Door Desiré van der Kruk Chemie en Voeding Door Desiré van der Kruk
Even voorstellen Student Voeding en Dietetiek HHS Waarom scheikunde ?
Macronutrienten Koolhydraten Vet Eiwit
Koolhydraten Monosachariden (glucose, fructose, galactose) Disachariden (maltose, sucrose, lactose) Polysachariden (glucogeen, zetmeel)
Koolhydraten
Koolhydraten Hoe krijg je een disacharide? CONDENSATIE
Koolhydraten Hydrolyse: Een watermolecuul splitst en zorgt voor de H en OH atomen zodat er weer 2 monosachariden zijn.
Vetten Triglyceride bestaat uit: 1 glycerol en 3 vetzuren
Vetten ONVERZADIGD VERSUS VERZADIGD
Onverzadigd versus Verzadigd VET
Omega 6 en 3
Eiwitten
Eiwitten Zijn opgebouwd uit AMINOZUREN
Eiwitten Aminozuren zijn verbonden met elkaar met een Peptide binding condensatie
Eiwitten Structuur: 1. Primair 2. Secundair 3. Tertiair
Voedselvertering
Koolhydraten
Vetten
Eiwitten
Redoxreactie
Redoxreactie Oxidator Reductor Vrije radicalen Anti- oxidanten
Redoxreactie Ijzer 2 vormen: Non-heem en heem ijzer Het lichaam neemt heemijzer uit vlees beter op dan non-heem uit plantaardige producten. Vit C Reactie:Fe3+ + e- = Fe2+
Einde Vragen?