De optativus Basis: het verschil met de coniunctivus is dat de optativus een grote mate van onzekerheid toevoegt aan de mededeling. Het is maar zeer de.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Over honden en over mensen….
Advertisements

De samengestelde zin.
Uitleg meewerkend voorwerp (mv)
naamwoordelijk gezegde
r. 1-4  ἐ δοξε (+ aci) δε τοις των Ἀ θηναιων στρατηγοις ἑ πτα μεν και τετταρακοντα ναυσι Θηραμενην τε και Θρασυβουλον –τριηραρχους ὀ ντας –  – και των.
Disco les 25 Uitleg grammatica.
De coniunctivus Basis: het verschil met de indicativus is dat de coniunctivus een zekere mate van onzekerheid toevoegt aan de mededeling. Het is maar de.
Persoonsvorm Saskia Hoekx.
De Les van de Vlinder ”Op een dag, verscheen er een kleine opening in een cocon. Een man zat uren te kijken hoe een vlinder zijn lijf door de kleine opening.
Persoonsvorm tegenwoordige tijd
KOMMAGEBRUIK.
Er was eens... klik hier om het leuke stuk over te slaan, droge info.
Hulpwerkwoorden can must may etc.
Participia in het grieks.
Helaas geen hulp uit Sparta (Hdt ) We zijn dus in de Tweede Perzische Oorlog (490)
Hoera, Sinterklaas is weer in het land ! Zaterdag kwam hij aan in Almere Het was een feest !
De coniunctivus Basis: het verschil met de indicativus is dat de coniunctivus een zekere mate van onzekerheid toevoegt aan de mededeling. Het is maar de.
Het woordje ἀ ν Het woordje ἀ ν betekent zelf niets, maar geeft een bepaalde kleuring aan de werkwoordsvorm waar het bijstaat. We onderscheiden: - ἀ ν.
Vertrouw helemaal op God 1.Op de proef gesteld. Vertrouw helemaal op God 1.Op de proef gesteld 2.De proef doorstaan.
Hoe bid je vol verwachting? mogen en moeten Hoe bid je vol verwachting? mogen en moeten een worsteling.
Het hele werkwoord.
Persoonsvorm Saskia Hoekx.
DE 4 KAARSEN.
De beknopte bijzin: Te herkennen aan:
7.6 Fut. contractum. p a 1. lu-s-w 2. lu-s-o-men 3. lu-s-e-te 4. lu-s-ein 5. lu-s-wn.
HERHALING ZINSLEER.
WERKWOORDSPELLING Hoe doe je dat ?.
6.2 Oefeningen optatief (2). 6.2 a 1. lu-o-i-mi lu-o-i-men poie-o-ih-n poie-o-i-men tima-o-ih-n tima-o-i-men.
Mijn antwoord op Gods zegeningen. Sabbat 1 november 2014 God houdt zich aan zijn beloften. Hij zal ons niet teleurstellen. We kunnen bouwen op de Heer,
Wat is de persoonsvorm?. Wat is de persoonsvorm?
6.6 Oef. bij realis, irrealis, potentialis
Heel werkwoord en bijwoord
Zowat 30 veel gebruikte werkwoorden hebben een aorist zonder sigma = a-sigmatisch.
Uitleg persoonsvorm (pv)
Hoe ver kijk jij echt vooruit?
WERKWOORDSPELLING Met dit overzicht vind je uit hoe je de werkwoordsvorm moet schrijven. Dit is de knop om te beginnen.
Meervoudig samengestelde zinnen
Het participium Letterlijk vertaald betekent ‘participium’ ‘deelwoord’ (denk aan het Latijnse woord voor deel: pars). We hebben tot nu toe het participium.
5.8 conj. zonder ajvn. 5.8 B 1.zin 1 1ste pers. 2. zin 3 1ste pers. 3. zin 2 2de pers.
Om soms eens dieper over na te denken
Woorden oefenen Wat betekent γάρ? Want wat betekent εἰς? naar; naar binnen; tot Wat betekent ὁ φόβος? angst; vrees Wat betekent βαίνει? hij gaat Wat betekent.
De ontkenning 2 VMBO - Frans.
Werkwoorden in de v.t. Reeks 1.
Welkom Voorganger: Ds. D. Wolters Ouderling van dienst: J. Nijhuis Organist: Johan Bredewout Schriftlezing: Heb. 4: 14-16, Heb. 8: 1-6, Heb. 10:
Voegwoorden.
Paragraaf 7: losstaand zinsgedeelte
Hoe gebruik ik -d & -t? Leren en oefenen Maar eerst…….
“Ga de weg van de liefde.”
tegenwoordige tijd en verleden tijd
Lijdend voorwerp als persoonlijk voornaamwoord bijvoorbeeld Ik heb een boek gevonden. Ik heb het gevonden. Stefan heeft Sarah gisteren gezien. Stefan heeft.
Lijdend Voorwerp Juni 2014.
De aanvoegende wijs of conjunctief 30 maart 2016.
Wat is de infinitief? Van Dale: de onverbogen vorm van het werkwoord
SAMENGESTELDE ZINNEN Hoofdzin en bijzin. Wat gaan we deze les leren? Wat zijn samengestelde zinnen? Wat is een bijzin? Wat is hoofdzin?
CURSUS FORMULEREN Paragraaf vijf en zes foutieve samentrekking en foutief beknopte bijzin.
lopen, vallen, gamen, nadenken
Grammatica zinsdelen 2vwo, periode 2a.
Werkwoorden Hele werkwoord: wij-vorm tegenwoordige tijd Stam: ik-vorm tegenwoordige tijd Persoonsvorm: Belangrijkste werkwoord in de zin.
De samengestelde zin.
Grammatica Hoofdzin en bijzin.
voorzetselvoorwerpszin
Lijdendvoorwerpszin, onderwerpszin en bijwoordelijke bijzin
Nevenschikking en onderschikking
Meewerkendvoorswerpzin
Bijzin als zinsdeel Gezegdezin.
heeft het werkwoord een stam op een –ε ?
Samengestelde zinnen.
Nevenschikking en onderschikking
lopen, vallen, gamen, nadenken
Participe présent et Gérondif
Transcript van de presentatie:

De optativus Basis: het verschil met de coniunctivus is dat de optativus een grote mate van onzekerheid toevoegt aan de mededeling. Het is maar zeer de vraag of de gedane mededeling waar is / wordt. optativus vorming gebruik in hoofdzinnen in bijzinnen zonder ἀν met ἀν zonder ἀν met ἀν

Optativus – vorming Opt. Pr. Act. Med. Opt. Aor. Pass. Basis: optativusvormen worden gekenmerkt door een iota in de uitgang N.B.: Er staat nooit een augment bij een optativusvorm. De werkwoorden met een stam op een ε (ποιεω) of een ο (δηλοω)hebben in de optativus pr. ev. de uitgangen -οιην, -οιης, -οιη in plaats van -οιμι, -οις, -οι De werkwoorden met een stam op een α (νικαω) hebben in de optativus pr. ev. de uitgangen -ῳην, -ῳης, -ῳη in plaats van -οιμι, -οις, -οι Opt. Pr. Act. Med. Opt. Aor. Pass. λυ οιμι λυ οις λυ οι λυ οιμεν λυ οιτε λυ οιεν λυ οιμην λυ οιο λυ οιτο λυ οιμεθα λυ οισθε λυ οιντο λυσ αιμι λυσ ειας λυσ ειε(ν) λυσ αιμεν λυσ αιτε λυσ ειαν λυσ αιμην λυσ αιο λυσ αιτο λυσ αιμεθα λυσ αισθε λυσ αιντο λυθ ειην λυθ ειης λυθ ειη λυθ ειμεν λυθ ειτε λυθ ειεν

Optativus zonder ἀν in de hoofdzin Optativus van wens ἀφικοιτο – Moge hij aankomen Deze optativus van wens wordt vaak vooraf gegaan door de woordjes εἰθε of εἰθε γαρ De ontkenning is μη μη τουτο γενοιτο – Moge dit niet gebeuren

Optativus met ἀν in de hoofdzin Optativus potentialis Wordt gebruikt om een mogelijkheid aan te geven. Je vertaalt deze optativus met ‘zou kunnen’ of ‘zou’. οἰκοι ἀν μενοιμεν – we zouden thuis kunnen blijven De optativus potentialis kan ook gebruikt worden om een bescheiden mening weer te geven. τουτο λεγοι ἀν – dat zal hij wel zeggen

Optativus zonder ἀν in de bijzin Vervangende obliquus Deze optativus wordt gebruikt om een indicativus of een coniunctivus te vervangen als de persoonsvorm in de hoofdzin in een verleden tijd staat. ἠλθομεν ἱνα βοηθοιμεν - wij kwamen om te helpen De optativus zonder ἀν kan ook worden gebruikt in een ὁτι / ὡς zin of in een afhankelijke vraag als de persoonsvorm van de hoofdzin in een verleden tijd staat. ἠρετο που εἰμεν - hij vroeg waar we waren

Optativus met ἀν in de bijzin Optativus potentialis De optativus potentialis wordt meestal in hoofdzinnen gebruikt, maar kan ook in bijzinnen voorkomen. Als in de hoofdzin al ἀν staat, dan wordt dat in de bijzin meestal niet herhaald. εἰ ἀφικοιτο, παντα ἀν ἡμιν λεγοι – als (stel dat) hij zou komen, dan zou hij ons alles zeggen