Samenwonen met volwassen kinderen met beperking: woon- en zorgaspecten

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Initiatief Bijstellen Analyse Evaluatie Probleemstelling Netwerken
Advertisements

Kinderen van depressieve moeders: het integratieve model van Goodman en Gotlib Cassie Claeys 1BaTP.
Colloquium 'focus op mantelzorg' 8 mei '14
Vorming zorgregie criteria RPC toegelicht
Samen dementie draagbaar maken
Model-handelingsprotocol AMHK 10 uitgangspunten
Inhoud van deze synthese :
Eerste resultaten onderzoek “Ouderen in Oostelijk Gelderland”
HUB KAHO Omgevings– en procesanalyse van gastopvang voor ouderen als startende inclusieve woonzorgvorm Diels V., Van Rampelberg S., Van Puyenbroeck J.
Ontwikkeling van een instrument ter evaluatie van
Informatie vaardigheden
Ondersteuning van mantelzorgers Vlaams Patiëntenplatform vzw 27 april 2009 Gent.
Als ik jou een reddingsboei toewerp, kun jij jezelf dan redden?
Mankracht in de bijstand?
Sarah Bal & Marlies Tierens, Universiteit Gent
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Residentiële hulpverlening Drs. C.P.G. Tilanus. Wat is residentiële hulpverlening? = de persoon krijgt dag en nacht opvang en begeleiding in een tehuis.
18 november 2011.
Actief burgerschap voor en door ouderen: wat mogen we verwachten?
1 GIPSO : gids voor inclusieve projecten en sociaal ondernemen  Advies en coachingsbureau  Woon- en dagbestedingsinitiatieven  Ouder- en netwerken van.
Gezondheid, basis voor jouw toekomst!
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
Doel onderzoek : ALGEMEEN : De kwaliteit van leven in de verschillende zorggroepen. Is er een verband tussen : veranderingen in fysieke, psychische en.
Ambulante Ondersteuning in de Wmo 2015
Presentatie ABVAKABO 10 april 2006 Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)
Opnieuw samen leven met elkaar Presentatie Congres 25 november 2014.
Dossier Empowerment.
Heylen K., Tratsaert K., Winters S. Verbrugghe Eva 1 BaSW C Informatievaardigheden.
Als zelfstandig wonen niet meer kan
1 MET GEDEELDE KRACHT Symposium Bindkracht / GIPSO.
Kwaliteit van Leven bij Personen met Verstandelijke Beperkingen
Criteria PTB 4 juni Criteria Grote vraag is : dient deze zorgvrager prioriteit te krijgen op andere zorgvragers ? De RPC probeert aan de hand van.
Inclusieve ondersteuning voor ouderen met een beperking Stephanie Warnez 1 BaO 2.
Arbeidsomstandigheden Verschillen tussen mannen en vrouwen.
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Opvoeding en pedagogiek
Week 3 Casus oefenen Docent: Madeleine Meurs Opvoedrelaties onder spanning B.
OPVOEDRELATIES ONDER SPANNING B Week 3. PROGRAMMA Artikel ‘Ondersteuning van ouders met een verstandelijke beperking Artikel ‘Kwetsbare kinderen’ Gastcollege.
OPVOEDING EN DIVERSITEIT Burggraaf hfdst 1 Opvoeding gaat niet altijd vanzelf Factoren in de samenleving, die de opvoeding beinvloeden: Bewuste keuze voor.
CHRONISCHE ZIEKTE EN LICHAMELIJKE HANDICAP. INHOUDSTAFEL Inleiding Inleiding Chronische ziekte en handicaps Chronische ziekte en handicaps Psychosociale.
Onderzoek op basis van de Waarstaatjegemeente Burgerpeiling Waarom ‘meedoen’ niet voor iedereen vanzelf gaat Eric de Kruik.
Coping Scholing NAH i.s.m. Hilverzorg. Coping  Uit het Engels ‘to cope with’  omgaan met…  De manier waarop iemand met stress, problemen en veranderingen.
Persoons- Volgende Financiering ? Wat betekent PVF voor de cliënten van Het GielsBos ? 1.
MEE Groningen Algemene presentatie. 2  Mensen met een verstandelijke, lichamelijke beperking en/of een chronische ziekte  Anderen die beperkingen in.
Volwassenen- en ouderenmonitor GGD Gelderland-Zuid Ir. Meta Moerman & drs. ir. Jolanda Terpstra (epidemiologen)
Persoonsvolgende Financiering
GGZ RIBW. GGZ Psy-Portaal Psy-Portaal is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van psychische en psychiatrische klachten voor cliënten vanaf.
Wat heb jij mantelzorgers te bieden?. Leerdoelen Je onderzoekt en benoemt welke ondersteuningsbehoefte de mantelzorger heeft. Je bespreekt met de mantelzorger.
Vragen & discussie Aan de keukentafel, De rol van de ouderenadviseur bij het aanmelden en/of aanvragen van hulp.
Inleiding Toenemende vergrijzing, ook bij ouderen met een beperking
Kracht en veerkracht van mantelzorgers
Nederlanders en de decentralisaties in het sociale domein
De wijkteams: de Rotterdamse aanpak
Hoe ga jij naar een oplossing zoeken?
Coping.
Zingeving als sociaal proces
BB - Theorie Donderdag 6-oktober.
Intergenerationele zorg en samenwonen in de Genkse Turkse gemeenschap
Wmo beleid in de Drechtsteden
Doepakket "Kinderopvang voor iedereen"
Mantelzorgmakelaar Inge van Boxtel.
  Verzorging van ouderen in de thuissituatie. Waar lopen wij als verpleegkundige tegenaan?
Het systeem van de persoonsvolgende financiering en de doelstellingen uit perspectief 2020 in vogelvlucht.
Kracht en veerkracht van mantelzorgers
5 valkuilen & Tips.
Methodisch handelen Week 6 les 5. Methodisch handelen Week 6 les 5.
Mantelzorgteam Saam Welzijn
Congres ‘Nare jeugdervaringen’
Samen uit, samen thuis?! Ouderparticipatieve opvoedingsondersteuning in de ambulante werking van centrum voor kinderzorg en gezinsondersteuning te Willebroek.
Ouderenmishandeling in migrantenfamilies
Transcript van de presentatie:

