<naam school>.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De gemiddelde leerling
Advertisements

1 Op Stap naar het SO. 2 • Waar gaat het om ? • Eerst even kijken naar het keuzewerkboek • Wat moest er zo dringend veranderen ? • Studiekeuzetaken !
Lessenserie gericht op gezonde leefstijl. Gezonde leefstijl DOiT programma DOiT op school Ouders en DOiT Inhoud presentatie.
Lessenserie gericht op gezonde leefstijl
Voorlichting over overgewicht voor leerlingen van het VJM College
De kantine van <naam school>
De kantine van <naam school>
1 19 jan Urk. 2 de context van 2Korinthe 3  Paulus reageert op beschuldigingen dat hij onbevoegd zou zijn (3:1,2);  Paulus plaatst zijn Evangelie.
Paulus' eerste brief aan Korinthe (20) 23 januari 2013 Bodegraven.
28 juni 2009 Paëllanamiddag 1 Paëllanamiddag 28 juni 2009 Voorbereiding vrijdagavond (Loopt automatisch - 7 seconden)
Werkwoorden d t dt.
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
November 2013 Opinieonderzoek Vlaanderen – oktober 2013 Opiniepeiling Vlaanderen uitgevoerd op het iVOXpanel.
Brainstormbijeenkomst Preventie overgewicht op Texel
Gezonde voeding.
GOMARUS COLLEGE ASSEN. 2 DE DEELNAME  We wilden vanuit de oude situatie als school een nieuwe start maken t.a.v. ons kantine aanbod en beleid. We hebben.
Nuborgh College Lambert Franckens Jij gaat toch ook voor gezond?
Global e-Society Complex België - Regio Vlaanderen e-Regio Provincie Limburg Stad Hasselt Percelen.
7 april 2013 Zoetermeer 1. 1Korinthe Maar, zal iemand zeggen, hoe worden de doden opgewekt? En met wat voor lichaam komen zij? 2.
 Deel 1: Introductie / presentatie  DVD  Presentatie enquête  Ervaringen gemeente  Pauze  Deel 2 Discussie in kleinere groepen  Discussies in lokalen.
<Naam spreker en school/ gemeente
Datum Naam school Naam presentator Organisatie presentator.
Thema HACCP
Datum Naam school Naam presentator Organisatie presentator
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Gezond leven De quiz! Instructie voor de quizmaster en zijn/haar assistent: Leg eerst de bedoeling van de quiz uit: we gaan kijken wie er het meeste weet.
Een Concert van het Nederlands Philharmonisch Orkest LES 4 1.
“Gelijk een hert schreeuwt naar de waterstromen, alzo schreeuwt mijn ziel tot U, o God! Mijn ziel dorst naar God, naar den levenden God.” (Psalm 42:1-2)
9 januari 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 11 1 Wordt mijn navolgers, gelijk ook ik Christus navolg. 2.
BZ voor de Klas 3 juni 2010.
De drie basis voedingsstoffen: Eiwitten Vetten
Passie - Verrijzenis Arcabas
1 introductie 3'46” …………… normaal hart hond 1'41” ……..
Oefeningen F-toetsen ANOVA.
Wat levert de tweede pensioenpijler op voor het personeelslid? 1 Enkele simulaties op basis van de weddeschaal B1-B3.
Voeding en bewegen!.
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
Pasen & Pinksteren op één dag!
Afrika: Topo nakijken en leren.
2009 Tevredenheidsenquête Resultaten Opleidingsinstellingen.
Nuborgh College Lambert Franckens Een broodje gezond voor een appel en een ei.
1 Voorlichting keuzes klas 2 Het Hooghuis locatie Centrum Vanaf begin maart: locatie Stadion Frans Christophe, decaan.
Enquête.
Datum Naam school Naam presentator
ECHT ONGELOOFLIJK. Lees alle getallen. langzaam en rij voor rij
Lessenserie gericht op gezonde leefstijl. Ontwikkeling 2002 Ontwikkeld  RCT 2009 Doorontwikkeld  pilot 2011 Landelijke uitrol  implementatie onderzoek.
De PABO student, die de juiste voeding kent!
17/08/2014 | pag. 1 Fractale en Wavelet Beeldcompressie Les 5.
17/08/2014 | pag. 1 Fractale en Wavelet Beeldcompressie Les 3.
CJG café Themabijeenkomst Preventie overgewicht
De drie basis voedingsstoffen: Eiwitten Vetten
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
1 Amsterdam, april 2005 Drs. Frits Spangenberg Rotary Extern imago.
Even voorstellen : Groep 3b
Kruiswoordraadsels eten & drinken
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
12 sept 2013 Bodegraven 1. 2  vooraf lezen: 1Kor.7:12 t/m 24  indeling 1Korinthe 7  1 t/m 9: over het huwelijk  10 t/m 16: over echtscheiding  16.
13 november 2014 Bodegraven 1. 2 de vorige keer: 1Kor.15:29-34 indien er geen doden opgewekt worden...  vs 29: waarom dopen?  vs.30-32: waarom doodsgevaren.
Gezondheid oudere migranten in Utrecht (selectie)
1 DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week
45 levenslessen Klikken voor vervolg Muziek: snowdream.
23 mei 2013 Bodegraven vanaf hoofdstuk 6: hoofdst.1: de wijsheid van de wereld hoofdst.2: de wijsheid van God hoofdst.3: Gods akker en Gods bouwwerk.
Informatiebijeenkomst
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Schijf van vijf.
Transcript van de presentatie:

<naam school>

Inhoud Jongeren en ongezond eetgedrag Veel in het nieuws (Deel)oplossing: De Gezonde Schoolkantine Hoe dit te bewerkstelligen Het kan echt! Concrete hulp van Voedingscentrum Opbouw presentatie

Jongeren en ongezond eetgedrag Ongezonde leefstijl van jongeren nu leidt tot ongezonde toekomst met gezondheidsproblemen Kinderen eten ongezond (getallen RIVM, handleiding). Lichamelijk en psychosociale slecht gevolgen. Dat kunnen we met zijn allen niet willen. We zijn wat we eten. Kinderen brengen een groot deel van hun dag op school door en het is belangrijk dat ze daar gezond eten. Goed voor gezondheid nu, de toekomst en goede Voeding staat aan de basis van goede schoolprestaties. Verder geldt ook jong geleerd is oud gedaan: kinderen die op school gezond eten zullen dit later als volwassenen ook sneller doen

Jongeren en ongezond eetgedrag Ongezonde leefstijl van jongeren nu leidt tot ongezonde toekomst met gezondheidsproblemen 15% van de jongeren heeft nu al overgewicht Kinderen eten ongezond (getallen RIVM, handleiding). Lichamelijk en psychosociale slecht gevolgen. Dat kunnen we met zijn allen niet willen. We zijn wat we eten. Kinderen brengen een groot deel van hun dag op school door en het is belangrijk dat ze daar gezond eten. Goed voor gezondheid nu, de toekomst en goede Voeding staat aan de basis van goede schoolprestaties. Verder geldt ook jong geleerd is oud gedaan: kinderen die op school gezond eten zullen dit later als volwassenen ook sneller doen

Jongeren en ongezond eetgedrag Ongezonde leefstijl van jongeren nu leidt tot ongezonde toekomst met gezondheidsproblemen 15% van de jongeren heeft overgewicht risico’s: lichamelijk: diabetes, verhoogde bloeddruk, hart en vaatziekten, aandoeningen aan bewegingsapparaat psychosociaal: slecht zelfbeeld, pesten Kinderen eten ongezond (getallen RIVM, handleiding). Lichamelijk en psychosociale slecht gevolgen. Dat kunnen we met zijn allen niet willen. We zijn wat we eten. Kinderen brengen een groot deel van hun dag op school door en het is belangrijk dat ze daar gezond eten. Goed voor gezondheid nu, de toekomst en goede Voeding staat aan de basis van goede schoolprestaties. Verder geldt ook jong geleerd is oud gedaan: kinderen die op school gezond eten zullen dit later als volwassenen ook sneller doen

