Gemeenschaps- en systeemecologie (Ba3) Werkcollege Diversiteitsindices

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Statistische uitspraken over onbekende populatiegemiddelden
Advertisements

Overzicht Sessie 1 Inleiding
Havo5 WA Extra opgaven.
Paragraaf 1 – Mondiale patronen: welvaart en welzijn
Nul Energie Huis Workshop ECA.
Het vergelijken van twee populatiegemiddelden: Student’s t-toets
Statistiek voor Historici
Is cosmology a solved problem?. Bepaling van Ω DM met behulp van rotatie krommen.
Werkcollege differentiële psychologie
Hok Kwan Kan Primary supervisor: dr. Katrien Antonio
Inleiding: De bepaalde integraal
vwo A/C Samenvatting Hoofdstuk 2
Newton - VWO Energie en beweging Samenvatting.
1.3 Ik hou van Holland Identiteiten
Wet van Cope. Definitie  Lichaamsgrootte van organismen binnen een evolutielijn stijgt  E. D. Cope, 1871  Bij alle groepen van organismen  Wereldwijd.
Inleiding tot een nieuw soort wiskunde…
De grafiek van een lineair verband is ALTIJD een rechte lijn.
Parallelle Algoritmen String matching. 1 Beter algoritme patroonanalyse Bottleneck in eenvoudig algoritme: WITNESS(j) (j = kandidaat in eerste i-blok)
Multivariate analyse * analyse van structuur van grote datamatrixen met meerdere variabelen Vooral in ecologie gebruikt :
Gegevensverwerving en verwerking
Gegevensverwerving en verwerking
Meervoudige lineaire regressie
Inferentie voor regressie
Je ziet niet wat je ziet Selectievertekening in de meting van onderwijsongelijkheid en -effectiviteit Ides Nicaise Anna D’Addio Steven Groenez (HIVA,
Eenzijdige Betrouwbaarheidsgrens
BiO-M Wiskundig Modelleren BiO-M Wiskundig Modelleren Lineair Programmerings-modellen Hoorcollege 2.
Rekenen met atomen De mol.
Hoofdstuk 9 Verbanden, correlatie en regressie
Voorspellende analyse
Populatiegemiddelden: recap
Logistische regressie
Methodologie & Statistiek I Verband tussen twee variabelen 3.1.
Hogere wiskunde Limieten college week 4
ribwis1 Toegepaste wiskunde – Exponentiele functies Lesweek 5
Methodes voor de bepaling van de populatiedichtheid:
havo A Samenvatting Hoofdstuk 3
Doorsnede van een rivier
Pi π. Wat is de overeenkomst tussen deze voorwerpen?
havo B Samenvatting Hoofdstuk 1
Vergelijkingen oplossen
Energieneutraal wonen…?
Bedrijfseconomie H4 De functie van begrotingen Junior accountmanager.
Titel Rotterdam, 00 januari 2007 Geef de biodiversiteit een cijfer Egmond aan Zee 29 mei 2015.
Werken met de TI-84 Lianne Dirven: “Leer je net als auto rijden alleen maar door het (veel) te doen!”
6 Vaardigheden 6.1 Rekenvaardigheden Rekenen in verhouding
Voorbeeld 1 Stappenplan 1. Alle TERMEN op gelijke noemer 2. Noemers schrappen 3. Vergelijking verder oplossen.
Samenvatting.
Hoofdstuk 11: Ecostromen
Hoe maak ik van een verhaal een formule:. Formules Isonne wilt op paardrijles: Het abonnement kost 40 euro. Hierbij moet ze €15,50 per les betalen. Dus:
Kansverdelingen Kansverdelingen Inleiding In deze presentatie gaan we kijken naar hoe kansen zijn verdeeld. We gaan in op verschillende.
Enabling innovation in construction Topic Training Funderingen Irca Schepers Customer Service Engineer 1.
Les 3 omtrek oppervlakte inhoud
Lesbrief Vervoer H2.
Havo 4 Lesbrief Vervoer.
Welkom Havo 5..
Indexcijfers Vaak moet je een reeks getallen (bijvoorbeeld de omzet van een bedrijf in de periode 2002 t/m 2005) met elkaar vergelijken.
Beste ath 4..
IBS 2 de verpakking Lesweek 2..
Rekenen met atomen De mol.
Statistiek met grote datasets op de TI 84 Peter Vaandrager
2. Tweedegraadsfuncties en vergelijking cirkel
Rekenmodel 3: Binnenvaart containers
Rekenmodel 3 Binnenvaart Bulk
De grafiek van een lineair verband is ALTIJD een rechte lijn.
havo B Samenvatting Hoofdstuk 1
Bemesting.
Als de som en het verschil gegeven zijn.
Voorspellende analyse
Een klaslokaalexperiment
Merkwaardig product: kwadraat van een tweeterm
Transcript van de presentatie:

Gemeenschaps- en systeemecologie (Ba3) Werkcollege Diversiteitsindices Doelstelling: Berekenen van een aantal courante indices voor lokale en regionale biodiversiteit, standaardisatie naar staalgrootte, opstellen van rank-abundance plots in MS excel en inleiding tot het gebruik van PRIMER. Formules in excel voor de berekening v.d. parameters: het aantal soorten: COUNTIF(range;">0") het aantal individuen: SUM(range) Opgaves en datasets: zie minerva

