Archeologie voor pakket++s

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Verantwoord volgen.. De woorden van een leider bepalen met hun regels het karakter, de sfeer en de mentaliteit van de groep Soms gaat dat fout, doordat.
Advertisements

Kijk op Talent Ouderbijeenkomst
Tevredenheids onderzoek Door Lizanne Jespers HBO-V studente Maart 2014
Leven in de prehistorie
Autisme en Mindmap Thuis en op School
“Hoe kom ik aan klanten?”
“Een reis naar Licht”.
Hoofdstuk 2 de tijd van jagers en boeren
Modellering ruimtelijke gevolgen van infrastructuur op GrondGebruik met de LandUseScanner.
Archeologie voor pakket++s
‘Zijn alle godsdiensten gelijk?’. Jezus zegt: Bij Mij moet je zijn! Een andere weg is er niet. Alleen door Mij kom je bij God.
Pharos, deel 1, overleven in de natuur
Omgaan met geschiedenis
6.4 Wat voor werkloosheid? Hoe ontstaat werkloosheid?
De tijd van Tijd van jagers en boeren – – 3000 VC
Hall Of Fame Gemaakt door Demy van Bergen Alexander Steenis
Omgaan met geschiedenis
Het Potlood.
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Ontdekkingsreizen en hun gevolgen - Slachtoffers
Archeologie voor pakket ++s Les 2: Materialen. Materialen Waar denk je aan als we het over materialen gaan hebben? Natuurlijke materialen Culturele materialen.
Paragraaf 2 Een gebied in kaart.
Het Nederlandse landschap
Introductie in de Geschiedenis van de Oudheid
Hoofdstuk 1 Inleiding op gedrag in organisaties
Geschiedenis = het doen en denken van mensen in het verleden.
1 Gen 37:3 En Israël (Jacob) had Jozef lief boven al zijn zonen, omdat hij hem een zoon des ouderdoms was; en hij maakte hem een pronkgewaad. 4 Toen zijn.
MET DANK AAN COLLEGA’S IN DEN LANDE ! vee 2012
Een bekende spreker toonde aan zijn toehoorders een briefje van € 50 vóór hij zijn conferentie begon en vroeg: ‘Wie heeft dit graag?’ Iedereen stak zijn.
Het ontstaan van de mens:
Activerende Opdrachten bij Archeologie voor pakket++s
Dienstverlening voor integere en geweldloze communicatie Presentatie door R.R. Annema.
Studiedag peiling eindtermen Wereldoriëntatie, Brussel, 23 mei 2012 Kaat Wils, Lerarenopleiding Geschiedenis, KU Leuven.
Belangrijke begrippen (selectie H3, H4)
Wat is een archeoloog?. Indiana Jones Indiana Jones?
Verwondering over de natuur
3 manieren Onderzoeken hoe iets werkt Experimenten Anthonie van Leeuwenhoek.
Inleiding in de Module R. Hoijtink. Met welke gevoelens associeer je deze beelden? Vrijheid, vakantie, succes, natuur, avontuur, rust. Kortom alles wat.
Paragraaf 1.3 Geen vaste woonplaats.
Paragraaf 1.4 Leven van de landbouw.
1. 39 En uit die stad geloofden vele der Samaritanen in Hem om het woord der vrouw, die getuigde: Hij heeft mij gezegd alles wat ik gedaan - heb. 2.
2VMBO B/K Mens & maatschappij
Archeologie voor pakket ++s Les 4: Het feitelijk opgraven.
De tijd van Tijd van jagers en boeren – – 3000 VC
Paragraaf 1.2 De eerste mensen.
Stage: Basisschool de Klingerberg
Analyse maatschappelijk vraagstuk
Leerdoel: je kunt herkennen wat bij geschiedenis hoort.
Wat is geschiedenis en wat heb je eraan?
Inleiding dienstverlening SJM. Dienstverlening  materiele problemen, juridisch,  verkrijgen van rechten, uitkering, voorzieningen, geld  Doel dienstverlening:
De eerste mensen § 1.1 & 1.2.
Archeologie voor pakket ++s Les 1: Inleiding tot de archeologie.
Inleiding keuzemodule TBK31
Arbeid & maatschappij Inhoud: Actualiteit Wat is arbeid?
Dieren, gedrag en leefomgeving
Stromingen in de psychologie Hoorcollege 1
De post-kritische geloofsschaal Een nieuwe manier van omgaan met geloof…?
Wat is belangrijk? Dat we Gods goedheid beleven Dat we dagelijks veranderen Dat we op weg zijn naar heerlijkheid Dat we leren zien met Gods ogen.
Prehistorie.
(Pre-) Historie Wat is wat? Een gelijktijdig begin?
Omgaan met verandering Elke verandering is een vernieuwing…
Watersnood in Veenendaal Het was donderdagnacht, 8 Maart Ik lag in bed, maar kon niet slapen. Het waaide namelijk erg hard en ik hoorde de.
Dienstverlening aan de burger HOE ERVAREN BURGERS MET EEN CHRONISCHE AANDOENING DE OVERHEIDSDIENSTVERLENING?
Paragraaf 1 De agrarische revolutie. Kenmerkende aspecten bij deze paragraaf: De levenswijze van jagers-verzamelaars Het ontstaan van landbouw en landbouwsamenlevingen.
Hoofdstuk 1 Inleiding op gedrag in organisaties
Cursus 2.3 Het Leven van de Eerste Boeren Klas 1 BK Lesweek 4
Tijd van jagers en boeren
Een Bodem Vol Verhalen.
TIJD VAN JAGERS EN BOEREN. FILM: BC BC is een film over het leven van een jager verzamelaar, hij is zeer onrealistisch maar dat neemt niet.
Transcript van de presentatie:

Archeologie voor pakket++s Les 1: Inleiding tot de archeologie

Wat verstaat men onder archeologie? Definitie 1 Archeologie is een tak van de geschiedenis die zich bezighoudt met het bestuderen van overschotten van mensen en wat zij hebben geproduceerd. Definitie 2 Archeologie is de wetenschap die tot doel heeft het systematisch opsporen en interpreteren van materiële overblijfselen boven en onder de grond. Definitie 3 Archeologie is de wetenschap die tracht na te gaan hoe mensen vroeger een maatschappij ordenden en in stand hielden. Definitie 4 Archeologie is een vierdimensionale legpuzzel.

Doel van archeologie Zichtbaar (soms tastbaar) maken van het verleden. Misverstanden/vooroordelen uit de weg te ruimen; mythe inwisselen voor zekerheid. Ken je geschiedenis, ken jezelf. Nieuwsgierigheid bevredigen. Hoe was het toen? “Completeren” en/of soms corrigeren van het historische beeld.

Maatschappelijk nut Dit is een heel lastig te beantwoorden vraag. Waarom? Omdat het antwoord erg tijd en plaats gebonden is. Centraal staat meestal wel de vraag: wie waren onze voorouders en hoe leefden zij Maar van daar uit wordt het lastiger: Soms gaat het om pure academische interesse Soms om interesse van een deel der bevolking, indien het historisch bewustzijn enigszins ontwikkeld is Maar soms gaat het ook om (eng) nationalistische ideeën; toen waren we beter de buren, dus nu eigenlijk ook Soms ook uit verlangen naar vroeger: toen alles beter was

Een aantal belangrijke begrippen 1 Wat wordt onder de vondst verstaan? Een artefact Een voorwerp dat door mensen handen is gemaakt, zichtbaar veranderd is.

Een aantal belangrijke begrippen Wat wordt onder de vondst verstaan? Een spoor (feature) Door mensen opzettelijk of onopzettelijk achtergelaten resten en/of veranderingen in/aan/op het landschap Zie opvolgende dia’s

Grondspoor (ploeg)

Funderingen

Een afvalkuil

Celtic fields; IJzertijd akkertjes

Een huis (geweest)

Een aantal belangrijke begrippen Wat wordt onder de vondst verstaan? Een ecofact Door mensen gebruikte natuurlijke objecten, die door hen niet zijn veranderd Tja …

Een aantal belangrijke begrippen Wat wordt onder de vondst verstaan? Een site (vindplaats) Een woonplaats of een plaats in het landschap waar mensen – een korte of langere periode – activiteiten/een activiteit hebben verricht. Zie opvolgende dia’s

Site: grafheuvel

Site: Hunebed bij Borger

Site: Bronstijd bewoning

Site: Crac des Chevaliers

Site: Bunker Utah Beach

Een aantal belangrijke begrippen Palimpsest Hergebruik van een Artefact Een verblijfplaats Een activiteitenplek Gevolg Zaken uit het verleden worden samengevoegd. Dit gebeurt overigens binnen de archeologische context vaak niet door menselijke- maar natuurlijke processen

Een aantal belangrijke begrippen Regiovondsten en geïsoleerde vondsten Bij regiovondsten gaat het om Bewust in kaart brengen van bepaalde artefacten/sporen in een bepaalt gebied, teneinde inzicht te krijgen in menselijke activiteiten in het gebied gedurende een bepaalde periode Geïsoleerde vondsten zijn vaak toevalstreffers en/of sporen/actefacten (een artefact) waarvoor (tot dan toe) geen context (samenhang) bekend is binnen het bewuste gebied