Samenwerking tussen actoren werk en zorg

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Rechtstreeks Toegankelijke Hulpverlening Vzw Begeleid Wonen Leuven
Advertisements

Netwerk GGZ Kempen - GTB/VDAB
‘Vermaatschappelijking van de zorg en sociale inclusie (Perspectief 2020)’
Doorstroom uit arbeidszorg
W²-conceptnota Lut Gailly.
“VRAAG OM DE HOEK, WERK OM DE HOEK” “Innovatie van persoonlijke dienstverlening aan huis” PROJECTPLAN MIDDEN - BRABANT.
Verantwoordelijke Leni.
Dienst Ondersteuningsplan Oost-Vlaanderen VOORSTELLING VAN DE WERKING.
Dienst Ondersteuningsplan Oost-Vlaanderen VOORSTELLING VAN DE WERKING.
Diestsepoort 6/63 – 3000 Leuven
proudly presents DE ARBEIDSMARKTREGISSEUR.
RECHTSTREEKS TOEGANKELIJKE HULPVERLENING (RTH): praktische uitwerking
Dienst Ondersteuningsplan Oost-Vlaanderen VOORSTELLING VAN DE WERKING.
ARMOEDE =  Netwerk van sociale uitsluitingen die elkaar versterken.  Meerdere domeinen van individueel en collectief bestaan.  “Binnenkant”: kwetsuren.
Trajectbegeleiding Davy Mahieu & Sarah Vermeire.
Infosessie IBO-interim Gent, Een samenwerking tussen.
Welkom!.
Dienst Ondersteuningsplan Oost-Vlaanderen VOORSTELLING VAN DE WERKING.
Als publieke dienstverlener wil de VDAB : voor werkzoekenden,
proudly presents DE ARBEIDSMARKTREGISSEUR.
Doel samenwerking: Samenwerking RIZIV-ZF-VDAB-GTB
1 Werkwinkels Een integrale benadering xxxx. 2 Vandaag Werkwinkels - waarom?  Definitie  Doelstellingen  Uitgangspunten Wat gebeurt er in een Werkwinkel?
Aan de bak Behoefte aan arbeidsbemiddeling in een detentiecontext.
(SLOT)EVENT WIN² 10 OKTOBER 2013 LEUVEN Algemene Inleiding Frank Vandenbroucke.
W2-conceptnota VVOS Oost-Vlaanderen – 24/05/2013 Peter Cousaert
Onderzoek ervaringen van cliënten, jobcoachen en trajectbegeleiders met uitzendarbeid beeldvorming van uitzendconsulenten en werkgevers over het ATB-netwerk.
Commissie diversiteit 17/11/2014 Annemie Merckx Compaan – Sofie Drieskens Job-Link Samen maken we het verschil.
VVSG Inspiratiedag – 2 april 2015 Lokaal loket kinderopvang.
Instrumenten en voorzieningen
Project ‘Oog Voor Elkaar’. Oog voor elkaar, verbindt elkaar 6 projecten ‘oog voor elkaar’ in Vlaanderen Ons Centrum werkt mee aan één van deze projecten.
Infosessie: Welkom! Artikel 60 OCMW-wet Nele Goffin & Abdullah Ciçek Beveiliging aan OCL-tarief Erwin Rousseau.
Positionering Dienst maatschappelijk werk (DMW) van een ziekenfonds.
Studiedag I.C.F. als Werk-Zorg-taal? 29 april – 10 mei ‘16 Het gebruik van I.C.F. in diverse sectoren en contexten. of op zoek naar een taal voor arbeid.
ICF gegevens-set ‘werk’ HOE KWAM DEZE VDAB-GEGEVENS-SET TOT STAND?
IBO Individuele beroepsopleiding. DE IBO Individuele beroepsopleiding Individuele Beroepsopleiding in de Onderneming: - opleiding van de CURSIST in de.
16 februari AGENDA 9u30 – 9u40 Inleiding 9u40 – 10u45 Voorstelling Minderhedenforum 10u45 – 11u00 Pauze 11u00 – 12u30 Stages binnen de Vlaamse overheid.
VERHOOGDE STAATSTOELAGE Focus op sociale activering.
De lokale overheid als actor in de vermaatschappelijking van zorg Katrien Schryvers OCMW-voorzitter 20 mei 2016.
Sensibilisering arbeids(re-)integratie Zorg– en hulpverleners
“Centrale begeleiding voor jarige nieuwkomers uit derde landen”
OCMW in tijdelijke werkervaring: BeroepsVerkennendeStage
Tools i.f.v. een vlot verloop van de CSR
Lokaal Sociaal Beleid.
Tijdelijke Werkervaring (TWE)
Ervaringsdeskundigheid binnen werking
Voorontwerp decreet betreffende wijk-werken en diverse bepalingen i. h
art 60§7 / tijdelijke werkervaring
Evaluatie in CMW & LDE.
GOB (gespecialiseerde Dienst voor opleiding, begeleiding en bemiddeling) Anne Vanbruystegem Jana Faes.
Lokaal loket kinderopvang
Persoonsvolgende financiering Objectivering door het MDT

