Antibiotica Gezondheidzorg V4.2

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ongewenste micro-organismen
Advertisements

Wat zijn microben?.
GMP and HACCP in restaurants
B1 Stoffen worden omgezet
Examentraining Biologie
VERSCHIL TUSSEN VIRUS EN BACTERIE.
Systematiek De eerste die probeerde een systematische indeling te maken was Aristoteles ( voor Christus). Bijna alle wetenschappers uit zijn tijd.
De roodhalsganzen overwinteren in Nederland
Het rijk van de Bacteriën
BACTERIËN.
Basisstof 5: Groei bij de mens
Overzicht van de stofwisseling
Bacteriën Heil en onheil.
Voedselhygiene.
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Ordening: Indeling in de 4 rijken
Thema 1. Vier rijken vergelijken
Thema groeiomstandigheden
Hoofdstuk 9 Paragraaf 1 Alles werkt.
Thema 3 Organen en cellen
Par t/m 29.6 De mens heeft 3 nivo’s van afweer tegen bacteriën, virussen, schimmels, ééncellige parasieten, parasitaire wormen én binnendringende.
E. Flink & AG. van Oostveen 2015
Antibiotica Het woord ‘antibiotica’ is de meervoudsvorm van ‘antibioticum’. Er zijn inmiddels zeer veel antibiotica ontdekt.
Seksueel overdraagbare aandoeningen
VPH Les 3.
Wat is ( jeugd ) reuma ?? Daphne Veldman 4BA
H15 BIOLOGIE VOOR HET MLO.
Verschillen tussen plantencellen en dierlijke cellen
Les 1 Spijsveteringsstelsel Voeding klas V31. Wat gaan we doen?  Laat zien wat je weet  Spijsvertering koe.
(Antibiotica) resistentie Gezondheid V31. Wat als een dier toch ziek wordt? 1.Heeft de afweer(immuniteit) van het dier zijn werk gedaan en wordt een dier.
Maagdarmkanaal V31, VOEDING. Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor.
Casus 1 Hygiëne - infectie.
Noorderpoort Medische Kennis
ANW thema LEVEN 3. Wat is leven?.
(Antibiotica) resistentie Gezondheid V41
Biolgie voor Jou. VMBO-BK.
Virussen NW 2015 Hygiene en Gezondheid.
3 DOMEINEN Uit door endosymbiose Par. 5 blz. 112) ontstaan cellen hebben zich de huidige organismen ontwikkeld die we kunnen onderbrengen in 3 domeinen:
Thema 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Inleiding Bijgesteld Infectieziekten Inleiding Bijgesteld
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Trailer 'dansen op de vulkaan'
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Micro - organismen zijn overal … ook als je ze niet ziet.
H10 Gezondheid.
Hoofdstuk 6. Middelen bij infecties
Wat is Biologie? Basisstof 5: Groei
Dierdagdosering.
Infectie en ontsteking
Geneesmiddelen.
Voedingsziekte Gezondheidszorg VE32.
Medische kennis Infectieziekten.
Ordening Hoofdstuk 4.
Kalverziekte.
Stofwisseling 4 VMBO KGT.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Geneesmiddelen Hoofdstuk 12 IMK.
Antibiotica Gezondheidzorg V4.2
Voorbereiding op de biologie toets
Dierdagdosering.
B. Stof 2 Prokaryoten B. Stof 3 Eukaryoten
Organen en cellen.
Deel 3: Spijsvertering van het rund en het varken
Afweer tegen ziekte Gezondheid V31.
Thema 1: Stofwisseling de werking van enzymen.
Transcript van de presentatie:

Antibiotica Gezondheidzorg V4.2

Stoffen die de bacteriën doden of in de groei remmen. Wat zijn antibiotica? Stoffen die de bacteriën doden of in de groei remmen.

