Paragraaf 3 van hoofdstuk 3: Scheidingsmethode
Soorten mengsel overzicht
Stofeigenschappen veranderen bij een mengsel ’ water suiker Kookpunt in ºC 100% 90 70 50 20 10 0% 10 30 50 80 90 100 100,3 101 102 106,5 130
Mengsels scheiden door: Gebruik te maken van stofeigenschappen. Bijvoorbeeld: 1 smelt / kookpunt 2 of het wel of niet oplost 3 Verschil in dichtheid
Bezinken en centrifugeren Hoe werkt het en waar maken we gebruik van? Verschil in dichtheid Zwaartekracht. Scheiden in een vaste stof en een vloeistof.
Filteren Hoe werkt het en waar maken we gebruik van? Het verschil in deeltjesgrootte. De vaste stof blijft hierbij op het filter liggen; dat is het residu. De vloeistof gaat door het filter heen; dit noemt men het filtraat.
Extraheren Hoe werkt het en waar maken we gebruik van? Het verschil in oplosbaarheid. Extractiemiddel het middel dat je bebruik om een deel op te lossen. (in voorbeeld water)
Indampen Hoe werkt het en waar maken we gebruik van? Het verschil in kookpunt. Het gaat hier om de stof die achterblijft
Destileren Hoe werkt het en waar maken we gebruik van? Het verschil in kookpunt. Het gaat hier om de verdampte stof die je weer laat condenseren.
Adsorberen Hoe werkt het en waar maken we gebruik van? Het verschil in aanhechtingsvermogen. Adhesie krachten (krachten tussen moleculen onderling)
Chromatografie Hoe werkt het en waar maken we gebruik van? Het verschil in aanhechtingsvermogen en oplosbaarheid. Adhesie krachten (krachten tussen moleculen onderling)
STOFFEN - SCHEIDINGSMETHODEN manieren om moleculen te sorteren Filtreren verschil: deeltjesgrootte suspensies Indampen verschil: smelt-/kookpunt oplossingen Bezinken verschil: Dichtheid oplossing Destilleren verschil: smelt-/kookpunt oplossingen
STOFFEN - SCHEIDINGSMETHODEN manieren om moleculen te sorteren Extraheren verschil: oplosbaarheid vast + vast Chromatografie verschil: Adhesie / oplosbaarheid Oplossing Adsorptie verschil: adhesie Oplossing
Paragraaf 3 : vragen maken Oplossing Suspensie Legering Werkboek Paragraaf 3 : vragen maken en: nakijken!