De Gouden Eeuw De 17e eeuw 1600-1700.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hoofdstuk 2 Een nieuw land
Advertisements

Rembrandt.
Geschiedenis van Hoorn
Tijd van regenten en vorsten
Hoofdstuk 1A: Europeanen
De economie in de gouden eeuw
De Republiek in een tijd van vorsten De Republiek verliest haar voorsprong § 4.3.
De gouden eeuw.
De Republiek in een tijd van vorsten Een Gouden Eeuw voor de Republiek § 4.2.
De Bataafse Revolutie Paragraaf 2.5.
Interbellum en Vrede van Versailles.
De WIC ( ) 1623: handel in koloniale waren van Amerika naar Amsterdam (zout, suiker, tabak) Kaapvaart (Piet Heyn) Vanaf 1636: ook slavenhandel.
Paragraaf 6.2 Vorige les: Nederlanders en de wereldeconomie
3. Periode De vestiging van de Republiek
4.4 Het einde van de Gouden Eeuw
De Republiek in een tijd van vorstenH4.3 Stadhouder-koning Willem III Karel II was familie van Lodewijk XIV en wilde ook een absolute koning worden Hij.
De Republiek in een tijd van vorsten Een Gouden Eeuw voor de Republiek § 4.3.
De Republiek in een tijd van vorsten
De Republiek in Europa Les 23: Bestuur & macht in Europa
INTERNATIONALE POLITIEK VAN DE REPUBLIEK Woord & Beeld bij 3.2.
Politieke bloei.
Lodewijks oorlogen.
Paragraaf 2 Het cultuurstelsel.
Wat weet je al over deze periode in de geschiedenis ?
De Gouden Eeuw: Handel en wandel
3.2 Internationale politiek;Spanje
De 80- jarige oorlog
De economie in de Zilveren Eeuw
De tijd van regenten en vorsten
Een gouden tijd voor de Republiek De 17e eeuw: 1600 – 1700
Hoofdstuk 3 De Romeinen.
6 De Republiek in Europa.
Paragraaf 3.2 Nederland en Europa.
Schoolexamen dinsdag 13 januari
VOC, Grachtengordel, Rembrandt
De economie in de gouden eeuw
Kolonialisme en slavernij
Wat de Nederlandse Opstand is
Goed voorbereid naar de Pabo!
Leg uit welk schilderij hoort bij de Republiek en waarom je dat denkt.
De opkomst van Holland.
Een nieuw land: Spanje en Oranje
Dankzij de welvaart van de Republiek konden de Gewesten ook steeds meer een vuist maken tegen Spanje. Ook zat het mee dat de Spanjaard op meerdere fronten.
Hoofdstuk 4 De Nederlanden
De Nederlanden waren rijk aan het einde van Middeleeuwen
NEXT De 17 e eeuw Team 1 Team 2 Team 3 Team 4 Team 5 Team 6.
Hoofdrolspelers HC1 De Republiek ( )
Hoe werd de republiek bestuurd?
De Opstand in de Nederlanden
Bestuur Europa 18 e eeuw. Frankrijk 18 e eeuw Welke drie standen waren er in Frankrijk in de 18 e eeuw? Hoe zie je deze standen vertegenwoordigd op de.
ZEEVAARTGROEP Gemaakt door Femke, Jessy, Luc.. INHOUD.
In de 15 e en 16 e eeuw was de specerijenhandel in Portugese handen. De Republiek wilde zelf ook handel drijven in specerijen Johan Oldenbarnevelt dwong.
Hallo wij gaan een geschiedenis opdracht maken over de Gouden eeuw.
1 1588: de Staten-Generaal besluiten om zonder vorst verder te gaan, daardoor ontstaat republiek 1648: Bij de Vrede van Münster wordt de Republiek door.
Stad in Storm Een kijkje achter de schermen. Het verhaal Het verhaal speelt zich af tussen 1672 en 1674 in Utrecht. De Republiek der Zeven Verenigde Provinciën.
Europa kreeg prachtige producten uit Azië over land en via de Middellandse Zee. Door oorlog werd dit onmogelijk. Bartholomeus Diaz ging voor Portugal.
Paragraaf 6.3 Internationale handel Kenmerkende aspecten: 1)De bijzondere plaats in staatkundig opzicht en de bloei in economisch en cultureel opzicht.
Regenten en vorsten 2.3 Europa en de wereld
Tijd van Regenten en Vorsten 1600 – 1700
Regenten en vorsten 3.3 Europa en de wereld
Regenten en vorsten 3.2 Nederland en Europa
Hollandse Meesters 2 De Gouden Eeuw.
Wereldeconomie KA 25.
Regenten en vorsten 2.2 De Gouden Eeuw
Project Gouden Eeuw – havo/atheneum 1 - Nederlands
Regenten en vorsten Hoofdstuk 3 Par. 1,2,3,5.
Tijd van Regenten en Vorsten 1600 – 1700
§6.2 Nederland en Europa In deze presentatie leer je over:
§6.4 De Nederlandse Goude Eeuw
§6.3 Nederland en de wereld
Transcript van de presentatie:

De Gouden Eeuw De 17e eeuw 1600-1700

De Gouden Eeuw In de eerste helft van de gouden eeuw was de 80-jarige oorlog nog bezig. Maar in het westen werd niet meer gevochten. De periode 1600-1700 (de 17e eeuw) werd zo genoemd omdat het heel goed ging met De Republiek der Nederlanden. 1. Er werd veel geld verdiend met handelen 2. Het ging goed met de schilderkunst 3. Wetenschappers deden nieuwe ontdekkingen

Fragment beeldbank – Gouden Eeuw http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20120530_goudeneeuw02 Fragment Beeldbank – Rembrandt van Rijn http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20120530_goudeneeuw03 Fragment beeldbank – De slavernij in de Gouden Eeuw http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20120530_goudeneeuw01 Fragment Beeldbank – Rijkdom in de Gouden Eeuw http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20050614_goudeneeuw02

Aflevering Klokhuis- De Gouden Eeuw http://www.hetklokhuis.nl/tv-uitzending/2124 Aflevering – De Slavernij Junior http://www.schooltv.nl/docent/project/3296108/de-slavernij-junior/3305132/afleveringen/

Beroemde namen: Christiaan Huygens vond het slingeruurwerk uit Antonie van Leeuwenhoek vond de microscoop uit Rembrandt van Rijn schilderde o.a. de Nachtwacht

Door Rembrandt van Rijn De Nachtwacht Door Rembrandt van Rijn

Handel De Republiek had een goede vloot (goede en sterke schepen!) Straatvaart: De handel met landen als: Spanje, Italië, Marokko, Tunesië, Algerije, Griekenland Er werd veel gehandeld in zilver, goud, wijn, zout, kledingstoffen en specerijen De Republiek werd steeds machtiger en ging verder de zeeën en oceanen bevaren. Meer landen ontdekken betekende meer handel en dus meer geld verdienen!

VOC De kooplieden (handelaren) handelden met landen in Azië. Om goed te kunnen samenwerken richtten de Hollanders de VOC op. Verenigde Oost Indische Compagnie (Compagnie= bedrijf) Wie geen lid was mocht geen handel drijven!

De vaarroute van de VOC

WIC Kooplieden gingen op hun schepen nòg meer landen bezoeken. En in 1621 werd de WIC opgericht. De West- Indische Compagnie Die handelaren voeren naar Amerika en Afrika In Afrika kochten zij slaven, die werden verkocht in Amerika en van het geld werd suiker gekocht, daarna reisden ze terug naar De Republiek Onderweg overvielen ze Spaanse schepen en beroofden de Spaanse kooplieden

De vaarroute van de WIC

Stapelmarkt De handel werd in Amsterdam verzameld en doorverkocht. Het was zoveel, dat het de stapelmarkt werd genoemd. Ook werd er veel geld verdiend aan de visserij (haring, maar ook walvissen werden gevangen) Ook de ontdekkingsreizen gingen door

Standen Er waren in de gouden eeuw 4 standen inde maatschappij: 1. Regenten (Kleine, maar machtige en rijkste groep. Zij hadden vaak regeringsbanen) 2. Gegoede burgers (Rijk, maar minder machtig. Zij waren vaak kooplieden of eigenaren van fabrieken) 3. Kleine burgerij (Verdienen genoeg om van te leven, kleine handelaren, schoolmeester) 4. Het gemeen (Had soms wel, soms geen werk. De grootste groep/ stand. Geen werk betekende bedelen)

Oorlog met Engeland De Engelsen waren jaloers op de Nederlandse vloot (alle schepen bij elkaar) Oorlogen op zee werden vaak uitgevochten tussen twee schepen, maar Michiel de Ruyter besloot met veel schepen tegelijk Engeland aan te vallen. Handelsschepen werden omgebouwd tot oorlogsschepen. Uiteindelijk wonnen de Nederlanders de oorlog tegen de Engelsen (1677) en besloten ze samen te werken.

Rampjaar 1672 In 1672 vielen Engeland, Duitsland èn Munster en Keulen tegelijk de Republiek der Nederlanden aan. Stadhouder Willem III leidde het leger. Op zee verliep de oorlog heel goed door admiraal De Ruyter. Op het land ging het slecht. Johan de Wit was raadspensionaris en leidde de oorlog op het land. Het volk gaf hem de schuld, hij was omgekocht vonden zij. Hij werd vermoord Omdat Nederland van alle kanten werd aangevallen, werd 1672 ook wel het rampjaar genoemd.

Vrede in 1678 In 1674 tekenden de Engelsen en Duitsers de vrede met de Republiek In 1678 deden de Fransen dat ook De Republiek was niet beter geworden door zoveel oorlog. Oorlogen kosten veel geld en andere landen waren nu machtiger geworden. De Gouden Eeuw was voorbij