Project Sporen in het land - Marickenland

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ik doe mijn spreekbeurt over de orka
Advertisements

Sporten.
Paragraaf 16: Water in Nederland
Herfstbladen maken met bordkrijt
§ 2 AUSTRALIE IN KAARTEN.
Hoe ik paddenstoel word
De kleurenleer Primaire kleuren Secundaire kleuren
Herken je de verschillende typen landschappen?
Les 2 HOOFDSTUK 2. SLAGEN MAKEN. Vragen vorige les Slagen incasseren
Weer- raadseltjes.
Tekenen.
Gemaakt door Suzanne Koene-Jurgens
Basisveen jr geleden. Basisveen jr geleden. Het basisveen
§ 4.2 Laag NL nóg lager?.
Voorbereiding post 1 Van wolf tot hond Groep
Voorbereiding post 2 Wie weet hoe ik heet Groep
Hoe ik paddenstoel word
ZOU JIJ DAAR WILLEN WONEN?
Het ontstaan van het landschap…
Bilthoven - Beerschoten
Het ontstaan van het landschap…
Smartboard: Move to reveal (gordijn en vergrootglas)
Alkmaar Binnenste Buiten
De geschiedenis van Flevoland
Woordenschat groep 5 Thema 3 Les 6
2 vmbo-T/havo 2 landschap, §6 en 7
Kunst - verschillen in schilderkunst (voorstelling) - opdracht:
Hartjes Kies een leuk spel
rood rood rood zijn de tomaten en ook een teloefening
2vwo Hoofdstuk 2 Landschap § 8-10
MUZIEKPIETJES MAKEN Leven van een juf. BENODIGDHEDEN Per leerling: 1 bruin of zwart vouwblaadje 4 gekleurde vouwblaadjes Gekleurd papier: wit, rood en.
Kan een werelddeel krimpen? Hoofdstuk 4 – les 2. Weet je nog?  Dat een werelddeel kan krimpen (figuurlijk) door afname van de reistijd door:  Betere.
Embedded systemen Programmeren op de Arduino Les 7 kleuren festijn.
Geologie van Nederland
Hoofdstuk 6 ‘Licht’ Paragraaf 6.1 antwoorden.
Mijn gemeente Mijn omgeving Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
GEZICHTSBEDROG Probeer alle figuren hierna zo goed mogelijk te bekijken en geef mogelijke verklaringen.
Grammatica leren. Inleiding Ook de grammatica kun je leren. De grammatica zijn eigenlijk de spelregels van de taal. Regel kun je leren en toepassen. Hieronder.
De vlinder vliegt naar de eerste bloem.
MUZIEKPIETJES MAKEN Leven van een juf. BENODIGDHEDEN Per leerling: 1 gekleurd vel papier 4 satéprikkers 1 ballon 1 wc rol 3 of 4 strookjes gekleurd papier.
Gerard Korthals De Groene Venen. Stelling 1: Een recreatiebungalowpark is welkom in de Vinkeveense Plassen. Per slot van rekening is het grootste.
Op naar de top Economie. Op naar de top Benodigheden  1 spelbord  90 vraagkaarten  50 kanskaarten  50 situatiekaarten  80 kwartetkaarten  4 economische.
Kleurenrups Doel: kinderen laten zien dat je met twee kleuren verf een nieuwe kleur kunt maken. Geef de kinderen de kleuren rood, geel en blauw. Laat ze.
Kerststalletje in de nacht. Schilder een lichtblauwe rand om de witte cirkel: meng blauw met wit.
Hoe ga je om met de ATLAS Met behulp van deze presentatie leer je hoe je moet werken met de de Grote Bosatlas.
Kubisme Een stroming in de kunst vanaf 1900 tot ongeveer 1920
Thema 1 Wie ben ik?.
Hoofdstuk 2 Licht en kleur.
IJsster maken.
Water in Nederland.
In het spoor van de Geest
Piet Mondriaan
Kikker kleuren
Het hele verhaal Genesis 2:1
Kleur kleuren.
Gemaakt door: Marlon Bruins (april 2011)
Mutaties in DNA Concept 4. Wat is een mutatie? Een verandering in het DNA vb punt mutatie dat is de verwisseling van 1 basenpaar Sikkelcelanemie: de rode.
NSCCT Instructie groep 6
Alles wat je moet weten over kleur!
Het landschap in De Ronde Venen
Het ontstaan van het landschap…
werkblad 1. van: …………………………..
Noordelijk veengebied
Hoofdstuk 8 Water Wat gaan we doen vandaag? Opening
“Knuffels” kleuren digibordpeuters.
Of luister naar een liedje
NSCCT Instructie groep 6
volgende bladzijde terug
Meetkunde Verzamelingen Klas 8.
De stippellijn rondom het kader is voor het knippen.
Transcript van de presentatie:

Project Sporen in het land - Marickenland Het ontstaan van De Ronde Venen Werkboekje Je gaat een boekje maken over het ontstaan van De Ronde Venen. - Van elke tijd maak je een aparte kaart. - De kaarten staan op de werkbladen hierna. Daar staat wat je moet doen. - Als je alle 4 de werkbladen gemaakt hebt, leg je de uitgeknipte kaarten op elkaar. Je legt de oudste kaart onderop. - Vraag je juf/meester om een nietje en niet de kaarten netjes op elkaar. - Nu heb je een mooi boekje over het ontstaan van De Ronde Venen! Veel plezier! Bovenop Onderop 1800 – nu 1600 – 1800 1000 – 1600 tot 1000 Project Sporen in het land - Marickenland

Het ontstaan van De Ronde Venen Naam: Legenda

Tot het jaar 1000 Tot 1000 1. Kleur de veenriviertjes ----------- blauw 2. Kleur de kades ……… bruin 3. Het gebied tussen de kades en de veenriviertjes was een groot veengebied. Kleur dat paars. 4. Kleur de legenda voor het vakje tot 1000 zo in, dat het dezelfde kleuren zijn als in de kaart.

1000 - 1600 1000 - 1600 1. Het veen werd ontgonnen door sloten te graven. Vanuit de randen werden deze sloten naar het midden toe gegraven. Geef met groene pijlen aan vanaf welke kanten het moeras werd ontgonnen. Er staat al een pijl als voorbeeld. 2. In het midden werden ontginningskades aangelegd. Kleur de ontginningskades bruin. 3. Op de ontginningskades werden dorpen gesticht. Omcirkel de plaatsnamen ‘Mijdrecht’, ‘Wilnis’ en ‘Vinkeveen’ 4. Knip het figuur uit over de buitenste stippellijn. Zorg ervoor dat je aan de linkerkant doorknipt tot de rand van het blaadje. 5. Werk de legenda bij voor het vakje 1000 - 1600

1600 - 1800 veenplas veenplas 1600 – 1800 1. Door afgraven van het veen ontstonden uitgestrekte veenplassen. Kleur de Veenplassen blauw. 2. Kleur de ontginningskaden bruin. 3. Omcirkel de plaatsnamen ‘Mijdrecht’, ‘Wilnis’ en ‘Vinkeveen’ 4. Kleur de rest van het gebied binnen de stippellijn groen, dit is grasland. 5. Knip het figuur uit over de buitenste stippellijn. Zorg ervoor dat je aan de linkerkant doorknipt tot de rand van het blaadje. 6. Werk de legenda bij voor het vakje 1600 - 1800

1800 - nu droogmakerij veenplas droogmakerij 1. De veenplassen werden drooggemalen. Dit heet een droogmakerij. Kleur de Droogmakerijen roze. 2. Ook ontstonden er door het afgraven van het veen nieuwe plassen. Kleur de Veenplassen blauw. 3. Kleur de ontginningskaden bruin. 4. Omcirkel de plaatsnamen ‘Mijdrecht’, ‘Wilnis’ en ‘Vinkeveen’ 5. Kleur de rest van het gebied binnen de stippellijn groen, dit is grasland. 6. Knip het figuur uit over de buitenste stippellijn. Zorg ervoor dat je aan de linkerkant doorknipt tot de rand van het blaadje. 7. Werk de legenda bij voor het vakje 1800 - nu