Gemeenschaps- en systeemecologie (Ba3) Werkcollege Diversiteitsindices 1. Schatten van de totale soortenrijkdom 1) Vergelijk de stalen van ongelijke grootte uit dataset 1 m.b.v. rarefaction: Hoeveel soorten zou je verwachten indien val A ook slechts 13 individuen zou bevatten? 2) Bereken de geschatte soortenrijkdom van de Wye rivier op twee verschillende stations m.b.v. de Chao schatter. 3) Ga na in hoeverre de Collembola (dataset 2) het geometrisch model volgen. Zoek k tussen 0,43 en 0,46. Maak een tabel met geobserveerd aantal individuen en het aantal verwachte individuen. Bereken de correlatie tussen de gemeten en de berekende waarden.

Gemeenschaps- en systeemecologie (Ba3) Werkcollege Diversiteitsindices 1. Schatten van de totale soortenrijkdom 1) Vergelijk de stalen van ongelijke grootte uit dataset 1 m.b.v. rarefaction: Hoeveel soorten zou je verwachten indien val A ook slechts 13 individuen zou bevatten? Rarefaction: Combinatie: Met: N = aantal individuen Ni = aantal individuen i-de soort n = standaard aantal individuen

Gemeenschaps- en systeemecologie (Ba3) Werkcollege Diversiteitsindices 1. Schatten van de totale soortenrijkdom 2) Bereken de geschatte soortenrijkdom van de Wye rivier op twee verschillende stations m.b.v. de Chao schatter. Met: a het aantal singletons b het aantal doubletons. Sobs stelt het aantal getelde taxa voor Wanneer b gelijk is aan 0, wordt de noemer in de tweede term gelijkgesteld aan 1

Gemeenschaps- en systeemecologie (Ba3) Werkcollege Diversiteitsindices 1. Schatten van de totale soortenrijkdom 3) Parametrische modellen: Ga na in hoeverre de Collembola dataset het geometrisch model volgt. Zoek k tussen 0,43 en 0,46. Maak een tabel met geobserveerd aantal individuen en het aantal verwachte individuen. Geometrisch model met: k= het aandeel die elke soort inneemt van de beschikbare niche, ni= het aantal individuen van de i-de soort, N= totaal aantal individuen.

Gemeenschaps- en systeemecologie (Ba3) Werkcollege Diversiteitsindices 1. Schatten van de totale soortenrijkdom 3) Parametrische modellen: Ga na in hoeverre de Collembola dataset het geometrisch model volgt. Zoek k tussen 0,43 en 0,46. Maak een tabel met geobserveerd aantal individuen en het aantal verwachte individuen. is een constante die er voor zorgt dat: K wordt bepaald door iteratie Nmin: laagste aantal individuen

Gemeenschaps- en systeemecologie (Ba3) Werkcollege Diversiteitsindices 2. Berekenen van diversiteitsindices 4) Ga na in hoeverre de diversiteit van vogels in een oorspronkelijk bos en een aangeplant bos verschillen Gebruik de Shannon-index 5) Bereken de Simpson en de Shannonindex voor de bomen in ‘Ozark forest’ en vergelijk beide indices. Welke index houdt meer rekening met de soortenrijkdom en bij welke index weegt de evenness sterker door? 6) Bereken de beste schatting van de Simpson’s index voor de vissen in Black Creek.

Gemeenschaps- en systeemecologie (Ba3) Werkcollege Diversiteitsindices 2. Berekenen van diversiteitsindices 4) Ga na in hoeverre de diversiteit van vogels in een oorspronkelijk bos en een aangeplant bos verschillen. Gebruik de Shannon-index. met: pi het relatieve aantal geobserveerde individuen van de ide soort (ni/N)

Gemeenschaps- en systeemecologie (Ba3) Werkcollege Diversiteitsindices 2. Berekenen van diversiteitsindices 5) Bereken de Simpson en de Shannonindex voor de bomen in ‘Ozark forest’ en vergelijk beide indices. Welke index houdt meer rekening met de soortenrijkdom en bij welke index weegt de evenness sterker door? 6) Bereken de beste schatting van de Simpson’s index voor de vissen in Black Creek (jack-knifing) Bereken de bewuste index voor alle stalen samen (V) en bereken vervolgens de index met weglating van 1 staal (VJi). Reken nu VJi om in VPi Met: n het aantal stalen. Het gemiddelde van de verschillende VPi waarden is de beste biodiversiteitschatting.

Gemeenschaps- en systeemecologie (Ba3) Werkcollege Diversiteitsindices 3. Regionale vs. Lokale soortenrijkdom en latitudinale diversiteitsgradiënt 7) Beschrijf en verklaar de relatie tussen de lokale en regionale soortenrijkdom. Verklaar de relatie tussen het aantal meren dat geanalyseerd werd in een gebied en de regionale soortenrijkdom. Ga de relatie na tussen de breedtegraad en de lokale en regionale soortenrijkdom.