Informeel samenleven en (mede in combinatie) de ‘patchwork family’

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Preferente aandelen in kader bedrijfsopvolging
Advertisements

Marc Vandercammen September 2003 De jongere als « schoolse » aankoper.
UITNODIGING Fokkema Linssen Notarissen
Personen- en familierecht II: Ouderschap, gezag en minderjarigheid
Laat uw nabestaanden niet in twijfel achter
RB 2011 Mr. J.F.H. van den Belt.
De nieuwe successiewet mr. J.M.J.H. Hendriks PRESENTATIE d.d
GfK PS Retail NLGfK Supermarktkengetallen juli 2014 GfK Supermarktkengetallen Antwoord op deze vragen vindt u op: bij “GfK Publicaties”
Jan Thijs op de Laak NOTARIAAT OP DE LAAK BUDEL
Juridische en fiscale aandachtspunten bij overdracht vermogen
Welkom 1.
10 jaar JSP Levert het wat op?. Programma In vijf kwartier kan niet alles Stellingen Ontwikkelingen Versterken (rechts)positie Juridische knelpunten Hoe.
Personen- en familierecht I: Algemene bepalingen en samenlevingsvormen
Vechtscheidingen en partnergeweld
Nieuwe erf- en schenkbelasting
IVRK EN HET FAMILIERECHT Ccra-symposium 27 juni 2012 Toepassing van het ivrk in de Nederlandse rechtspraak Mr E.A.A. van Kalveen.
Ouderen op de arbeidsmarkt: werkt dat?
Pagina 1 1 Ietje Heybroek-Hessels Deelsessie 6 De andere partner Congres 23 mei De Meervaart Amsterdam Het Ouderschapsplan.
Notariaat op de Laak Mr. Th.H.J.M. op de Laak
DEEL 1 : een overlijden, wat nu?
Recht H5 Rechtssysteem en familierecht Ondernemer.
Erfrecht Mr. Caroline de Maat Fikkers notarissen BAS Bergen op Zoom
Nieuwe gezinnen scheidingen en de vorming van stiefgezinnen
Echtscheiding en sociaal kapitaal in Vlaanderen Belinda Wijckmans, Maaike Jappens & Jan Van Bavel Interface Demography Vlaanderen Gepeild 2009 Brussel,
© GfK 2015 | Supermarktkengetallen | april 2015
Hoofdstuk 19 (9) AOW, ANW, AKW SJM. Wetten  Volksverzekeringen  Richten zich op ALLE INGEZETENEN  Legale verblijfsstatus Opzoek opdracht KG: Waar in.
Visstand Beheer Commissie; VBC Beleidsbesluit binnenvisserij 1999 Sport- en beroepsvisserij verplicht samenwerken: Instellen VBC’s. Opstellen Visplannen.
1 TH Hoofdstuk 1 Bevolking § 6 en 7
Titel wereld moet weg. 1 havo/vwo 1 Bevolking § 7-8.
Erven, Schenken Enzovoorts. Van Rhijn notarissen Woudenbergseweg 5 Postbus AB Zeist T Marjolein Elings
1© GfK | De Nederlandse Investeringsmonitor | November 2015 De Nederlandse Investeringsmonitor © GfK | November 2015.
Onderzoek naar de interesse onder 55- plussers van Amerongen voor een woongemeenschap van ouderen 4 December 2015.
Onderzoek op basis van de Waarstaatjegemeente Burgerpeiling Waarom ‘meedoen’ niet voor iedereen vanzelf gaat Eric de Kruik.
1 § 1: Met elkaar omgaan p140 § 2: Verliefd, verloofd, getrouwdp142 § 3: Als de relatie stuklooptp144 § 4: Samen of alleen?p156 § -: Soms loopt het andersp148.
Leeswijzer bij de bijlagen   In deze bijlagen bij het NVZ-strategiedocument Zorg voor 2020 zijn de belangrijkste grafieken en brondocumenten voor u geselecteerd.
© GfK 2014 | AFM Consumentenmonitor | Juni AFM Consumentenmonitor voorjaar 2014 Beleggers Juni 2014.
Emancipatiemonitor februari 2011 Emancipatie op stoom Jan Latten.
Erven en schenken en aanverwante zaken Dina van Linge Van Linge en Tillema notarissen Hoogeveen.
Wat is een vluchteling? Asielzoeker Erkende vluchteling Subsidiair beschermde.
Nestkleven in Hotel Mama: Wanneer ouders en bijna-volwassen kinderen samen onder één dak leven ‘Zoals het klokje thuis tikt’ Studiedag 13 mei 2016 Evie.
Verdeling en de rechter
Leergang Erfrecht Advocatuur Welkom!. Leergang Erfrecht Advocatuur Na het volgen van de leergang beheerst de cursist de theoretische aspecten van het.
De Vrouwen beweging Deel 2. Wat we gaan doen Dolle Mina De tegenreacties Wat is er bereikt Maken laatste opdrachten.
Openbaar Onderwijs Borsele bijeenkomst personeel 2 februari 2011.
Leergang Erfrecht Advocatuur Welkom!. Leergang Erfrecht Advocatuur College 4: Testeervrijheid en beperkingen in de testeervrijheid Legitieme.
| 1 › Prof. mr. dr. Wouter Burgerhart, RuG/SBS Waarde en Erfrecht Leergang Erfrecht Advocatuur | 1.
Opvoeden met respect Opgroeien met liefde GGD Amsterdam 5 januari 2011 Jale Simsek.
Presentatie VEAN 16 februari 2016 Prof. mr. Tea Mellema-Kranenburg
Presentatie voor Artsen zonder Grenzen
Samenlevingsvormen.
HET NIEUWE ERFRECHT Dirk MICHIELS Notaris te Aarschot Gastdocent KU Leuven Wetsvoorstel goedgekeurd in het parlement op 20 juli 2017.
HET NIEUWE ERFRECHT Dirk MICHIELS Notaris te Aarschot Gastdocent KU Leuven Presentatie op basis van het wetsvoorstel van 27/01/2017, vatbaar voor amendering.
Ontwikkelingspsychologie
Rabobank Hart van Brabant
Veranderen in vijf stappen
Leergang Erfrecht Advocatuur
Europese estate planning Spanje Erik de Haan Margriet Eerenstein
HET HUIDIGE ERFRECHT (ANNO 2017)
Meerouderschap en -gezag: rechten…en (onderhouds)plichten
Agenda Presentatie: Marcel Dorren Pensioenen algemeen
Resultaten onderzoek Maatschappelijke Waarde Voorschoten Wassenaar
Erfrecht in België Overzicht in vogelvlucht
Met ‘kieken wat ut wöt’ kom je er niet: de Achterhoek over 15 jaar
De ERFOVEREENKOMST EEN OVEREENKOMST IN HET KADER VAN UW TOEKOMSTIGE NALATENSCHAP PLANNINGSTECHNIEK – IN DE RIJ VAN TESTAMENT = VANGNET HUWELIJKSCONTRACT.
Uitkomsten enquête CultuurSchakel en Holland Dance Festival
Het levenstestament van een ondernemer
IN- EN UITSLUITINGSCLAUSULE
Vormingsvraagstuk HAVO ~ Deel 2 ~ H12.
Het levenstestament van een ondernemer
Financiële planning, met het oog op de toekomst Estate Planning
Transcript van de presentatie:

Informeel samenleven en (mede in combinatie) de ‘patchwork family’ Enkele erfrechtelijke wensen/noden voor de toekomst Freek Schols

Vele wensen … Legitieme afschaffen Andere wettelijke rechten aanscherpen Contractueel erfrecht Etc… Zie, bijvoorbeeld, Eindverslag commissie erfrecht KNB inzake Boek 4, Ars Notariatus 150, Kluwer Deventer 2012 en Nieuw Erfrecht in de praktijk, een evaluatie, Blokland, B. Schols, Mellema-Kranenburg, Stollenwerck, Van den Brink Baggerman, Stille, SDU Uitgevers 2006.

Maar wat knelt? Enkele broodnodige aanpassingen, maar eerst enkele cijfers

Informele samenlevers CBS-huishoudensprognose (2013 – 2060) “Paren wonen steeds vaker niet-gehuwd samen. In 1980 betrof het nog maar 4 procent van alle paren. Inmiddels is 21 procent van de paren niet gehuwd. Aan het eind van de prognoseperiode zal naar verwachting 31 procent van de paren niet gehuwd zijn. Jongere paren zijn momenteel vaker niet dan wel gehuwd (grafiek 5.2). Met het stijgen van de leeftijd is steeds vaker sprake van gehuwd samenwonen, maar het aandeel van de niet gehuwde paren zal in alle leeftijdsgroepen wel verder blijven stijgen. Nu nog is niet-gehuwd samenwonen onder 65-plussers uitzonderlijk, maar in 2060 zal naar verwachting bijna een op de vijf oudere paren niet gehuwd zijn.”

“In 2000 woonden 658 duizend paren niet-gehuwd samen; in 2008 waren het er al 800 duizend. Ongehuwd samenwonen lijkt steeds vaker een definitieve keuze. Van de oudste ongehuwde samenwoners is maar één op de zeven van plan om (alsnog) te trouwen. Van de iets jongere samenwoners, geboren tussen 1965 en 1975, is dat ruim een derde. Van de jongste samenwoners wil nog wel een meerderheid trouwen: ruim twee derde is van plan om in het huwelijksbootje te stappen. Ongehuwde samenwoners die niet willen trouwen, noemen als belangrijkste reden dat het huwelijk niets aan hun relatie toevoegt. Ongeacht hun leeftijd is twee derde van de mannen deze opvatting toegedaan. Onder jonge vrouwen is dit aandeel kleiner dan onder oudere vrouwen. Jonge vrouwen noemen verder als belangrijke reden dat hun partner niet wil trouwen. Van de ongehuwde samenwoners kiest het merendeel voor een samenlevingscontract. Oudere ongehuwde samenwoners hebben of willen vaker een contract dan jongeren: van de ongehuwde samenwoners van 53 tot 63 jaar heeft of wil 84 procent er een, tegen 66 procent van de jongste samenwoners. Bijna een kwart van de jongeren heeft geen samenlevingscontract en wil dit ook in de toekomst niet afsluiten. Van de oudste ongehuwde samenwoners wenst maar een op de tien geen samenlevingscontract.”

