Psalm 92 lied voor de sabbatdag

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Korte inleiding op de Psalmen & Vier vragen bij Psalm 1.
Advertisements

Psalm 104:1-31 NBV.
Zingen Vers 1 Hoor, onze Vader, hoor ons aan
Zingen Vers 1 Wij zingen God ter ere in grote dankbaarheid
Jesaja Redder-zal-zijn:Jah Jesaja, de profeet.. De last van Babel (in-ontbinding)
1 Samuël 16:1-13 Samuël zalft David
Welkom op TOV! GOEDE VOORNEMENS??.  Afvallen…  Stoppen met roken…  Beter mijn best doen op school…  Minder ruzie maken thuis…  Invullen….  God.
De HEERE heeft een afschuw van liegen en bedriegen
Vers 1 De zonde spreekt haar vleiend woord, waarnaar de boze gaarne hoort, want hij wil God niet vrezen. 't Is enkel kwaad wat hij beoogt. Hij denkt dat.
4 oktober 2014 Leusden.  het grote gebrek van de gangbare bijbelvertalingen  aeonen zijn onbekend en wegvertaald  in het NT komt 'AEON' 193x voor!
Welkom deze middag in de Chr. Ger. kerk van Biezelinge Voorganger in deze dienst is Ds. A.G.M. Weststrate.
Zingen Vers 1 Bij U, o HEER, berg ik mijn leven.
Vers 1 Ik zal met heel mijn hart o HEER, In psalmgezang, uw naam ter eer, blij al uw wonderen verhalen, U, Allerhoogste, dank betalen. Psalm 9.
Welkom in deze kerkdienst
Zingen Vers 1 Mijn God en Koning, aller vorsten Heer,
Zingen Vers 1 Lof aan de God van Israël,
26 oktober 2014 Zoetermeer deel 1. het (direct) voorafgaande in 'Openbaring'  19:11-21 verschijning van de Koning der koningen aan de volkeren  20:1-6.
Zingen Vers 1 Hoe lieflijk is uw huis, o HEER!
In deze dienst zal Ds. A.H. Verbree voorgaan. Voor de dienst zingen we Ps. 99: 1,4,8 Na de zegen Ps. 104: 2,8 Schriftlezing & tekst: Genesis 1: 1-2, 4.
Vers 1 O God, wil aan de koning schenken uw recht en wijs beleid, wil hem, de koningszoon, bedenken met uw gerechtigheid. Laat hij uw volk besturen, Here,
Welkom Voorganger: Dhr. G.S. Schutte Ouderling : Janna Korthoef Organist: Anne Kroeze Schriftlezingen: Ezechiel 17: Marcus 4:
DE BERGREDE WELKOM. Psalm 1: 1  Welzalig wie niet volgt der bozen raad,  niet op wet der goddelozen staat,  wie ook niet zit waar spotters samenscholen,
3 oktober 2015 Garderen. De vraag is niet: waar gaat een mens heen als hij sterft? De vraag is: als een mens sterft, zal hij herleven? inleiding.
Psalm 148 Vers 1 Looft, halleluja, looft de HEER, hoog in de hemel van zijn eer. Looft Hem, die in de hoge troont, gij engelen, die bij Hem woont. Looft.
5 mei 2016 Bodegraven. terugblik Johannes 5:1-16  de genezing van de verlamde te Bethesda;  het derde teken in Johannes;  man was 38 jaar ziek – een.
