Advies Voedselbeleid Welk (aanvullend) beleid is nodig om de transitie naar een duurzaam en gezond voedselsysteem (productie en consumptie) te versnellen?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Presentatie advies ‘Ruimte voor duurzame landbouw’ Den Haag, 20 maart 2013
Advertisements

van verdragsbepalingen
Ons voedsel, ……. Bijbels keurmerk?
Werking van ecosystemen
De economische positie van EU-landen Crisis in de EU.
Antibioticaresistentie in de veehouderij
Minder vlees op het menu
GMP Vertrouwen op het Bord
Korte toelichting “Plan voor de toerusting van regionale en lokale belangenbehartigers” ALV januari 2012.
Voedselverliezen & Landbouw
De kracht van Qurius Qurius heeft al ruim 15 jaar ervaring met het implementeren van Microsoft Dynamics ERP software, en als één van de weinigen met ge.
Goedenavond Welkom bij
We beginnen met een standaard voedselketen….
Ir. Joël Vandamme Europese Commissie DG Landbouw en Plattelandsontwikkeling Brussel – EP – 1 december 2009 Energie & Duurzaamheid vanuit het perspectief.
Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013.
Sportbonden en gemeenten samen aan de slag
Thema 2: Voeding en Vertering
Verduurzaming Voedselketen Wat eet de wereldbevolking in 2050? Centraal Bureau Levensmiddelenhandel Marlijn Somhorst Consument en Kwaliteit Duurzaamheid.
Samen werken aan een gezonde regio!
Beleid rond korte keten in Vlaanderen
Leer van de cellen.  Plantaardige cellen ◦ Zonnenergie (en water) omzetten in suikers ◦ Tijdens proces zuurstof afgeven  Dierlijke cellen ◦ Verbuiken.
Warmtevisie EZ: nog werk in uitvoering
Roel Schutten directeur AgriFood Capital BV i.o.
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Voedselketen Consument 1e orde Consument 2e orde Consument 3e orde
Wat voedt jou deel 1..
Les 3 Je bent wat je eet Waar staat er bij jou op het menu?
Par. 5: Politieke opvattingen over de verzorgingsstaat
Voedsel geproduceerd met respect voor mens en milieu. Zonder gedoe. Iedereen wil lekker eten op z’n bord.
Cut the Crap! Food Mythes & Feiten Edith J.M. Feskens Professor in Nutrition & Health over the Lifecourse Division of Human Nutrition, Wageningen University.
Knaagdieren Week 3.
Welkom bij de gastheren- terugkomdag 2015 Han Lindeboom, voorzitter bestuur.
Project Architectuur en Beheer BI2-DT en Inf2-DT Module CMIPRJ25DT George Pluimakers en Jacques Wetzels Studiejaar 2011/2012 Opdracht 3.
Afvallen was nog nooit zo makkelijk, als met het populaire eiwit dieet! Ten gevolge van een veranderd leefpatroon is overgewicht vandaag de dag bijzonder.
Baten ondergrond Drechtsteden Martijn Blom en Mark in ‘t Veld.
Sociale Agenda. 3 Verkenners in opdracht van GS:  Januari 2015  Tussenrapportage  Maart 2015  Eindrapportage:  We zijn ongezonder  We hebben een.
De winst zit in de opbrengst NINTES experience september MVO; op weg naar nieuwe opbrengsten? Henk Folkerts, Rijnconsult.
Advies over de prioriteiten van het Belgische EU-voorzitterschap.
Perspectief beschermd wonen en opvang Raadscommissie gem. Dordrecht
Landelijke raad 16 juni 2012 Toelichting op de belangrijkste onderwerpen van de agenda.
Nationaal Actieprogramma Chronische Longziekten Anoeska Mosterdijk Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 10 januari 2013.
Introductieworkshop Rinelle van den Top. Een opwarmer!
Volkshuisvestingsbeleid Brummen. Aanleiding nieuwe woonvisie Huidige woonvisie verouderd. Andere woningmarkt / vragersmarkt. Betaalbaarheid. Regelgeving:
Frans Verhees 1 en Peter Hoekstra 2 1 Universitair docent, Marktkunde en Consumentengedrag Wageningen University 2 Senior Director, Market Probe.
Groen op je bord.
Bijeenkomst zorgtafel J&O
Welkom VWO 5..
Van 2.450= voor 1.995,== DISC Duurzame Inzetbaarheid Scan
(Onderdeel van IBS Onderhouden)
Kwadrant Profielvak Landelijke lijn Stedelijke lijn.
Factsheet Voedingscentrum
SWOT-analyse = kijk naar de sterke en zwakke kanten in je plan
Beweging van niche naar het nieuwe gangbaar
We beginnen met een standaard voedselketen….
Schijf van vijf.
Een ander voedselsysteem? Waarom?
Meten voortgang circulaire economie
Energietransitie in de MRA
Probeer deze vragen te beantwoorden op je poster
Wat doet de groothandel?
17 september 2018 Duurzame energie
Visie op wonen GEMEENTERADEN
Circulaire Landbouw in de praktijk
Kwadrant Profielvak Landelijke lijn Stedelijke lijn.
Les 4 Gezondheid en gedrag.
Workshop Ageing STELLINGEN
WOENSDAG 12 JUNI 2019 Pitch Cross-over Innovation Award.
RAAMOVEREENKOMST PRESTATIEAFSPRAKEN
Havo 5 Stofwisseling: Koolstofkringloop
Waarom het keuzepaneel?
Transcript van de presentatie:

Advies Voedselbeleid Welk (aanvullend) beleid is nodig om de transitie naar een duurzaam en gezond voedselsysteem (productie en consumptie) te versnellen? Krijn Poppe, voorzitter raadscommissie Voedselbeleid De raad i smet deze vraag aan de slag gegaan, De focus is daarbij de klimaatopgave

Voedselbeleid gaat niet alleen over consumptie maar over hele voedselsysteem

Klimaatopgave verhoogt urgentie transitie De productie en consumptie van dierlijke producten, zoals vlees, zuivel en eieren, dragen in belangrijke mate bij aan de broeikasgasuitstoot van het voedselsysteem. In 2050 zal ons menu minder dierlijke producten bevatten en zal de productieruimte voor de veehouderij kleiner zijn. De opgave geldt voor zowel productie als consumptie

Veehouderij en klimaat Toelichten omvang opgave en tijdpad, ook of juist na 2030 Snel duidelijkheid nodig voor veehouders Minder dieren is geen doel maar niet te vermijden

Consumptie en klimaat Minder dierlijke eiwitten op het menu Uit eerder onderzoek PBL/Westhoek 2013: De macht van het menu Minder dierlijke eiwitten op het menu

De raad beveelt aan Snel duidelijkheid voor veehouders over de opgave, vertaald naar bedrijfsniveau: emissierechten Focus op klimaat lost concentratieproblemen niet op: nadere afspraken met provincies over regionale problematiek Naar duurzame consumptiepatronen: minder dierlijke eiwitten op het menu via actief overheidsbeleid; geeft ook kansen Benut ketenpartijen bij verduurzamen van productie en consumptie Unieke coalitie van producent en consument dient zich aan