De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Middeleeuwen van 500 CA.-1500 CA. Lukas en Julien.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Middeleeuwen van 500 CA.-1500 CA. Lukas en Julien."— Transcript van de presentatie:

1 Middeleeuwen van 500 CA.-1500 CA.
Lukas en Julien

2 Wat deden ze? Ze kopen en verkopen. De grondstoffen verwerken.

3 Beroepen Vrachtvoerder: slee Kraanman: kraan Smid: aambeeld Brouwers: tonnen Boeren: ploeg Een slee waar op men vracht op legden het werd getrokken door mensen en dieren

4 Welken groepen? Handelaars: verschillen in de stad: gilden
Ambachtslui: verschillen in de stad: ambachten Handelaars kopen en verkopen, ambachten verwerkte de grondstoffen

5 guldensporenslag Wanneer ?: 11 juli 1302 Waarom ?: de Franse wouden meer grond en trokken naar België op 11 juli begon de strijd de Franse verloren en trokken terug. Het Franse leger trok rond juni 1302 naar het graafschap Vlaanderen om de slachting in Brugge te wreken en Vlaanderen weer onder Franse controle te brengen. Het Franse leger bestond uit 2500 man adellijke cavalerie, 1000 kruisboogschutters, 2000 piekeniers en 3000 andere soldaten, in totaal 8500 man met krijgservaring en zware wapens. Het stond onder de leiding van Robert II van Artois. Op 8 juli arriveerden ze bij Kortrijk. Rond de middag van 11 juli begon de strijd. Eerst werden er van beide zijden pijlen afgeschoten. De Vlaamse boogschutters raakten echter snel door hun voorraad pijlen heen. Het Franse voetvolk rukte op en stak de beide beken over. Omdat dit de aanval van de ruiterij zou bemoeilijken en de ridders te paard het graag zelf wilden doen werd het voetvolk echter teruggetrokken. Onmiddellijk vielen de Franse ridders aan.

6 benadeeld Boeren Ze verkochten hun planten.
Stedelingen: handelaars: ze kopen en verkopen. Ambachtslui: de grondstoffen verwerken

7 bevoorrecht 1ste stand: geestelijken:
waren geleerden, kunstenaars, maar ook gewone burgers . 2de stand: mensen van adel: je moest wel een man van adel zijn om ridder te worden omdat dat veel geld koste.

8 Kleding Er was een duidelijk verschil in de arme en de rijke de arme maaktten hun kleding zelf en de rijke lieten da voor hun doen.

9 kleding Er was een duidelijk verschil bij de arme en de rijke in de middelleeuwen de rijke konden zich een harnas permitteren.

10 Dit was het dan Zijn er noch vragen?
Hopelijk vonden jullie het leuk EINDE


Download ppt "Middeleeuwen van 500 CA.-1500 CA. Lukas en Julien."

Verwante presentaties


Ads door Google