Estonian alien passport

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Oekraïne - Oekraïne - Cherkassy Right in the heart of Ukraine Oekraïne … … … 15x Nederland Graanschuur van Europa Een land zonder visie, zonder hoop 48.
Advertisements

Armoede & Verenigingen waar Armen het Woord Nemen in Brussel
Opvattingen en initiatieven t.a.v. schoon, heel en veilig
Dilemma’s en perspectieven
Is uw eigendom gestolen?. Wordt je daar niet vreselijk nijdig van!
Hoofdstuk 8: Nederland en Europa.
D4A en Toegankelijkheid
Het Landelijk Platform GGz heeft van het Ministerie van VWS in 2006 het project Programma Lokale Versterking toegewezen gekregen.
‘Een Spraakmakend Project’
Digibordles Eieren Tellen Gemaakt door: Juf Marije & juf Sanne
De VS krijgen een modern bestuur
De stad Veelheid aan culturen, subculturen, leefwijzen, levenshoudingen, levensbeschouwingen.
Beeldvorming en discriminatie
Leuven Institute for Human Rights and Critical Studies
Personen die gedwongen worden om hun huizen te verlaten  Ten gevolge van: ‐ Politieke ‐ Religieuze ‐ Militaire ‐ Andere problemen.
ONTWORPEN DOOR EMMA EN ROBIN Reis naar Honduras. Hotel Dit hotel ligt in San Pedro Sula en is gemaakt voor een leuk tijdje ontspanning en zonder zorgen.
Digibordles Sneeuwpoppen visuele discriminatie
Het Politiek Systeem 2 Beleid Politieke Cultuur
de tijd van burgers en stoommachines
OUDERS VOOR INCLUSIE. WIE ZIJN OUDERS VOOR INCLUSIE ? Vereniging van en voor ouders Voor alle ouders van kinderen, ongeacht hun handicap We zijn vooral.
Samenvatting: hoofdstuk 1
Natie is volk, niet staat Eerst is er cultureel nationalisme → gevoel bij elkaar te horen op basis van taal, cultuur, gemeenschappelijk verleden,geloof.
Multiculti.
Meldpunt Discriminatie Hasselt
Succes- en faalfactoren
Nagasaki na de nucleaire hollocaust.
Sanne Deweerdt 1BaSWA  Waar? Zorghotel Heilig Hart te Kortrijk  Wat? Introductie nieuw personeel optimaliseren  Hoe? Via powerpoint  Wie? Nieuw poetspersoneel.
Door Annelien De Clercq
Identiteit & Grenzen Alien in Estland
inzicht op de invloed van veranderingen op het gedrag van medewerkers
Top 10 van levensvragen die u zichzelf kunt stellen
1. Decentralisatie van overheidstaken naar gemeenten Gemeenten worden in 2015 verantwoordelijk voor: - jeugdzorg, - werk en inkomen en - zorg aan langdurig.
Welkom Bij de onafhankelijke partij voor elke Bestenaar.
Onderzoek Veteran Tapes
Nagasaki na de kernbom.
Hoe ongelijk is Nederland? Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid.
Aardrijkskunde voor de 2e fase VWO 5 en VWO 6. Samenvatting
Buitenlandse minderjarigen Ilse Derluyn Vakgroep Sociale Agogiek – Universiteit Gent.
Leren omgaan.
Stichting Koerdische Participatie Nijmegen
Boekstaven 2009 De staat van het sociaal-cultureel volwassenenwerk in Vlaanderen Robbert Vanhuyse 1BASWc Academiejaar
Integratiebeleid in Vlaanderen 7 mei 2015 Voor Mozaiko Kobe Debosscher Secretaris Commissie Integratiebeleid be 0484/88.
Ik beloof je....
GEWOON IEMAND ZIJN ..
Wies Dinsbach onderzoeker Art.1 NDN bijeenkomst ‘Effectieve bouwstenen voor antiracismebeleid’ Monitor Rassendiscriminatie 2009.
eigenwaarde ontstaat meestal door de volgende 3 factoren.
JGZ en Vluchtelingkinderen Ondertitel. De Nederlandse Grondwet, artikel 1: Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld.
Wat is een vluchteling? Asielzoeker Erkende vluchteling Subsidiair beschermde.
Participatie Nieuwe Stijl Schakdeldag 21 juni 2016 Annemieke van Brunschot, VNG Heleen Smit, ministerie IenM Even voorstellen: wie zijn wij? Directie.
Paradigma’s met de P van Politiek – 21 januari 2012 – Hans Kessens.
Welkom bij deze informatieavond over de UNIZO reis naar Rusland 6-Daagse reis Moskou & Sint-Petersburg in samenwerking met ALK REIZEN.
6 september 2012 Heb jij genoeg ruimte om je werk goed te doen? Ans Jansen.
<plaats en datum>
Veendam 9 april 2015 Societeit Past Rotarians
Jaarcongres vereniging Groen van Prinsterer, 27 januari 2017
Blok 4 Jij en Europa Deelvraag: Wat betekent Europa voor jou?
de tijd van burgers en stoommachines
Blok 2 Vrijheid in Nederland
Blind door de Bibliotheek
Migratie Anouck, Anne, Indy, Lisanne& Nikki.
Onze Nieuwe Toekomst Our New Future
Werkbarometer 2018: Gender & Diversiteit
Werkbarometer 2018: Gender & Diversiteit
<plaats en datum>
Statushouders in de gemeente Schouwen-Duiveland
‘De dividendbelasting is dood. Leve de dividendbelasting!’
Brecht D’Hoore, Coördinator Kempen
Hallo ! Ontdek onze gemeenschappelijke ruimte: de Europese Unie
Visie (lange termijn) Beleid Bewoners
Transcript van de presentatie:

Estonian alien passport Groep 5 Fabian Busch Marjolein Kouwenhoven Natasja van Lieshout Anne van Mullem Robbert Slavenburg Marcella Vlaar

Wat is een ‘Estonian alien passport’? Na de onafhankelijkheid van Estland van Sovjet Rusland behoorde een groot deel (ongeveer 40%)van de bevolking tot de Russsisch sprekende minderheid. Omdat Estland bang was voor een te grote invloed van deze Russisch sprekende minderheid, wilde zij ze niet de Estse nationaliteit geven, maar kregen zij het ‘ alien paspoort’ . Dat komt erop neer dat iemand geen nationaliteit heeft.

Wat zijn de gevolgen van een ‘Estonian alien passport’? Leven zonder bescherming van de staat Leven zonder nationaal stemrecht Geen mogelijkheid om te reizen naar het buitenland zonder visum Men kan niet de politiek in, en men kan ook niet werken bij een gemeentelijke organisatie Maatschappelijke relevantie Anders aan een alien paspoort is dat zij minder rechten en bevoegdheden hebben. Zo krijgen zij geen bescherming van de staat, hebben geen nationaal stemrecht, zij hebben een moeilijk te verkrijgen visum nodig om te kunnen reizen, zij kunnen niet de politiek in of werken bij een gemeentelijke organisatie. Dat iemand, die vaak al jaren woonachtig is of zelfs geboren is in Estland, nationaliteit-loos is en geen gelijke rechten heeft als de rest van de bevolking maakt het voor ons een interessant onderwerp. Hoe kan dat? En in Europa. En wat voor gevolgen heeft dat in het dagelijks leven? Wij waren geintereseerd in de sociale en maatschappelijke gevolgen van het hebben van een alien paspoort en dan met name de beleving.

Hoe hebben wij onderzoek gedaan naar het ‘Estonian alien passport’? Russisch Russische ambassade Legal information centre for Human Rights Karina Niinepuu (tolk) 12 straatinterviews met mensen die een ‘Estonian alien passport’ hebben. Estisch Het Ministerie van Cultuur Estonian Human Rights Centre Jaanika Kingumets

Bronze Soldaat

Tegenstrijdige bevindingen Literatuur Ongelijke rechten Kleinere kans op (top)baan Geen nationaliteit Stemrecht en participatie Moeilijk om te reizen Veldwerk Taal Discriminatie Acceptatie Makkelijk om te reizen Dienstplicht Het paspoort zelf is niet belangrijk! Nieuwe doelen: Generatie(verschil) Segregatie tussen groepen Discriminatie Taalbarriere Verandering afgelopen 20 jaar

Ervaringen Taal & Cultuur Tolk Tijd

Nog vragen?