Succes factoren en struikelblokken

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Aandacht voor het steunend netwerk
Advertisements

Ondernemen in de fysiotherapie is oorlog
Agenda workshop De vrijetijdssector en gebiedsontwikkeling
23 januari 2014 / Raymond Buitelaar en Bart van Meurs
Van Participatie naar Participa(c)tie
“Hoe kom ik aan klanten?”
10 tips voor een gouden start Groeitips
Ondernemen in de praktijk
Oerproducent (bijv. de veehouder)
Ecosysteem van duurzame ondernemers in Utrecht Evelien Boshove 20 juni 2013 Onderzoeker EBU.
1 Wat is microfinanciering ? 2 1. De financiële behoefte.
Agenda 1 Even voorstellen 2 Over ING 3 Financieren 4 Vragen.
KICK-OFF PROJECT HVA APPS B.V.
/ slide 1 Eigen bedrijf of in loondienst? n Overwegingen persoonlijke situatie –Loondienst geeft zekerheid –Partner –Toekomstscenario: hoe ziet mijn leven.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Een startersgids voor innovatie
1. Financieel opvoeden loont
Sociaal ondernemen Studiemiddag “Herstel en Winst” Netcliënten 17 mei 2013.
Waarom doen wij wat we doen ! Toekomst visie Observatie systeem AchterAchter KantKant Uw Adviseur Dienstverlening Aan u als consument Uw Adviseur Back-office.
Logical Framework Approach
NETWERK: 2000 bedrijven met MVO-ambitie
Wat kunnen wij voor uw organisatie betekenen ? Even voorstellen
Peter Schwartz The art of the long view stappenplan
Het Debat Opbouw en inhoud.
Business model puzzle Leer de mechaniek, ken je flexibiliteit.
Wat is het eigenlijk? Welke bedoeling zit erachter? Waarom is dit belangrijk voor mij? Wat, hoe, wanneer, wie en vragen!
Strategische samenwerking
Van Barometer naar Netwerken Mr. Peter E. ter Horst Lector Innovatief Ondernemen.
Sjiera de Vries Lector Sociale Innovatie en Verscheidenheid Sociale Innovatie.
Leren in de regio Marc van Rooden, 26 mei Wat is RegioLeren Regio Leren is het ontwikkelen, uitbouwen en onderhouden van een regionale kennisinfrastructuur.
Coöperaties en coöperatief samenwerken, een kennismaking.
Workshop. Weet je het nog? Gemotiveerd? Geïnformeerd? Geïnspireerd? ACTIE!
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Oefening 17 p. 97 – les 5.
Groep Colruyt en ‘participatie’
Dwaande met je bedrijf Ondernemersvaardigheden
Burgerinitiatieven.
Visie & Strategie.
Denk aan de toekomst FNV Manifest Gemeenteraadsverkiezingen 2010 Op 3 maart 2010* is het zover. Dan vinden in Nederland nieuwe gemeenteraadsverkiezingen.
Nike Supply Chain Management
Rabobank …… en AOC-plaatsnaam
Identiteit van de divisie Zorg & Gezondheid
VORMING MANAGEMENTTEAM. Inhoud vorming managementteam 1. Hoe kan een mantelzorgvriendelijke organisatie er uit zien? 2. Naar een mantelzorgvriendelijk.
EMVI Evaluatie Ingenieurs Netwerk Twente
10 tips voor een gouden start Ivo Bols 10u30 – 11u15.
Jacqueline Zuidweg 5 november Mijn ondernemerscarrière
SKILLS KWARTAAL 4 Kwartaal 4 les 1. Indeling kwartaal 4 WeekInhoud les Week 1Canvas business model en oefenen Week 2Theorie over schrijven technisch paper.
Regiobijeenkomst Zuidweg & Partners Jannie van den Berg.
MIJN WEBSHOP YANAH PRUYM, MEB D. HOME PAGINA
Waarom? Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Met je sterke punten kun je heel ver komen en het is dan ook van belang om deze in te zetten.
Begroting 2015 Cie. EFTR Bijdrage E. Ruijgers.
Op naar een STER bestuur… Avond 1: De meerwaarde van een Bestuur. Avond 2: Hoe organiseren we een Scouting Vereniging. Avond 3: Vinden, Binden, Boeien.
JONG ONDERNEMEN op de afdeling handel & administratie.
BRENGEN IN PLAATS VAN HALEN Welkom bij de workshop Presentatie: Herma Wichman specialist in een heldere stip focus en strategie.
Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt! Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt!
Bedrijfsstijlen in de Multifunctionele Landbouw. Multifunctionele landbouw Afbouwstrategie? Toekomst van de Nederlandse landbouw? Leuk voor erbij? Uitlaatklep.
Netwerkmarketing Hoe vindt je nieuwe klanten? In deze training 1.Je 100+ lijst 2.Je dagelijkse bezigheden 3.Verandering van denken.
Hoe maak je een presentatie die mensen kan overtuigen van jouw idee.
ViaVia Info-presentatie
Naam van bedrijf Ondernemingsplan.
Zelfstandig vanuit Werkloosheid
Crowdfunding.
Leren is ‘uit’ – leveren is ‘in’ Leren & presteren in één adem
What will you do to change the
Les 1: Brainstorm en kennismaken
Presentatie bedrijfsplan
We hebben minder managers nodig en meer leiders.
Wij komen centraal te staan !
Hoe zijn wij als inwoner betrokken geraakt?
“De vertaalsector zou verder
Transcript van de presentatie:

Succes factoren en struikelblokken Kleine, startende ondernemers in duurzame producten in diensten in de Provincie Utrecht Lisan Wieringa 20 juni 2013 Succes factoren en struikelblokken

Onderzoeksopzet Duurzaamheidseconomie speerpunt Provincie Utrecht Provinciale Werkgelegenheidsenquête 2012: Worden er in uw bedrijf specifieke producten of diensten ontwikkeld om verduurzaming te bevorderen bij externen (afnemers)?  170 kleine ondernemers benaderd: 72 volledig ingevulde vragenlijsten

Algemene eigenschappen ondernemers Wie zijn deze respondenten? Hoe gaat het ze af?

FTE 2013: veel kleine bedrijven

Bestaansduur: veel jonge bedrijfjes

Ondernemerservaring: of géén, of vrij veel

Winst: vrij hoog

Beleid en regelgeving Welke belemmeringen ervaren ondernemers? Hoe zouden (lokale) overheden ondernemers in duurzame producten/diensten het beste kunnen helpen?

Belemmeringen: stellingen

overheden kunnen helpen? Hoe zouden (lokale) overheden kunnen helpen? Aanbestedingen: tender scores op resultaat ipv omzet/verleden Subsidies: informatie verstrekken over mogelijkheden en consistent beleid Heldere visie formuleren: definitie duurzaamheid duidelijk maken Faciliteren netwerken: wekelijks speeddating voor business op gemeente of provinciehuis, eind van de middag

Maar ook respondenten die pleiten voor een minder actieve overheid: Afschaffen subsidies: “Subsidies afschaffen, want subsidies zijn eindig en blokkeren na hun afloop verdere toepassing omdat mensen en bedrijven dan gaan wachten op volgende tranche.” Zo veel mogelijk overlaten aan de markt: “Stel als Provincie duidelijk eisen aan de bedrijven die werken binnen haar grenzen. Laat de markt de oplossingen aandragen en invoeren en bemoei niet te veel met de inhoud, te gebruiken producten en diensten e.d.’’ Stimulerende projecten zijn geldverspilling: “Ik vind dat er teveel geld wordt besteed aan proeftuinprojecten waarvan je van tevoren al weet dat het geen succes gaat worden of een bijdrage gaat leveren. handig gelobbyd, maar leidt vaak tot niks. men is niet in staat ideeën en ondernemers op waarde te schatten.”

