De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoe veilig is moderne communnicatie?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoe veilig is moderne communnicatie?"— Transcript van de presentatie:

1 Hoe veilig is moderne communnicatie?
Het plezier en de gevaren van internet.

2 Een korte geschiedenis
Internet is ontstaan uit een netwerk dat in 1969 is opgezet door het Amerikaanse Ministerie van Defensie: het Arpanetwerk. Zij wilden een netwerk van computers die onderling met elkaar konden praten, zodanig dat als één of meer computers beschadigd zouden raken (bijvoorbeeld door een bombardement), het netwerk toch nog zou kunnen functioneren.

3 Het protocol Om dat mogelijk te maken, werd een protocol (methode) ontwikkeld, waardoor informatie die verzonden moet worden, opgedeeld wordt in pakketjes. Elk pakketje wordt afzonderlijk verstuurd, en kiest de snelste weg naar de computer van bestemming. Daar aangekomen worden alle pakketjes weer in de goede volgorde gezet, en kunnen ze weer als één geheel gelezen worden. Dit protocol wordt Transmission Control Protocol/Internet Protocol (TCP/IP) genoemd. De taal waarin de pagina's geschreven werden en met elkaar verbonden kunnen worden, heet Hyper Text Transfer Protocol (HTTP).

4 Het eerste internet In het begin van de tachtiger jaren, toonden een aantal overheids- en wetenschappelijke instituten (onderzoekstinstituten en universiteiten) belangstelling voor dit netwerk. Voor hun zou het een mooi netwerk zijn om informatie uit te wisselen over de verschillende onderzoeksprojecten waar ze mee bezig waren. Zij namen het netwerk van computers (internet) over en verbonden hun eigen computers eraan. En daar bleef het natuurlijk niet bij. Steeds meer instellingen en bedrijven zochten aansluiting bij dit netwerk. Ook particulieren konden zich aansluiten bij het netwerk via een provider. Die verzorgt de verbinding met het netwerk voor hen, en ook zorgt de provider ervoor dat je je eigen website op Internet kan zetten. Zo werd het internet langzaam maar zeker uitgebreid tot het grote netwerk dat we nu kennen.

5 Vervolg Omdat Internet is ontstaan in het Westen, is de meeste informatie die op het internet geplaatst is ook daarvan afkomstig. Bovendien vind je op Internet nog weinig informatie van wat oudere datum. Dat komt natuurlijk doordat Internet nog pas kort bestaat. Tenslotte vind je op het net voornamelijk exacte informatie (wis-, natuur- en scheikunde en biologie), en veel minder informatie over alfa- en gammawetenschappen (talen, en filosofie, psychologie enz.). Daar moet je rekening mee houden als je informatie nodig hebt. Soms is het beter informatie te zoeken in boeken, tijdschriften, bij musea of in archieven, of misschien ook wel informatie te vragen bij deskundigen.

6 Filmpje

7 Gevaren!!!!! Virussen Hacken Spam Spyware/malware/adware

8 Virussen Virussen komen met mail.
Virussen zitten verborgen in websites. Virussen zwerven op internet.

9 Bestrijding Zorg voor een goede virusscanner.
Hou de virusscanner up to date. Scan regelmatig je systeem, het liefst gepland en geautomatiseerd.

10 Hackers Hacken is het overnemen van je systeem door een onbevoegde.
Ze kunnen dingen veranderen, verwijderen of je systeem gebruiken als doorgeefluik

11 Remedie Een goede firewall. Een configureerbare router.

12 Spam Dit is ongevraagde .

13 Remedie Gebruik een spamfilter. Gebruik webmail.

14 Spyware,malware,adware
Nare stukjes code die info over jou of je systeem doorsturen naar de afzender. Zit vaak in zgn cookies. Wordt gebruikt om je te overladen met spam.

15 Remedie Anti spyware programma’s.
Nooit reageren op mails waarvan je de afzender niet kent. Gebruik je gezonde verstand.

16 Aanraders Hitmanpro www.hitmanpro.nl. Mailwasher.
Activeer het eventuele spamfilter van je provider. Betaalde virusscanners. Norton, Mcafee, Kasperski. Gratis: Avast.


Download ppt "Hoe veilig is moderne communnicatie?"

Verwante presentaties


Ads door Google