Veel in het nieuws Smaak leren op school zaterdag 17 november 2007 GELDERMALSEN - Onlangs begonnen op Brede school de Sterrenbogerd de zogenaamde Smaaklessen, het lesprogramma over eten en smaak voor het basisonderwijs, waarin het beleven van voedsel centraal staat.. De lessen worden gegeven door Lucas Smid van restaurant Appels en Peren uit Tricht. Het door meesterkok Pierre Wind en Universiteit Wageningen ontwikkelde programma Smaaklessen is vorig jaar door 500 basisscholen aangeboden. Het is wegens succes geprolongeerd Een op de drie middelbare scholieren ontbijt niet Door Onno Havermans in Trouw Een op de drie middelbare scholieren ontbijt niet, zo blijkt uit onderzoek van de zes GGD’s in Oost-Nederland onder 35.000 tweede- en vierdeklassers. Veel kinderen worden daardoor dik, zo concludeerde de Wageningen Universiteit vorig jaar. Het onderzoek uit 2003 is vorig jaar herhaald, nieuwe conclusies worden dit jaar verwacht. Intussen zijn de GGD’s begonnen met een preventieprogramma. Jeugdartsen en verpleegkundigen onderzoeken jaarlijks alle leerlingen van groep 2 (5- en 6-jarigen), groep 7 (10- en 11-jarigen) van de basisschool en tweedeklassers van de middelbare school, waarbij ze standaard naar het ontbijtgedrag vragen. Leerlingen met overgewicht krijgen samen met hun ouders een begeleidingstraject aangeboden, waarin ontbijt een cruciale rol speelt, naast minder zoete drankjes, minder tv kijken , meer buitenspelen en sporten. De GGD Gelre-IJssel verzorgt verder in de Achterhoek cursussen gericht op eetpatronen en bewegen voor kinderen rond de 12 jaar en hun ouders. 'Denk toch aan de vezeltjes, jongens' door Saskia Minkman HENGELO - Ouders zouden gewoon eens gezellig de tafel moeten dekken.   'Kotsmisselijk' wordt hij van een ontbijt. Alles heeft hij al geprobeerd;brood, crackers. Maar het ligt als een baksteen op zijn maag. De leerling van klas 1B van 't Genseler fietst dus met lege maag naar school. Diëtiste Patricia van Wijngaarden van Carint fronst haar wenkbrauwen als ze dat hoort. Het onderwerp gezonde voeding en jongeren speelt veel tegenwoordig. Snoep hoort bij school volgens leerlingen door Tessa Klooster KAMPEN - Roken! Ze snapt niet dat iemand dát doet. "Je weet toch hoe slecht dat voor je is", zegt Astrid Verkerk (13). Maar elke dag een lekkere chocolademars uit de snoepautomaat moet wel kunnen. "Snoep hoort toch bij school", vervolgt de onderbouwleerling van het Ichthus College.   Zij en haar klasgenoten moesten met lede ogen aanzien, hoe hun snoepautomaat in de kantine werd leeggehaald en hoe er verantwoordelijke tussendoortjes werden teruggeplaatst. Meer groente en fruit voor Hoornse jeugdHoorn - Alle fracties in de gemeenteraad van Hoorn willen dat kinderen meer groente en fruit gaan eten, thuis en op school. In de gemeenteraadsvergadering van 20 november is hiertoe in een motie opgeroepen.

Een (deel)oplossing: De Gezonde Schoolkantine Jongeren brengen een groot deel van hun tijd door op school Kinderen eten ongezond (getallen RIVM, handleiding). Lichamelijk en psychosociale slecht gevolgen. Dat kunnen we met zijn allen niet willen. We zijn wat we eten. Kinderen brengen een groot deel van hun dag op school door en het is belangrijk dat ze daar gezond eten. Goed voor gezondheid nu, de toekomst en goede Voeding staat aan de basis van goede schoolprestaties. Verder geldt ook jong geleerd is oud gedaan: kinderen die op school gezond eten zullen dit later als volwassenen ook sneller doen

Een (deel)oplossing: De Gezonde Schoolkantine Jongeren brengen een groot deel van hun tijd door op school Gezonde producten in kantine zorgen ervoor dat jongeren gezonder eten. We eten wat er is! Kinderen eten ongezond (getallen RIVM, handleiding). Lichamelijk en psychosociale slecht gevolgen. Dat kunnen we met zijn allen niet willen. We zijn wat we eten. Kinderen brengen een groot deel van hun dag op school door en het is belangrijk dat ze daar gezond eten. Goed voor gezondheid nu, de toekomst en goede Voeding staat aan de basis van goede schoolprestaties. Verder geldt ook jong geleerd is oud gedaan: kinderen die op school gezond eten zullen dit later als volwassenen ook sneller doen

We eten wat er is.. Weekvoorraad van een gezin in Chad (bron: Hungry Planet, 2005)

We eten wat er is.. Weekvoorraad van een gezin in Duitsland (bron: Hungry Planet, 2005)

