Steden in een agrarische samenleving

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Feodalisme en het hofstelsel
Advertisements

Afbeelding: Vorstendom (Rijnland-Palts)
Samenleving en cultuur
Ontstaan van steden.
Middeleeuwen van 500 CA CA. Lukas en Julien.
Middeleeuwse steden H5 par. 5.3.
Hofstelsel en leenstelsel
Tijdvak: Steden en Staten
Hoofdstuk 4: Pruiken en Revoluties
Burgers regelen het zelf
Pax Romana 30v.Chr tot 192 na Chr..
H.4 – Steden en Staten Paus en keizer De kruistochten Ontstaan steden
4.1 De Pruikentijd.
Middeleeuwen: Monniken en Ridders
Machtige heren, halfvrije boeren
Verdediger van het Christendom
Romeinse Rijk: -goed bestuur -sterk leger Landbouwstedelijke
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Kenmerk 11 De vrijwel volledige vervanging in West-Europa van de agrarisch-urbane cultuur door een zelfvoorzienende agrarische cultuur, georganiseerd.
Les 5 - Groei van de Steden
Les 6 – De Bevolking.
Kenmerk 14 a Opkomst van de stedelijke burgerij en b De toenemende zelfstandigheid van steden Les 1 - Groei van de Steden.
Kenmerk 14 a Opkomst van de stedelijke burgerij en b De toenemende zelfstandigheid van steden Les 15 - Groei van de Steden.
Kenmerk 11 De vrijwel volledige vervanging in West-Europa van de agrarisch-urbane cultuur door een zelfvoorzienende agrarische cultuur, georganiseerd.
Kenmerk 30 De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en taatsburgerschap Les 1: Oorzaken.
Kenmerk 5 (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 14: Van Republiek naar Keizerrijk.
Macht van de steden.
Hoofdstuk 2.
6.1Woonplaats en werkplaats
De opkomst van de middeleeuwse stad
Tijd van burchten en steden
BRUGGE: STAD IN DE MIDDELEEUWEN
Middeleeuwen De antwoorden in deze powerpoint komen van (naam en klas invullen a.u.b.)
Hoofdstuk 3: De Middeleeuwse standensamenleving
Hoofdstuk 3.
DE VROEGE MIDDELEEUWEN
Hoofdstuk V: Rome Les 3 - par 2 – Romeinse samenleving
DE LATE MIDDELEEUWEN De opkomst van handel en ambacht die de basis lede voor het herleven van een agrarisch-urbane samenleving.
Hoofdstuk III: Griekenland Les 3: Par 2, Het bestuur van de polis
Hoofdstuk 4 De Nederlanden
De late middeleeuwen, 900 – 1600.
Bestuur in andere landen
Machtsstrijd in tijden van crisis
De strijd om de macht: van feodale naar territoriale koninkrijken
Tijd van Monniken en Ridders
Leven in een middeleeuwse stad
Ontstaan van een decentrale, feodale standensamenleving
Tijd van steden en staten
H4.1 Steden komen tot bloei
De organisatie van de middeleeuwse stad
De Stad H PPT 01 Ontwikkeling van de gotische stad.
Koloniale verleden.
Blok 3 Samenvatting controle
Monniken en ridders 5.3 Machtige heren, halfvrije boeren
Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders
Regenten en vorsten 2.1 Machthebbers in Europa
Hoofdstuk 3 De Grieken.
Monniken en ridders 5.3 Machtige heren, halfvrije boeren
Monniken en ridders 5.2 De kerstening van Europa
Regenten en vorsten 3.1 Machthebbers in Europa
Steden in een agrarische samenleving
Geschiedenis 3de jaar.
Cursus 4.3 Ander soort samenleving Klas 2 KGT Lesweek 2
Cursus 4.2 Hoe ontstond de industrie Klas 2 BK Lesweek 2
Cursus 4.2 Hoe ontstond de industrie Klas 2 KGT Lesweek 2
Cursus 4.3 Ander soort samenleving Klas 2 KGT Lesweek 2
Steden en kruistochten
Kenmerk 14 a Opkomst van de stedelijke burgerij en b De toenemende zelfstandigheid van steden Les 30 - Groei van de Steden.
§6.4 De Nederlandse Goude Eeuw
Kenmerk 11 De vrijwel volledige vervanging in West-Europa van de agrarisch-urbane cultuur door een zelfvoorzienende agrarische cultuur, georganiseerd.
Transcript van de presentatie:

Steden in een agrarische samenleving tijd: 1000-1250 ruimte: West-Europa

Sociaal – samenleven in de stad Poorters = eerste inwoners van de stedelijke nederzettingen portus: de aanlegplaats van schuiten en schepen Pionier, blz. 89

Hoe was de relatie tussen de stadsbewoners onderling Hoe was de relatie tussen de stadsbewoners onderling? Een relatie van solidariteit en trouw (BINNEN DE STAD)

Portret van Giovanni Arnolfini en zijn vrouw – Jan Van Eyck  rijke koopman Pionier, blz. 90

Portret van Giovanni Arnolfini en zijn vrouw – Jan Van Eyck  rijke koopman Pionier, blz. 90

Piramidevorm Patriciaat 10% rijke burgerij, kooplieden belangrijke bestuurslieden Middengroep 60%  ambachtslui van luxenijverheid (goudsmeden, riemmakers)  (ongeschoolde) handwerkslui Arme stedelingen 30%  marginalen: bedelaars, prostituees, zieken, kreupelen

Inwoners Adel Clerus Derde stand Josephine, boerendochter van Gerardus Baron De Keyser Cornelus De Poitier, kleermaker van baron De Keyser Jan Hoebeek, pastoor van de lokale kerk Margareta Van Male, dochter van de Graaf van Vlaanderen Jean De La Fontaine, kardinaal Ever Van Hove, rijke lakenhandelaar uit Brugge Ridder Willem Van Hamme

Vertegenwoordiger van de graaf, stond in voor bescherming van het kasteel Beambten in dienst van de landheer Stond in voor het bestuur en voor de rechtspraak Houden zich bezig met bestuurlijke zaken, zoals toezicht op de verdedigingswerken, openen en sluiten van de poorten...

Document 76 Pionier, blz. 92 Wat is het doel van een broederschap? Sociaal vangnet voor ambachtslieden die ziek werden, liefdadigheid. Waarom waren broederschappen heel populair bij de bevolking? Het zorgde ervoor dat je een soort verzekering had als je zonder werk zat. Pionier, blz. 92

Waarvan komt de naam ‘Gildenhuis’? Gildenhuis: bestuur van een gilde vestigde zich hier Gilde: vereniging van ambachtslieden met hetzelfde beroep: schoenmakers, leerlooiers,

Leestekst Op welke manier koos Henric een beroep? Hij doet wat zijn vader en grootvader doen: schoenmaker Wat zijn leerlooiers en waar woonden zij? Leg uit waarom. Dat zijn mannen die leer behandelen. Ze doen dat met urine van de stadsmensen. Daarom wonen ze in het laagste gedeelte van de stad, bij de rivier.

Gewone volk = MIDDENGROEP Geef drie verschillen in uiterlijk vertoon. Gewone volk = MIDDENGROEP Rijken = PATRICIAAT Wollen tuniek Fijne stoffen (laken, bont, zijde) Klompen of leren laarsjes (uitzonderlijk) Leren schoenen/muiltjes Houten huizen Stenen huizen

Leestekst Wat is de belangrijkse economische activiteit? Handel via schepen, via handelswegen Beroepen: schoenmakers, leerlooiers, lakenkoopman = nijverheid Leid uit het laatste stukje af wat een ambacht is. Een beroep waarvoor je je handen gebruikt. Een groep mensen beoefenen dat.

Economisch overleven in de stad

Lokale productie en verkoop Bestudeer de afbeelding. Wat is de belangrijkste economische activiteit? Handel en nijverheid Hoe komt het dat de boeren iets konden verkopen? Door de goede oogst, hadden ze overschotten én tijd om alles te verkopen.

Wat is het verschil tussen fabrieken en huisnijverheid? Huisnijverheid betekent: huisarbeid, thuis werken. De persoon kan in loondienst werken of als zelfstandige. Een fabriek is een locatie waar mensen werken en vaak dezelfde activiteit uitvoeren.