Financiering Hoe financieren ondernemers hun bedrijf? Tegen welke financiële belemmeringen lopen zij aan? Hoe zou de toegang tot financiering verbeterd kunnen worden?

Financieringsbronnen

Benutting subsidies

Financiële obstakels Specifiek voor kleine ondernemers: Onzekerheid over inkomen, hoge kosten rechtsbijstand, arbeidsongeschiktheidsuitkering, etc… “De overheidsaankondigingen over het alsmaar duurder worden van woninghuur en zorgverzekering doet me soms afvragen of het wel verstandig is om als alleenstaande moeder een zzp’er te zijn.” Terughoudendheid banken: “Financiering is alleen mogelijk als je al 10 jaar hetzelfde doet en kan garanderen dat het zo doorgaat.” Kleine bedragen bij banken niet mogelijk: “Ik heb een plan waarvoor ik ‘maar’ 10.000 e nodig heb en juist zo’n bedrag maakt geen kans, is namelijk niet interessant voor de bank.”

Kansen Bekendheid mogelijkheden verbeteren Kennis verspreiden: Hoe zou de toegang tot financiering verbeterd kunnen worden? Bekendheid mogelijkheden verbeteren “Ik heb nooit informatie ontvangen over mogelijke financieringsbronnen vanuit de overheid. Wie zou dat loket moeten zijn? KvK? staat niet in de nieuwsbrief van hen..” Kennis verspreiden: “Door een goeroe de plannen te laten bekijken en een soort haalbaarheidspredikaat af te geven.” Nieuwe financieringsconstructies: “Maar goed denk ik dan, ga ik toch lekker crowdfunding zoeken, lekker voorbij de ‘oude’ structuren’”

Netwerken & kennis Hoe ervaren respondenten hun mogelijkheden om toegang te krijgen tot kennis en netwerken? Hoe zouden regionale instellingen ondernemers het beste kunnen helpen?

Toegang

Advies inwinnen

Gewenste hulp van regionale organisaties Beter informeren over mogelijkheden Netwerk bieden: contacten met andere ondernemers en klanten “Door het verenigen van ondernemers zelf. Niet door adviseurs die zelf nooit ondernemer zijn geweest en nooit zullen worden.” Advies geven: onderzoek starten en kennis aanbieden “Laagdrempelige toegang tot kennisinstellingen om allerlei vragen in te brengen, niet perse in projectvorm, maar een soort open loket”

Belangrijkste lessen Wat is de belangrijkste les die u geleerd heeft als ondernemer, en die u startende ondernemers in duurzame producten/diensten in de Provincie Utrecht zou willen meegeven?

Belangrijkste lessen Volg je passie Ga ondanks twijfels toch beginnen, niet geprobeerd is erger dan falen. Doe vooral ‘je ding’, dat geeft de grootste kans op succes. Maar school je er ook goed in! Ervoor gaan, er is voldoende markt voor in deze Provincie! Zorg voor zekerheid & onafhankelijkheid Start je onderneming vanuit een haalbaar verdienmodel, zonder te rekenen op hulp vanuit de overheid. Geloof in uzelf en laat subsidies liggen, ze blokkeren natuurlijke ontwikkelingen. verwacht niet te veel van banken maar probeer het op eigen kracht te doen. Zoek samenwerking Doe dat waarmee je denkt een fundamenteel verschil te kunnen maken in de wereld en vind er gelijkgestemde mensen bij, als klant, als leverancier, als 'netwerkers'. Zoek de samenwerking op rond probleem/ vraagstuk in plaats van in traditionele netwerken.; zoek win-win situaties, ruil diensten ipv facturen te betalen

Bedankt voor uw aandacht “Het is soms moeilijk, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het goed zal gaan, duurzame producten /diensten zijn de toekomst van iedereen”