Concept-context ook voor vmbo-t

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De gemiddelde leerling
Advertisements

Ronde (muziek, TV & Showbizzzz)
Het secundair onderwijs
OP DE VIERKANTE METER.
Bram Nusselein Afdeling Medische Psychologie
BRIDGE Vervolgcursus Vervolg op starterscursus Bridgeclub Schiedam ‘59 info: Maandagavond: 19: – of
‘SMS’ Studeren met Succes deel 1
1 19 jan Urk. 2 de context van 2Korinthe 3  Paulus reageert op beschuldigingen dat hij onbevoegd zou zijn (3:1,2);  Paulus plaatst zijn Evangelie.
Werkwoorden d t dt.
Downloaden: Ad-aware. Downloaden bestaat uit 3 delen: •1. Zoeken naar de plek waar je het bestand kan vinden op het internet •2. Het nemen van een kopie.
BRIDGE Vervolgcursus Vervolg op starterscursus Bridgeclub Schiedam ‘59 info: Maandagavond: 19: – of
Personalisatie van de Archis website Naam: Sing Hsu Student nr: Datum: 24 Juni 2004.
7 april 2013 Zoetermeer 1. 1Korinthe Maar, zal iemand zeggen, hoe worden de doden opgewekt? En met wat voor lichaam komen zij? 2.
27 februari 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe 12 1 Ten aanzien van de uitingen des geestes, broeders, wil ik u niet onkundig laten. 2.
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
SPREEKBEURT 3de LEERJAAR
27 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Streeft dan naar de hoogste gaven. En ik wijs u een weg, die nog veel verder omhoog voert. 2.
prNBN D addendum 1 Deel 2: PLT
De Kalender en De Seizoenen Ellen Adriansens Gegradueerde in de ergotherapie BuSo – OV 2 – 2 e graad Algemene en Sociale Vorming Raamplan BuSo.
Start.
Naar het Jaareinde toe
© GfK 2012 | Title of presentation | DD. Month
“Ik kan dit niet oplossen...” “Ik zal de weg voor jou banen”
Passie - Verrijzenis Arcabas
1 introductie 3'46” …………… normaal hart hond 1'41” ……..
Claudia van Kruistum, Ilona de Milliano, Roel van Steensel
TUDelft Knowledge Based Systems Group Zuidplantsoen BZ Delft, The Netherlands Caspar Treijtel Multi-agent Stratego.
"in geen ding bezorgd" 1.
Groot geloof 1.
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
De vierkantjes ! Dit is een puzzel om uw hersens eens goed te laten werken. De vraag is bij elk figuur hoeveel vierkanten u ziet.
Breuken-Vereenvoudigen
2009 Tevredenheidsenquête Resultaten Opleidingsinstellingen.
PLAYBOY Kalender 2006 Dit is wat mannen boeit!.
1. Levensbeschouwing en communicatie
aanvallen moeten ten allen tijden worden weerstaan
ZijActief Koningslust 10 jaar Truusje Trap
ECHT ONGELOOFLIJK. Lees alle getallen. langzaam en rij voor rij
2 januari 2009Nieuwjaarsreceptie "Meule wal straete" 1 Nieuwjaarsreceptie 2 januari 2009 Eerste bijeenkomst van de bewoners van de “Meule wal straete”
Hoofdstuk 5 Vijfkaart hoog, eerste verkenning 1e9 NdF-h1 NdF-h5 1 1.
17/08/2014 | pag. 1 Fractale en Wavelet Beeldcompressie Les 5.
17/08/2014 | pag. 1 Fractale en Wavelet Beeldcompressie Les 3.
Fractale en Wavelet Beeldcompressie
Fractale en Wavelet Beeldcompressie
1 29 juni 2014 Zoetermeer. Filippi 4 4 Verblijdt u in de Here te allen tijde! Wederom zal ik zeggen: Verblijdt u!... DANKT te allen tijde in de naam van.
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
aangename ont - moeting
Middeleeuwen De antwoorden in deze powerpoint komen van (naam en klas invullen a.u.b.)
De vierkantjes ! Dit is een puzzel om uw hersens eens goed te laten werken. De vraag is bij elk figuur hoeveel vierkanten u ziet.
JOUW WERELD MIJN WERELD
Sketchup 2014 Les 9.
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
Strijd tegen de zonde?.
1 Nieuwe Staten Nieuwe begroting Wat & hoe. © PP in taal 2 Programma Aanleiding nieuwe begroting De SWBC en de geschiedenis van de cyclus Wat: de formats.
13 november 2014 Bodegraven 1. 2 de vorige keer: 1Kor.15:29-34 indien er geen doden opgewekt worden...  vs 29: waarom dopen?  vs.30-32: waarom doodsgevaren.
ZijActief Koningslust
10 januari 2013 bijbelstudie nr. 3 Vanaf hoofdstuk 1:19.
Basisstof 1: Invloeden uit het milieu Basisstof 2: Voedselrelaties
Voedselrelaties.
Cegeka & TenForce Ronde tafel 17/06/2014 Doelstellingenmanagement VO.
413 – ECOLOGIE.
Hoofdstuk 2 Paragraaf 3.
Samen eten Nectar 2.4 Blz 47 tb.
Ecologie Hoofdstuk 6.
413 – ECOLOGIE.
Transcript van de presentatie:

Concept-context ook voor vmbo-t 16 mei 2014 Sandra Elzinga en Herman Schalk

Doelen Inzicht in de manier waarop leerlingen concepten in verschillende contexten kunnen gebruiken Inzicht in de manier waarop je dat kunt bevorderen De voordelen zien van het werken met contexten

Programma Een concept in meerdere contexten Concepten verkennen Meerdere concepten in een context Contexten verkennen De relaties tussen concepten en contexten Wat neemt u als ordenend principe? Een leerlijn van contexten Dekken de contexten de concepten? Wat neem je mee van deze workshop? Even evalueren

Een concept Teken een plant Teken een plant Als ik direct verder ga met een groene plant ben ik mensen kwijt, als ik verder ga met een blad van een plant ben ik ook mensen kwijt.

Een concept Omschrijf het concept ‘soort’ Context Een soort = Fokken van honden Houden van een kinderboerderij Ornithologisch veldonderzoek Paleontologisch onderzoek Moleculair genetisch onderzoek Omschrijf het concept ‘soort’

Begrippennetwerk ‘soort’ Plant Dier Organis-me Popula-tie Ecosy-steem Kenmerk Voort-planting Skelet Orgaan Gedrag Molecuul DNA-sequen-tie 1 2 Gebied 3 4 5 6 7 8 A D C A kinderboerderij B paleontologisch onderzoeker C mol gen onderzoeker D ornitholoog 36

Een concept Doe (thuis) eens hetzelfde voor: Verbranding Eiwit Ecosysteem Gen ...

Een context Schrijf drie mogelijke contexten op voor het concept hormonen. Een voorbeeld Welke type context is dit? Welke concepten komen – direct of indirect – aan bod? Welke concepten – die u anders samen met deze concepten behandelt – komen NIET aan bod?

SPORT

Verschillend gebruik van contexten In deze uitwerking van concept-context bepaalt de conceptuele vakstructuur zowel de selectie van de inhoud als de inrichting in het onderwijs. Dit is een situatie die veel voorkomt in het onderwijs. De concepten en begrippen staat centraal en worden door de docent geïllustreerd aan de hand van verschillende voorbeelden, toepassingen en kleine contexten. De contexten volgen uit de keuze van de concepten. De concepten horen tot een deelgebied en hangen met elkaar samen via de conceptuele vakstructuur. Een voorbeeld is het onderwerp redoxreacties bij scheikunde. De docent illustreert daarbinnen redoxreacties op afstand aan de hand van een demonstratieproef van de zogenaamde Daniëlcel.

Verschillend gebruik van contexten In de situatie van een verbindende context, bepaalt de conceptuele vakstructuur de selectie van de concepten en begrippen. Voor de inrichting van die concepten en begrippen wordt een verbindende context gekozen. De concepten horen tot een deelgebied en hangen met elkaar samen via de conceptuele vakstructuur. Veel concepten sluiten aan bij de context, maar niet allemaal. Een voorbeeld is het hoofdstuk muziek in een natuurkundeboek. Leerlingen maken kennis met concepten en begrippen uit het deelgebied Trillingen & Golven. Situaties en toepassingen die in het boek aan bod komen hebben te maken met de verbindende context muziek. Maar concepten uit de algemene muziekleer komen niet aan bod en leerlingen leren ook niet welke materialen en technieken gebruikt worden voor de bouw van muziekinstrumenten. Sommige concepten en begrippen die aan bod komen hebben ook helemaal niets te maken met muziek, zoals bijvoorbeeld de trilling van een gewicht aan een veer, maar komen aan bod omdat het deel uit maakt van de conceptuele vakstructuur.