In Sion geboren Psalm Van de Korachieten, een psalm, een lied. Boven alle steden van Jakob heeft de HEER de poorten van Sion lief, zijn vesting.
Voorganger:ds. A. Robbertsen Welkom in deze dienst Schriftlezing:Openbaring 1 : 1 – 8.
26 juni 2016 Zoetermeer. de voorzegging in Jesaja 28 1 de voorzegging in Jesaja 8 2 Paulus' commentaar in Romeinen 9/10 3.
8 september 2016 Rotterdam. inleiding...  'reken maar...' - een chronologie van de Bijbelse geschiedenis;  3x 2000 jaar (= 3x 2 dagen) + Messiaanse.
Voorganger:Ds. A. Robbertsen Welkom in deze dienst Schriftlezing:Openbaring 7.
Voorganger:Ds C. Hendriksen Welkom in deze dienst Schriftlezing:1 Johannes 2: 18 – 28.
Welkom in deze dienst Voorganger: ds. A. Robbertsen
Mijn ziel is stil tot God mijn Heer Van Hem verwacht ik altijd weer Mijn heil, op Hem toch kan ik bouwen Ik wankel niet, want Hij staat vast Mijn Toevlucht.
David gezalfd 26 maart 2017 Zoetermeer.
Jezus is de goede Herder
JEFTA (1) 25 juni 2017 Zoetermeer.
Psalm augustus 2016 Zoetermeer.
JEFTA (3) Jefta's dochter 30 juli 2017 Zoetermeer.
Psalm 150 alles wat adem heeft...
Zeven heerlijkheden van de Zoon 11 september 2016 Zoetermeer.
gouden tips voor de jongeling
Les 8 Koning Wat doe ik hier vandaag?
Dankbaarheid.
Psalm 139: 1-18 en 23,24 Heer, u weet alles van mij, u kent mij.
Welkom in deze dienst Voorganger: ds. M.J. Middelkoop
Jesaja 40 (deel 1) 25 september 2016 Zoetermeer.
Les 21 Jij en Genotsmiddelen
Dankuur 2015 Een loflied van David
Het Evangelie naar JOHANNES studie oktober 2017 Bodegraven.
Jongensclub ‘t Thuishonk Leuker kunnen we het niet maken,
Les 5 Geloven is zo gek nog niet
Les 17 De Geest spreekt Wat doe ik hier vandaag?
Bent U er wel? 1.
“En word niet aan deze wereld gelijkvormig, maar word veranderd door de vernieuwing van uw gezindheid  om te kunnen onderscheiden wat de goede, welbehaaglijke.
wat staat ons straks te doen?
Psalm 32 Mijn oog is op je 4 maart 2018 Den Haag.
waarom gelooft de één wel en de ander niet
Welkom in deze dienst Voorganger: ds. L Hoftijzer
Welkom in deze dienst Voorganger: Ds. Hendriksen
Welkom in deze dienst Voorganger: Ds. B Robbertsen
Psalm 139 (1) 22 juli 2018 Den Haag.
Bijbelse tijdlijn in vogelvlucht (6)
Welkom in deze dienst Voorganger: ds. A. Robbertsen
de dood: haar functie & einde
het wollen vacht op de dorsvloer
Hemelvaart Wolken.
verworpen in vaders huis
Welkom in deze dienst Voorganger: Ds. J. van Schaik
Talentenveiling! Gebruik maken van iemands talent? Bied op de aangeboden diensten. Wat kunt u / kun jij voor andere gemeenteleden doen? Voeg een talent.
Bij de Vader Daar is het goed.
Transcript van de presentatie:

