De oude tijd Muziek: Beautiful Dreamer - Floyd Cramer Ensemble Foto’s: Hans Meerbeek Creatie: Florian Bernard Vertaald uit het Frans – Freddy Storm 04/2010.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hoe heb jij overleeft...? Met geluid!.
Advertisements

Levensles van de Vlinder
Oude wijsdom uit China Niet klikken Geluid aan.
Geroepen door de Heer vertrokken wij, na voorbereid-ingen, naar het land Papoea Nieuw Guinea
Een mo(nu)ment om bij stil te staan.
Butterfly Webproductions
Rembrandt.
Vertaald uit het Frans – Freddy Storm 05/2010
OPVOEDING VROEGER EN NU
D o e d a g E I N Z E Wat wil ik worden? Ga ik naar Technisch, of naar ASO? Wil ik denkwerk doen? Of toch liever iets met mijn handen? … Al deze vragen.
Verrassing!!.
De professor Er was eens een professor zijn naam was Einstein. Einstein had een laboratorium met allemaal flesjes,drankjes en soms ontplofte er zomaar.
Dag 2. Dag 2 Dag 2 van het dagboek Aloha allemaal, Zo daar ben ik weer. Hoe gaat het met jullie? Zijn jullie al benieuwd naar wat ik vandaag allemaal.
Opvoeding.
De Slippertjes.
Wie is rijk ? & wie is arm ?.
Hoe heb jij overleefd .?.
Een kruikenverhaal Een waterdrager vervoerde twee kruiken welke op een stuk hout over zijn schouders hingen. Maar één van de twee had een barst. Terwijl.
Een waar verhaal dat tot nadenken stemt … Vertaald uit het Duits. Freddy Storm – 04/2009.
DE GOEDE WEEK verzamelviering.
Levensvragen Over geluk…..
HET IS NU PRECIES 13:16.
De Les van de Vlinder ”Op een dag, verscheen er een kleine opening in een cocon. Een man zat uren te kijken hoe een vlinder zijn lijf door de kleine opening.
“Het is niet altijd wat het lijkt.”
De Les van de Vlinder ”Op een dag, verscheen er een kleine opening in een cocon. Een man zat uren te kijken hoe de vlinder zijn lijf door de kleine opening.
ZACHTE WOORDEN VOOR DE OUDERS ….
Ben je in de jaren 50, 60 of 70 opgegroeid..?
Ik was ondeugend, zei m’n moeder. Bekketrekkers Tja, ik heb gevochten en op mijn tong gebeten. Zot gezicht hè?
…..overrompeld door verdriet
Hoera, Sinterklaas is weer in het land ! Zaterdag kwam hij aan in Almere Het was een feest !
Hoofdstuk 2.
“Het is niet altijd wat het lijkt.”
DE MIDDELEEUWSE STAD.
‘voor de kinderen’.
Jongen van twaalf Op de drempel Op de drempel tussen kind en volwassen tussen kind en volwassen ontdekken wie je bent ontdekken wie je bent Jezus van twaalf,
Als God de mens had geschapen om computers te gebruiken, had hij ons zestien vingers gegeven.
Hoofdstuk 4 Op de kring Bijbelstudie Van de VEG Amstelland 2 Emmeloord Over het boek Jozua Hoofdstuk 4.
De planten. 29 mei 2008 De dukdalf.  Wij zijn met de hele klas naar buiten gegaan. Toen kregen we een paar planten voor het groepje, want we hadden.
DE CLANDESTIENE ZWARTE CHIRURG
Vertaald uit het Frans – Freddy Storm 12/2010
Anne Frank was een joods meisje uit de 2e wereldoorlog.
Rode Rozen.
Beste Vriend,    Het is met een enorm verdriet dat wij U heden het overlijden moeten melden van een zeer dierbare vriend, gekend onder de naam « Gezond.
VREDE.
Groene ambities Het sprookje van de Kamper Grutto.
14 november 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 9 19 Want hoewel ik vrij sta tegenover allen, heb ik mij allen dienstbaar gemaakt, om er zoveel mogelijk te winnen;
Het jungle feest.
Advent 2014 Logo school.
Lucas 15: 11 En Hij zeide: Iemand had twee zonen
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Gisteren nog, was ik twintig jaar, Ik amuseerde me in het leven Ik dacht al de tijd te hebben Ik wist nog niet dat het leven Tussen onze vingers verdwijnt,
Hoofdstuk 3.
Bloemschikken Modeshow bloemschikken in kleding.
Moeders schort.
AANGRIJPENDE BRIEF AAN EEN ABORTEUR
Een kruikenverhaal Een waterdrager vervoerde twee kruiken welke op een juk over zijn schouders hingen. Eén van de twee kruiken vertoonde een barst. En.
Vertaald uit het Frans – Freddy Storm – 06/2010
Herinneringskamp Westerbork
De “LIJGER” Vertaald uit het Frans Freddy Storm - 01/2009.
Stage: Basisschool de Klingerberg
Leerdoel: je kunt herkennen wat bij geschiedenis hoort.
Een kruikenverhaal. Een waterdrager vervoerde twee kruiken
Hebreeen 10: 22 laten wij tot Hem naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, nu ons hart gereinigd is van een slecht geweten en.
27 december 2015 Zoetermeer. Genesis Na zijn vader begraven te hebben, keerde Jozef naar Egypte terug, hij en zijn broeders en allen, die waren.
Het kwetsbare vertrouwen van ouders in de jgz Justine Pardoen Ouders Online.
God zei tegen Jona: “Ga naar Ninevé, de mensen daar doen allemaal gemeen.” Maar Jona dacht: ”Ik ga er met de boot vandoor, want Ninevé, daar ga ik mooi.
Vertaald uit het Frans – Freddy Storm 05/2010
Ware spreuken. door ingrid v.b.i..
Vertaald uit het Frans – Freddy Storm – 06/2010
Transcript van de presentatie:

De oude tijd

Muziek: Beautiful Dreamer - Floyd Cramer Ensemble Foto’s: Hans Meerbeek Creatie: Florian Bernard Vertaald uit het Frans – Freddy Storm 04/2010

Velen zeggen dat de oude tijd een ‘goede’ tijd was. Maar ik geloof integendeel dat het een tijd was van grote risico’s en ernstige gevaren. Hoe hebben we die kunnen overleven? Hoe uitleggen waarom we nog leven? We zouden al lang dood en begraven moeten zijn, want we leefden elke dag met gevaar voor ons leven...

Elke morgen zette onze moeder ons pas gelegde eieren van de hennen op de boerderij voor. Er zaten in die eieren geen additieven omega 3 of 6 !!! Beseft u dit wel? Geen enkel laboratorium had die eieren gecontroleerd om er de virussen in te ontdekken. Dat was vreselijk! Die hennen aten alles wat hun voor de bek kwam. Zonder enige contrôle! De dood zwierf op ons bord rond...

Beseft u dit wel? Wij overleefden met voedsel zonder natriumzouten, proteasen, fosfaten, kleurstoffen, dextroses, gisten, lecitines, toegevoegde vitamines of bewaringsmiddelen!

Wij brachten onze dagen blootsvoets in de velden door! Hoe onvoorzichtig! Toch kregen we nooit griep of een verkoudheid. En als we al eens kuchten deed onze moeder dat verdwijnen met een friction van kamferolie. Waar wij woonden waren er geen antibiotica, ontstekingsremmers, cortisone of andere zogezegd essentiële medicijnen! Maar hoe hebben we dan kunnen overleven?

Wij leefden in een huis op het platteland, ver van het dorp, zonder elektriciteit, centrale verwarming of heetwatervoorziening. We moesten water uit de put halen met een emmer aan een lange koord. Dat water werd nooit gecontroleerd! We kookten het nooit voordat we ervan dronken. En toch kregen we nooit koorts of enige ziekte.

Hoe hebben we kunnen overleven in de vreselijke stank van de mest op de velden, van de gier op de omgeploegde velden, van de paardendrollen overal op de wegen...?

We waren continu in gevaar toen we fietsten zonder helm op en zonder beschermkussens, reden in wagens zonder veiligheidsgordels of airbags, producten consumeerden die in onbeveiligde verpakkingen zaten, liepen met schoenen zonder antislipzolen. Hoe hebben we zoveel dagelijkse gevaren kunnen overleven?

We bezochten scholen die geen logopedisten of psychologen hadden, geen seksuologen of studieadviseurs! De leraars aarzelden niet om stoute leerlingen aan hun oren te trekken of zelfs op hun vingers te kloppen, aldus hun fysieke integriteit voortdurend in gevaar brengend! Hoe hebben we zoveel fysieke misbruiken kunnen overleven?

Hoe hebben de kinderen van mijn generatie kunnen opgroeien en zich ontplooien zonder de jeugdbescherming? Hoe hebben ze zich normaal en gezond kunnen ontplooien zonder staatsbewakers? Hoe hebben ze kunnen overleven in een wereld waarin enkel hun ouders instonden voor hun opvoeding? Hoe zijn ze volwassen kunnen worden zonder bewakingsprogramma’s in hun wijken?

Het meest verbazende is wel dat die aan zoveel gevaren blootgestelde generatie waarschijnlijk de grootste dingen heeft verwezenlijkt sinds een eeuw en erin is geslaagd twee oorlogen en een economische crisis te doorstaan. Ik vraag me af of het te veel in de watten leggen geen nefast effect heeft op de opvoeding van kinderen... Door ze te veel te willen beschermen vernielt men hun natuurlijke verdedigings- en immuniseringsystemen.

Einde