1 miljoen

Stiefgezinnen Steenhof, bevolkingstrends 4e kwartaal 2007

Stiefgezinnen Steenhof schat het aantal stiefgezinnen in 2007 op 149.000 met in totaal 282.000 kinderen. Op 1 januari 2007 waren er ongeveer 81.000 gehuwde stiefgezinnen en 69.000 niet-gehuwde stiefgezinnen.

Het Nederlands jeugdinstituut 2015: 184.000 Spruijt, Kormos (Handboek scheiden en kinderen, 2014): iets meer dan de helft van alle scheidingskinderen van 12 – 16 jaar in een gezin met een stiefouder.

Samenleverserfrecht? Samenleven alles behalve ongebruikelijk De erfrechtelijke stand van zaken De sociaalzekerheidsrechtelijke positie Rechtvaardigingsgrond voor verschillen Belemmeringen, rechtszekerheid en werkbaarheid Schotland De testamentenpraktijk: het verschilt maar niet wezenlijk Curaçao Het denkraam De bouwstenen

Het denkraam het testamentaire Walhalla de rechtszekerheid en werkbaarheid het adagium: ‘overlijden is ook scheiden’ de vermoedelijke erfrechtelijke wil de partijautonomie de eigen verantwoordelijkheid

Aanpassing erfrecht I Wie? ‘De andere levensgezel’ van art. 4:82 BW (maar vanzelfsprekend zonder de eis van het notariële samenlevingscontract) met wie een duurzame gemeenschappelijke huishouding wordt gevoerd (als bedoeld in art. 4:28 lid 2 BW). Het vereisen van een minimale duur van het bestaan van de gemeenschappelijke huishouding is mogelijk maar geen must. Het hebben van gemeenschappelijke kinderen is niet vereist. Wat? De andere wettelijke rechten van art. 4:29 en 4:30 BW, met (eenzijdige) optingout mogelijkheid (met kennisgeving aan de partner). Zie F. Schols: Samenlevers-erfrecht? Waar een wil is, is een wet, Naar een aangepast erfrecht voor de ongehuwde niet-geregistreerde samenlevingspartner, Preadvies voor de vergadering van de Christen Juristen Vereniging, Paris 2014

Patchwork family: wie is de stiefouder? Art. 4:8 BW Art. 4:91 BW versus art. 4:82 BW, versus, bijvoorbeeld, art. 19 SW. Zie Verslag commissie erfrecht KNB inzake Boek 4, WPNR 2010/6866 en 6867, ook Blokland JBN 2010/35.

Patchwork family: gelijkstelling? Inkorten bij partner? Waaijer, Handboek Erfrecht, nr. X 25.1, Kluwer Deventer 2015

Patchwork family: de nieuwe partner? Afstand andere wettelijke rechten? Vergelijk met België (art. 1388 lid 2 BW): concrete reserve blijft in stand. Alimentatie, nihilbeding en afstand?

Aanpassen erfrecht II Samenlevingspartner moet kwalificeren als stiefouder! Volledige gelijkstelling mogelijk maken (art. 4:963a-achtig).

Patchworkfamily: do ut des De praktijk worstelt: ‘3. Voormelde benoeming van de afstammelingen van mijn partner tot erfgenaam onder opschortende voorwaarde geschiedt voorts onder de ontbindende voorwaarde dat bij het overlijden van mijn partner zou blijken dat :a. mijn kinderen casu quo hun afstammelingen niet op gelijke wijze als genoemde [naam dochter gedaagde] casu quo haar afstammelingen als erfgenaam en/of legataris tot de nalatenschap van mijn partner zouden zijn gerechtigd, of [...].’ (Rechtbank Gelderland, ECLI:NL:RBGEL:2017:6592) Zie art. 4:4 lid 1 BW en HR 20 november 2015,  ECLI:NL:HR:2015:3329 en Rechtbank Midden Nederland ECLI:NL:RBMNE:2016:6487

Belemmeren? Zie F. Schols, ‘Quasi-erfrecht met bindende elementen’, Publicaties vanwege het Centrum voor Notarieel Recht, Deventer: Kluwer 2005, p. 37 e.v. en p. 230 e.v. en ‘Turbo-achtige testamenten en de maatschappelijke wenselijkheid daarvan:, Een instrument voor indirecte erfrechtelijke binding: “do ut des”’, Tijdschrift Erfrecht 2007/1

Aanpassen erfrecht III Nuanceren art. 4:4 lid 1 BW en/of gemeinschaftliches Testament mogelijk maken. En daarnaast: geniet van het quasi-erfrecht.

Tot slot Een kleine niet complexe ingreep, voor oprukkende maatschappelijke fenomenen. En er blijft altijd iets te wensen over….