Energieborrel Klimaatwijken

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Welkom bij de workshop: “Geld besparen op elektriciteit !”
Advertisements

17 mei 2009 Solar Days open dag. Energieverbruik huishouden.
Klimaatquiz Als 500 leerlingen een jaar lang geen aluminiumfolie gebruiken om hun boterhammen te verpakken, besparen ze energie. Hoeveel? a) De energie.
Met energie kun je dingen doen.
Hoe komt elektriciteit in jouw bureaulamp?
DE AFVAL KENNISQUIZ.
Warme Truiendag quiz 2013.
Energiebesparing in het huishouden
1.
Diagnostische toets Energie
GOED OF FOUT - QUIZ.
3T Nask1 Hoofdstuk 1 Elektriciteit
Hoofdstuk 6 Elektriciteit
Elektriciteit.
Energie: Grootheden en eenheden
Ieder apparaat verbruikt energie ! JE MOET IN STAAT ZIJN OM DE
Oefenvragen Hst. 3 paragraaf 1 t/m 3.
3.1 Energie omzetten..
Lennert Priem 2b.
Gemaakt door Noah en Siddhart
Aardrijkskunde Thema 2 Werk en energie
De grote POWER quiz.
Energie.
Met deze dia en de volgende kan je laten zien dat lucht vuil of schoon kan zijn
Neem onderstaande tabel over en vul hem in:
“ Deze aarde heeft jou nodig! ”
Herhaling Energie berekeningen
Warmte inhoud 1. Inleiding (deze les dus) 2. Warmtecapaciteit
Werk & energie Kamoe & xQuiniboy Made in Rotterdam
Energiesoorten bewegingsenergie elektrische energie
Lynsey Jordaans & Marie-Louise Alblas
Welke energiebronnen op aarde zijn beperkt?
Duurzame energie.
H 2 Bronnen van energie.
Elektrische stroom? Gemaakt door J. Luijten.
Techniek Explora. 2 TECHNIEK EXPLORA Een ‘vuile verslaving’ De ontwikkelde landen halen nog steeds ± 80 % van hun energie uit fossiele brandstoffen. We.
Hoofdstuk 4 Energie in je eigen omgeving.
Deel 2 Uitleg paragraaf 2-5 H2.
Quiz Quiz Energie Quiz Lars en Daan.
Warmte. Warmte Warmte verwarmen kost energie in de vorm van warmte smelten kost warmte verdampen kost warmte afkoelen levert energie in de vorm van.
Energie: Grootheden en eenheden
Duurzame Energie Dinant Bauer.
Met energie kun je dingen doen.
De juiste oplossing voor een schoon milieu.  Energie opwekken uit  Zonlicht  Waterkracht  Wind  Biomassa.
Energieomzettingen Ida van Noord 2A Wat is energie? Iets dat een levend wezen of machine nodig heeft om iets te kunnen doen. Verschillende soorten.
Milieu & Ruimte Artcadia By: Britney, Lynn, Aida, Pien & Ilonka Het licht gaat branden (‘s avonds) omdat ook overdag de windmolentjes draaien. De windmolen.
Aardolie, aardgas, bruinkool en steenkool worden ook ‘fossiele brandstoffen’ genoemd. De fossiele brandstoffen zijn in de loop van miljoenen jaren ontstaan.
De energiebesparingswedstrijd voor gemeenten Klimaatverbond Energy Battle
Duurzame energie. Wat is energie? Je hebt energie nodig om te kunnen bewegen of te denken Wij halen energie uit ons eten en drinken Om licht, geluid of.
Energieopwekking Charley, Quinten, Thomas, Suzie
Thema 2 Werk en Energie.
Energiebesparing zonder grote moeite.
Ieder apparaat verbruikt energie ! JE MOET IN STAAT ZIJN OM DE
Klimaatverbond Energy Battle
Klimaatverbond Energy Battle
Hoofdstuk 2 - Elektriciteit
Hfd 2 Energie in Frankrijk
Energie voor je leerlingen
Hoofdstuk 3 Bronnen van energie: Brazilië
Energie besparen met alle bewoners
Bronnen van energie Hfd 1: Energie in Nederland
Energie van Eigen Dak 1.0 Besparen zonder moeite.
WATT MINDER ENERGIEQUIZ
Werkgroep LED: Lambert Mertens Ger janssen
De juiste oplossing voor een schoon milieu
ONDERWERP 4 ENERGIEVERBRUIK
Dikketruiendag Energie Quiz
De juiste oplossing voor een schoon milieu
Werkelijke elektriciteitsverbruik
Transcript van de presentatie:

Energieborrel Klimaatwijken 2009 - 2010 Energiequiz

Een test boordevol energieweetjes en -tips Vraag 1: Wat is een voorbeeld van sluipverbruik? □ Een TV afgezet met afstandsbediening □ Een ijskast die niet goed sluit □ Een minder goed geïsoleerd deel van de woning waardoor koude het huis binnensluipt

Vraag 2: Wassen kost energie. Door op een zo laag mogelijke temperatuur te wassen, bespaart u energie. Bij een katoenwas van 40 graden verbruikt u tussen de 0,6 en 0,7 kWh. Hoeveel meer elektriciteit kost wassen op 60 en 90 graden? □ Een katoenwas op 60 graden kost anderhalf keer meer stroom en een katoenwas op 90 graden ruim twee keer zoveel. □ Een katoenwas op 60 graden kost twee keer zoveel stroom en op 90 graden vier keer zoveel. □ Wassen op hetere temperaturen kost niet meer stroom, omdat de was eerder schoon is en de machine dus korter draait. Een katoenwas op 60 graden kost twee keer zoveel stroom en op 90 graden twee en een half keer zoveel stroom.

