het wollen vacht op de dorsvloer

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
OP DE HOOGTE (III) de berg Sion
Advertisements

Genesis 25: 27 Toen de jongens opgroeiden, werd Esau een man, ervaren in de jacht, een man van het veld, maar Jakob was een huiselijk man, die in tenten.
Handelingen 7: 44 De tent der getuigenis hadden onze vaderen in de woestijn, zoals Hij het geboden had, die tot Mozes zeide, dat hij haar moest maken naar.
De Heilige Geest in het Oude Testament
Genesis (B-Rasjiet): het begin van alles
Hoe komt Gods zegen op aarde?
En nadat Hij dit gesproken had, werd Hij opgenomen, terwijl zij het zagen, en een wolk onttrok Hem aan hun ogen. Handelingen 1.
1 17 okt 2013 Rijnsburg 17 okt 2013 Rijnsburg. 2 het voorgaande: Melchisedek voor het eerst ter sprake in 5:6 en 5:10 10 door God aangesproken als hogepriester.
Romeinen Denken en Dienen. Zie! Hinah! Zie, de dag van Jahweh komt, meedogenloos….
1 Samuël 16:1-13 Samuël zalft David
Perspectieven in het boek Ruth (3).
de bloeiende staf van Aäron
Richteren 6. Israël… onderdrukt en geplunderd roept de HERE aan de HERE verschijnt aan Gideon.
Wederom vergaderde David alle jongemannen in Israël, dertigduizend; 3.
De Ben Adam Psalm 8.
Genesis Genesis Hierna gebeurde het, dat God Abraham op de proef stelde. Hij zeide tot hem: Abraham, en deze zeide: Hier ben ik.
Matteüs TEGEN HET AANBREKEN (lett. op- lichten) van de eerste dag der week... lett. één [dag] van de sabbatten = dag van de eerstelingsgarve!!
Herders of HERDER.
Richteren 13: 1 De Israelieten deden opnieuw wat kwaad is in de ogen des HEREN; toen gaf de HERE hen over in de macht der Filistijnen, veertig jaar. 2.
Omgaan met je broer(s)/zus(sen)
Exodus hoofdstuk 12 “ Het Pesach lam” 1 De HEERE nu had tot Mozes en tot Aaron in het land van Egypte gesproken, zeggende: 2 Deze zelfde maand zal u.
Welkom in de samenkomst
De dorsvloer.
De geboorte van Simson Richteren 13.
8 februari 2015 Zoetermeer. 2Samuel 9 1 David zeide: Is er soms nog iemand over van het huis van Saul?... "overblijfsel" > > term die in profetische passages.
Johannes 3: 16 Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder, die in Hem gelooft, niet verloren.
De zoom van Aarons kleed Psalm 133 & Exodus 28 1.
17 En het overkwam mij, toen ik te Jeruzalem was teruggekeerd* en in de tempel aanbad, dat ik in zinsverrukking (lett. extase) geraakte… Handelingen.
Exodus 13: De Here ging voor hen uit, des daags in een wolkkolom om hen te leiden op de weg, en des nachts in een vuurkolom om hun voor te lichten,
Welkom deze middag in de Chr. Ger. kerk van Biezelinge Voorganger in deze dienst is Ds. P.W.J. van der Toorn.
