Vocht & Voeding tijdens Inspanning

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Eten en drinken, voor, tijdens en zeker na een inspanning.
Advertisements

Voorlichtingsavond De Granaet.
Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
Thermische letsels.
Homeride 2014 hoe zit het met de voeding?
Hitteletsels In dit hoofdstuk komt aan de orde: Achtergrondinformatie Hittekramp Hitte-uitputting Hittestuwing Hitteberoerte Zonnebrand.
Voeding en hardlopen Gemaakt door Marjet Tamse en Janou Lemmerling
Voeding voor optimale atletiekprestaties
TLG Zaandam 2008 Henk Dick Bart
De rol van voeding op de prestatie
INFORMATIEAVOND EHBO-Vereniging “St.Joris“
Feiten of fabels?? Lightproducten kunnen onbeperkt ingenomen worden?
Stofwisseling.
Hartfalen De voedingsadviezen Barbara K. van Dam
Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Hoe ziet een voeding voor lopers eruit?
Hardlopen en voeding Every morning in Africa, a gazelle wakes up. It knows it must run faster than the fastest lion or it will be killed. Every morning.
Thema 1 Stofwisseling Basisstof 4 K4
Simone van Ballegooie Fysiotherapeut
Goedenavond Welkom bij
Sport en gezond levenstijl
Water specifiek Praktische adviezen om uitdroging te voorkomen Bert Romein Rudy Bree Cees Sjouwerman.
Golf en voeding.
hOOFDSTUK Presentatie
Met een goede voeding op naar de Slachte!
Hardlopen en voeding Every morning in Africa, a gazelle wakes up. It knows it must run faster than the fastest lion or it will be killed. Every morning.
(Sport)voeding Hoe belangrijk?.
Dissimilatie Levert energie Deze energie is voor alle levensprocessen
Medische verzorging op de berg
Paragraaf 10.3 Cellen in Bad.
TRAININGSLEER Bijeenkomst 3
‘Suikerziekte’ Gezondheidskunde Symposium Sport & Bewegen Enschede.
Voeding en sport Voedingsstoffen Koolhydraten en Vetten Eiwitten
WELKE INVLOED HEEFT BEWEGEN OP DIABETES EN GEWICHT
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
T4 – Voeding en Vertering
Presentatie JKP 7 februari 2003 Voeding bij wedstrijden Baer Selen, 7 februari 2003.
Voetbal & Voeding Angela Schokker, (sport)diëtist 15 december 2015.
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Introductie sportvoeding
Stedelijk Ziekenhuis Roeselare | Brugsesteenweg 90 | 8800 Roeselare | T | F | E | W 1 Sportdranken, een.
Informatiebijeenkomst Berg en Terblijt “Workshop Gezonde voeding” Silvia Otten-Schiepers Diëtist GroenekruisDomicura.
Sportvoeding. Verschillende sportvoeding Energiedrank: Aanvullen van koolhydraatgehalte Dorstlesser: Aanvullen van mineralen en vocht Hersteldrank: Aanvullen.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
Rogier Trousset Duursport.nl
Na het sporten.
Eetadvies.
Energie Brandstof voor sporten
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Gezonde voeding.
De knop om!!!!!.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Uithoudingsvermogen: Bloed, spieren en voeding
Stofwisseling (metabolisme), uitdroging en oedeem
VOEDING 31 dia’s.
Leverancier van de Schijf van Vijf
‘Suikerziekte’ Gezondheidskunde Symposium Sport & Bewegen Enschede.
De laatste inzichten op voedingsgebied
Bij HM Sportmassage ben je in vertrouwde handen!
Voeding Kenmerken van voeding.
Title of your presentation
Gezonde voeding.
Gezondheidsvoorlichting
Hoofdstuk 4: Welzijn en duurzaam voeren Niveau 3 en
Thema 2 Voeding en vertering
Dissimilatie Levert energie Deze energie is voor alle levensprocessen
Transcript van de presentatie:

Vocht & Voeding tijdens Inspanning De do’s en don’ts over vocht en voeding in de relatie met fysieke inspanning

Inhoud presentatie Vocht Typen vocht Wat is verstandig Voeding Koolhydraten Energiebehoefte Waar moet je om denken

