Mentoraat Het menselijk handelen niet bespotten, niet betreuren, niet veroordelen, doch begrijpen’ (Ethica 4, voorrede). *) 

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Loopbaanbegeleiding in het groene onderwijs
Advertisements

De Generatie Einstein over Herontwerp Rini Weststrate
SOCIAAL WEERBAAR (v.a. groep 4)
Waarom werken met het programma De baan die bij me past?
Bewustwording van je eigen communicatie oplossingsgericht kijken en communiceren Remco Troost Docent economie, mentor 3Mavo, (intern) trainer op.
Het LWOO op de HJZ Doelstelling Inrichting onderwijs
Evaluatie van mentorprojecten
Vertrouwen als voorwaarde voor “partner in business”
Het Techniek- en MotivatieKompas Leerlingen in hun kracht brengen.
Collegagroep : Roze korrels voor zorg! Beatrijs Van De Casteele en Luc Lemarcq.
Psalm 86 : 6 Leer mij naar Uw wil te hand’len, ‘k Zal dan in Uw waarheid wand’len; Neig mijn hart, en voeg het saam, Tot de vrees van Uwen Naam. Heer’,
Informatie & informatiedrager schepping of evolutie ?
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
Introductiebijeenkomst
Samen bouwen aan zelfvertrouwen
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Loopbaanoriëntatie en -begeleiding
 De klassen zijn groter, rond de 30 leerlingen.  De lessen kunnen om 8.30 beginnen en afgelopen zijn.  Je kan zomaar een aantal tussenuren.
Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding
Waarom is Jezus aan het kruis gestorven?!
Loverboys.
Frank en Raymond / Het Nieuwe Lyceum
Levensvragen Over geluk…..
Welke boeken kies ik voor mijn kinderen?
wat is een dalton school?
Presentation Of Learning
Maarten Vansteenkiste Universiteit Gent
Sociale media op school
Genade en veroordeling
Godsdienst.
Godsdienst.
Vrije wil als zelfverwerkelijking
Is vrijheid. een illusie. Bart Engelen. Nacht van de Filosofie
Welkom op onze thema-avond
First ID project Waterlant-Ydoorn
SOCIALE COMPETENTIE Jacqueline Blaak-Venneman.
Interpreteren van data
Het Nieuwe Lyceum, 22 maart 2010
House of Freaks BEACHCLUB VROEGER. Wie? Wat? Waar?  House of Freaks  2 juni :00 – 00:00  Beachclub Vroeger  Bloemendaal.
Wat heeft TOI BLUE gebracht?
Samenwerkingsverband Regio IJssel-Vecht
Een kansrijke veilige school!.  Het Stroink is een openbare Daltonschool.  Openbaar betekent dat de school open staat voor iedereen met respect voor.
Hoe luister je naar de wet van God?
Welkom op de ouderavond van klas 3 Schooljaar
Hoe help ik mijn kind bij de studiekeuze?
Stichting Visible Results
Romeinen 7:1 – 8:2 1Weet u dan niet, broeders en zusters, ik spreek immers tot mensen die de wet kennen, dat de wet alleen gezag over een mens heeft zolang.
Wat is SWPBS - goed gedrag kun je leren?
Het christendom: een dwangbuis? Welkom in de kerk
Onrecht !!! Vrouw geschopt en aan de haren getrokken voor gsm
Basiservaringen.
Onze doelen en visie in beeld
Met de handen in het haar? Twee projecten voor de prijs van één! - cursus: kleine kinderen helpen groot worden. - Inforeeks: hoe ga je als ouder om met.
“De Rode Draad…” De levensbeschouwelijke analyse.
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Groepsdynamica & Interactief communiceren
Bekijk de dia’s later op :
Methodiek: Plancyclus
Welkom ik maak me sterk.
CONCEPT CHECKS & FAST FEEDBACK
Hand-out van de thema-avond 19 maart 2015 voor ouders en leerkrachten Verantwoordelijkheid geven... niet loslaten, maar anders vasthouden…
Wat zijn Drijfveren? Drijfveren zijn volgens TSI……………
Dalton op de Dorendal.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
Wat vinden jongeren belangrijk? Cliëntenraad GGZ Kinderen en Jeugd.
MOTIVATIE. Dromen en Idealen Jongeren dromen en hebben idealen.
WELKOM.
Vragenlijst ontwikkelt door TNO voor de groepen 7 en 8 in het PO
Spelend leren. Spelend leren Het belang van spel Emotionele ontwikkeling kinderen leren het uitdrukken en herkennen van emoties. kinderen leren zichzelf.
Transcript van de presentatie:

