Wijnclub “Edelrot” 18 december 2018 Champagne millésimé

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
oenologiekennis testen. Klik op het gekozen antwoord.
Advertisements

Jurawijnen Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel 17/02/2012.
ECHT DOELTREFFEND ! MUGGEN BESTRIJDEN
Vinificatie zoete en versterkte wijnen
Frankrijk Economische maatschappelijke situatie
KBC-Wijnclub December 2009 Dirk Dirix
Productie Wijn.
Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel
Champagne SVH Wijncertificaat.
VINIFICATIE SVH Wijncertificaat.
VINIFICATIE MOUSSERENDE WIJNEN
WITTE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
RODE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
MOUSSERENDE WIJN Stijn Galle.
Vincoeur, 2 april 2013 Wijn uit België Van aperitief tot dessert Joris Van Caenegem.
In vino veritas Opstartvergadering 18/10/2011. Agenda Waarom een wijnclub? Praktisch Goede afspraken Te beslissen.
Sigarenclub Dirk Martens
Gemaakt door:Giel Vermunicht & Inias Vissenaekens
Alsace SVH Wijncertificaat.
Serveren van fleswijn Mise en place:
Domaine Petit Désiré Vrij groot domein in Pupillin gesticht in 1932 door Désiré Sinds geruime tijd staan nu de twee zonen Gérard en Marcel aan het hoofd.
De ronde van Frankrijk deel 10: Champagne
Wijnkennis.
GRENACHE KBC wijnclub december 2013 Jan Peuskens en André Verhaegen.
Powerpoint presentatie Beaujolais Primeur
Powerpoint presentatie Champagne openen
CHAMPAGNE Geschiedenis; Ontwikkelingen door de jaren heen;
Roken maakt een slechte indruk
De favoriete fles. 1 Weingut Geil- Bierschenk Pinot Noir – 2013 Trocken.
Wijn.
Proeverij NWG Rijk van Nijmegen
Wijn Het proces.
Bernard-Massard. Cuvée de l'Ecusson Cuvée de l’Ecusson, « Flag-Ship » van het merk sinds De Cuvée de l’Ecusson, bestemd voor de gastronomie in.
Frankrijk een echt vakantie land
© 2014, Wijnkennis 1 Sancerre – Wijnen van een inspirerende terroir [For headings highlight from here to here]
Wijnen met parels, parels een feest!
Elektronisch factureren: de volgende stap in online zaken doen Datum 14 september 2006.
Washington Estate Eric Merny, Erik De Knop, Willy De Pauw Commanderij Brussel Vlaamse Wijngilde 26 februari 2016.
Top Australië, maandag 24 maart Australië Australië ligt, met een oppervlakte van bijna 8 miljoen vierkante kilometer, “Down Under” omringd door.
Wijn proefavond Duitsland, maandag 29 September 2014 Naar aanleiding van de wijnreis 2013 Kaiserstuhl en Baden! Midden Holland.
Klaren EN Bottelen Theo Jacobi. Klaren EN Bottelen Theo Jacobi.
D E INVLOED VAN DE INTERNATIONALE HANDEL OP HET BBP.
Valtelina-2, maandag 26 Oktober wijngebieden.
KURKPRODUCTIE Met ton kurkproduktie per jaar is Portugal de eerste producent ter wereld. Daarna volgt Spanje. Deze twee landen samen produceren.
CO2 Prosecco Cava champagne crémant
Zuid-Westen Lode & Fons
Luxemburg SVH Wijncertificaat.
(logo SWON) De smaak van druiven - hoofdstuk 2
(logo SWON) Van druif tot wijn - hoofdstuk 4
Zwitserland SVH Wijncertificaat.
Wijn maken.
Wijn.
ZOET Sinaasappel lijm peer mango perzik gedroogd fruit viooltjes vijg vanille munt chocola abrikoos Hoe maakt de wijnmaker de wijn eigenlijk.
Basis 1 Getallen. Basis 1 Getallen Paragraaf B1.1 Groeperen per 10.
PLOEG :_______ 13 de Grote Palingslag 2018 na Grote Kermis
Jura 11 september 2018.
Wijnclub “Edelrot” 9 oktober 2018 Pinot Noir vs. Spätburgunder
Wijnclub “Edelrot” 5 maart 2019 Cabernet Sauvignon
PLOEG :________ 14 de Grote Palingslag 2019 na Grote Kermis
Transcript van de presentatie:

Wijnclub “Edelrot” 18 december 2018 Champagne millésimé Vergelijkende degustatie

STAP 1 : het persen - Persen van druiven STAP 1 : het persen - Persen van druiven. - Sap van eerste persing = vin de cuvée : xxxxxxxx = beste kwaliteit - Sap van tweede persing = vin de taille : xxxxxxxx xxxxxxxx = mindere kwaliteit - Afkoeling en débourbage

STAP 2 = 1ste gisting 1ste gisting: basiswijn met hoge aciditeit

STAP 3 = Assemblage Uitstekende jaren : Assemblage van: - verschillende druiven - verschillende herkomsten (crus) - jaargangen 80% van de champagnes is non-vintage (zonder jaartal) Uitstekende jaren : 2000 – 2002 – 2004 – 2005 – 2008 – 2010

STAP 4 = 2de Gisting Prise de mousse (2de gisting) = principe van méthode champenoise (méthode traditionelle) Liqueur de tirage = mengsel van stille wijn, suiker en gistcellen In horizontale positie verloopt 2de gisting over 8 weken

STAP 5 = opvoeding op de ‘lies’ (gistcellen)

- Wijn veroudert op de dode gistcellen - Non-vintage : minimum 15 maanden - Vintage: minimum 3 jaar

STAP 6 = Remuage / gyropalette Manueel: flessen in pupiter over 45°, draaien en schudden tot bezinksel volledig in de hals van de fles zit. Op het eind staat de fles verticaal in de pupiter. Remueur (manueel) : 40.000 flessen per dag – enkele maanden Gyro-pallette (mechanisch) : één week 80% remuage gebeurt vandaag met gyro-palletten

STAP 7 = Dégorgement - Moderne methode : dégorgement à la glace, xxxxxxxx= fles verticaal met de nek in koelbad - Oudere methode: dégorgement à la volée, zelfde principe maar zonder invriezen van sediment

STAP 8 = Dosage Toevoeging van ‘liqueur d’expédition’ = suikermengsel. Bepaalt de zoetheid van de champagne

STAP 9 = kurk, muselet, capsule Na dosage, aanbrengen van kurk en muselet. Enkele keren draaien van de fles om liqueur d’expédition te verdelen. Wijn rust enkele weken tot jaren vooraleer hij op de markt komt.

Champagne-types Blanc de blancs = uitsluitend met witte druiven Blanc de noirs= uitsluitend met blauwe druiven Champagne of champagne tradition Millésimé Rosé Spécial Cuvée

Champagne – statuut producenten RM : récoltant manipulant (2000 vignerons) NM : négociant manipulant  CM : coopérative de manipulation  RC : récoltant coopérateur SR : société de récoltants  ND : négociant distributeur MA : marque d’acheteur

Champagne in cijfers 0.4 % van de wijngaarden wereldwijd 10 % van de wereldconsumptie van schuimwijnen 36 % van de waarde wereldwijd van schuimwijnen 307 miljoen flessen verstuurd waarvan 50% in export 4.3 miljard euro omzetcijfer 1 miljard flessen in reserve of in rijping 34300 ha oppervlakte wijngaard 3 regio’s – 5 departementen – 319 gemeenten 15800 wijnbouwers – 140 coöperaties – 320 ch. huizen 4700 verzenders waarvan 1800 ook exporteren

Champagne – cijfers 2017 307.300.000 flessen geproduceerd en verzonden naar: Frankrijk 50% = 154 mln fl. = 2.1 miljard euro Europese Unie 25% = 76,6 mln fl. = 1.3 miljard euro Overige landen 25% = 76.9 mln fl. = 1.5 miljard euro Verdeeld in 190 landen Uitvoer buiten Europa is verdubbeld de laatste 20 jaar

Champagne – uitvoer 2017

Champagne – uitvoer naar type

Champagne – sectoriële belangrijkheid Beslaat 4% van de Franse wijnaanplant Vertegenwoordigt 20 % van de Franse wijnomzet (AOP) Is nummer 1 in Frankrijk qua omzet / volumes (AOP) is goed voor 22% van de Franse uitvoer wijnen / dranken Verantwoordelijk voor 39% van de Franse landbouwuitvoer 30000 directe jobs 15000 gesalarieerde jobs 120000 plukkers