Psalm 92 lied voor de sabbatdag 24 juni 2018 Zoetermeer

de structuur van de Psalm... chiastisch - naar de Griekse letter 'chi'

de structuur van de Psalm... chiastisch - naar de Griekse letter 'chi' een passage (b.v. Psalm 92) valt uiteen in twee helften die elkaars spiegelbeeld vormen: A B C D C B A dus... het eindigt waar het begon deel 1 werkt naar het middelpunt deel 2 werkt vanuit het middelpunt

A A structuur van Psalm 92 1-3 4 5 6 7,8 9 10 11 12 13,14 15 lofprijzing van JAHWEH wat Hij voor mij is zijn grootheid de dwaas de goddelozen uw vijanden bedrijvers van wetteloosheid mijn hoorn verhoogd met verse olie overgoten mijn vijanden kwaaddoeners de rechtvaardige de rechtvaardigen wat Hij is voor mij zijn rechtvaardigheid A A

B B structuur van Psalm 92 1-3 4 5 6 7,8 9 10 11 12 13,14 15 lofprijzing van JAHWEH wat Hij voor mij is zijn grootheid de dwaas de goddelozen uw vijanden bedrijvers van wetteloosheid mijn hoorn verhoogd met verse olie overgoten mijn vijanden kwaaddoeners de rechtvaardige de rechtvaardigen wat Hij is voor mij zijn rechtvaardigheid B B

C C structuur van Psalm 92 1-3 4 5 6 7,8 9 10 11 12 13,14 15 lofprijzing van JAHWEH wat Hij voor mij is zijn grootheid de dwaas de goddelozen uw vijanden bedrijvers van wetteloosheid mijn hoorn verhoogd met verse olie overgoten mijn vijanden kwaaddoeners de rechtvaardige de rechtvaardigen wat Hij is voor mij zijn rechtvaardigheid C C

structuur van Psalm 92 1-3 4 5 6 7,8 9 10 11 12 13,14 15 lofprijzing van JAHWEH wat Hij voor mij is zijn grootheid de dwaas de goddelozen uw vijanden bedrijvers van wetteloosheid mijn hoorn verhoogd met verse olie overgoten mijn vijanden kwaaddoeners de rechtvaardige de rechtvaardigen wat Hij is voor mij zijn rechtvaardigheid D

Een lied voor de sabbatdag. Het is goed JAHWEH te loven Psalm 92 1 Een psalm. Een lied voor de sabbatdag. Het is goed JAHWEH te loven en voor uw naam te musiceren o Allerhoogste! een type én aanduiding van het toekomende Messiaanse Koninkrijk Hebr.4:9

Een lied voor de sabbatdag. Het is goed JAHWEH te loven Psalm 92 1 Een psalm. Een lied voor de sabbatdag. Het is goed JAHWEH te loven en voor uw naam te musiceren o Allerhoogste! nl. passend bij JAHWE, de Allerhoogste én 'tow' voor de mens!

Een lied voor de sabbatdag. Het is goed JAHWEH te loven Psalm 92 1 Een psalm. Een lied voor de sabbatdag. Het is goed JAHWEH te loven en voor uw naam te musiceren o Allerhoogste! lett. 'te psalmen' = zingend musiceren (bij snarenspel)

Een lied voor de sabbatdag. Het is goed JAHWEH te loven Psalm 92 1 Een psalm. Een lied voor de sabbatdag. Het is goed JAHWEH te loven en voor uw naam te musiceren o Allerhoogste! Eljoon = naam die hoort bij GOD die overwint JAHWEH = de verbondsnaam van Israëls GOD

uw goedgunstigheid te vertellen en uw trouw in de nachten. Psalm 92 2 Om in de ochtend uw goedgunstigheid te vertellen en uw trouw in de nachten. als de zon opgaat - GODS goedgunstigheid als het donker is - GODS trouw

3 Op het tiensnarig instrument en op de citer. Op gezang met de harp. Psalm 92 3 Op het tiensnarig instrument en op de citer. Op gezang met de harp. snaarinstrumenten lenen zich bij uitstek voor begeleiding bij zang

4 Want U JAHWEH verheugt mij door wat U tot stand brengt. Psalm 92 4 Want U JAHWEH verheugt mij door wat U tot stand brengt. Over de daden van uw handen zal ik jubelen. de sabbat: de mens rust in alles wat GOD tot stand brengt

5 Hoe groot zijn uw daden JAHWEH, uitermate diep zijn uw plannen. Psalm 92 5 Hoe groot zijn uw daden JAHWEH, uitermate diep zijn uw plannen. i.c. wanneer GOD zich de Allerhoogste zal betonen!