Hoe doet antibiotica dat? Celwand kapot maken Celwand groei verstoren Eiwit aanmaak verstoren Stofwisseling verstoren Bacterie celkern bouw en functie verstoren

Wat is een virus? Wat is een virus? Werkt antibiotica tegen een virus? Virussen kunnen zich niet zelf voortplanten maar slechts met behulp van een gastheer, wat te beschouwen is als de ultieme vorm van parasitisme. Virussen worden gewoonlijk niet als organisme gezien, omdat ze niet de noodzakelijke kenmerken van leven vertonen. Antibiotica zijn niet effectief tegen virale infecties. De enige goede reden waarom soms antibiotica worden voorgeschreven als iemand een virale infectie heeft, is om te voorkomen dat een bacteriële-infectie als complicatie optreedt.

Wat is een bacterie? Wat zijn bacteriën? Wat doen bacteriën? Bacteriën zijn eencellige organismen Ze groeien en delen. Hoe beter de omstandigheden voor de bacterie zijn, hoe sneller ze groeien en delen. Thuis meestal niet, maar in een laboratorium zijn daar methodes voor. Met een microscoop zijn bacteriën wel te zien. Bacteriën worden vaak in het laboratorium gekweekt, bijvoorbeeld in een vloeistof of op een voedingsbodem. voor de meeste bacteriën zijn de omstandigheden optimaal als de omgeving vochtig en warm is, er een bepaalde zuurgraad (pH) heerst, er voldoende zuurstof is en er voedingsstoffen aanwezig zijn, zoals bijvoorbeeld suiker. Wat zijn bacteriën?  Wat doen bacteriën? Kun je bacteriën zichtbaar maken? Wat zijn ‘gunstige’ omstandigheden voor een bacterie? Resistentie antibiotica

Wat is het verschil tussen een bacterie en een virus? Uitleg

Bouw van een bacterie & virus Maak en tekening van de opbouw Geef de benaming van de onderdelen erbij Doe dit met behulp van het internet

Hieronder kan je de bacteriegroei zien op een bloedagar plaat. Op deze plaat zit een laagje agar gemengd met runder- of schapebloed Bacteriën kunnen goed groeien op zo’n plaat omdat alle benodigde voedingsstoffen in bloed voorkomen. Wat is agar?

Op de volgende agarplaat hebben ze in het laboratorium een uitstrijkje gemaakt van een bacterie. Op deze plaat hebben ze een aantal schijfjes met verschillende antibiotica geplaatst om te laten zien welke antibiotica het beste de bacteriën remmen of doden. Daar waar het grootste en helderste rondje om het schijfje zit werkt het antibioticum het beste.

Voorbeelden Virussen & Bacteriën Bacterie BVD Salmonella IBR Para TBC Blauwtong Q-koorts Schmallenberg Chlamydia Pinkengriep Streptokokken Vogelgriep Coli MKZ MRSA

Op welke manier kan je een dier antibiotica toedienen? Inspuiten Ingeven (bek) In de spieren (nek) Onder de huid In het bloed

Waarom kan je een kalf wel antibiotica oraal ( ingeven in de bek) geven en een koe niet? Bij een kalf heb je nog geen ontwikkelde pens en gaat melk of water rechtstreeks naar de lebmaag. Bij een ontwikkelde pens worden alle medicijnen zoals antibiotica onwerkzaam gemaakt. Ook zou de penswerking verstoort of tot stilstand kunnen komen en dat wil je helemaal niet. Vandaar dat je medicijnen bij een koe inspuiten moet.

Wat zijn de eisen per 1 maart 2014? Zoek deze op via internet. UDD regeling

Zoek uit hoeveel medicijnen je in voorraad mag hebben voor welke dieren. Wat staat er in het formularium rundvee en wat kun je hiermee? Waarom mag er geen antibiotica zitten in vlees of melk? Wat zou er gebeuren als er toch antibiotica in de melk terechtkomen? Wat kan er gebeuren als er toch restanten antibiotica in het vlees aangetroffen worden bij de keuring voor het slachten.

Probiotica? Wat is het ? PIP