Infosessie 6 maart 2018 Aanduiding van de penhouder als vertegenwoordiger van een netwerk van dienstverleners in het kader van de uitvoering van de activeringstrajecten.
Inschatten van dienstverlening
Hervorming van het PWA-stelsel: naar een nieuw instrument “Wijk-werken” binnen het Vlaams activeringsbeleid.
PWA / art 60§7 / tijdelijke werkervaring
ESF Jobcoaches VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN.
Lokaal loket kinderopvang
JOIN JOngvolwassenen met een psychische kwetsbaarheid – INtersectoraal woonondersteunings- en exptertiseteam.
Kracht.wonen Regionaal en interdisciplinair samenwerken rond dak- en thuisloosheid trefmoment 11 oktober 2018.
Inleiding campusvoorrang
JOIN JOngvolwassenen met een psychische kwetsbaarheid – INtersectoraal woonondersteunings- en exptertiseteam.
Ange Nyiramahirwe Kathy Barresi Katrien Renders Kimberly Pé
Doorstroom naar (echt) werk
Samenvattende presentatie - 3 mei 2019
Organisatiestructuur
Marleen Dethier - transitiecoach
AMIF Project OCMW Antwerpen
Lerend Netwerk Regie Buitenschoolse Opvang 24 september 2019
Transcript van de presentatie:

Samenwerking tussen actoren werk en zorg 10 jaar activerende voortrajecten

Activeringstraject Een activeringstraject: Definitie Een activeringstraject:  is een tijdelijk traject van 3 tot maximaal 18 maanden waarin een combinatie van werkacties én hulpverlening wordt aangeboden met als doel de werkzoekende, met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, voor te bereiden op betaalde tewerkstelling Het actieplan voor een activeringstraject wordt uitgetekend door de werkzoekende, samen met een casemanager Werk en een casemanager Zorg. De begeleiding wordt uitgevoerd door een netwerk van dienstverleners (met werkactoren en zorgactoren). 

Activeringstrajecten Wie zijn de Casemanagers Casemanager werk Casemanager zorg Casemanager Werk GTB Casemanager Zorg centrum voor algemeen welzijnswerk, dienst maatschappelijk werk van het ziekenfonds, centrum voor geestelijke gezondheidszorg, initiatief voor beschut wonen, psychiatrisch ziekenhuis, psychiatrische afdeling van een algemeen ziekenhuis, welzijns- en zorgvoorziening erkend door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap om ondersteuning te bieden OCMW (inclusief de OCMW-verenigingen)

Activeringstrajecten Opdracht van Casemanagers Opdrachten van casemanager werk en zorg: Informatie geven aan deelnemer over het activeringstraject (doel, duurtijd), over de arbeidsmarkt (beroepene, sectoren, competentieversterking, ondersteunende maatregelen) en over de samenwerking tss CM werk en CM zorg Aandacht voor de rechten van de deelnemer (tegemoetkomingen, tewerkstellings- ondersteunende maatregelen, enz) Zicht krijgen op competenties, beperkingen en groeipotentieel deelnemer ifv een realistische joboriëntatie) Opstellen van een trajectplan met de deelnemer (binnen de 4 weken na aanstellen CM werk en CM zorg) Overleg met penhouder ifv aanbod werkgerelateerde acties die passen in het trajectplan Coördinatie van de acties en opvolging van de doelstellingen uit trajectplan, mogelijke bijsturing van het trajectplan in overleg met collega CM en deelnemer Tussentijdse evaluaties (min. 6-maandelijks) en opmaak van een eindadvies wb mogelijkheden op de arbeidsmarkt Registreren in elektronisch dossier van deelnemer Deelname aan netwerkoverleg