Mentoraat Het menselijk handelen niet bespotten, niet betreuren, niet veroordelen, doch begrijpen’ (Ethica 4, voorrede). *) 

Daltonprincipes in Mentoraat Samenwerken Vrijheid en Verantwoordelijkheid Zelfstandigheid Orthoconsult over mentor: Mentor zorgt voor veilig (leer)klimaat, mentoren helpen leerlingen met keuzes maken en mentoren leren leerlingen respectvol om te gaan met medemens en leefomgeving

Zonder veiligheid geen Dalton Wat is voor ons een veilig klimaat? Leerling durft zichzelf te zijn Er is respect voor elkaar ook al zijn we anders Klas is een groep Leerling wordt gezien Leerling durft zich te uiten Verschillen worden niet uitvergroot, maar gewaardeerd.

Vrijheid in gebondenheid Leerling is vrij om zichzelf te zijn, zonder daardoor afgezonderd te worden van de groep Mentor heeft oog voor verschillen en begeleid leerling in het maken van “eigen” keuzes. Mentor draagt bij aan sociale-emotionele ontwikkeling van leerlingen.

Leerling is vrij om zichzelf te zijn, zonder daardoor afgezonderd te worden van de groep Onderbouw Baltus Kringgesprek Ruimte bieden om jezelf te laten zien (mentor begint) “Als je me echt zou kennen zou je weten dat”. Hiermee werk je aan zelfvertrouwen van groep en individu in groep Bovenbouw Janneke Kring, wat verwacht je van mij? Interview elkaar en maak een Pitch over de ander. http://www.youtube.com/watch?v=1uYcuIs64Po&feature=plcp Mensen die elkaar niet “kennen” werden aan elkaar gekoppeld. Ik maak ze (soms) medementor. Facebookpagina 6V1 Ik maak “alles”persoonlijk

Mentor heeft oog voor verschillen en begeleid leerling in het maken van “eigen” keuzes. Baltus - Aanzetten tot begrip voor belevingswereld van anderen (empathie) Leerlingen laten reflecteren op gedrag en handelen Janneke Verschil in verantwoordelijkheid nemen is erg groot in mijn klas. (de een wil hulp, de ander begeleiding, soms wil leerlingen schop onder zijn kont) Ik gebruik leiders uit de groep (voor organisatie uitjes, taken in mentorschap of les) Ik maak me kwetsbaar door aan te geven dat ik vaak ook andere keuzes maak (dan bijv: schoolleiding/ handelingsplan)

Mentor draagt bij aan sociale-emotionele ontwikkeling van leerlingen. Baltus - Zelfvertrouwen bouwen - Verschillen leren respecteren - Beter zelfbeeld creëren (wie ben ik en waar sta ik voor?) - Mentor doet dit door te reflecteren. Janneke Leerlingen soms juist temperen in hun zelfvertrouwen (meeste leerlingen zijn 17-19 jaar oud) Individuele gesprekken over school, maar ook leven Solidariteit ( micro, meso, macro)

Dilemma Vrijheid Mentor vraag bepaalde vrijheid om - band te krijgen met klas Te kiezen voor een aanpak die hem/haar past en bij de leerling aanslaat Leerling “fouten”te laten maken zonder al te zware sancties (bend the rules) Gebondenheid Voor school telt ook -Resultaat Dus gebondenheid zit vaak in Regels en bijbehorende sancties

Dilemma luidt dus. Wat is de balans tussen vrijheid en verantwoordelijk en de steeds groter wordende druk vanuit maatschappij om vooral te scoren op harde cijfers (examen, doorstroom, absentie ) die door school (leiding) gevoeld wordt, waardoor regels en sancties steeds minder ruimte bieden aan keuzevrijheid voor leerlingen, mentor en docent uit angst om controle te verliezen