2. Generatieve vermeerdering van planten Vermeerderen 2. Generatieve vermeerdering van planten
2. Generatieve vermeerdering Orientatie Wel of niet generatief De bloem en het zaad Zaaizaad telen Zaad als product Kiemen Zaaien Bron plaatje: http://biovic.nl/?tag=bloemen Vermeerdering 2. Generatieve vermeerdering
2.1 Orientatie Planten kun je vermeerderen door zaad We noemen dit generatieve vermeerdering (geslachtelijk) Plantenonderdelen gebruiken We noemen dit vegetatieve vermeerdering (ongeslachtelijk) Vermeerdering 2, Generatieve vermeerdering
2.2 Wel of niet generatief Generatief (geslachtelijk) In de natuur het meest voorkomend De tuinbouw geeft hier de voorkeur aan Wordt in veel gewassen toegepast (suikerbieten, uien, broccoli en prei) Vegetatief (ongeslachtelijk) In de sierteelt (snijbloemen, potplanten, boomteelt en bollenteelt) het meest toegepast Door de mens toegepast Vermeerdering 2, Generatieve vermeerdering
2.2 Wel of niet generatief Voordelen generatief (geslachtelijk) vermeerderen Je hebt niet veel zaadplanten nodig Goedkoop Minder kans op overbrengen ziektes Zaden zijn goed te bewaren en te transporteren Nadelen generatief (geslachtelijk) vermeerderen Variatie aan nakomelingen (niet zaadvast) Kwetsbaar voor kiemschimmels Teelt duurt langer Vermeerdering 2, Generatieve vermeerdering
2.3 De bloem en het zaad De stamper (het vrouwelijke geslachtsorgaan en bevat eicellen) De meeldraden (mannelijk, bevatten stuifmeel met daarin de zaadcellen) In het vruchtbeginsel kunnen de zaden zich vormen. Bron: Oudere boekjes ontwikkelcenrum Vermeerdering 2, Generatieve vermeerdering
2.3 De bloem en het zaad Tweeslachtig en eenslachtig Eenhuizig en tweehuizig Vermeerdering 2, Generatieve vermeerdering
2.4 Zaaizaad telen Bij het vermeerderen van zaaizaad maak je onderscheid tussen: Zelfbestuivers (zaadvast) Kruisbestuivers (kans op verbastering) F1-hybriden Diploide, triploide en tetraploide rassen Bron: Oudere boekjes ontwikkelcentum Vermeerdering 2, Generatieve vermeerdering
2.4 Zaaizaad telen Voordelen van F1-hybriden Nadelen Uniformer Beter dan de ouders Hogere opbrengst Beter bestand tegen ‘stress’ Gemakkelijker reproduceerbaar Nadelen Duurder Teler kan zelf geen zaad telen Vermeerdering 2, Generatieve vermeerdering
2.5 Zaad als product Oogsten (juiste rijpheidsstadium) Schonen, winnen en afscheiden Zaaien vergemakkelijken Ontvleugelen Gradueren Kalibreren Pilleren Vermeerdering 2, Generatieve vermeerdering
2.5 Zaad als product Zaden beschermen tegen ziekten en plagen: Ontsmetten Coaten Pilleren Verhitten Vermeerdering 2, Generatieve vermeerdering
2.5 Zaad als product Kwaliteitseisen van de zaden: Kiempercentage Kiemenergie Rasechtheid Raszuiverheid Zuiverheid Gezondheid Vermeerdering 2, Generatieve vermeerdering
2.6 Kiemen Belangrijke factoren voor het kiemingsproces: Water Zuurstof Kiemtemperatuur Licht Vermeerdering 2, Generatieve vermeerdering
2.6 Kiemen Kiemrust Voorkiemen Kiemrust doorbreken Primen Stratificeren Scarificeren Voorkiemen Primen Voordelen: zaad ontkiemt sneller en uniformer. Vermeerdering 2, Generatieve vermeerdering
2.7 Zaaien Verschillende manieren van zaaien: Breedwerpig zaaien Zaaien op rijen Precisiezaai Verschillende ‘ondergronden’: Zaaien in vollegrond Zaaien in kisten Zaaien in trays en pluggen Bron: https://www.kwekerijmaasdijk.nl/werkwijze/ Vermeerdering 2, Generatieve vermeerdering
Verwerkingsvraag Bij welke nummers is er sprake van bestuiving? Bron: Oud boekje ontwikkelcentrum Vermeerdering 2, Generatieve vermeerdering