COHESIEBELEID BIEDT VOORDELEN VOOR BURGERS

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Pledge schoonmaak Ik beloof mij in te zetten voor: • gewoon goed werk en leefbaar loon voor alle Europese werknemers, zeker aan de onderkant van de arbeidsmarkt,
Advertisements

Europa en duurzame mobiliteit commentaar op COM(2006)314 Prof. Stef Proost Center for Economic Studies KULeuven.
Expertmeeting 3 Kansen en initiatieven tussen regionale en locale economie.
Inleveren SO Volgende week responsiecollege, dan doen we de hele stof in vogelvlucht en krijg je je SO terug Niet af?  volgende week op de gang de SO.
KRINGEN 1 Module 2: Bedrijfshuishouding SEPA. KRINGEN 1 Module 2: Bedrijfshuishouding Inleiding: betalingen buitenland!  Op reis: cash en debetkaarten.
DE EUROPESE UNIE HOOFDSTUK 2A GROEP 7.
Hoofdstuk 1 Het begin van Europese samenwerking.
Waar een kleine gemeente groot in kan zijn Schaal van een kleine gemeente vraagt samenwerking: -Inhoud -geografisch Kleinere teams Minder formatie plaatsen.
6.4 Wat voor werkloosheid? Hoe ontstaat werkloosheid?
Edukans 4 april 2017.
Hoofdstuk 1 van EGKS tot EU.
Europese eenwording.
Europese Samenwerking
Begrotingsnormen.
Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht: wat wil het bedrijfsleven? Raadsinformatieavond 3 november 2009 VNO-NCW Utrecht, MKB Utrecht, TLN, EVO, PBU, KvK Midden-Nederland.
België Bulgarije Cyprus Denemarken Duitsland Estland Finland Frankrijk
Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Italië 1973
Nieuwe Europese Strategie “Europa 2020” Intelligente, Duurzame en Inclusieve Groei (3 Maart 2010)
Belang, rol en voordelen van een Europese koepel 11/02/
30 januari 2013 Leegstand en regionale samenwerking Henk Ovink wnd. DG Ruimte en Water Ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Europa.
Europese Samenwerking
Historisch overzicht paragraaf 6.2
Steun aan zwakke regio’s Een belangrijk doel van de EU is de ongelijkheid in Europa verminderen. Arme Regio’s hebben daarom veel steun gekregen. Dit is.
Cohesie- beleid EU- cohesiebeleid 2014 – 2020 Voorstellen van de Europese Commissie.
De Europese Unie: 500 miljoen mensen – 28 landen
Regionaal beleid EUROPESE COMMISSIE December 2004 NL Verordeningen 1 Het cohesiebeleid ( ) Het voorstel van de Commissie voor nieuwe verordeningen.
Bedrijf in de buurt? Bron: leefbaarheidsproblemen. Vertrek bedrijf Gevolgen voor buurt. Overlast. Onveiligheid.
Nieuwe Europese Strategie “Europa 2020” Intelligente, Duurzame en Inclusieve Groei (3 Maart 2010)
EU Uitbreiding Emeriti Forum Reflecties op presentatie van Minister Dehaene.
Antwoorden mobieltje- uit lagelonenlanden dus goedkoper.
3/4 vmbo 1 Arm en Rijk § 6-8.
Rollenspel EU besluitvorming
DE EUROPESE UNIE.
Kan een werelddeel krimpen?
H o o f d s t u k 3 H e t W e l v a a r t s p e i l § 3.1 Werken en waar? Drie bestaansmiddelen of economische sectoren Primaire, secundaire en tertiaire.
Nieuwjaarsreceptie 2015 Transport & Mobiliteit. Lange afstand – corridors Stedelijke mobiliteit Relatie tussen lange afstand en stad / regio: knooppunten.
Waarom zijn migranten minder vaak lid van een vakbond? Maria Kranendonk en Paul de Beer.
© OECD/IEA 2012 Energie Beleid van IEA lidstaten In-Depth Review Nederland 2014 Discussie bij de Sociaal- Economische Raad (SER) Maria van der Hoeven Den.
Dit is Dorcas Dorcas is een christelijke hulporganisatie die mensen in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika helpt die door grote armoede,
Werkconferentie economische vitaliteit, 1 november 2012Jan Sijtsma outube.com/watch?v=S9ISlgCG3bA ‘de KUNST van het VERBINDEN’
Van Arbeid en gezondheid naar duurzame inzetbaarheid? Werkgevers op de barricaden!! Resultaten uit TNO/SEO onderzoek Irene Houtman.
Voorstel voor nieuwe verordening LIFE-programma EU financiering voor milieu en klimaatactie Publ. 12 December 2011.
De Europese Unie of EU De EGKS wordt gevormd EGKS = Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal.
Vragen vooraf Hoe staat de Nederlandse economie ervoor? Wat is de oorzaak van de financiële crisis? Zijn er wel eens belastingen afgeschaft? Hoeveel verschillende.
GPR Gebouw Inzicht in duurzaamheid
Monitor economisch programma Zuid-Limburg
Arbeidsmarkt.
Economie De kredietcrisis.
Europese integratie EUROPA (ca …)
Evaluatie project arbocatalogi
Erfpacht.
Verhoogde CO2 uitstoot is niet alleen slecht voor de opwarming van de aarde, maar ook schadelijk voor mens en milieu.
Topografie Landen van Europa.
Programma Rol van provincies, SNN en RVO Subsidiefacts
Plattelandsontwikkelingsprogramma
STARTBIJEENKOMST.
Groei dossiers/ lokale opleg
Leegstand en regionale samenwerking
Rollenspel EU besluitvorming
Wat is het programma? Samen met de Omgevingsvisie zijn programma’s de belangrijkste instrumenten voor beleidsontwikkeling Bevat een uitwerking van het.
INTERREG NWE, NSR NAAR EEN VERVOLG IN Jacqueline Brouwer
Nederland en de rest van de wereld
Nederland en de rest van de wereld
Europees Beleid Employment & Social Affairs Education & Culture
De Europese Unie: 500 miljoen mensen – 28 landen
Een BedrijvenInvesteringsZone (BIZ) in Schiedam Centrum?
Ferd Schelleman Energiek Alphen aan den Rijn
Energietransitie: van sectoraal naar integraal.
Tel mee met Taal: Meer samenwerken voor minder laaggeletterdheid
Transcript van de presentatie:

