De Humanistische Uitvaartbegeleiding

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Is een kwartier genoeg? Communicatie, zo doe je dat!
Advertisements

Vrijwillige buurtwerking in een plattelandsomgeving Buurtwerking Lennik.
Woord van Leven April 2011 “Laat niet gebeuren wat Ik wil, maar wat U wilt.” Marcus 14,36.
Welkom nieuwe leerlingen!
Onze visie: Zie, slaat uw ogen op en beschouwt de velden
Hoe ontstond dit initiatief ?
Autisme en Mindmap Thuis en op School
20 jaar Wereldwijd verbonden. Luisterend Dienen opgericht in vanuit de Nederlandse Hervormde Kerk (commissie Werelddiaconaat) 20 jaar Luisterend.
Zorg Beter mét Vrijwilligers
• Beste gemeenteleden, • Op de komende pagina’s ziet u de oproepen: vraag en aanbod, van de hartenmap. • Ziet u een vraag of aanbod waar u iets mee kunt?
Door Rosalie Blok. Op 4 mei 2013 heb ik besloten om naar de dodenherdenking te gaan in een dorp in de provincie Zeeland. Dit wordt jaarlijks georganiseerd.
Inloopcentrum Viore: Voor mensen die leven met kanker in de Gooi en Vechtstreek Laagdrempelig aanbod voor begeleiding bij alle stadia van de ziekte en.
INITIATIECURSUS COMPUTER EN INTERNET VOOR ONTHAALOUDERS.
Sollicitatiegesprek.
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Werkgroep De Redakse een samenwerkingsverband tussen Leerpunt Meetjesland en Wijkcentrum De Kring Hoe drempels en knelpunten overbrugd worden…
In deze dienst zal Ds. Verbree voorgaan. Voor de dienst zingen we LB 157: Na de zegen Ps. 122 : 1 Schriftlezing: Mattheus 22: Tekst:
Basiscursus Levensboeken
Ruimte voor Ruimte Noord-Holland LTO NOORD ADVIES EN LTO VASTGOED WERKEN SAMEN AAN EEN NIEUW PRODUCT.
‘Een Spraakmakend Project’
De kracht van SBA Business Solutions Vanuit een oplossingsgerichte gedachte, waarbij de klant altijd centraal staat, koppelen wij innovatieve producten.
Scholing NPZE 6 maart 2014 Omgaan met rouw en verlies
HET CURRICULUM VITAE = VISTEKAARTJE NUMMER 2
Waar letten we op tijdens de het maken van de presentaties?
TWAALF ARTIKELEN OM IDEEËN TE DODEN OF IDEEËN TE WEKKEN
Woord van Leven November 2012.
Woord van Leven December 2009 “Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede werken zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut.
Hartelijk welkom op de informatieavond van groep 5/6
kwaliteitsbeleid MNN 22 september 2009 Mentorschap: goed geregeld
PRESENTEREN KUN JE LEREN
Pastoraat nieuwe stijl. Wat was ook al weer de aanleiding? Wat is er na de vorige keer gebeurd? Hoe ziet het er nu uit? Help! Tips hebben we nodig. Hoe.
Leef je geloof! Jacobus 2: Jacobus 2 : 26
De oudere stagiaire.
Welkom in deze eredienst
Oktober 2014 Woord van Leven “Ik ben het brood dat leven geeft. Wie bij mij komt zal geen honger meer hebben, en wie in mij gelooft zal nooit meer dorst.
WAT IS EIGENLIJK… HUMANISME?!
Leerlingen kosten veel J. Koster Hoofd ondersteunend personeel cardiologie Thoraxcentrum AZG.
Veranderen: 2 verschillende benaderingen
Over erkenning geven en Luisteren,Samenvatten,Doorvragen
Start Dit is een prototype van een applicatie waarop je evaluaties en onderzoeken kan vinden die jouw hulp nodig hebben. Je kan er ook je eigen evaluatie.
Burgerinitiatieven.
Stichting Welzijn Bommelerwaard Samen zoeken naar een oplossing!
Trajectbegeleiding.
Palliatieve zorg en andere culturen
Lichtkracht een creatief project voor en mèt jou!
Informatiebijeenkomst [plaats]. Opening Leviticus Iemand die als vreemdeling in jullie land verblijft, mag je niet onderdrukken. 34 Behandel vreemdelingen.
Presentatie Presentatie door Elja Barten en John v/d Kimmenade van Stichting Welzijn Laarbeek.
Centrum voor herstellende verslaafden en hun naasten
Welkom Event Center Batu Tjapeu. Agenda 22 augustus 2015 Voorstellen bestuur 2015 Huidige situatie Doel Hoe nu verder? Organisatie Inschrijven Vragen.
RMC Radius verbindt Op 1 januari 2015 zijn RMC, Regionaal Maatschappelijk Centrum en Radius, welzijnsorganisatie Land van Cuijk gefuseerd. RMC Radius heeft.
Discussiegroepen - resultaten
School en samenleving kwartaal 1 schooljaar 2012/2013 docent: Pascal van Schajik medsite: schpa
‘Kansen voor financiering’ – 7 december Wat is een kredietunie Alternatieve/aanvullende financieringsbron Voor MKB Vanaf € tot €
Pedagogisch werken in de wijk Les 3 Kwartaal 1. Wat gaan we doen? Opdrachtformulering van Helma Plan van aanpak maken Onderzoeksvaardigheden.
Je sectorwerkstuk presenteren
Het Eetcafé Zwolle Sinds 1994 Handen en voeten geven aan het geloof vanuit de liefde voor Jezus.
Op zoek naar antwoord.
Herkent u Mark?. Mark is een leidinggevende die antwoord moet geven op opleidingsvragen? Waar loopt Mark tegenaan? Waarom is dat zo moeilijk?
Powerpoint presentatie.
Onderzoek Generatie 2020 De leerkrachten van Deinze kregen eind vorig schooljaar voor het eerst te horen dat er een groot onderzoek zou zijn in Deinze.
Oecumenisch Citypastoraat en HUISKAMER van de buurt.
Wat heb jij mantelzorgers te bieden?. Leerdoelen Je onderzoekt en benoemt welke ondersteuningsbehoefte de mantelzorger heeft. Je bespreekt met de mantelzorger.
Van visie naar werkplan voor werkgroepen/commissies
Van visie naar werkplan voor werkgroepen/commissies
Ik heb mijn boek uit… Wat nu?.
Vrijwilligers KBO en PVGE
Online-moraalpolitie
Transcript van de presentatie:

De Humanistische Uitvaartbegeleiding De HUB De Humanistische Uitvaartbegeleiding Even voorstellen Peter de Wit spreker bij uitvaarten in Zuid-Holland secretaris HV Midden-Holland (Gouda e.o.) voorzitter Humanitas Midden-Holland

Wanneer komt er een spreker in beeld? Als nabestaanden Denken dat ze te emotioneel zullen zijn De woorden niet weten te vinden Aandacht en respect willen voor het leven en voor de levensvisie van de overledene Doelgroep Iedereen die ons vraagt en het leven zoals het geleefd is centraal wil stellen Oók nabestaanden die zelf ‘iets’ geloven

Wat kun je verwachten van een humanist als spreker ? Humanisme Gaat op zoek Naar de persoon van de overledene Naar diens visie op het leven en de dood Naar belangrijke keuzemomenten, kruispunten in het leven Naar de betekenis van de persoon voor zijn naasten Geen verhaal over een leven na de dood Humanistische sprekers zijn veelal agnosten (weten het niet) Geen verkondiging van het humanisme De persoon staat centraal Werkt vanuit de herinneringen van de nabestaanden

De Humanistische Uitvaartbegeleiding Humanistisch Verbond In 1946 opgericht Belangrijk doel: voorzieningen voor buitenkerkelijken Eén van de diensten: organiseren van uitvaartbegeleiding Uitvaartbegeleiding bestond al - is begin 1900 in Friesland ontstaan De HUB nu Een zelfstandige stichting van het Humanistisch Verbond Zo’n 1.500 tot 2000 uitvaarten per jaar Ongeveer 200 vrijwilligers (meesten 50-70 jaar) Regionaal georganiseerd Werkgroep Zuid-Holland met ongeveer 20 sprekers Van 15 jaar tot paar jaar ervaring Allemaal een gedegen opleiding (theorie + stages) Iedere 6 weken intervisie

Wat doet de Humanistische Uitvaart begeleiding Kernactiviteit Opstellen en uitspreken van het In Memoriam Ook: een gesprek bij leven Op speciaal verzoek Advies over gedichten, muziek e.d. Afstemmen met uitvaartondernemer Welkomstwoord Dankwoord Bij begrafenis: grafrede Grote regionale verschillen in uitvaart tradities

Inhoud toespraak Is het verhaal van de nabestaanden Niet alleen maar een chronologisch In Memoriam Een typering van de persoon Belangrijke gebeurtenissen, thema’s Ook anekdotes Niet om moeilijke eigenschappen / voorvallen heen draaien als de nabestaanden het willen Oog voor spanningen onder nabestaanden

Werkwijze toespraak Gesprek met directe nabestaanden Aantal varieert (van 1 of 2, tot hele familie) Duur: + 2 uur 1e versie van de tekst Thuis uitwerken Toesturen per email Opmerkingen per telefoon / email Definitieve tekst Na afloop op papier Mogelijk in PDF

Ervaren sprekers Ervaring met buitengewone situaties Spreker Zelfdoding Baby en kinderdood Na een ongeval Bij vereenzaming Spreker Heeft vaak zelf ook ‘kale’ uitvaarten meegemaakt Wil andere mensen helpen in hun rouwproces Kan luisteren, is taalvaardig en kan presenteren Heeft tijd beschikbaar

Hoe de HUB inschakelen Telefoontje naar coördinator Coördinator Zuid-Holland: 010-482.48.81 Geringe kosten: € 200,-- Meer informatie www.humanistischeuitvaart.nl