6 Een redeloze man kent het niet en een dwaas begrijpt dit niet. Psalm 92 6 Een redeloze man kent het niet en een dwaas begrijpt dit niet. vóórdat "de Sabbatdag" zal aanbreken en de mens zich in zijn redeloze hoogmoed tegen GOD verheft > "het Beest"

7 Wanneer de goddelozen als kruid uitbotten Psalm 92 7 Wanneer de goddelozen als kruid uitbotten en alle bedrijvers van wetteloosheid bloeien, zullen zij uitgeroeid worden voor de toekomst, de goddeloosheid zal tot een absoluut hoogtepunt komen, vlak vóór het aanbreken van "de Sabbatdag"

7 Wanneer de goddelozen als kruid uitbotten Psalm 92 7 Wanneer de goddelozen als kruid uitbotten en alle bedrijvers van wetteloosheid bloeien, zullen zij uitgeroeid worden voor de toekomst, nl. aan "het einde van de aeon"

8 en U verheven bent voor de aeon, o JAHWEH! Psalm 92 8 en U verheven bent voor de aeon, o JAHWEH! = de toekomende aeon U verheven bent = de Allerhoogste

9 Want zie uw vijanden JAHWEH, want zie uw vijanden vergaan Psalm 92 9 Want zie uw vijanden JAHWEH, want zie uw vijanden vergaan en alle bedrijvers van wetteloosheid worden verdreven. nl. in de tijd van 'de Apocalyps'

10 En U zal mijn hoorn verhogen als van een wilde stier, Psalm 92 10 En U zal mijn hoorn verhogen als van een wilde stier, ik ben met verse olie overgoten, hoorn = koningschap "mijn hoorn" = het koningschap van Davidszoon

10 En U zal mijn hoorn verhogen als van een wilde stier, Psalm 92 10 En U zal mijn hoorn verhogen als van een wilde stier, ik ben met verse olie overgoten, koningschap dat zich verheft en korte metten maakt met al GODS vijanden

10 En U zal mijn hoorn verhogen als van een wilde stier, Psalm 92 10 En U zal mijn hoorn verhogen als van een wilde stier, ik ben met verse olie overgoten, gezalfd = de opgewekte Messias!

11 en mijn oog zal kijken op hen die tegen mij in hinderlaag liggen Psalm 92 11 en mijn oog zal kijken op hen die tegen mij in hinderlaag liggen en mijn oren zullen horen van kwaaddoeners die tegen mij opstaan. spreekt van de tijd dat Christus' heerschappij wereldwijd gevestigd zal worden

zal als een palmboom uitbotten Psalm 92 12 De rechtvaardige zal als een palmboom uitbotten en als een ceder in de Libanon groot groeien. enkelvoud = Christus zelf

zal als een palmboom uitbotten Psalm 92 12 De rechtvaardige zal als een palmboom uitbotten en als een ceder in de Libanon groot groeien. = een groenblijvend (!) monument met een kroon van bladeren type van Christus' overwinning

13 Zij die overgeplant zijn in het huis van JAHWEH Psalm 92 13 Zij die overgeplant zijn in het huis van JAHWEH zullen uitbotten in de hoven van onze God. vergl. Psalm 1: de gelukkige man "overgeplant aan waterstromen" "welks loof niet verwelkt" = opstandingsleven!

13 Zij die overgeplant zijn in het huis van JAHWEH Psalm 92 13 Zij die overgeplant zijn in het huis van JAHWEH zullen uitbotten in de hoven van onze God. i.t.t. de uitbottende goddelozen (:7) zie zullen omkomen

zullen ze nog produceren, glanzend en groen zullen zij zijn, Psalm 92 14 In de grijze ouderdom zullen ze nog produceren, glanzend en groen zullen zij zijn,

15 om te vertellen dat JAHWEH recht is, mijn rots Psalm 92 15 om te vertellen dat JAHWEH recht is, mijn rots en in wie geen onrechtvaardigheid is. Hij doet recht aan zijn belofte de absoluut solide rotsgrond!