COHESIEBELEID BIEDT VOORDELEN VOOR BURGERS BELANGRIJKSTE RESULTATEN 2007-2013

346,5 MILJARD EUR geïnvesteerd in de periode 2007-2013 Investeringen dragen bij aan: verkleinen van verschillen tussen de regio’s stimuleren van evenwichtige en duurzame ontwikkeling verhogen van economische, sociale en territoriale samenhang

Uit evaluatie door onafhankelijke deskundigen over de periode 2007-2013 blijkt dat: Cohesiebeleid leidt tot resultaten – in elke regio en in alle EU-landen. Investeringen hebben echt een verschil gemaakt tijdens de financiële en economische crisis toen overheidsfinancieringen beperkt waren ook voor het mkb toen particuliere financiering moeilijk te verkrijgen was in het creëren van banen, het aanpakken van regionale verschillen en het verhogen van het bbp

1 EUR 2,74 EUR 1 triljoen EUR 346,5 MILJARD EUR ruim 4% Positief effect op macro-economisch niveau 1 EUR aan investeringen voor cohesiebeleid in de periode 2007-2013 levert 2,74 EUR meer bbp op in 2023 1 EUR 2,74 EUR Geschat rendement van bijna 1 triljoen EUR 346,5 MILJARD EUR extra bbp in 2023 geïnvesteerd in de periode 2007-2013 Blijvend effect in alle EU-landen: ruim 4% in Bulgarije, Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Tsjechië 1 miljoen banen 1/3 van het netto aantal gecreëerde banen in deze periode gecreëerd in Europa

Belangrijke steun voor overheidsinvesteringen Het cohesiebeleid vertegenwoordigt in sommige landen tot 57 % van de kapitaalinvesteringen van de overheid 57,1 52,1 50,5 42,5 40,9 39,4 38,7 34,3 27,5 25,1 24,5 18,9 7,1 7 4,4 3,9 2,5 1,7 1,1 1 0,8 0,7 0,4 0,2 FINANCIERING VIA HET COHESIEBELEID ALS PERCENTAGE VAN KAPITAALINVESTERINGEN VAN DE OVERHEID IN DE PERIODE 2007-2013 EU 28 = 6,5% GEMIDDELD

Levens van burgers verbeteren Bedrijfsondersteuning heeft veel kleine bedrijven geholpen de economische crisis te overleven, door steun te bieden aan: • 121 400 startups • en naar schatting totaal 400 000 mkb-bedrijven Vervoer Verhelpen van verkeersknelpunten, verminderen van reistijden en steunen van de ontwikkeling van duurzaam openbaar vervoer

Levens van burgers verbeteren Het milieu beschermen Een lager verbruik van fossiele brandstoffen heeft geholpen de opwarming van de aarde te bestrijden en energierekeningen te verlagen Kwaliteit van leven 6 miljoen mensen aangesloten op nieuwe/verbeterde toevoer van schoon drinkwater 7 miljoen mensen aangesloten op nieuwe/verbeterde afvalwaterzuiveringsinstallaties

Gebieden voor verbetering geïdentificeerd: Sommige programma's waren niet voldoende gericht op de te bereiken resultaten. De programma's voor de periode 2014-2020 zijn meer resultaatgericht om ervoor te zorgen dat het geld van de belastingbetaler efficiënt wordt besteed.

Gebieden voor verbetering geïdentificeerd: Investering geconcentreerd op hoofdzaken, belangrijk voor het leven van burgers. Voor projecten waarvoor EU-financiering wordt aangevraagd, moet vooraf, helder worden uitgelegd hoe het doel moet worden bereikt. Met een betere controle wordt de voortgang richting het doel gevolgd en met evaluaties wordt het effect van de programma's beoordeeld.

Meer informatie: http://europa.eu/!pj83Bu @EU_Regional EUinmyregion