Verschillend gebruik van contexten In uitwerking C staat een context helemaal centraal. Deze context selecteert de concepten en begrippen, die leerlingen leren. Ook bepaalt de centrale context de inrichting van het onderwijs. Concepten komen uit meerdere deelgebieden van een vakgebied of uit verschillende vakken en hangen via de centrale context met elkaar samen. In tegenstelling tot uitwerking B komen alleen concepten en begrippen aan bod komen die te maken met de centrale context. Een voorbeeld van zo'n uitwerking met een centrale context is de casus van de Volendamse cafébrand. Een van de slachtoffers loopt in een Belgisch ziekenhuis een MRSA-infectie op, wordt geweigerd in Nederlandse ziekenhuizen en overlijdt uiteindelijk. Leerlingen werken vanuit verschillende rollen in een groep samen om een aantal vragen over de casus te beantwoorden. Leerlingen hebben, om die vragen te beantwoorden, concepten en begrippen nodig uit verschillende deelgebieden van de biologie. Leerlingen leren geen concepten en begrippen die niets met de centrale context te maken hebben.

Hoe ziet dat er dan uit? Bijvoorbeeld: Lente (Arjan Bruin, Sterren college Haarlem) Bijvoorbeeld: Duik eens onder (Sylvia Klerx, Hoofdvaart college Hoofddorp)

Duik eens onder

Hoeveel organismen zie je? Andere startvragen: Welke kleuren zie je in de dieren? Hoe warm is het water? Hoe diep zou dit water zijn? Is er licht in het water?

Kleine dieren en planten = plankton

Welke dieren eten elkaar? Algen Waterplanten Dierlijk plankton Koralen Vleeseters Planteneters Toppredator MAAK EEN VOEDSELKETEN

Dode walvis zorgt voor eetfestijn

Maak een voedselkringloop Producenten Consumenten Reducenten

Voedselrelaties en de gevolgen

NOORDZEE Welke dieren eten elkaar?

Voedselweb Noordzee

Huiswerkopdracht Maak een voedselketen met tenminste 4 schakels Maak een voedselweb met tenminste 15 organismen Zoek op internet welke dieren er leven in de Oostvaardersplassen in Nederland. Volgende les inleveren voedselketen en voedselkringloop uit deze les + huiswerkopdracht Zie ook bronnenboek hoofdstuk ‘Koraalriffen’ en ‘Voedselketen’.

Dekking

Een leerlijn in vmbo onderbouw LEERJAAR 1 NR 1-8 Smakelijk eten Lievelingsdier Sporen zoeken Alles is afval RECONTEXTUALISEREN Touwtje springen Naar de dokter Zie mij eens Hoge bomen RECONTEXTUALISEREN LEERJAAR 1 LEERJAAR 2 NR 9-16 Overleven in het bos Hoe oud is dit? Zeg het met bloemen Naar het ziekenhuis RECONTEXTUALISEREN Ik ben verliefd Rook uit je neus Wat heb ik van mijn ouders? Duik eens onder RECONTEXTUALISEREN LEERJAAR 1 EN 2

1. SMAKELIJK ETEN

2. LIEVELINGSDIER

RECONTEXTUALISEREN Uit SMAKELIJK ETEN en LIEVELINGSDIER Gebitten Uit LIEVELINGSDIER en SPOREN ZOEKEN Determineren met kenmerken Skelet Uit SMAKELIJK ETEN en ALLES IS AFVAL Voedselkringloop Uit LIEVELINGSDIER en ALLES IS AFVAL Ongewervelde dieren

Voordelen van Context concept werken Beter begrip van het concept door recontextualiseren Meer samenhang in biologische kennis en de wereld daarachter Werken in een echte context; het is logisch voor de leerling om de vragen te beantwoorden Contexten dichter bij de belevingswereld van de leerling: (leer) motivatie is groter Beter zicht op het beroepsveld (leefwereld en beroeps contexten) Interesse van de docent laten zien in een context

Wat neem je mee? Inzicht in de manier waarop leerlingen concepten in verschillende contexten kunnen gebruiken Inzicht in de manier waarop je dat kunt bevorderen De voordelen zien van het werken met contexten