De Republiek in een tijd van vorsten

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ontstaan van het hof Anne Poolman Alexandra van der Wal
Advertisements

1.2 De Nederlanden onder de Bourgondiërs en de Habsburgers
1.5 Vorsten in Europa Republiek De Nederlanden waren een republiek: - De macht lag bij de Staten Generaal - Opvolgers werden gekozen. Monarchie Frankrijk,
Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
De Bourgondische Nederlanden
Nederland Les 2: Karel V en de Gewesten
De Opstand Les 1: Karel V en de Gewesten én het begin van de Opstand
Staatsvorming en centralisatie
Welk geloof had de tekenaar van deze bron?
Paragraaf 1: Frankrijk in de 18e eeuw
De Nederlanden onder Habsburgs gezag
1.1 De koningen van Engeland en Frankrijk
Hoofdstuk 3 Extra informatie…
De Republiek in een tijd van vorstenH4.3 Stadhouder-koning Willem III Karel II was familie van Lodewijk XIV en wilde ook een absolute koning worden Hij.
Vandaag: H.4 afronden Powerpoint over staatsvorming met als voorbeeld Bourgondië Tekst lezen en opdracht maken Verhaal vertellen over Jeanne d'Arc.
Frankrijk Politiek- I: Koning Lodewijk de XIVde had de adel buiten spel gezet en was een absolute vorst. Hij zou zijn macht van God gekregen hebben;
Bijzondere positie in de Republiek
De Republiek in een tijd van vorsten Een Gouden Eeuw voor de Republiek § 3.3.
De Republiek in een tijd van vorsten
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
De Republiek in een tijd van vorsten
De Republiek in een tijd van vorsten
De Republiek in een tijd van vorsten Centralisatie en reformatie § 2.3.
De Republiek in een tijd van vorsten
Machtsbasis Twee elkaar versterkende monopolies
Van Hunebed tot heden Kenmerk 22: Het conflict in de Nederlanden dat resulteerde in de stichting van een Nederlandse staat Les 46: De Opstand.
Van Hunebed tot heden Kenmerk 22: Het conflict in de Nederlanden dat resulteerde in de stichting van een Nederlandse staat Les 44 Ontstaan der Gewesten.
Van Hunebed tot heden Kenmerk 22: Het conflict in de Nederlanden dat resulteerde in de stichting van een Nederlandse staat Les 45: Karel V en de Gewesten.
Hoofdstuk 1 Reformatie en Opstand
Paragraaf 5.3 De macht van vorsten.
De Nederlandse opstand
Vrijheidsrechten en politieke rechten in Nederland
 INTRODUCTIE  HOOFDSTUKKEN  VAARDIGHEDENOVERZICHT  CHRONOLOGIE  REGISTER  CHIEDENIS.NL CHIEDENIS.NL.
DE NEDERLANDSE OPSTAND
Republiek versus Frankrijk
Absolutisme vs Regenten
Waarom kwamen de Nederlanders in opstand tegen de Spanjaarden, en wat had Jan Arentsz met de beeldenstorm (1566) te maken?
Goed voorbereid naar de Pabo!
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Strijd om de macht strijd om het geloof
Wat moet je weten aan het einde van de les?
Dankzij de welvaart van de Republiek konden de Gewesten ook steeds meer een vuist maken tegen Spanje. Ook zat het mee dat de Spanjaard op meerdere fronten.
Hoofdstuk 3: Regenten en Vorsten
De Republiek der zeven verenigde nederlanden
Eén stem per afgevaardigde zul je bedoelen 600 burgers & boeren
VROEG MODERNE TIJD HET CONFLICT IN DE NEDERLANDEN DAT RESULTEERDE IN DE STICHTING VAN EEN Nederlandse staat.
Wat moet je weten aan het eind van de les?
4.5 De Nederlanden onder de Bourgondiërs - de Gewesten
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Rond 1500 was Europa een standenmaatschappij
Wat moet je weten aan het einde van de les?
Renaissance en Opstand
Paragraaf 3 Opkomst van machtige vorsten
Van gewesten naar eenheidsstaat
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
Context 1 De Republiek der Zeven Verenigde Nederland
hoofdrolspelers H6 Ontdekkers en hervormers
1.4 De Nederlandse Opstand
Staatsvorming en centralisatie
H4.4 Het ontstaan van machtige staten
H6.1 De Opstand in de Nederlanden
H2 Pruiken en revoluties§2.3 Revolutie in Frankrijk Welke groepen in Frankrijk waren ontevreden in de 18 de eeuw en waarom waren zij ontevreden? Waarom.
1.4 Republiek der 7 verenigde Nederlanden
Kenmerkend aspect: Staten werden gevormd en door centralisatie werd het bestuur efficiënter.
Tijd van vorsten en ontdekkingen Karel V ( ) Ontdekkinsreiziger Habsburger Keizer 1500: geboren in Gent als zoon van Filips de Schone.
Karel V, Filips II en de Nederlanden
Paragraaf 4.4 Het ontstaan van machtige staten
De Geschiedenis van de Nederlanden Les 1: Ontstaan der Gewesten
Machtsbasis Twee elkaar versterkende monopolies
Transcript van de presentatie:

