Wijnclub “Edelrot” 18 december 2018 Champagne millésimé Vergelijkende degustatie
STAP 1 : het persen - Persen van druiven STAP 1 : het persen - Persen van druiven. - Sap van eerste persing = vin de cuvée : xxxxxxxx = beste kwaliteit - Sap van tweede persing = vin de taille : xxxxxxxx xxxxxxxx = mindere kwaliteit - Afkoeling en débourbage
STAP 2 = 1ste gisting 1ste gisting: basiswijn met hoge aciditeit
STAP 3 = Assemblage Uitstekende jaren : Assemblage van: - verschillende druiven - verschillende herkomsten (crus) - jaargangen 80% van de champagnes is non-vintage (zonder jaartal) Uitstekende jaren : 2000 – 2002 – 2004 – 2005 – 2008 – 2010
STAP 4 = 2de Gisting Prise de mousse (2de gisting) = principe van méthode champenoise (méthode traditionelle) Liqueur de tirage = mengsel van stille wijn, suiker en gistcellen In horizontale positie verloopt 2de gisting over 8 weken
STAP 5 = opvoeding op de ‘lies’ (gistcellen)
- Wijn veroudert op de dode gistcellen - Non-vintage : minimum 15 maanden - Vintage: minimum 3 jaar
STAP 6 = Remuage / gyropalette Manueel: flessen in pupiter over 45°, draaien en schudden tot bezinksel volledig in de hals van de fles zit. Op het eind staat de fles verticaal in de pupiter. Remueur (manueel) : 40.000 flessen per dag – enkele maanden Gyro-pallette (mechanisch) : één week 80% remuage gebeurt vandaag met gyro-palletten
STAP 7 = Dégorgement - Moderne methode : dégorgement à la glace, xxxxxxxx= fles verticaal met de nek in koelbad - Oudere methode: dégorgement à la volée, zelfde principe maar zonder invriezen van sediment
STAP 8 = Dosage Toevoeging van ‘liqueur d’expédition’ = suikermengsel. Bepaalt de zoetheid van de champagne
STAP 9 = kurk, muselet, capsule Na dosage, aanbrengen van kurk en muselet. Enkele keren draaien van de fles om liqueur d’expédition te verdelen. Wijn rust enkele weken tot jaren vooraleer hij op de markt komt.
Champagne-types Blanc de blancs = uitsluitend met witte druiven Blanc de noirs= uitsluitend met blauwe druiven Champagne of champagne tradition Millésimé Rosé Spécial Cuvée
Champagne – statuut producenten RM : récoltant manipulant (2000 vignerons) NM : négociant manipulant CM : coopérative de manipulation RC : récoltant coopérateur SR : société de récoltants ND : négociant distributeur MA : marque d’acheteur
Champagne in cijfers 0.4 % van de wijngaarden wereldwijd 10 % van de wereldconsumptie van schuimwijnen 36 % van de waarde wereldwijd van schuimwijnen 307 miljoen flessen verstuurd waarvan 50% in export 4.3 miljard euro omzetcijfer 1 miljard flessen in reserve of in rijping 34300 ha oppervlakte wijngaard 3 regio’s – 5 departementen – 319 gemeenten 15800 wijnbouwers – 140 coöperaties – 320 ch. huizen 4700 verzenders waarvan 1800 ook exporteren
Champagne – cijfers 2017 307.300.000 flessen geproduceerd en verzonden naar: Frankrijk 50% = 154 mln fl. = 2.1 miljard euro Europese Unie 25% = 76,6 mln fl. = 1.3 miljard euro Overige landen 25% = 76.9 mln fl. = 1.5 miljard euro Verdeeld in 190 landen Uitvoer buiten Europa is verdubbeld de laatste 20 jaar
Champagne – uitvoer 2017
Champagne – uitvoer naar type
Champagne – sectoriële belangrijkheid Beslaat 4% van de Franse wijnaanplant Vertegenwoordigt 20 % van de Franse wijnomzet (AOP) Is nummer 1 in Frankrijk qua omzet / volumes (AOP) is goed voor 22% van de Franse uitvoer wijnen / dranken Verantwoordelijk voor 39% van de Franse landbouwuitvoer 30000 directe jobs 15000 gesalarieerde jobs 120000 plukkers