16 aug Rotterdam.  middelste bijbelhoofdstuk?  Psalm 118 laatste psalm van de 'Hallel'  Psalm 113 t/m 118  Matteüs 26:30  de naam van de schrijver.
de verheerlijking op de berg
Welkom Zondag 30 augustus 2015
Gods aanwezigheid maakt het verschil. Mozes was gewoon de schapen en geiten van zijn schoonvader Jetro, de Midjanitische priester, te weiden. Eens dreef.
27 december 2015 Zoetermeer. Genesis Na zijn vader begraven te hebben, keerde Jozef naar Egypte terug, hij en zijn broeders en allen, die waren.
Ik was verheugd, toen men mij zei: Laat ons naar 't huis des HEREN gaan, om voor Gods aangezicht te staan. Kom, ga met ons en doe als wij. Jeruzalem, dat.
6 maart 2016 Urk. Matteüs Toen antwoordden Hem enige der schriftgeleerden en Farizeeen en zeiden: Meester, wij zouden wel een teken van U willen.
10 april 2016 Zoetermeer. Matteüs Maar Hij antwoordde hun en zeide: Een boos en overspelig geslacht verlangt een teken, maar het zal geen teken.
Ieue - Jireh Genesis 22: En het gebeurde na deze dingen dat de God (Elohim) Abraham op de proef stelde. Hij zei tegen hem: Abraham! Hij zei: Zie,
8 september 2016 Rotterdam. inleiding...  'reken maar...' - een chronologie van de Bijbelse geschiedenis;  3x 2000 jaar (= 3x 2 dagen) + Messiaanse.
7 augustus 2016 Zoetermeer. Zacharia 14 1 Aanschouw, er komt een dag voor JAHWEH. En jouw buit zal verdeeld worden in het midden van jullie. 2 En Ik verzamel.
Genesis 22:1-19 (HSV) En het gebeurde na deze dingen dat God Abraham op de proef stelde. Hij zei tegen hem: Abraham! Hij zei: Zie, hier ben ik. Hij zei:
Als de Olijf berg splijt (I) 10 juli 2016 Zoetermeer.
Ruth: gevoed en geliefd
David gezalfd 26 maart 2017 Zoetermeer.
Welkom in deze kerkdienst Biddag voor gewas en arbeid
Het Evangelie naar JOHANNES studie november 2016 Bodegraven.
JEFTA (1) 25 juni 2017 Zoetermeer.
Simson (3) 24 september 2017 Urk.
Abraham koopt Sara's graf
JEFTA (4) SHIBOLET 13 augustus 2017 Zoetermeer.
JEFTA (3) Jefta's dochter 30 juli 2017 Zoetermeer.
Psalm 150 alles wat adem heeft...
In de lessen 6 t/m 14 leer je over de wet van God.
Petrus op de Pinksterdag (1)
Les 10 Helden in de kerk Wat doe ik hier vandaag?
Licht voor natiën 14 mei 2017 Zoetermeer.
Rechters 6:14-16 De Engel van de Heer zei tegen Gideon:
1 – Jouw vragen.
Paulus & de verbonden 15 oktober 2017 Urk.
Het Evangelie naar JOHANNES studie oktober 2017 Bodegraven.
Midwinter & chanoeka 25 december 2016 Zoetermeer.
De binding van Jitschaq – Genesis 22
Exodus hoofdstuk 12 “Het Pesach lam”
Gideon (4) de Gideonsbende 26 augustus 2018 Zoetermeer.
Gideon (1) zijn roeping 8 juli 2018 Zoetermeer.
Het offer van Abraham 1 april 2018 Hendrik Ido Ambacht.
verworpen in vaders huis
Door God geroepen: Gideon
Het Nieuwe Verbond 17 februari 2018 Willem Pluym.
Transcript van de presentatie:

het wollen vacht op de dorsvloer Gideon (3) het wollen vacht op de dorsvloer 12 augustus 2018 Zoetermeer

korte terugblik...

6:1 t/m 24 Gideon geroepen om Israël te verlossen

6:1 t/m 24 Gideon geroepen om Israël te verlossen 6:25 t/m 32: intermezzo 1 Gideon moet altaar in vaders huis afbreken en transformeren tot een nieuw altaar; m.b.v. tien man voert hij dit uit in het verborgene; hoewel niet uit de stam van Levi, offert Gideon "de tweede stier" ten brandoffer; Gideon wordt verworpen door de mannen van de stad maar ontkomt aan hun hand door de wijze raad van zijn vader Joas;

6:33 t/m 35 Gideon blaast de ramshoorn en verzamelt Isräël tot de strijd. 6:36 t/m 40: intermezzo 2 Gideon vraagt bevestiging dat God door zijn hand Israël gaat verlossen.

Schriftlezing...

36 En Gideon zei tot God: indien U door mijn hand Israël wilt redden Richteren 6 36 En Gideon zei tot God: indien U door mijn hand Israël wilt redden zoals U hebt gezegd,

en op heel het land droogte, dan zal ik weten dat U door mijn hand Richteren 6 36 En Gideon zei tot God: indien U door mijn hand Israël wilt redden zoals U hebt gezegd, 37 zie, ik leg een vacht van wol op de dorsvloer. Indien er alleen op het vacht dauw zal zijn en op heel het land droogte, dan zal ik weten dat U door mijn hand Israël zult redden, zoals U gesproken hebt.

de volgende morgen stond hij vroeg op en wrong het vacht uit Richteren 6 38 En zo geschiedde het; de volgende morgen stond hij vroeg op en wrong het vacht uit en hij perste uit het vacht een volle schaal water.

de volgende morgen stond hij vroeg op en wrong het vacht uit Richteren 6 38 En zo geschiedde het; de volgende morgen stond hij vroeg op en wrong het vacht uit en hij perste uit het vacht een volle schaal water. 39 En toen zei Gideon tot God: dat uw boosheid niet verhit worde tegen mij, dat ik nog eenmaal spreke; laat mij alstublieft nog eenmaal het vacht beproeven: laat alstublieft alleen in het vacht droogte zijn en op heel het land dauw.

de volgende morgen stond hij vroeg op en wrong het vacht uit Richteren 6 38 En zo geschiedde het; de volgende morgen stond hij vroeg op en wrong het vacht uit en hij perste uit het vacht een volle schaal water. 39 En toen zei Gideon tot God: dat uw boosheid niet verhit worde tegen mij, dat ik nog eenmaal spreke; laat mij alstublieft nog eenmaal het vacht beproeven: laat alstublieft alleen in het vacht droogte zijn en op heel het land dauw. 40 En God deed alzo in die nacht; droogte was alleen op het vacht en op heel het land was dauw.

de tekst nader bezien...

Israël wilt redden zoals U hebt gezegd, Richteren 6 36 En Gideon zei tot God: indien U door mijn hand Israël wilt redden zoals U hebt gezegd, of: "had gezegd" (zie kant. St.Vert.) nl. voordat hij de ramshoorn had geblazen dit tweede intermezzo vindt eveneens plaats na Gideons roeping en voordat hij Israël verlost

Israël wilt redden zoals U hebt gezegd, Richteren 6 36 En Gideon zei tot God: indien U door mijn hand Israël wilt redden zoals U hebt gezegd,

37 zie, ik leg een vacht van wol op de dorsvloer. Richteren 6 37 zie, ik leg een vacht van wol op de dorsvloer. Indien er alleen op het vacht dauw zal zijn en op heel het land droogte, dan zal ik weten dat U door mijn hand Israël zult redden, zoals U gesproken hebt. wat herinnert aan een geslacht lam of geschoren schaap Jes.53:7 >

Jesaja 53 7 ... als een lam dat ter slachting geleid wordt, en als een schaap dat stom is voor zijn scheerders, zo deed hij zijn mond niet open.

37 zie, ik leg een vacht van wol op de dorsvloer. Richteren 6 37 zie, ik leg een vacht van wol op de dorsvloer. Indien er alleen op het vacht dauw zal zijn en op heel het land droogte, dan zal ik weten dat U door mijn hand Israël zult redden, zoals U gesproken hebt. spreekt van Jeruzalem >

2Kronieken 3:1 Toen begon Salomo met de bouw van de tempel te Jeruzalem op de berg Moria, waar JAHWEH aan zijn vader David verschenen was; op de plaats die David daarvoor had bestemd, op de dorsvloer van de Jebusiet Ornan.

Micha 4 11 Wel zijn nu vele volkeren tegen u (=Jeruzalem) vergaderd, die zeggen: Zij worde ontwijd, en mogen onze ogen zich aan Sion verlustigen! 12 Maar zij kennen de gedachten van JAHWEH niet en verstaan zijn raadslag niet, dat Hij hen verzamelt als schoven op de dorsvloer.

37 zie, ik leg een vacht van wol op de dorsvloer. Richteren 6 37 zie, ik leg een vacht van wol op de dorsvloer. Indien er alleen op het vacht dauw zal zijn en op heel het land droogte, dan zal ik weten dat U door mijn hand Israël zult redden, zoals U gesproken hebt. een type van zegen, leven en overvloed >

Genesis 27 27 En hij (=Jakob) kwam dichterbij en kuste hem. Toen hij de geur van zijn klederen rook, zegende hij hem en zeide: Zie, de geur van mijn zoon is als de geur van het veld, dat JAHWEH gezegend heeft. 28 God zal u geven van de dauw des hemels en van de vette streken der aarde, en overvloed van koren en most.

