Medische kennis Arteriosclerose D18.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Welke functies zijn in het menselijk lichaam van direct levensbelang?
Advertisements

De bloeddruk.
Hart.
Thema 3 Bloedsomloop.
EHBO aan Ouderen.
Plotse dood bij sporters
Dr Selleslagh St Jozefkliniek Bornem
Hart & Circulatie Kliniek
CVA-zorgketen Leeuwarden
afdeling Eerstelijnsgeneeskunde
De bloedvaten En werking.
Transport van stoffen door het bloed
Transport van stoffen door het bloed
Pijn op de borst.
In ál onze praktijken werken we vanuit de ziekteclassificatie
Door: Berbel Spijker Annika Kock Maaike Cox Anouk Boereboom
Controle na hartinfarct
Trombose en Longembolie Wat is het en hoe kom ik er aan?
Afdeling Trombose en Hemostase; Trombosedienst Leiden
Hoofdstuk 8 Paragraaf 2.
EASBFZ01K => Modulewijzer + ppt per week op med.hro.nl/kesmh/EASBFZ01K Les 1 Inleiding: Functies van bloed Les 2 Anemie / Hemoglobinopathie Les 3.
§8.4 Bloed stroomt Bladzijde 49.
Verhoogd risico, hoe leg je dat uit? Communicatie over cardio-metabool risico Dr. Liesbeth Claassen (i.s.m. Dr. Olga Damman)
ZORGVRAGER MET VAATAANDOENINGEN. CEREBRAAL VASCULAIR ACCIDENT/ CVA Wat is het? = Hersenbeschadiging tgv een probleem in de bloedvaten die het hersenweefsel.
1.  Je hart is een spier;  Door te sporten wordt de hartspier sterker gemaakt;  je hart gaat beter gaat pompen;  Er gaat meer zuurstof naar alle cellen.
Zorgvragers met hartaandoeningen
Van harte welkom!.
Hart- en vaataandoeningen
Diabetes.
Anatomie en Fysiologie
Week 2 Samenstelling bloed Bloedsomloop Inspanning.
Al je aantekeningen moeten in je dossier!
Ademhaling en bloed.
Noorderpoort PRS Pijn Thorax
vaataandoening ARTHERIOSCLEROSE – kalkstapeling
Welke functies zijn in het menselijk lichaam van direct levensbelang?
Hoe ontstaat veneuze trombose?
Zorgvrager met Vaataandoeningen
Van harte welkom!.
Pathologie en ziektebeelden
Hoofdstuk Transport VMBO-tl 2
Meten van de bloeddruk.
Welvaartziekten Hart en vaatziekten
§9.4 Je bloed stroomt Bladzijde 75.
Verbranding en ademhaling
De bloedsomloop Hoofdstuk 3.
Webquest hart en bloedvaten
hart- en vaataandoeningen
Veelvoorkomende hart- en vaataandoeningen
Bloeddruk Systolische bloeddruk – bovendruk Diastolische bloeddruk - onderdruk 120 mm Hg 80 mm Hg Het moment dat de druk het hoogst is Het moment dat de.
Aandoeningen van hart en vaten
De bloedsomloop Hoofdstuk 3.
Bloedstolling Hoofdstuk 18.
Diabetes.
Hoofdstuk 7. Middelen voor het hart- en vaatstelsel
Bloedsomloop.
Noorderpoort PRS Pijn Thorax
Ademhaling en bloed.
Cholesterol en triclyceriden
Pijn op de borst Noorderpoort PRS Pijn Thorax.
POB Angina pectoris D17vab
Medische kennis Arteriosclerose D17vab.
Pijn Thorax Noorderpoort PRS Pijn Thorax.
Bloedvaten in hoofd/hals gebied
Het verschil tussen aspirine en acenocoumarol / fenprocoumon
Comorbiditeit Meerdere (chronische) aandoeningen tegelijkertijd hebben
Transcript van de presentatie:

Medische kennis Arteriosclerose D18

Waar gaan we vandaag mee bezig? Arteriosclerose Opdracht vaatsysteem

arteriosclerose Slagaderverkalking Binnenkant van de (slag)ader worden ruw, hard en nauw Het is een langzaam erger wordende achteruitgang van de kwaliteit van de slagader. Bij arteriosclerose zetten cholesterol, lipoïden en kalk zich af op de arteriewanden  hierdoor worden de wanden dikker en harder en verliezen hiermee hun elasticiteit. Gevolg: orgaanschade doordat een bloedvat steeds verder vernauwt en de doorbloeding van het orgaan belemmerd wordt.

