Informatie avond “Kids doen mijn eetexperiment” Lezing Stichting Kind en Voeding 2015
Waarom deze informatieavond? Deze school heeft zich aangemeld voor “Kids doen mijn eetexperiment” Samenwerking Stichting Kind & Voeding Lezing Stichting Kind en Voeding 2015
Lezing Stichting Kind en Voeding 2015 Het eet experiment 7-daags programma om kinderen te laten ervaren en ontdekken wat eten met je doet Kinderen eten met hulp van hun ouders en de school 7 dagen lang volop groenten, fruit, volkoren brood en drinken water Kinderen eten 7 dagen lang zonder toegevoegde suiker Ze houden dagelijks online bij wat de impact is hiervan introductie filmpje Lezing Stichting Kind en Voeding 2015
Lezing Stichting Kind en Voeding 2015 Wat wordt u gevraagd? Kleine pauze: stuk fruit & water Lunch: volkoren brood met hartig beleg, bijv. kaas, pindakaas, notenpasta, kipfilet etc. Drinken: water, (karne)melk of vers sap Daarnaast krijgt u een boodschappenlijstje met tips voor thuis Lezing Stichting Kind en Voeding 2015
Lezing Stichting Kind en Voeding 2014
Lezing Stichting Kind en Voeding 2015 Waarom dit experiment? Omdat: gezondheid belangrijk is voor kinderen natuurlijk voedsel daarvoor een belangrijke voorwaarde is bewustwording nodig is om een omslag te maken er in onze voeding (te) veel suiker zit Lezing Stichting Kind en Voeding 2015
Lezing Stichting Kind en Voeding 2015 Wat is voeding? Voeding is kennis Voeding is zintuiglijke beleving Voeding is emotie Voeding is van levensbelang Lezing Stichting Kind en Voeding 2015
Lezing Stichting Kind en Voeding 2015 Wat is gezonde voeding? Vers Eenvoudig Onbewerkt Herkenbaar (ook door oma) Van het seizoen Uit de regio Lezing Stichting Kind en Voeding 2015
Lezing Stichting Kind en Voeding 2015 Wat is suiker? Suiker is een zoete stof, die van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals in fruit, maïs, suikerriet en suikerbiet (natuurlijke suikers) Geraffineerde suiker, witte (tafel)suiker wint men door een raffinageproces uit suikerbiet, suikerriet of suikerpalm Lezing Stichting Kind en Voeding 2015
Effecten van (te veel) suiker oorzaak van veel gezondheidsproblemen onttrekt vitaminen en mineralen beïnvloedt hersenfuncties werkt verslavend schommelingen bloedsuiker (pieken en dalen) maakt dik vervlakt onze smaakpapillen Lezing Stichting Kind en Voeding 2015
Lezing Stichting Kind en Voeding 2015
Onderverdeling zoetstoffen Synthetische zoetstoffen, leveren geen energie maar wel grote zoetkracht verwerkt in vele voedingsmiddelen Natuurlijke zoetstoffen, chemisch nagemaakt energieleverende zoetmiddel eindigend op –ol Natuurlijke zoetstoffen Lezing Stichting Kind en Voeding 2015
Lezing Stichting Kind en Voeding 2015 Uw ervaring wat geeft u uw kind te drinken? en als tussendoortje? zijn tussendoortjes noodzakelijk? Lezing Stichting Kind en Voeding 2015
Hoeveel suiker zit erin? Snelle Jelle (7 suikerklontjes) pakje (3 stuks) Sultana (5 suikerklontjes) Blikje Red Bull (7 suikerklontjes) Danoontje (5 suikerklontjes) Blikje cola (8 suikerklontjes) Olvarit babyvoeding (6 suikerklontjes) Lezing Stichting Kind en Voeding 2015
Stichting Kind en Voeding 2015
Lezing Stichting Kind en Voeding 2015 Tussendoortjes Snoeptomaatjes / komkommer / wortel Dadels, abrikozen (ongezwaveld), rozijnen Handje ongezouten (ongebrande) noten Fruit of fruitsalade (zelfgemaakt) Water, thee, vers geperst sap met water Lezing Stichting Kind en Voeding 2015
TIPS EN TRUCS OM LEKKER EN GEZOND TE ETEN vers en onbewerkt: nieuwe blik in kookboek maak er iets leuks van samen met de kinderen kinderen vinden het vaak leuk om te helpen Lezing Stichting Kind en Voeding 2015
Lezing Stichting Kind en Voeding 2015 Vragen? Lezing Stichting Kind en Voeding 2015
Lezing Stichting Kind en Voeding 2015 Bedankt voor uw aandacht Gastlessen Lezingen Kookworkshops Supermarktvoorlichting Naam voorlichter: Lezing Stichting Kind en Voeding 2015