Frits Voorhout Hans Eikema
De regels De belangrijkste verschillen met veldhockey
Zaalhockey: een vak apart! “een ander spelletje met andere regels”
Spelbegeleiding Zaalhockey Jongste Jeugd
In seizoen 2014 – 2015 geen nieuwe regels!. Het maken van een doelpunt: A - aanvaller B - bal binnen C - cirkel D - geheel over de doellijn.
Coach cursus Jongste Jeugd
Help, ik ben spelleider! Instructie ouders voor spelleiden van de wedstrijdjes van de jongste jeugd.
Zaalhockeyregels Spelen van de bal Speelveld / duur van de wedstrijd
ZAAL. ZAAL Zaalhockey briefing seizoen Nieuwe experimentele regel Standaard Keeper mag MAXIMAAL 2 keer per wedstrijd wisselen. Daarna nog.
Alles wat je altijd al wilde weten maar niet durfde te vragen…
Zaalbriefing MHC Weesp seizoen
Update Fluiten in de zaal
Scheidsrechterscafé Heet de aanwezigen welkom (op de club en) bij het arbitragecafé.
spelregels zaalhockey
Zaalhockey
Een wedstrijd wordt gespeeld door twee elftallen met elk 11 spelers!
8 december 2014 Rob Versteeg Robert-Jan Frans
Zaalbriefing Clubarbitrage Commissie Spelregels KNHB, 2014.
Zaalbriefing Waar gaan we het over hebben? Self-pass, Blok & Hoge balSelf-pass, Blok & Hoge bal StrafcornerStrafcorner KeeperKeeper Liggend spelenLiggend.
Spelregels Hockey Elftallen
ZAAL Nieuwe regels Senioren weer 6 tegen 6 Mondbescherming ook in de zaal verplicht Groene kaart ook tijdstraf. Keeper wissel maximaal 2 keer (volledige.
Zaalhockeyregels 2015/2016 Speelveld / duur van de wedstrijd
Zaalbriefing Clubarbitrage Commissie Spelregels KNHB, 2014 Walter de Groot Regio Coördinator ZH 2015.
ZAALHOCKEY
BRIEFING ZAAL SMHC d.d Spel Verschillen I) Tijd: 20 minuten vs. 35 minuten II) Aantal spelers: 11 spelers vs. 6 spelers III) Maximaal aantal.
Zaalhockey Voor clubscheidsrechters en CS+
4 november 2007Informatiebijeenkomst HCD Zaalhockey arbitrage & regels Nov 2014.
Presentatie Zaalhockey
Zaalhockey Spelregelbriefing voor clubscheidsrechters en CS+
Belangrijkste regels zaalhockey
Zaalhockey Jongste Jeugd (6E- en 8E-tallen)

SPELREGELS IN DE ZAAL MHC De Warande

Speelveld zijbalken 10 x 10 cm, naar het veld afgeschuind. • 2 teambanken, 1 strafbank naast de wedstrijdtafel. • straal van de cirkel is 9 m. • de eigen helft is het ’23-meter’ gebied > dus: strafverzwaring bij opzettelijke overtreding. spelregels in de zaal; dec 2010 Huub Bouwens

Duur van de wedstrijd Normale wedstrijden : max. 2 x 30 min. Meerluiken : max. 2 x 20 min. + maximaal 5 min pauze Bij vertragingen is de zaalleider/wacht verplicht te handelen conform art. C 4.6.4. van het Bondsreglement (inkorten wedstrijden) • bij blessures loopt de tijd door; geblesseerde spelers dienen direct te worden gewisseld. spelregels in de zaal; dec 2010 Huub Bouwens

Tijdwaarneming en stand • tijdwaarneming en bijhouden van de stand door de wedstrijdtafel (als niet aanwezig → scheidsrechters) spelregels in de zaal; dec 2010 Huub Bouwens

Team en wissels • een team bestaat uit maximaal 12 spelers. • maximaal 6 spelers (inclusief keeper) in het veld. • minimaal met 4 spelers beginnen. • LET OP: foutieve wissel = strafcorner. spelregels in de zaal; dec 2010 Huub Bouwens

Wissel na de Pauze Punt 1.8 van het ZH spelreglement Elk team moet gebruik maken van de bank die het dichtst staat bij het doel dat het team verdedigt; in de pauze wisselen de teams dus van bank. spelregels in de zaal; dec 2010 Huub Bouwens

