen: TCP: Transmission Control Protocol. Dit protocol is verantwoordelijk voor de besturing en controle van het gegevenstransport. IP: Internet Protocol. Dit protocol is verantwoordelijk voor het transport van gegevens van computer naar computer. TCP/IP is ontwikkeld door het leger van de Verenigde Staten, en heeft als doel om computers in staat te stellen om informatie uit te wisselen Hoe werkt het?

Tips veilig pc / internet gebruik Gebruik een virusscanner en een firewall. Houd Besturingssysteem Virusscanner Browser Andere software Veilig door updates of nieuwe versies Maak regelmatig een reservekopie van Belangrijke bestanden Brieven E-mail Digitale foto’s Bescherm serieuze zaken met serieuze wachtwoorden: Wachtwoord van minimaal acht tekens naast kleine letters een aantal hoofdletters, cijfers en symbolen (!@#$%...). Gebruik encryptie software als je iets verstuurt.

Encryptie-software Gratis van internet te halen: WWW.utimaco.com WWW.PGP.com

Wat zijn de risico’s bij het surfen? Bedreiging door virussen. Misbruik van uw computer kan ongemerkt wordt gebruikt voor het versturen van spam of uitvoeren van aanvallen op andere computers. Aantasting persoonlijke levenssfeer en privacy Uw gegevens worden voor andere doeleinden gebruikt dan waar ze voor zijn afgestaan. Blootstelling aan ongewenste inhoud Blootstelling aan malware Verslechtering prestaties van uw computer

Risico’s “WAN” Velen hebben kabel of ADSL Verbinding met internet Zodra de PC aanstaat Heb je de deur op slot?

Crackers en Hackers Bij computercriminaliteit wordt vaak gesproken over hackers. Dit is echter niet geheel correct. Beter zijn de termen computercrimineel of cracker. Daarnaast zijn er nog de zogenaamde scriptkiddies: jonge mensen met een relatief beperkte technologische kennis die beveiligingen doorbreken met door anderen gemaakte hulpmiddelen. Ook zij kunnen echter grote schade veroorzaken en ook hun activiteiten zijn crimineel. De correcte betekenis van hacker komt meer in de buurt van 'computerexpert'.

Je haalt de kennis om te “Cracken” van internet freubelt wat en je kunt aan de slag!

Malware samentrekking ‘malicious’ en ‘software’ Virussen Trojans Wormen Spyware, Adware, Browser hijackers Dialers

Virussen een programma dat zichzelf kan vermenigvuldigen, maar daarvoor een drager nodig heeft Diskette USB-sleutel Per e-mail verzonden document Gedeeld bestand.

Een trojan (horse) Programma met verborgen eigenschappen Aangewend voor misbruik

Een worm kan zichzelf verspreiden door zichzelf door te sturen aan iedereen in uw adresboek of door zelfstandig andere computers op internet op te zoeken.

Wat doe je ertegen? Virusscanner: Firewall

Spyware Maakt zonder toestemming gebruik van uw internetverbinding om illegaal verzamelde informatie naar de verspreider terug te zenden. Term spyware wordt ook gebruikt voor adware Spyware is door slecht programmeerwerk vaak verantwoordelijk voor een instabiel systeem.

Adware Programmatuur die In principe legaal In de praktijk: advertenties laat zien gegevens surfgedrag terugstuurt in ruil voor gratis gebruik van een programma of service. In principe legaal als de gebruiker: volledig geïnformeerd is toestemming heeft gegeven In de praktijk: vaak misbruik van het verleende vertrouwen door bijvoorbeeld stiekem informatie terug te sturen naar de verspreider. In deze gevallen wordt adware dus spyware.

Heb ik Adware of Spyware op mijn PC? Gratis testprogramma’s op internet Let op… Ook vele van deze programma’s zijn zelf weer Spyware of Adware!! Veilig en getest: www.download.com www.safer-networking.org www.microsoft.com

Zelfs Microsoft geeft gratis software!

Browser hijackers Programma's en scripts die instellingen van uw browser aanpassen, zoals de homepage, de standaard zoekpagina en uw favorieten. Hierdoor verschijnen andere pagina's dan verwacht, vaak verwijzend naar sex- en goksites, en bijna altijd ongeschikt voor kinderen. Ook is het mogelijk dat er extra advertenties in pop-ups verschijnen, zelfs op sites die nooit gebruik maken van pop-ups.

Dialers Programma’s die ongemerkt het modem dat u gebruikt om te internetten een ander nummer laten bellen dan het 067 nummer van uw provider. Kan zelfs als u een breedbandverbinding heeft met daarnaast nog een aangesloten modem. Meestal 0900 of buitenlandse betaalnummers hoge tarieven.

KAZAA en andere P2P appl. Maakt bij installatie een volledig van buitenaf toegankelijke map (share) aan op jouw PC. Iedereen heeft toegang tot ALLES wat binnen de share staat. KAZAA is bij uitstek geschikt om “rommel” op je pc te krijgen en anderen toegang tot je bestanden te verlenen. Volgens Twaekers.net: Peer-to-peer-applicaties vormen een grote bedreiging voor de beveiliging, zo blijkt uit een onderzoek van beveiligingsspecialist TruSecure. Via deze programma's vinden veel virussen en wormen hun weg. Kazaa is daar een voorbeeld van: bijna de helft van alle downloads die met dit programma worden binnengehaald bevat een virus, trojaans paard of een backdoor.

TIP Laat je PC eens testen…. WWW.Symantec.com

Hier kun je zien dat het voor de beheerder van een site eenvoudig is vast te stellen wie hem bezoekt…. Je laat dus altijd sporen na als je op een site komt!

Kijk eens op www.surfopsafe.nl

Gegevensdragers Harde schijf PC Laptop PDA DVD/CD-rom Diskette Tape USB-pen Digitale camera Kopieerapparaat Fax Printer GSM

Lekken in Windows veiligheidsproblemen Windows zelf wanneer Windows standaard geïnstalleerd is, biedt het geen enkele bescherming Tips: Updates en service-packs installeren Geen onbekende of onvertrouwde netwerk- of Internetprogramma's draaien Geen (FTP) servers installeren die dingen aan het Internet aanbieden onder andere de standaardserver die bij FrontPage wordt geïnstalleerd Geen Wingate installeren, dit is een tunnel van binnen naar buiten en andersom. Het doet zijn naam eer aan Protocollen behalve TCP/IP (Internet) deïnstalleren

Bestanden delen Hoog risico! In Win2000 en/of XP. staat poort 445 standaard open indien u de optie "bestanden delen" heeft geactiveerd. U zet de deur wagenwijd open! Deel dus NOOIT mappen waarin gegevens staan!!

Dank u Meer info: http://members.home.nl/h.sprenger