Vocht Het is voor je prestatie essentieel dat er voldoende gedronken wordt voor, tijdens en na de inspanning. Bij het gebruik van spierweefsel ontstaat warmte, door transpiratie tracht het lichaam de lichaamstemperatuur te herstellen. De onvoldoende aanwezigheid van vocht zorgt voor: Zweet verlies in % van het lichaamsgewicht Effect op de prestatie 1% Negatief effect op de stofwisseling 2% Verminderde thermoregulatie Vermindering van het duurvermogen 3% Verregaande afname van het duurvermogen 4-6% Vermindering van kracht >6% Uitdroging, kramp, uitputting, bewustzijnsverlies, coma, dood

Typen vocht Essentieel om voldoende te drinken. vochtverlies tijdens inspanning is gemiddeld 1 – 1,5 liter per uur en is afhankelijk van: Tempratuur, luchtvochtigheid, duur van de inspanning, intensiteit, sportkleding, individuele verschillen Drie typen vocht: Hypotoon, Hypertoon, Isotoon

Wat is nou verstandig Voorkom tijdens de inspanning sowieso het dorstgevoel door regelmatig te drinken. dorst treedt op bij een vochtverlies van ongeveer 2% 2 uur voor het sporten is het aan te raden om veel vocht op te nemen (1/2 tot 1 liter) kies hypotone drank. Het lichaam moet tijdens het sporten vrij zijn van vloeistoffen en/of vast voedsel in de maag. Tijdens inspanning vroeg beginnen met kleine hoeveelheden hypertone of isotone drankjes in te nemen en dit gedurende de gehele sportprestatie voort te zetten. De gouden regel is dat je pas na 1 uur intensief sporten deze extra suikers nodig hebt Kies na de inspanning hypertone drank om zo snel mogelijk de energievoorraden in de spier te laten herstellen

Voeding Er zijn 4 energieleverende stoffen Eiwit (4kcal per gram), koolhydraten (4kcal per gram), Vet (9 kcal per gram), Alcohol (7kcal per gram) Eiwit- bouwstof die tevens na lange inspanning gebruikt kan worden als brandstof= negatief effect (ammoniak) Koolhydraten- belangrijkste brandstof tijdens inspanning Vet- wordt gebruikt als langzame brandstof (intensiteit <50% Hfmax) en wordt gebruikt als isolatiemateriaal

Koolhydraten Koolhydraten (verschillende suiker vormen) zijn voor de duursporter de belangrijkste energiebron. Koolhydraten liggen (beperkte hoeveelheid) opgeslagen in lever en spier waardoor het een directe brandstof is. Wanneer de voorraad leeg is gaat schakelt het lichaam over op de verbranding van vet en eiwit (<50% van het prestatieniveau is haalbaar) Zorgen voor voldoende koolhydraten in het systeem zodat het prestatieniveau hoog blijft.

Energiebehoefte De energiebehoefte van de Nederlandse man ligt tussen 2100 en 3300 kcal per dag. Is afhankelijk van: Leeftijd, lengte, gewicht, vetpercentage, dagelijkse activiteit, sportintensiteit, enzovoort Koolhydraat behoefte van een duursporter is: 60-65 en% Eiwit behoefte van een duursporter is: 1,2 -1,6 gram per kg lichaamsgewicht (+/-20 en%) Vet behoefte van een duursporter is laag: <30en% omdat koolhydraten de belangrijkste brandstofbron zijn (wel essentieel dat er vetten gegeten worden i.v.m. in vet oplosbare vitaminen)

Waar moet je om denken Eet volop koolhydraatrijke voedingsmiddelen (6-10 gram per kg lichaamsgewicht) Bij een inspanning van <60 min koolhydraten aanvullen tijdens de inspanning (advies= 60 gram per uur) Wees zuinig met de opname van vetten Eet voldoende eiwitrijke middelen (herstel en opbouw weefsel) Eet gevarieerd voor een adequate voorziening van vitamines en mineralen Zorg voor voldoende vochtopname Zorg voor een goede timing van maaltijden (liefst kleine porties) Eet niet meer 1 uur voor de inspanning een te grote maaltijd

Einde Bedankt voor de aandacht Voor vragen kan je me altijd mailen!! niels@nplifestyle.nl Einde