Ontstaan arteriosclerose Naast dat de doorbloeding van het bloedvat steeds verder belemmerd wordt, kunnen ook stukjes van de zieke vaatwand afbreken. Gevolg: deze stukjes kunnen verderop een nauwer bloedvat afsluiten of er kunnen zich bloedstolsels vormen op de wand die het bloedvat afsluiten. Deze bloedstolsels kunnen meegevoerd worden in het bloed, waardoor er elders in het lichaam een bloedvat afgesloten kan worden. Zitten er bloedstolsels op de wand van de slagader, spreken we van trombose. Schiet hier een bloedstolsel van los, spreken we van een embolie.

vervolg Wanneer een bloedstolsel ervoor zorgt dat organen en ledematen niet meer voldoende zuurstofrijk (O2) bloed krijgen, kunnen klachten hierbij zijn: Pijn op de borst (angina pectoris), door vernauwing van de kransslagaderen; Pijn bij het lopen (claudicatio intermittens, etalagebenen). Arteriosclerose kan aanleiding geven tot: Trombose (er is een bloedstolsel in een bloedvat gevormd of binnen het hart); Embolie (verstopping van bloedvat door een bloedstolsel dat door het bloed is meegevoerd)

gevolgen arteriosclerose Zuurstoftekort in het erachter liggende weefsel (ischemie); Bij een volledige afsluiting ontstaat er weefselafsterving (necrose). In een orgaan of bloedvat heet dit een infarct, op het been/de voet heet dit gangreen; Een afgebroken deeltje van een thrombus noem je een embolus (trombose & embolie); Verkalkte slagaders scheuren gemakkelijk, er ontstaat dan een bloeding.

Aandoeningen ontstaan door arteriosclerose: Hersenen TIA (Transiënt Ischaemic Attack) CVA (Cerebro Vasculair Accident) Hart Angina pectoris Hartinfarct Been: Claudicatio intermittens (etalagebenen). De arteriosclerotische aandoeningen in het been worden gezamenlijk perifeer arteriële vaataandoeningen genoemd (PVA).

Risicofactoren Wat zijn risicofactoren om arteriosclerose te krijgen? Leeftijd (het is een verouderingsziekte) Mannelijk geslacht Erfelijke aanleg Verhoogd cholesterolgehalte in het bloed Hoge bloeddruk (hypertensie) Roken Overgewicht (adipositas, obesitas)

Behandeling arteriosclerose Verwijding van de vaten: medicijnen, vaatvernauwende stoffen zoals nicotine te vermijden. Stimulering van de bloedsomloop: voorschrijven lichaamsoefeningen, massage. Verdere afzetting tegengaan: verlaging van het cholesterolgehalte van het bloed d.m.v. medicijnen of dieet. Eventueel chirurgie: dotteren (een dunne katheter in het bloedvat brengen en het bloedvat op te rekken of de afsluiting weg te branden d.m.v. laserstralen). Of vervanging van het zieke bloedvat door een ander bloedvat of een buis van kunststof (bypass).

Voorkomen/ontstaan vertragen Leefregels Niet roken Matig met alcohol Beweging (minimaal half uur per dag) ‘Vetarm’ eten Gezond gewicht (18 – 25 BMI).

Filmpje https://www.youtube.com/watch?v=mRYdz3wr3uY https://www.youtube.com/watch?v=fPSXE5vCbUI Andere filmpjes die je zou kunnen bekijken: YouTube: Juf Daniëlle -> bloedsomloop

Opdracht