Een (deel)oplossing: De Gezonde Schoolkantine Jongeren brengen een groot deel van hun tijd door op school Gezonde producten in kantine zorgt ervoor dat jongeren gezonder eten Kinderen die gezond eten op school presteren ook beter op school Kinderen eten ongezond (getallen RIVM, handleiding). Lichamelijk en psychosociale slecht gevolgen. Dat kunnen we met zijn allen niet willen. We zijn wat we eten. Kinderen brengen een groot deel van hun dag op school door en het is belangrijk dat ze daar gezond eten. Goed voor gezondheid nu, de toekomst en goede Voeding staat aan de basis van goede schoolprestaties. Verder geldt ook jong geleerd is oud gedaan: kinderen die op school gezond eten zullen dit later als volwassenen ook sneller doen

Een (deel)oplossing: De Gezonde Schoolkantine Jongeren brengen een groot deel van hun tijd door op school Gezonde producten in kantine zorgt ervoor dat jongeren gezonder eten Kinderen die gezond eten op school presteren ook beter op school Investeren in gezonde toekomst: jong geleerd is oud gedaan Kinderen eten ongezond (getallen RIVM, handleiding). Lichamelijk en psychosociale slecht gevolgen. Dat kunnen we met zijn allen niet willen. We zijn wat we eten. Kinderen brengen een groot deel van hun dag op school door en het is belangrijk dat ze daar gezond eten. Goed voor gezondheid nu, de toekomst en goede Voeding staat aan de basis van goede schoolprestaties. Verder geldt ook jong geleerd is oud gedaan: kinderen die op school gezond eten zullen dit later als volwassenen ook sneller doen

Hoe dit te bewerkstelligen? Gezond aanbod op school Gezonde voeding in de les Betrekken van alle partijen Structureel inbedden in beleid

Hoe dit te bewerkstelligen? Gezond aanbod op school Gezonde voeding in de les Betrekken van alle partijen Structureel inbedden in beleid

Gezond aanbod

Gezond aanbod Schijf van Vijf

Gezond aanbod Schijf van Vijf Eet gevarieerd Eet niet te veel & Beweeg Regels: Eet gevarieerd Eet niet te veel & Beweeg Gebruik minder verzadigd vet Eet volop groente, fruit en brood Ga ‘veilig’ met voedsel om

Gezond aanbod Schijf van Vijf Groente en fruit Vakken: Groente en fruit Brood, (ontbijt)granen, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten Zuivel, vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers Vetten en olie Dranken

Gezond aanbod Schijf van Vijf

Gezond aanbod Schijf van Vijf Wel: Basisvoedingsmiddelen uit de Schijf: dagelijks nodig Niet: Sauzen, snacks, koek, snoep en gebak: niet nodig om gezond te blijven

Hoe dit te bewerkstelligen? Gezond aanbod op school Gezonde voeding in de les Betrekken van alle partijen Structureel inbedden in beleid

Gezonde voeding in de les Tijdens lessen en of projecten leren leerlingen over gezonde voeding (bijv. weet wat je eet)

Hoe dit te bewerkstelligen? Gezond aanbod op school Gezonde voeding in de les Betrekken van alle partijen Structureel inbedden in beleid

Betrekken van alle partijen Schoolteam: een gezonde kantine (en gezonde en goedpresterende leerlingen) als kwaliteitscriterium voor de school

Betrekken van alle partijen Schoolteam: gezonde kantine (en gezonde en goedpresterende leerlingen) als kwaliteitscriterium voor school Ouders: willen gezonde kinderen nu en later, uiteindelijk samen met kinderen verantwoordelijk voor voedingsgewoonten kinderen, hebben voorbeeldfunctie

Betrekken van alle partijen Schoolteam: gezonde kantine (en gezonde en goedpresterende leerlingen) als kwaliteitscriterium voor school Ouders: willen gezonde kinderen nu en later, uiteindelijk samen met kinderen verantwoordelijk voor voedingsgewoonten kinderen, voorbeeldfunctie Kantinebeheerder/cateraar: zorgt voor gezond en goed aanbod; tevreden klanten (=leerling, ouders, directie)

