ROOD VOL & KRACHTIG zwarte bessen truffel tabak peper paddenstoelen leer gerookt bramen aarde thee tabak paprika kruidnagel Proef ik nu.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Bvc Commanderij Livinus: Piëmonte: een degustatieve wandeling in rood 28/11/09.
Advertisements

Commanderij Osiris stelt voor : Rode Wijnen uitCalifornia.
Degustatie : Bordeaux – versus – Côtes du Rhône 23 september 2011
Blind proeven van rode druivenrassen
Italië Door Sien en Ester.
Rode Druivenrassen Blind Proeven
Bordeaux 1998 Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel Erik De Knop-Willy De Pauw-Eric Merny.
Wijnkennis.
Chardonnay.
GRENACHE KBC wijnclub december 2013 Jan Peuskens en André Verhaegen.
Powerpoint presentatie Beaujolais Primeur
De favoriete fles. 1 Weingut Geil- Bierschenk Pinot Noir – 2013 Trocken.
Wijn.
Koffie.
Nederlands Wijn Gilde Landelijk thema 2014/2015
Wijn Het proces.
Proeverij Zuid Afrikaanse wijnen
Proeverij Zuid Afrikaanse wijnen
Maar in elk geval verbeteren van wijn
Port/spijs proeverij 23/10/2015 Door Jaco en Dianne van den Berge Wines4u V.O.F.
Smaak.
GROENTE EN FRUIT Elke dag eten we groente of fruit. Maar waar komt dit vandaan? Vandaag onderzoek jij waar onze appels en tomaten vandaan komen. Ook ontdek.
Studie proeverij Multiple Choice  Keuze A  Keuze B  Keuze C  Keuze D.
Top Australië, maandag 24 maart Australië Australië ligt, met een oppervlakte van bijna 8 miljoen vierkante kilometer, “Down Under” omringd door.
Valtelina-2, maandag 26 Oktober wijngebieden.
BODEGAS FABRE SA Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina.
Rotary International Youth Exchange Program
Druiven & regio’s Wie denkt dat het runnen van een wijndomein een luizenleventje is ,zal bedrogen uitkomen. Het is een stevig boerenbestaan en er zal.
Wijnregio’s bordeax bourgogne rioja barolo mendoza california wien loire la mancha stellenbosch rheingau barossa Hoewel er op veel continenten inmiddels.
Van druif tot wijn merlot sauvignon blanc cabernet sauvignon syrah chardonnay gamay malbec chenin blanc riesling viognier sangiovese tempranillo.
WIJN & SPIJS zoet zuur zout bitter contrast harmonie sauzen kruiden smaak aroma bereiding mondgevoel smaakgehalte smaaktype Doordat wijn en gerecht.
CO2 Prosecco Cava champagne crémant
ROOD ZACHT & FRUITIG Kaneel schillen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Proef ik nu kersen of bramen, klein zacht rood.
Zuid-Westen Lode & Fons
ROSÉ rosé kleurstoffen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Roséwijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie.
Luxemburg SVH Wijncertificaat.
(logo SWON) Wijnstreken - hoofdstuk 5
(logo SWON) De smaak van druiven - hoofdstuk 2
Zwitserland SVH Wijncertificaat.
WIT RIJP & FRUITIG Wat zijn rijpe fruitige witte wijnen nu eigenlijk? Proef ik nu passievruchten, gele appel, lychee, mango, banaan of zelfs gerookte.
ZOET Sinaasappel lijm peer mango perzik gedroogd fruit viooltjes vijg vanille munt chocola abrikoos Hoe maakt de wijnmaker de wijn eigenlijk.
Pinot Noir 2016 Op en top pinot noir met iets aards, gekruids, rokerigs en veel rood fruit. Gemaakt met zachte hand; elegant, lichtvoetig, verfijnde houdinvloed.
De schatkamer 2 Een reis door de tijd.
Wijnclub “Edelrot” 5 maart 2019 Cabernet Sauvignon
Transcript van de presentatie:

ROOD VOL & KRACHTIG zwarte bessen truffel tabak peper paddenstoelen leer gerookt bramen aarde thee tabak paprika kruidnagel Proef ik nu kersen of bramen? Heeft deze wijn nu houtlagering gehad? In dit hoofdstuk leer je meer over volle krachtige rode wijnen. Wat zijn de belangrijkste druivenrassen en hoe herken ik deze… Volle krachtige rode wijnen hebben vaak gemeen dat deze ideale maaltijd begeleiders zijn. Proef ik nu kersen of bramen? Heeft deze wijn nu houtlagering gehad? In dit hoofdstuk leer je meer over volle krachtige rode wijnen. Wat zijn de belangrijkste druivenrassen en hoe herken ik deze… Volle krachtige rode wijnen hebben vaak gemeen dat deze ideale maaltijd begeleiders zijn.

CABERNET SAUVIGNON Cabernet Sauvignon staat zo ongeveer overal in wereld aangeplant. Als laat rijpend druivenras gedijt de Cabernet Sauvignon zeer goed in warmere klimaten en levert hij in Frankrijk, Californië, Australië, Zuid Afrika, Chili, maar ook in Italië en Spanje, kwalitatief goede wijnen. Het is een van de bekendste en meest geteelde druivenrassen voor rode wijn. Cabernet Sauvignon staat zo ongeveer overal in wereld aangeplant. Als laat rijpend druivenras gedijt de Cabernet Sauvignon zeer goed in warmere klimaten en levert hij in Frankrijk, Californië, Australië, Zuid Afrika, Chili, maar ook in Italië en Spanje, kwalitatief goede wijnen. Het is een van de bekendste en meest geteelde druivenrassen voor rode wijn.

