VLEESPRODUCTIE in NEDERLAND
Aantallen rundvee: NRumber of cattle ( * 1000) 2015 Eind 2018 Totaal aantal stuks rundvee 3.990.000 3.690.000 Melkvee 1.500.000 1.552.000 Jongvee 1.400.000 1.095.000 Vlees kalveren 900.000 988.000 Zoogkoeien 90.000 42.000 Vleesstieren 100.000 13.000
De vleeskalversector blijft gelijk Maar de vleesstieren en zoogkoeien verdwijnen
Holland is een Melkveeland!! Goede grond en een goed klimaat Lange traditie Goede infrastructuur
In Europa is vleesproductie erg belangrijk “Grote jongens” in Europa: La France Deutschland United Kingdom Verschillende houderijsystemen, veelal erg extensief, en op vaak slechte grond
Melkvee Kalfsvlees Melkkoeien slacht koeien 500.000 per jaar overtollige kalveren stierkalveren, kruislingen 800.000 per jaar Kalfsvlees
Zoogkoeien Vleesstieren Zoogkoeien Stieren 50.000 per jaar Vaarzen grotendeels voor vervanging
:Melkveestapel Ieder jaar ca 30 % vervanging 500.000 koeien per jaar naar slacht Vooral Holsteins, Mindere kwaliteit O/P Gemiddeld geslacht gewicht 270 kg “MacDonald” koeien
Witvlees 0-6 maanden Melkpoeder Klein beetje ruwvoer Boxen met houten roostervloer, 5-6 kalveren/hok 25 kalveren in een grote ruimte met automaat (Peters Farm)
Rose kalveren 0-6 /10 maanden Jong / oud 0-2 maanden Melkpoeder 2-10 maanden Mais, bijproduct en krachtvoer Hokken met 6 kalveren per hok
Zoogkoeien 90.000 koeien Weinig traditie, sinds 1985 Buitenlandse rassen BWB, Lim, Blond, Char, Pie Vaak ex melkveehouders Vaak in combinatie met natuurbeheer Extensief Eerst zelf vet zijn! Kapitaal intensief
Roodvlees 100.000 stieren Buitenlandse stieren Input is een broutard Hoge kwaliteit
Rassen Specialised Dairy ” Dual purpose Dairy -beef Beef-dairy Beef