Powerpointpresentatie gemaakt door Rob Zeegers

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Welke functies zijn in het menselijk lichaam van direct levensbelang?
Advertisements

TEST JE KENNIS OVER DE WERKING VAN EEN GENEESMIDDEL
Hormonen Boodschappers in je lichaam.
Hoe wordt alcohol door het lichaam opgenomen?
8. Virussen.
Hoofdstuk 9: Afweer E-module.
Bloedarmoede (anemie)
de medicinale randen van vergif: farmacodynamiek en -kinetiek
BIOTECHNOLOGIE Biotechnologie omvat technieken en productieprocessen waarbij gebruik wordt gemaakt van levende organismen of delen van organismen.
Multipel myeloom / ziekte van Kahler
Afweersysteem (1): Complex systeem dat pathogenen (ziekteverwekkers) kan buiten houden en opruimen Het lichaam heeft drie verdedigingslinies. Allereerst.
Sepsis en hemodynamiek
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Sepsis op de spoedeisende hulp
Nefrotisch syndroom.
Het bloed Het bloed.
Lichaam en gedrag Harry Smit.
Systematiek De eerste die probeerde een systematische indeling te maken was Aristoteles ( voor Christus). Bijna alle wetenschappers uit zijn tijd.
Trombotische trombocytopenische purpura (TTP)
Een beetje suf….
Daniëlle Bastiaansen, Eric Lammertsma, Anneke Sanders
Hematologie Petje op – Petje af.
DNA en DNA mutaties: celkern met DNA chromosoom
Vwo 4 – Hoofdstuk 9 Afweer paragraaf 9. 1 t/m 9
Centrale vraag Hoe kunnen inzichten in de moleculaire biologie helpen om ziektes te begrijpen, te voorkomen en te genezen?
AL amyloidose oorzaak, klachten en behandeling
OPDRACHT 2-5.
Keuze-opdracht 3-1.
Jong blijven? Vernieuw je cellen!
Industrie op miniformaat Video: The inner life of a cell
Hoorcollege 3 Overgewicht Diabetes Jelle Wijma
Paragraaf 4.5 Wildgroei.
Responsiecollege 18 Nadine Wilczak.
Lisa Ursprunger Gerjanne van der Schee Felina Bouman Marlon Krieger
Renine Angiotensine Aldosteron systeem
Een ingewikkeld systeem
Wees niet bang, maar alert
SHOCK.
SHOCK.
Afdeling Trombose en Hemostase; Trombosedienst Leiden
INHOUD 1. Ons idee 1.1 Waar kan het worden toegepast? 1.2 Hoe werkt het? 1.3 Welke materialen worden er gebruikt? 2.Berekeningen 2.1 Hoeveel kost het?
EASBFZ01K => Modulewijzer + ppt per week op med.hro.nl/kesmh/EASBFZ01K Les 1 Inleiding: Functies van bloed Les 2 Anemie / Hemoglobinopathie Les 3.
TRANSPORT Thema 5.
Wat is kinderkanker?.
Samen met de website van:
Par Vaccineren Inenting tegen allerlei ziekten die gevaarlijk zijn Vaccin bevat: dode of verzwakte ziekteverwekker T-lymfocyten herkennen deze.
Par t/m 29.6 De mens heeft 3 nivo’s van afweer tegen bacteriën, virussen, schimmels, ééncellige parasieten, parasitaire wormen én binnendringende.
VPH Les 5.
Thema 4 DNA. Genotype - Fenotype genotype: de erfelijke eigenschappen die vastliggen in het DNA (in de genen). fenotype: alle uiterlijk waarneembare kenmerken.
12.2 Stofwisselingsprocessen Autotroof: Organismen die uit anorganische moleculen hun benodigde organische moleculen kunnen maken Naam van dat proces:
Ontstaan van nieuw leven
Erfelijkheid. mitose Mitose = gewone celdeling Hierbij ontstaan cellen met hetzelfde aantal chromosomen als de moedercel De mitose zorgt voor vervanging.
Grote en kleine bloedsomloop Hart en bloedvaten
Thema Leven Dl 2 Les 3 Het Immuunsysteem.
Vragen vooraf naar aanleiding van het huiswerk
Inwendig milieu – zit in bloed en cellen
Hoefzweer Pododermatitis.
6A1 Stofwisseling B5 Regulatie van de genexpressie. B6 Mutaties.
Noorderpoort Medische Kennis
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Actief bloedverlies en Shock
H10 Gezondheid.
Hoofdstuk 6. Middelen bij infecties
Urinewegen en mannelijke geslachtsorganen H 8 medische kennis (bijgesteld )
AFWEER.
Infectie en ontsteking
Fagocyten.
Bloed Bloedgroepen Bloedstolling D17vab
Bloed Bloedgroepen Bloedstolling D17vab
Transcript van de presentatie:

Powerpointpresentatie gemaakt door Rob Zeegers Sepsis en MOF Powerpointpresentatie gemaakt door Rob Zeegers

Doel Presentatie Bestaande kennis over sepsis en mof herhalen en of verder uitdiepen. De lastige materie op een begrijpelijke korte manier weergeven. Nieuwe ontwikkelingen omtrent behandeling van sepsis weergeven.

Inhoudsopgave Antigenen Contact antigeen leukocyt Mediatoren in de bloedbaan Stikstofoxiden Cardiac Output Diffuus Intravasale Stolling Hypoxemie in kleine circulatie

Inhoudsopgave Mediatoren in relatie tot endotheel Werking Xigris® Bespreken van een Casus

Antigenen Bacteriën Virussen Gisten Schimmels hebben antigenen en deze kunnen contact maken met het antigeen van de leukocyt.

