Vasa Previa Informatie door de: Vasa Previa Foundation

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
LET OP !!! © 2011 Nederlandse Reanimatie Raad
Advertisements

Behandeling en begeleiding
Prenataal en Postnataal
Fertiliteitscentrum Lifestyle & vruchtbaarheid IVF Inleiding
Gebruikerscommissie Gaëlle Vanbutsele
Pak uw stemkaarten vast
IRIS studie Iugr RIsk Selection
Welke soa’s zijn gevaarlijk en besmettelijk
Welke soa’s zijn gevaarlijk en besmettelijk
Voortplanting en Ontwikkeling
De geboorte.
De geboorte.
De voortplanting bij de mens
Embryologie bij de mens
Bevalling en geboorte 4A.
Voorgeschiedenis verloskunde VUMC
Voortplanting en Ontwikkeling
Inhoud Longlokalisatie bij ROW: Pulmonale arterioveneuze malformaties (PAVMs) Wat zijn PAVMs? Klachten? Risico’s? Behandeling? Diagnostiek? Groei? ROW.
De medische bevalling Door Gynaecoloog Spaarne Ziekenhuis.
Informatieavond over de bevalling
Basisstof 5: Voortplanting
WOMEN AND/OR CHILDREN FIRST Methods to handle multiple outcomes in obstetrics Denise Bijlenga Prof. dr. G.J. Bonsel Prof. dr. B.W. Mol Dr. E. Birnie AMC.
Organisatie en uptake van de prenatale screening naar downsyndroom en ernstige foetale afwijkingen Marian Bakker.
medisch handboek kindermishandeling
Preimplantatie Genetische Diagnostiek (PGD) Marfan syndroom Drs. Guusje de Krom, IVF/PGD arts, MUMC+ Prof. dr. Christine de Die-Smulders, Klinische genetica.
Thema 4 Seksualiteit & relaties Seksueel overdraagbare aandoeningen  soa’s.
Informatieavond over de bevalling
Down syndroom screening: geïnformeerde keuze mogelijk maken Prof.dr. Martina Cornel Papendrecht, 28 november 2013.
Serotiniteit /inleiding van de partus RVR A terme datum 40 wk na uitgetelde datum Betekenis G1P0 3 % op uitgetelde datum bevallen.
Genetisch onderzoek: wat weten we, wat kan er allemaal?
Nood rondom de bevalling
Preeclampsie bijeenkomst RESPECT-studie
Hoofdstuk 9 Paragraaf 2 Zwanger en bevallen. Wat gaan we doen vandaag?  Bespreken paragraaf 2  Maken paragraaf 2.
CASE REPORT Presentatie: Dr. Shu-Chun CAO ASO pediatrie, Jessa Ziekenhuis, Hasselt.
Tom Balthazar Hoofddocent gezondheidsrecht UGent.
Vrouwen en trombose Ingrid Bistervels, arts-onderzoeker Afdeling Vasculaire Geneeskunde.
Basisstof 6. Gezonde longen en luchtwegen Opdracht: Maak een tabel van de aandoeningen genoemd in basisstof 6. Vermeld de aandoening. Wat zijn de ziekteverschijnselen?
Medische kennis Lesblok 1
Preconceptiezorg nu voor later Zwanger en kanker
Bron: raadpleging
POP poli Traumatische partus
B. Stof 7 soa’s VEILIG VRIJEN EN Geslachtsziektes
K.M.Sollie, gynaecoloog/perinatoloog
Bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap
Preventie en behandeling van early-onset neonatale infecties
5.1 Embryonale fase (0-40dagen)
Voortplanting HOND.
Inleiding Voor het deelkwalificatie 410 hebben wij een opdracht gekregen,om in subgroep een onderwerp uit te werken in vorm van een verslag. Samen moesten.
Kraamzorg Randstad Gemaakt door: Tayshawn Sedoc
Embryologie bij de mens
Zwangerschapsproces: Zo groeit een foetus
‘Suikerziekte’ Gezondheidskunde Symposium Sport & Bewegen Enschede.
Mentale gezondheid voor moeders is een prioriteit
5.1 Embryonale fase (0-40dagen)
Voortplanting H5. Dracht.
Drugs-test.nl EHBO tips   Wanneer iemand in de problemen komt door atropine:   Bel onmiddellijk een ambulance (112)   en vertel hulpverleners.
Andere zorgverleners in de 1e lijn
Bevolkingsonderzoek mammografie & CTG
Andere zorgverleners in de 1e lijn
Transcript van de presentatie:

Vasa Previa Informatie door de: Vasa Previa Foundation

Wat is Vasa Previa? Vasa previa is een zeldzame aandoening (1:2500 geboortes), waarbij de bloedvaten van de baby, vanuit de placenta of de navelstreng, voor de ingang van het geboortekanaal lopen.

Vasa Previa

Vormen van Vasa Previa In combinatie met velamenteuze navelstrenginsertie Normale insertie van de navelstreng waarbij er bloedvaten lopen tussen de lobben van de placenta (tweelobbige placenta of placenta met een of meerdere bijlobben)

Velamenteuze Navelstreng Insertie Velamenteuze navelstrenginsertie betekent dat de bloedvaten van de baby, niet beschermd door de gelei van Wharton, door de vliezen lopen, voordat ze bij elkaar komen in de navelstreng.

Tweelobbige Placenta Een tweelobbige placenta bestaat uit twee placentadelen. Vasa previa komt voor als er bloedvaten door de vliezen heen lopen tussen de twee lobben.

Placenta met een bijlob A succenturiate (accessory) lobe is a second or third placental lobe that is much smaller than the largest lobe.

Risico Factoren De Vasa Previa Foundation (VPF) gelooft dat vrouwen met (een of meer van) de volgende kenmerken een verhoogd risico op vasa previa hebben en onderzocht moeten worden met een Color Doppler Echo. Velamenteuze navelstrenginsertie Laag liggende placenta of placenta previa Tweelobbige placenta of placenta met bij-lob Meerling zwangerschappen In Vitro Fertilisatie (IVF) zwangerschappen Vrouwen die een curretage hebben ondergaan

Routine Echo De VPF gelooft dat vrouwen met de genoemde kenmerken tijdens een uitgebreide echo zorgvuldig onderzocht moeten worden op de aanwezigheid van onbeschermde bloedvaten in de buurt van de baarmoederhals. De VPF moedigt ook aan dat het scannen van de navelstrenginsertie, middels color Doppler echo, wordt opgenomen als onderdeel van het standaard protocol, tijdens alle verloskundige routine-echo´s.

Behandeling van Voortijdig Ontdekte Vasa Previa Bedrust Ziekenhuis opname in het derde trimester Steroïde injecties om de rijping van de foetale longen te bevorderen Geplande keizersnede rond de 36 weken zwangerschap

Hoe Wordt de Diagnose Vasa Previa Gesteld? De diagnose vasa previa kan vooraf gesteld worden door gebruik van Color Doppler echo´s.

Wat kan er gedaan worden om een fatale afloop te voorkomen? Spoed Keizersnede als de baby in gevaar is Agressieve reanimatie van de baby met bloedtransfusie na de bevalling In een niet levensbedreigende situatie met abnormaal bloedverlies: Ogita bloed test om te bepalen wat de herkomst is van het bloed (van de moeder of het kind)

Vasa Previa Foundation De Vasa Previa Foundation stelt dat vasa previa geen ernstige zwangerschapscomplicatie met dodelijke afloop hoeft te zijn. Het doel van de VPF is om bewustzijn te creeëren met betrekking tot vasa previa en om de medische regels zodanig te veranderen dat fatale gevolgen van vasa previa voorkomen kunnen worden.

It only takes a moment to diagnose life…