CABERNET SAUVIGNON & BORDEAUX In de Bordeaux-streek en vooral in de Médoc is het de belangrijkste druif, die zorgt voor de wereldberoemde rode wijnen die daar vandaan komen. Cabernet Sauvignon staat bekend om zijn wijnen met kracht en diepe kleur, met veel tannines. Kan lang rijpen en dan een grote complexiteit bereiken. In de Bordeaux-streek en vooral in de Médoc is het de belangrijkste druif, die zorgt voor de wereldberoemde rode wijnen die daar vandaan komen. Cabernet Sauvignon staat bekend om zijn wijnen met kracht en diepe kleur, met veel tannines. Kan lang rijpen en dan een grote complexiteit bereiken.

MALBEC De Malbec druif is een van origine Franse druif en staat voornamelijk in het zuidwesten van het land aangeplant. De Malbec druif is vernoemd naar een Hongaarse boer die de druif voor het eerst in Frankrijk introduceerde. Tevens heeft de druif een tweede thuis gevonden in Argentinië, waar de druif in 1868 door de Fransman Michel Pouget geïntroduceerd werd. De Malbec druif is een van origine Franse druif en staat voornamelijk in het zuidwesten van het land aangeplant. De Malbec druif is vernoemd naar een Hongaarse boer die de druif voor het eerst in Frankrijk introduceerde. Tevens heeft de druif een tweede thuis gevonden in Argentinië, waar de druif in 1868 door de Fransman Michel Pouget geïntroduceerd werd.

MALBEC & CAHORS De druif stond lang bekend als één van de zes druiven, die waren toegestaan voor rode Bordeaux blend wijnen. Nu vind men de druivensoort veel in Cahors en wordt Malbec ook aangeplant in Argentinië, Chili, Zuid- Afrika, Nieuw-Zeeland, Long Island, New York en Californië. De smaak van deze druif doet denken aan pruimen, bramen en kersen, Malbec heeft eigenlijk net als alle andere volle en krachtige rode wijnen stevige tannines. De druif stond lang bekend als één van de zes druiven, die waren toegestaan voor rode Bordeaux blend wijnen. Nu vind men de druivensoort veel in Cahors en wordt Malbec ook aangeplant in Chili, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Long Island, New York en Californië. De smaak van deze druif doet denken aan pruimen, bramen en kersen, Malbec heeft eigenlijk net als alle andere volle en krachtige rode wijnen stevige tannines.

NEBBIOLO De Nebbiolo-druif wordt vooral verbouwd in het noorden van Italië. De opbrengst van deze druif is vrij laag. Wijnen van Nebbiolo zijn intens van smaak en hebben een aards aroma, dat doet denken aan dat van truffels. Door de hoge zuurgraad en veel tannines zijn jonge wijnen vaak wat stroef van smaak. De Nebbiolo-druif wordt vooral verbouwd in het noorden van Italië. De opbrengst van deze druif is vrij laag. Wijnen van Nebbiolo zijn intens van smaak en hebben een aards aroma, dat doet denken aan dat van truffels. Door de hoge zuurgraad en veel tannines zijn jonge wijnen vaak wat stroef van smaak.

NEBBIOLO & RIJPING Als Nebbiolo’s de kans krijgen te rijpen, worden ze minder hard en veel geuriger. De beroemde Barolo en Barbaresco, uit Piemonte, worden van Nebbiolo gemaakt. Als Nebbiolo’s de kans krijgen te rijpen, worden ze minder hard en veel geuriger. De beroemde Barolo en Barbaresco, uit Piemonte, worden van Nebbiolo gemaakt.

SYRAH (SHIRAZ) De Shiraz geeft vaak elegante en levendige wijnen, met een typisch gerookt aroma, kruidig, met zwarte peper, menthol, kaneel, zwarte bessen, kersen pure chocolade, koffie, rozijnen en vanilletonen. De Shiraz geeft vaak elegante en levendige wijnen, met een typisch gerookt aroma, kruidig, met zwarte peper, menthol, kaneel, zwarte bessen, kersen pure chocolade, koffie, rozijnen en vanilletonen.

GESCHIEDENIS Historici menen dat de Syrah afkomstig is uit de stad Shiraz in Iran. Oude Griekse zeevaarders brachten de wijnstok naar het westen en hij groeide in Zuid- Frankrijk voordat de Romeinen arriveerden. Naast Frankrijk wordt de druif met veel succes toegepast in Australië, Californië en Zuid-Afrika waar deze onder de naam Shiraz op de markt komt. Historici menen dat de Syrah afkomstig is uit de stad Shiraz in Iran. Oude Griekse zeevaarders brachten de wijnstok naar het westen en hij groeide in Zuid-Frankrijk voordat de Romeinen arriveerden. Naast Frankrijk wordt de druif met veel succes toegepast in Australië, Californië en Zuid-Afrika waar deze onder de naam Shiraz op de markt komt.

OPDRACHT Opdracht: Proef 6 verschillende rood vol en krachtige wijnen en maak uitgebreide proefnotities. Tijdens onze LIVE Webinar zal ik je vragen hierover beantwoorden. Zie voor actuele LIVE Webinars op onze website. PS wijnen kun je ook in onze webshop bestellen tegen gereduceerd tarief! Wel zo makkelijk toch!