Spelen van de bal (1) • alléén pushen van de bal is toegestaan (de stick tot max. 50 cm van de bal af naar achteren bewegen, is toegestaan). • de bal moet langs de grond worden verplaatst. • de bal over een stick ‘wippen’ mag niet. • de bal in de lucht mag niet worden ‘verplaatst’. spelregels in de zaal; dec 2010 Huub Bouwens

Spelen van de bal (2) hoog pushen op doel is toegestaan, mits niet gevaarlijk. • bij het stoppen mag de bal iets opspringen (niet meer dan 10 cm). Als bij het stoppen de bal niet meer dan 30 cm opspringt en er geen tegenstander in de buurt is die de bal kan spelen, is er geen sprake van een overtreding. spelregels in de zaal; dec 2010 Huub Bouwens

Spelen van de bal (3) LET OP: De bal op de stick van een laagverdedigende tegenstander spelen mag niet (zgn. door een blok spelen) criterium daarbij is dat de verdedigende speler de stick al volledig horizontaal (stickhand tegen de grond) op de grond heeft liggen. spelregels in de zaal; dec 2010 Huub Bouwens

Bal over de achterlijn • bal via aanvaller over de achterlijn: uitpush verdediging, recht tegenover plaats waar bal over achterlijn ging, max. 9 meter. • bal via verdediger onopzettelijk vanaf het gehele speelveld over de achterlijn: uitpush verdediging, recht tegenover plaats waar bal over achterlijn ging, max. 9 meter. (lange corner bestaat niet). • bal via verdediger opzettelijk vanaf het gehele speelveld over de achterlijn: strafcorner. spelregels in de zaal; dec 2010 Huub Bouwens

Bal over de zijbalk • inpush op 1 meter van de zijbalk, maar niet binnen de cirkel. • als de bal binnen de cirkel over zijbalk gaat: inpush buiten de cirkel op 1 meter van het snijpunt cirkel-zijbalk. spelregels in de zaal; dec 2010 Huub Bouwens

Afstand bij spelhervatting (1) • vrije push op eigen helft: alle tegenstanders op min. 3 meter afstand. • de bal 1 meter verplaatsen voordat een medespeler deze mag aanraken. • bij vrije push op ‘ aanvallende helft’: aanvallers en verdedigers op min. 3 mtr afstand. bij een aanvallende vrije push binnen 3 mtr van de cirkel: Bal nemen op 3 meter van de cirkel spelregels in de zaal; dec 2010 Huub Bouwens

Afstand bij spelhervatting (2) Spelhervatting op gehele (!) aanvallende helft: Bal mag direct de cirkel in worden gespeeld via de balk. Anders: 3 meter rollen of aanraking door andere speler. • Strafverzwaring: vrije push max. 5 m. naar voren • Vrije push van de verdediging in de eigen cirkel: overal in de cirkel of op max.9 m. van achterlijn recht tegenover plaats overtreding en de tegenstanders op min. 3 m. spelregels in de zaal; dec 2010 Huub Bouwens

Strafcorner bij een opzettelijke overtreding van een verdediger op de hele eigen helft, maar buiten de cirkel. • bij een onopzettelijke overtreding van een verdediger binnen de eigen cirkel. • de keeper is verplicht in het doel, alle andere spelers achter de achterlijn aan de andere zijde van het doel dan waarvan de strafcorner wordt aangegeven of achter de middellijn. spelregels in de zaal; dec 2010 Huub Bouwens

Strafbal Wanneer strafbal: overtreding van verdediger (ook de keeper) in de cirkel waardoor het waarschijnlijk scoren van een doelpunt wordt voorkomen. opzettelijke overtreding van verdediger (ook de keeper) in de cirkel tegen een tegenstander die in balbezit is of een mogelijkheid heeft om te spelen bij voortdurend te vroeg uitlopen bij het nemen van strafcorners(bij zaalhockey wordt na twee keer groen gegeven en daarna is het strafbal) spelregels in de zaal; dec 2010 Huub Bouwens

Wat mag niet? Veldspeler: niet liggend spelen en niet op hand, knie of arm steunen; de hand die de stick vasthoudt mag wel de grond raken. Keeper mag liggend spelen, maar alleen in eigen cirkel (zelf en bal in cirkel) Veldspelers:niet in het doel van de tegenpartij staan of achter een doel (zowel eigen doel als dat van de tegenstander) omlopen. Afzetten tegen het doel mag niet. Bal met stick tegen balk klemmen mag niet spelregels in de zaal; dec 2010 Huub Bouwens