Activeringstrajecten Rol casemanagers: opmaak eindverslag Opdrachten van casemanager werk en zorg: opmaak eindverslag: Beschrijving van acties tijdens traject Resultaten van de acties Informatie van CM werk en CM zorg Neerslag van gesprekken en afspraken tss deelnemer, CM werk en CM zorg Geactualiseerde inschatting van huidige en bereikbare participatiegraad van de deelnemer Eindadvies over het toekomstperspectief van de deelnemer op vlak van betaald werk met of zonder ondersteuning, arbeidsmatige activiteiten of zorg Het registreren van het eindadvies in het elektronisch dossier van de deelnemer Een afsluitend oriënterend gesprek met de deelnemer waarin het eindverslag en het eindadvies worden besproken CM zorg: toeleiden naar passende hulpverlening of arbeidsmatige activiteiten indien betaald werk niet mogelijk is voor de deelnemer

Activeringstrajecten Uitvoering acties trajectplan door Netwerk van dienstverleners Casemanager werk (VDAB/GTB) Casemanager zorg Werkactor(en) Zorgactor(en) Netwerk van dienstverleners Netwerk van dienstverleners bestaat uit werkactoren en zorgactoren, o.a. uit volgende organisaties: OCMW of samenwerkingsverband van OCMW’s CAW Eén of meer werkactoren Één of meer maatwerkbedrijven PZ, PAAZ, CGG, IBW, reva 772, reva 773, CAR Organisatie VAPH of JWZ

Activeringstrajecten Uitvoering acties trajectplan door Netwerk van dienstverleners Opdracht werkactor: Begeleiding naar en op een werkvloer waaronder Begeleiden deelnemer om attitudes te verwerven die nodig zijn om in een werkomgeving te functioneren Zoeken en aanreiken van diverse werkvloeren Begeleiden deelnemer en werkgever tijdens stage op een werkvloer Detecteren, versterken, opvolgen en evalueren van competenties die zichtbaar worden op een werkvloer Overleggen en afstemmen met betrokken partners in het activeringstraject, o.a. met beide casemanagers Opdracht zorgactor: aanbieden van zorg die ondersteunend is aan het arbeidsmarktgerichte traject, waaronder: Inzicht geven in zorgnoden deelnemer Verlenen van zorg ifv draaglijk maken van medische, mentale, psychische, sociale problemen op een werkvloer Toeleiden naar en samenwerken met andere dienstverleners

Activeringstrajecten Gegevensdeling

Activeringstrajecten Gegevensdeling De casemanager Werk, de casemanager Zorg, de penhouder en dienstverleners kunnen registreren in het elektronisch dossier van de kandidaat-deelnemer en deelnemer; ze houden daarbij rekening met de richtlijnen die daaromtrent opgesteld worden door de VDAB. Dit impliceert rekening houden met de privacy van de deelnemer en enkel de informatie registreren die relevant is in functie van een activeringstraject en een traject naar werk. dat de competenties en het functioneren van de deelnemer in het elektronisch dossier worden geregistreerd aan de hand van het ICF-instrument van VDAB. om correct te kunnen registreren en om het ICF instrument van VDAB te leren kennen, dienen de casemanager Werk, de casemanager Zorg, de penhouder en dienstverleners een opleiding te volgen bij VDAB.

Activeringstrajecten Rol VDAB Regelt de manier waarop een verzoek tot deelname activeringstraject kan gedaan worden Zorgen ervoor dat de betrokken actoren kunnen registreren in (het vertrouwelijk luik) van het elektronisch dossier van de deelnemer VDAB bepaalt of een kandidaat deelnemer voldoet aan de voorwaarden voor deelname aan een activeringstraject en beslist of deelname mogelijk is Screenen van huidige en toekomstige participatieniveau VDAB wijst casemanager zorg aan VDAB beslist of er sprake is van overmacht waardoor een verlenging van de maximale duurtijd mogelijk is VDAB beslist of het activeringstraject vroegtijdig mag beëindigd worden Op het einde van het activeringstraject beslist VDAB of de deelnemer kan toegeleid worden naar betaald werk en bepaalt de nodige stappen/acties om dit te realiseren VDAB organiseert 6-maandelijks een overleg met het netwerk van dienstverleners, casemanagers werk en casemanagers zorg

Lut Gailly Lut.gailly@vdab.be 02/506.29.46 Expert werkzoekenden met grote afstand tot de arbeidsmarkt wegens medische, mentale, psychiatrische en psychosociale problemen Website: www.vdab.be/werk-en-zorg www.departementwvg.be