Bacteriën Virussen Gisten Leukocyt =antigeen Schimmels

Contact antigeen leukocyt Wanneer het antigeen van bacteriën, virussen, gisten of schimmels contact maakt met het antigeen van de leucocyt………. Dan wordt erin de celkern van de leucocyt het DNA geactiveerd en er ontstaat Eiwitsynthese. Tijdens eiwitsynthese in de leucocyt komen er MEDIATOREN vrij.

Voorbeeld: bacterie in contact met leukocyt Mediatoren =DNA =antigeen

Mediatoren in de bloedbaan Wanneer mediatoren in de bloedbaan terecht komen, kun je septisch worden. Het is geheel afhankelijk van de genetische aanleg en wat er zich afspeelt in de celkern van de leucocyt. Onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen op jongere leeftijd minder kans hebben op sepsis

Stikstofoxiden Wanneer mediatoren in de bloedbaan bevinden, maken zij stikstofoxiden aan. Stikstofoxide zorgt voor vasodilatatie en gaat ook in het myocard zitten. Wanneer stikstofoxide in het myocard zit dan zal de contractie van het hart verminderen.

Cardiac Output Door de mediatoren ontstaat er vasodilatatie, het hart kan makkelijk uitpompen waardoor de cardiac output zal stijgen. Later hoopt stikstofoxide zich op in het myocard waardoor de contractiekracht van het hart zal afnemen waardoor de cardiac output zal afnemen.

Disbalans stollende en ontstollende systeem Bij septische mensen raakt de balans tussen stollende en ontstollende systeem in de war. Het stollende systeem neemt toe en het ontstollende systeem neemt sterk af, er ontstaat stolsel vorming in de capilairen.

Diffuus Intravasale Stolling Stolling: trombocyten gaan massaal stolsels produceren. Lage trombocyten aantal in het serum, doordat trombocyten zijn verbruikt door masale stolsel vorming.

Hypoxemie in kleine circulatie Hypoxemie treedt op door: Vasodilatatie (door stikstofoxiden) Verlaagde cardiac output (door stikstofoxiden) Stolling Door onvoldoende aanvoer van O2 in organen ontstaat er Multiorgaanfalen.

Mediatoren in relatie tot endotheel Wanneer mediatoren contact maken met het endotheel dan maakt de cel een eiwit aan, dit zijn de adhesie moleculen. (plakmoleculen) Leucocyten blijven aan de adhesiemoleculen vastplakken, maken O- moleculen aan. O- moleculen zijn erg agressief en maken gaatjes in het endotheel, er ontstaat een capilaire lek.

Nieuwe Ontwikkeling Xigris® (geactiveerd drotrecogin alfa) Het middel is via recombinant DNA-techniek vervaardigd en komt overeen met het menselijke geactiveerd proteïne C molecuul. Het middel brengt ontregelde processen ten gevolge van sepsis in balans.(ontsteking, stolling en fibrinolyse).

Werking Xigris® Onder normale omstandigheden wordt proteïne C geactiveerd door enzymen die zich op de cellen van de vaatwanden bevinden. Maar bij sepsis is de werking van die enzymen verminderd doordat de wanden van de bloedvaten beschadigd zijn. Daardoor kan proteïne C het ontstekings- en stollingsproces niet remmen.

Drieledige werking Xigris® grijpt in op het stollingsproces en werkt drieledig: anti-trombotisch (voorkomt stolselvorming); anti-inflammatoire (remt ontstekingen); pro-fybrinolytisch (stimuleert de afbraak van stolsels in de bloedbaan).

Korte samenvatting Het antigeen van bacteriën, virussen, gisten of schimmels kunnen contact maken met het antigeen van de leukocyt. DNA van de leukocyt wordt geactiveerd, er komen mediatoren vrij. Wanneer mediatoren in de bloedbaan bevinden, maken zij stikstofoxiden aan. Dit geeft vasodilatatie en op een later moment gaat de cardiac output omlaag.

Korte samenvatting Hypoxemie treedt op door vasodilatatie, verlaagde cardiac output en de stolling. Stolling treedt op door disbalans tussen het stollende en ontstollende systeem. Wanneer mediatoren in contact komen met het endotheel wordt er een eiwit gevormd waar leucocyten aan vast plakken, er wordt O- gevormd die gaatjes maakt in het endotheel met als gevolg een cappilair lek.

Korte samenvatting Bij sepsis is de aanmaak van proteïne C verminderd doordat de wanden van de bloedvaten beschadigd zijn. Proteïne C zorgt voor afbraak van stolsels in de bloedbaan, remt ontstekingen en voorkomt stolselvorming. Xigris komt overeen met het menselijke geactiveerd proteïne C molecuul.

Casus dhr X Dhr ik komt op de SEH binnen. 65 jaar Temp: 41 graden 3 dagen buikpijn Tensie 60/- Pols 160 In de war

Behandeling 02 geven!!!!!! Vullen ivm vasodilatatie en de capilaire lek Inotropica Nadeel Dobutamine is dat het ook een beta 2 effect heeft: vasodilatatie. Voordeel Noradrenaline, geeft een alpha effect en geeft een beetje beta 1 effect.

Situatie verbeterd Na het toedienen van vocht en inotropica verbeterd de situatie van dhr X. Tensie 105/60 Pols 98 Perifeer warm Urine productie 20cc per uur Wat doen we nu???

Belangrijke interventies Antibiotica, breed!!!! Kweken afnemen Lactaat, nierfuncties en leverfuncties zijn perfussieparameters Stolling CT scan, zit er een abces in de buik Hydrocortison: bij een tekort aan corticosteroïden zijn Alfa receptoren minder gevoelig

Vragen???