37 zie, ik leg een vacht van wol op de dorsvloer. Richteren 6 37 zie, ik leg een vacht van wol op de dorsvloer. Indien er alleen op het vacht dauw zal zijn en op heel het land droogte, dan zal ik weten dat U door mijn hand Israël zult redden, zoals U gesproken hebt. het schaapsvel bedauwd de dorsvloer en het omliggende droog

37 zie, ik leg een vacht van wol op de dorsvloer. Richteren 6 37 zie, ik leg een vacht van wol op de dorsvloer. Indien er alleen op het vacht dauw zal zijn en op heel het land droogte, dan zal ik weten dat U door mijn hand Israël zult redden, zoals U gesproken hebt.

de volgende morgen stond hij vroeg op en wrong het vacht uit Richteren 6 38 En zo geschiedde het; de volgende morgen stond hij vroeg op en wrong het vacht uit en hij perste uit het vacht een volle schaal water.

de volgende morgen stond hij vroeg op en wrong het vacht uit Richteren 6 38 En zo geschiedde het; de volgende morgen stond hij vroeg op en wrong het vacht uit en hij perste uit het vacht een volle schaal water. vroeg in de morgen... op de dorsvloer... in het schaapsvel... een volheid van Leven!

39 En toen zei Gideon tot God: Richteren 6 39 En toen zei Gideon tot God: dat uw boosheid niet verhit worde tegen mij, dat ik nog eenmaal spreke; laat mij alstublieft nog eenmaal het vacht beproeven... in dit intermezzo wordt GODS verbondsnaam i.v.m. Israël: JAHWEH) niet gebruikt...

39 En toen zei Gideon tot God: Richteren 6 39 En toen zei Gideon tot God: dat uw boosheid niet verhit worde tegen mij, dat ik nog eenmaal spreke; laat mij alstublieft nog eenmaal het vacht beproeven...

39 ...laat mij alstublieft nog eenmaal het vacht beproeven: Richteren 6 39 ...laat mij alstublieft nog eenmaal het vacht beproeven: laat alstublieft alleen in het vacht droogte zijn en op heel het land dauw.

40 En God deed alzo in die nacht; droogte was alleen op het vacht Richteren 6 40 En God deed alzo in die nacht; droogte was alleen op het vacht en op heel het land was dauw. = na de tweede nacht ... op de derde dag! - Hosea 6:1-3

40 En God deed alzo in die nacht; droogte was alleen op het vacht Richteren 6 40 En God deed alzo in die nacht; droogte was alleen op het vacht en op heel het land was dauw. want het vacht wás reeds wonderbaarlijk bedauwd

40 En God deed alzo in die nacht; droogte was alleen op het vacht Richteren 6 40 En God deed alzo in die nacht; droogte was alleen op het vacht en op heel het land was dauw. wat eerst alleen het schaapsvel ten deel viel is nu het deel van heel het land/aarde!

Psalm 133 1 ... Ziet, hoe goed, hoe liefelijk het is als broeders ook tezamen wonen.

Psalm 133 1 ... Ziet, hoe goed, hoe liefelijk het is als broeders ook tezamen wonen. 2 Het is als de goede olie op het hoofd, neerdalende op de baard, de baard van Aäron, die neerdaalt op de zoom van zijn aangemeten [klederen]; waardoor Israëls hogepriester werd aangesteld (olijf)olie - type van onvergankelijk leven Hebr.7:16 - "onvernietigbaar leven" valt typ. samen met Gideons 1e teken

Psalm 133 1 ... Ziet, hoe goed, hoe liefelijk het is als broeders ook tezamen wonen. 2 Het is als de goede olie op te hoofd, neerdalende op de baard, de baard van Aäron, die neerdaalt op de zoom van zijn aangemeten [klederen]; 3 het is als dauw van Hermon die neerdaalt op de bergen van Sion. Want daar bepaalt JAHWEH de zegen, leven tot de aeon. dit valt typologisch samen Gideons 2e teken dauw op de dorsvloer - bergen van Sion