Betrekken van alle partijen Schoolteam: gezonde kantine (en gezonde en goedpresterende leerlingen) als kwaliteitscriterium voor school Ouders: willen gezonde kinderen nu en later, uiteindelijk samen met kinderen verantwoordelijk voor voedingsgewoonten kinderen, voorbeeldfunctie Kantinebeheerder/cateraar: zorgt voor gezond en goed aanbod; tevreden klanten (=leerling, oude, directie) Docenten: onderwerp in reguliere lessen passen; voorbeeldfunctie

Betrekken van alle partijen Schoolteam: gezonde kantine (en gezonde en goedpresterende leerlingen) als kwaliteitscriterium voor school Ouders: willen gezonde kinderen nu en later, uiteindelijk samen met kinderen verantwoordelijk voor voedingsgewoonten kinderen, voorbeeldfunctie Kantinebeheerder/cateraar: zorgt voor gezond en goed aanbod; tevreden klanten (=leerling, oude, directie) Docenten: onderwerp in reguliere lessen passen; voorbeeldfunctie Scholieren: fitheid en lekkerder in je vel door goed eten; toekomstgericht; inspraak en meebeslissen

Betrekken van alle partijen Schoolteam: gezonde kantine (en gezonde en goedpresterende leerlingen) als kwaliteitscriterium voor school Ouders: willen gezonde kinderen nu en later, uiteindelijk samen met kinderen verantwoordelijk voor voedingsgewoonten kinderen, voorbeeldfunctie Kantinebeheerder/cateraar: zorgt voor gezond en goed aanbod; tevreden klanten (=leerling, oude, directie) Docenten: onderwerp in reguliere lessen passen; voorbeeldfunctie Scholieren: fitheid en lekkerder in je vel door goed eten; toekomstgericht; inspraak en meebeslissen Lokale GGD begeleidt en adviseert

Betrekken van alle partijen Schoolteam: gezonde kantine (en gezonde en goedpresterende leerlingen) als kwaliteitscriterium voor school Ouders: willen gezonde kinderen nu en later, uiteindelijk samen met kinderen verantwoordelijk voor voedingsgewoonten kinderen, voorbeeldfunctie Kantinebeheerder/cateraar: zorgt voor gezond en goed aanbod; tevreden klanten (=leerling, oude, directie) Docenten: onderwerp in reguliere lessen passen; voorbeeldfunctie Scholieren: fitheid en lekkerder in je vel door goed eten;toekomstgericht; inspraak en meebeslissen Lokale GGD begeleidt en adviseert

Betrekken van alle partijen Alle partijen dragen gezamenlijk verantwoordelijkheid voor de gezonde schoolkantine In werkgroep: schoolleider, ouder, kantinebeheerder, docent, scholier

Wat kunnen ouders doen? Het goede voorbeeld geven Thuis zorgen voor gezond eten Op school het belang van gezonde producten aangeven Vraag om gezonde schoolkantine en werkgroep bij schooldirectie Samen in werkgroep met schoolleider, docenten, leerlingen en beheerder vorm geven aan De Gezonde Schoolkantine

Hoe dit te bewerkstelligen? Gezond aanbod op school Gezonde voeding in de les Betrekken van alle partijen Structureel inbedden in beleid

Structureel inbedden Opstellen van schoolgezondheidsbeleid

Het kan echt!

Het kan echt!

Het kan echt!

Het kan echt!

Het kan echt!

Concrete hulp van Voedingscentrum www.degezondeschoolkantine.nl Informatie voor alle betrokkenen om te komen tot een gezonde schoolkantine Handleidingen voor schoolteam, ouders en kantinebeheerders Stimuleringsprijs De Gezonde Schoolkantine

Materialen

Stimuleringsprijs De Gezonde Schoolkantine Goed werkplan ontwikkeling gezonde schoolkantine (voor hulp zie handleidingen en GGD) €1000,- werkbudget voor uitvoering plannen School met beste ontwikkeling Gezonde Schoolkantine volgens eigen plan wint €10.000 voor de schoolkantine! nr 2 wint €4000,- nr 3 wint €1000,-

Samenvatting Werkgroep starten Kleine stappen richting gezondere schoolkantine Werkbudget Stimuleringsprijs Succes!

Succes!

VRAGEN?

Bronnen Zie: Feiten en achtergronden bij De Gezonde Schoolkantine op www.degezondeschoolkantine.nl

Materialen Zie: www.degezondeschoolkantine.nl Te bestellen op de webshop van het voedingscentrum http://webshop.voedingscentrum.nl/webshop/home_NL.aspx