De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Pathologie en ziektebeelden

Verwante presentaties


Presentatie over: "Pathologie en ziektebeelden"— Transcript van de presentatie:

1 Pathologie en ziektebeelden
SAW-MZ periode 2 Acute ziektebeelden

2 Lesindeling Kahoot!! Veel voorkomende ziekten Acute ziektebeelden
Vooruitblik volgende week Stellingen

3 Kahoot!!

4 Veel voorkomende ziekten
Stoornis: duidt op een afwijking in je lichaam of geest of het functioneren ervan Beperking: duidt op een verminderd functioneren door de gevolgen van een ziekte of aandoening Handicap: duidt op een belemmering in het sociaal- maatschappelijk functioneren (participatieprobleem) Acuut: treedt plotseling en onverwacht op en kan ook snel verdwijnen Chronisch: ontstaat geleidelijk en kan langdurige klachten veroorzaken

5 Acute ziektebeelden Verkoudheid Griep Allergische reacties
Seksueel overdraagbare aandoeningen Hersenbloeding Hartinfarct Ziekten van uitscheidingsorganen en darmen

6 Griepepidemie in Nederland
In de week van 5 tot en met 11 december 2016 (week 49) werden 61 mensen op de inwoners met griepachtige klachten gerapporteerd door de huisarts peilstations participerend in NIVEL Zorgregistraties eerste lijn. Dat is voor de tweede achtereenvolgende week boven de epidemische grens van 51 per Daarnaast wordt er ook griepvirus aangetoond bij patiënten met griepachtige klachten. Griepachtige klachten zijn acuut begin van koorts, in combinatie met hoesten, loopneus, keelpijn, hoofdpijn of spierpijn. (2:37)

7 Acute ziektebeelden Verkoudheid: hoofdpijn, loopneus en zere keel
Griep: verkoudheid, koorts, spierpijn Allergische reacties Seksueel overdraagbare aandoeningen Hersenbloeding / Hartinfarct

8 Allergische reacties Allergie: een overgevoelige reactie van het lichaam roodheid, zwelling, pijn en jeuk Reacties op een allergeen, de stof of prikkel die de overgevoelige reactie veroorzaakt. Bestrijding gaat met antihistamine (staat fout in boek op pagina 63) (3:07)

9 Seksueel overdraagbare aandoeningen
Chlamydia ontsteking urinebuis, keel, anus, baarmoederhals Genitale wratten wratten rondom vagina of penis Gonorroe vaginale afscheiding / druiper Herpes genitalis jeuk en geïrriteerd, branderig of pijnlijk gevoel (3:54) Syfilis bacteriële infectie HIV (aids-thema 3.3.8) virus dat immuunsysteem kapot maakt

10 Cerebraal Vasculair Accident (CVA)
TIA: (Transient Ischemic Attack) is een tijdelijke afsluiting van een bloedvat in de hersenen. De bloedprop lost weer op. Daardoor duren ook de klachten vaak niet langer dan een half uur, soms wat langer. Herseninfarct: Door bloedstolsel wordt de doorbloeding van een bloedvat in de hersenen voor kortere of langere tijd onderbroken Hersenbloeding: Een bloedvat barst en de hersenen raken beschadigd door het bloed dat op plaatsen komt waar het niet hoort. (2:25)

11 Ziekten van uitscheidingsorganen en darmen
Nieren: belangrijke functie bij het uitscheiden van afvalstoffen en ze produceren hormonen die de vochtbalans in je lichaam regelen (nierdialyse / niertransplantatie) (2:53) Blaasontsteking: bacteriële ontsteking van de blaaswand (antibiotica) (2:35)

12 Opdracht stellingen 1 Ik heb veel te maken met zieke mensen in mijn omgeving. 2 Zieke mensen klagen veel. 3 Een ziekte herken je zo! 4 Een welzijnswerker moet ziektes kunnen herkennen. 5 Iemand die een zieke heeft, is zielig. 6 Kinderziektes zijn onschuldig. 7 Ziektes vind ik meestal eng. 8 Iemand die ziek is, wil ik helpen.


Download ppt "Pathologie en ziektebeelden"

Verwante presentaties


Ads door Google