Groei & Bloei Van harte welkom!
KELDERGEHEIMEN
Smaakversterker zonder kuntsmatige toevoegingen presentatie: Leny en Miets 150 gram tomaten -= 140 gram uien – 85 gram wortelen – 60 gr knolselderij - 25 gram prei – 10 gram peterselie – 60 gram zout liefst zeezout Groente schoonmaken wassen en kleinsnijden dan het zout er door mengen en fijn pureren – bakpapier op een bakblik en daarover de massa verspreiden – op 75 graden ongeveer 8 uur in de oven laten drogen. Daarna de gedroogde massa met de staafmixer fijn maken. Het poeder is in een gesloten glas ongeveer 10 weken houdbaar. Te gebruiken als aroma in diverse gerechten, of als supergezonde groenten bouillon, een theelepel op een glas heet water
Pompoensoep Presentatie: Leny en Miets Werkwijze: Maak de pompoen schoon en snijd ze in blokjes, pel de uien en snipper ze. Verhit de boter in een ruime pan en fruit de ui enkele minuten. Voeg de kerriepoeder en blokjes pompoen toe en laat alles nog 5 minuten fruiten. Voeg bouillon en laurierbladen toe en kook de pompoen met het deksel op de pan in ca. 25 minuten gaar. Verwijder de laurierbladen en pureer de soep met de staafmixer. Breng de soep weer aan de kook en breng op smaak met peper - ketjap . Roer de fijngeknipte peterselie erdoor en voeg Crème fraiche naar wens toe. Benodigheden: 500 gram oranje winterpompoen 1 liter bouillon evt. van tablet 3 uien 1 eetlepel milde kerriepoeder 3 laurierbladeren (naar keuze) 25 gram boter 1 bosje fijngesneden peterselie (naar keuze) Scheutje zoete ketjap Peper Crème fraiche (naar keuze)
Tomatensaus : Presentatie: Annie Werkwijze: Tomaten halveren en met een klein beetje water opzetten en gaar laten worden. Door de pasfiet draaien en terug in de pan doen. Je kunt het eventueel ook nog eerst zeven. Kruidenmengsel: alles wassen en klein snijden of knippen. In een pan de olie verwarmen, uien en knoflook erbij en even laten fruiten. Kruiden toevoegen met wat tomaten vocht tegen het aanbranden. Dit een kwartiertje laten smoren,met de staafmixer fijn maken en bij het tomaten mengsel doen. Goed roeren en samen even aan de kook brengen. Kokend in potjes doen. Dit is een gemakkelijke en gezonde basis voor soep of pastasaus, Bij gebruik zout, peper of bindmiddel naar smaak toevoegen. Benodigheden: Circa 6 of 7 kg. tomaten Deze hoeveelheid is voldoende voor 14 potjes inhoud 240 ml. Scheut olijfolie 4 uien,5 teentjes knoflook 1 bosje peterselie 1 handjevol verse thijm De toppen van 3 stengels salvia officinalis 1 handjevol bonenkruid Marjolein naar keuze Basilicum - een ruime hoeveelheid
Courgettes in zoetzuur presentatie: Tilly Werkwijze: Courgettes wassen,schillen en halveren,de zaad- lijsten verwijderen dan in blokjes snijden. Uien schillen en snipperen. In een bak om en om courgettes-ui-zout. Dit zeker 2 uur laten staan. 1250 ml. azijn samen met de suiker en de kruiden aan de kook brengen. De courgettestukjes zeker 2 maal goed afspoelen en erbij doen. Weer aan de kook brengen en 2min. laten koken.Dan af laten koelen tot het echt koud is! Dan weer aan de kook brengen en vervolgens in in potjes doen. De potjes eerst goed met heet sodawater afwassen en goed na spoelen! Benodigheden: 10 courgettes 6 dikke uien 750 gram suiker zout 1250 ml azijn 2 theel. selderijzout-kurkuma- mostardpoeder 4 theel. mostardzaad
Noten-vruchten cake presentatie: Len Werkwijze: Meng meel, suikers en bakpoeder door elkaar. Ontpit de dadels en hak ze instukjes. Knip de abrikozen ook in kleine stukjes. Snij de biggarreaux doormidden. Hak de noten en amandelen eveneens klein. Meng alles goed door het meelmengsel. Klop de eieren goed schuimig en spatel door het meel/notenmengsel tot alle meel opgenomen is. Doe het deeg in een “met bakpapier” bekleed bakblik en bak het onder in de oven bij 165/175 gr. in circa 1 uur gaar. Laat de cake in het bakblik zitten. Bedek de cake met bakpaier en draai hem vervolgens in meerdere lagen papier of ander isolerend materiaal. Laat de cake zo afkoelen. Verwijder alle papier en verpak de cake direct in al- Luminiumfolie LUCHTDICHT. Laat de cake minstens een week “rijpen”. Goed verpakt is de cake enkele weken houdbaar. Smakelijk!!! Noten-vruchten cake presentatie: Len Benodigheden: 200 gram bloem 125 gram kristalsuiker 1 zakje vannillesuiker ½ zakje bakpoeder 125 gram dadels 200 gram paranoten 125 gram cashewnoten 125 gram amandelen 125 gram gedroogde abrikozen 125 gram bigarreaux 125 gram sucade 3 eieren
Frambozen azijn Presentatie: Leny en Miets Werkwijze: De frambozen en azijn wassen en samen met de azijn goed klein prakken. Dit in een afgesloten kom 3 of 4 dagen in de koelkast zetten. Dan door een doek laten uitlekken . Suiker en water aan de kook brengen, het uitgelekte vocht toevoegen. Dit samen 10 min laten pruttelen, af laten koelen en in flessen doen. Je kunt ook - bramen - vlierbessen - of ander fruit gebruiken. Benodigheden 1 pond frambozen 3 dl. Witte wijnazijn 500 gram suiker 2 ml. water
Vlierbessen likeur presentatie: leny & Miets Werkwijze: Alles (behalve jenever) in een ketel verwarmen tot de suikergesmolten is. NIET KOKEN, dan af laten koelen. Jenever erbij,deksel op de ketel en nog met een doek dicht binden. Minimaal 1 week laten staan. Dan zeven en in flessen doen. Benodigheden: 500 gr. Schoongemaakt fruit zonder pit en/of schil afgewogen, 500 gr. Suiker, 1 kaneelpijpje, 1 kruidnagel, 1 liter witte of rode wijn, ¾ liter jenever.
Kweeperenpasta presentatie: leny en Miets Werkwijze: Veeg het dons eraf, snijd ze in de lengte in kwarten, verwijder steel en kroontje. Kook ze in water gaar. Prik in de vruchten en kijk of ze gaar zijn. Afkoelen uit de pan halen en klokhuis en schil ver- wijderen(van het vocht kun je gelei maken) Het vruchtvlees pureren(staafmixer,keukenmachine, rasp) Vruchtvlees wegen en dezelfde hoeveelheid suiker toevoegen. De moes in een pan met dikke bodem doen. Kook het geheel totdat het een stevige massa is. De pasta is klaar als je een lepel kokende siroop op een koud bord giet en de vloeistof opstijft. Schep de ingedikte massa in een bakblik en laat het goed afkoelen. Benodigheden: 2 kg kweeperen en dezelfde hoeveelheid suiker als de pulp zonder schil en pit