Vraag 3: Een spaarlamp van 15 Watt geeft net zo veel licht als: □ een gloeilamp van 75 Watt □ een gloeilamp van 100 Watt □ een gloeilamp van 25 Watt

Vraag 4: Een schermbeveiliging (screensaver) is leuk voor op je computer en bespaart bovendien energie. Is dit waar? □ Ja, met een screensaver gaat je computer langer mee en bespaar je energie. □ Nee, een screensaver bespaart geen energie, maar kost ook geen extra energie. □ Ja, de screensaver zet de computer in een slaapstand, waarmee hij veel minder energie verbruikt. □ Nee, een screensaver kost juist extra energie, vooral als hij beweegt.

Vraag 5: Waaraan besteedt een doorsnee huisgezin het meeste energie? □ Verwarmen van de woning □ Gebruik van de wagen □ Op reis gaan

Vraag 6: De meeste stroom per uur verbruik je door: □ Radio □ TV □ Computer

Vraag 7: Wat is NIET juist: duurzame energie is... □ Energiebron die veel geld kost □ Elektriciteit gemaakt uit zonlicht, bio-massa, wind of waterkracht. □ Elektriciteit gemaakt uit energiebronnen die niet opraken en geen luchtvervuiling veroorzaken.

En dan nu de laatste vraag: Het verbruik van fossiele grondstoffen veroorzaakt ecologische problemen. Welke? □ Afkoeling van het klimaat □ Meer vulkaanuitbarstingen □ Zure regen □ Zoete regen

Hier komen de correcte antwoorden: Vraag 1: Wat is een voorbeeld van sluipverbruik? Een TV afgezet met de afstandsbediening Commentaar: In elk huis komen apparaten voor met sluipverbruik. Ze staan uit, maar gebruiken toch stroom. Vaak kan je dat zien, omdat ze een display met een klokje hebben. Zoals de video en de microgolfoven. Soms Hebben apparaten een standby-stand of slaapstand, waarin ze ook nog energie gebruiken. De televisie bijvoorbeeld, als je hem afzet met de afstandsbediening, maar niet met de knop op het apparaat zelf.

Vraag 2: Wassen kost energie. Door op een zo laag mogelijke temperatuur te wassen, bespaart u energie. Bij een katoenwas van 40 graden verbruikt u tussen de 0,6 en 0,7 kWh. Hoeveel meer elektriciteit kost wassen op 60 en 90 graden? Een katoenwas op 60 graden kost twee keer zoveel Stroom en op 90 graden vier keer zoveel. Commentaar: De meeste wasmiddelen werken goed bij een temperatuur van 40 graden.

Een spaarlamp van 15 Watt geeft net zo veel licht als: Vraag 3: Een spaarlamp van 15 Watt geeft net zo veel licht als: Een gloeilamp van 75 Watt Commentaar: Als vuistregel wordt gesteld dat het vermogen van een spaarlamp één vijfde mag zijn van dat van een gloeilamp.

Vraag 4: Een schermbeveiliging (screensaver) is leuk voor op je computer en bespaart bovendien energie. Is dit waar? Nee, een screensaver kost juist extra energie, vooral als hij beweegt.

Waaraan besteedt een doorsnee huisgezin het meeste energie? Vraag 5: Waaraan besteedt een doorsnee huisgezin het meeste energie? Verwarmen van de woning Commentaar: 70 tot 80% van de energie binnen de huishoudens wordt aangewend om de woning te verwarmen.

Vraag 6: De meeste stroom per uur verbruik je door: Computer

Wat is NIET juist: duurzame energie is... Vraag 7: Wat is NIET juist: duurzame energie is... Energiebron die veel geld kost Commentaar: Duurzame energie is energie die wordt opgewekt door hernieuwbare bronnen zoals wind- en zonneënergie. Deze energiebronnen geraken niet uitgeput zoals wel het geval is met aardolie, steenkool, aardgas.

Het verbruik van fossiele grondstoffen veroorzaakt Vraag 8: Het verbruik van fossiele grondstoffen veroorzaakt ecologische problemen. Welke? Zure regen Commentaar: Zure regen is regen met een laag zuurgehalte (lage pH waarde). Zure regen wordt veroorzaakt door onder meer de verbranding van steenkool, olie en gas. Niet enkel de industrie ligt hierbij aan de oorzaak. Ook automobilisten helpen eraan mee.