De zijderoute

Internationale handel en verkoop Welke vijf steden vormen de knooppunten van de internationale handel? Brugge Firenze Constantinopel Venetië Genua Waar komt de naam ‘zijderoute’ vandaan? Het kreeg zijn naam omdat zijde een duur product uit China (het oosten) is. Pionier, blz. 97

Internationale handel en verkoop Waarom was de handel met het oosten belangrijk voor de middeleeuwers? De zijderoute vormde de verbinding tussen het oosten en het westen. Niet alleen goederen, zoals satijn, diamanten, papier, sinaasappels, paarden en buskruit werden zo overgebracht. Maar ook meningen, ideeën, ziektes en culturen.

Ambachten Gezel Meester Gilden Wie mocht toetreden? Deken Vrouwen?

Pionier, blz. 98 Actieve handel Passieve handel Koopman reist mee Koopman werkt thuis Goederen reizen mee Bestelling in de filialen Het geld reist mee Geld reist niet mee Geldwisselaars Bankiers Verkoop op jaarmarkten Verkoop op beurzen 12de en 13de eeuw 14de en 15de eeuw Pionier, blz. 98

wisselbrief De geldwisselaar en zijn vrouw (1514) Quentin Matsys

Wb. blz. 54 geen rooilijnen (grenzen tussen huizen en gronden) smalle straten Zeer kleine stadskern stadsmuren stadswal (gracht) stadspoort (met uitkijk) Enkel hoofdstraten zijn verhard straatmarkt marktplein markthal hout en leem brandgevaar

Marco Polo Venetië, 1254 – 1324 Handelaar en ontdekkingreiziger Zijderoute Belangrijke bron! Il Milione

Politiek - het stadsbestuur

Stad = gemeenschap met veel vrijheden

ROBIN HOOD

803 jaar Magna Charta voor Engeland en de wereld In een weide nabij de Britse hoofdstad Londen wordt herdacht dat daar vandaag 803 jaar geleden de Magna Charta Libertatum, "Het Groot Charter van de Vrijheden", werd ondertekend. De adel kon zo de macht van de Engelse koning John Lackland (Jan zonder Land) beknotten en dat vormde het beginpunt voor de strijd voor vrijheid en democratie.

Vrijheidscharter van Kortenberg

Handboek blz. 104, document 88 Soort vrijheid Artikel Omschrijving Militair 2 3 Beschermingsmaatregelen Deelname aan militaire acties Politiek, bestuur 1 6 Aanstellen van bestuur Aanstellen van vertegenwoordigers Politiek, rechtspraak 7 Rechtspraak: volgens de wetten Geen willekeurigheid Economisch 4 Handel, belastingen

De heer op wiens grond de stad groeide, verloor grotendeels zijn politieke macht over de inwoners, maar haalde voordeel uit de aanwezigheid van een rijke stand op zijn grondgebied. Uit welke twee artikels haal je dat? 5 en 8

Verdediging van de stad, hb. Blz 105, document 89 Waarover gaat het diagram? Elke stad kan ervoor kiezen zijn eigen militie (leger) uit te bouwen. Dat leger werd samengesteld op basis van het ledenaantal per ambacht. Welke beroepen waren populair? Smid (18), schrijnwerker (14), vleeshouwers en vissers (12), kleermaker (12) en kremer (11)

Stadslucht maakt vrij

Stadslucht maakt vrij Wat betekent dat? Wie in de stad woont, wordt ontslagen van zijn verplichtingen als horige. Hij heeft door het charter meer vrijheden.

Cultuur Wijsheid en schoonheid in de stad Grammatica Muziek Rekenkunde Astronomie Filosofie Meetkunde Redenaarskunde

Lekenscholen Zeven vrije kunsten  niet handig voor koopman DUS: stedelijke lekenscholen Vakken: Wiskunde Boekhouding Talen Volkstaal Leerschool: ambacht van vader en moeder

Handboek, blz. 107, document 92 Over welke belangrijke zaken werd in die tijd geleerd? Wetenschap, de schepping, de mens, de kosmos Welke Vlaamse universiteit werd tijdens de middeleeuwen gesticht?

Middeleeuws wereldbeeld, doc. 96 Wat is opmerkelijk aan de vorm van de kaart? De wereld wordt rond voorgesteld. Men dacht dat de wereld plat was. Welke werelddelen staan er niet op? Waarom? Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Oceanië, Antarctica. Die waren nog niet ontdekt.

De kaart is een voorbeeld van een... Godsdienstige visie