De Republiek in een tijd van vorsten Centralisatie en reformatie § 1.2

1.2 De Nederlanden onder de Bourgondiërs en de Habsburgers Het Duitse Keizerrijk en Frankrijk De Nederlanden waren aparte staatjes (Gewesten). De Noordelijke Nederlanden behoorden tot het Duitse Keizerrijk; de Zuidelijken bij Frankrijk De Gewesten waren in de 14e en 15e eeuw grotendeels zelfstandig De Gewesten werden bestuurd door de staten waarin edelen, geestelijken en steden vertegenwoordigd waren. De steden waren goeddeels zelfstandig; de adel bestuurde het platteland

1.2 De Nederlanden onder de Bourgondiërs en de Habsburgers De Bourgondiërs grijpen de “macht” Gedurende de 15e eeuw kwamen steeds meer Gewesten onder de Bourgondische Kroon (in 1383 het eerste gewest) De Bourgondiërs trachten het bestuur meer te centraliseren Ze verplaatsen hun hof naar Brussel Er werd een hoogste rechtbank ingesteld (De Grote Raad) En in 1466 werd de Staten Generaal voor het eerst bijeengeroepen Met de SG maakte het hof ook afspraken over centrale belastingen De Habsburgers krijgen de “macht” In 1477 stierf de laatste Bourgondische koning op het slagveld. Hij had geen zoons en zijn dochter volgende hem op. Zij trouwde met een Habsburger.

Bourgondische Rijk

1512

1.2 De Nederlanden onder de Bourgondiërs en de Habsburgers De Habsburgers krijgen de “macht” Deze Habsburgers “leverden” vorsten aan het Duitse keizerrijk, Oostenrijk en uiteindelijk ook het Spaanse rijk. Wel verloor men Bourgondië aan de Franse Koning Lodewijk XI (1477)! Karel V Karel V (1515) erfde uiteindelijk alle gebieden en vormde zich een groot rijk: In 1515 werd Karel uitgeroepen als heer van de Nederlanden; uiteindelijk erfde hij Spanje (1516) en Oostenrijk (1519). Hij dankte zijn macht vooral aan het rijke en machtige Spaanse Rijk.

Karel V (1500-1558)

Habsburgse Rijk

1.2 De Nederlanden onder de Bourgondiërs en de Habsburgers Karel V Zette de centralisatie politiek van de Bourgondiërs voort. De Gewesten hielden echter hun privileges. Wel vormde hij drie nieuwe centrale raden (1531) De Raad van State Advies orgaan van Hoge Adel voor de koning, De Geheime Raad Hoge ambtenaren en rechtsgeleerden, die wetten opstelden De Raad van Financiën Overleg met de Gewesten voor centen

1.2 De Nederlanden onder de Bourgondiërs en de Habsburgers Karel V Stelde een landvoogd aan om gedurende zijn afwezigheid de Nederlanden te besturen. Dit was om loyaliteitsredenen altijd een familielid. Stelde – evenals de Bourgondiërs – stadhouders aan om namens hem de Gewesten te besturen. Hiervoor koos hij mensen uit de hoge adel. [waarom?]

1.2 De Nederlanden onder de Bourgondiërs en de Habsburgers Het feitelijke beleid van Karel V Hij zat altijd in geldnood (door oorlogen). Om dit af te dekken voerde hij vaste belastingen in. Hij voerde de Tiende Penning in Hiermee belaste hij verkoop van onroerend goed en hief accijnzen op bier, wijn en geweven stoffen Ook voerde hij oorlog in de Nederlanden en voegde Friesland, Overijssel, Utrecht, Groningen en Gerle aan zijn rijk toe. Tevens dwong hij Frankrijk afstand te doen van haar claim op de Zuidelijke gewesten. Hierdoor ontstond in 1548 de staatkundige eenheid van de zeventien Nederlanden. Het Duitse Keizerrijk (de keizer) en de Staten Generaal – de staten via een eed – stemden hiermee in. Filips bedje leek gespreid!

Europa 1600