Samenwonen met volwassen kinderen met beperking: woon- en zorgaspecten Joris.VanPuyenbroeck@odisee.be Dirk.Luyten@odisee.be

Hoeveel zorgsituaties thuis? (VL) Aanvragen VAPH-hulp (CRZ, ‘wachtlijst’) 12.171 aanvragen voor volwassenen vanuit thuissituatie Aanvraag persoonlijk assistentiebudget (2.777) Aanvraag tehuis (2.716) Aanvraag geïntegreerd/beschermd wonen (1.202) Aanvraag ambulante woon- of thuisbegeleiding (3.431) Aanvraag dagbesteding/begeleid werk (2.025) 19/09/2018

Hoeveel zorgsituaties thuis? (VL) Met VAPH-hulp (jaarverslag 2014) Individuele Materiële Bijstand (35.292) Persoonlijk assistentiebudget (2.545) Ambulante woonbegeleiding (3.745) Dagcentrum (3.793) Geen informatie over situatie alleenstaand/samenwonend. Cijfers over mensen zonder specifieke hulpvraag niet bekend. Conservatieve schatting: > 20.000 mensen wonen thuis met volwassen persoon met beperking. Groeiende groep 50 plus  vergrijzing van de kinderen en hoogbejaarde mantelzorgers Mantelzorgers kunnen in VL met PAB/PVB betaald worden. 19/09/2018

Ouders als mantelzorger Mantelzorgers voor een persoon met een beperking nemen meer dan gebruikelijke zorg op hebben een persoonlijke band met de persoon voor wie ze zorg opnemen nemen (gedeelde) verantwoordelijkheid op voor de zorg zijn in principe dagelijks beschikbaar zijn om zorg op te nemen nemen effectief zorgtaken op (Hermans, Demunter, Smits, Van Puyenbroeck & Maes, 2013) Heel brede en heel enge definities – wij kozen voor een tussenvorm.

Beïnvloedende contextfactoren Feitelijke zorgsituatie OBJECTIEF Omgang COPING Ervaren draagkracht/ draaglast SUBJECTIEF Beïnvloedende contextfactoren Beïnvloedende kenmerken van de persoon met een beperking Beïnvloedende kenmerken van de mantelzorger De feitelijke zorgsituatie waar de mantelzorger op een bepaalde manier mee omgaat, leidt tot de subjectieve zorgsituatie, met name hoe de mantelzorger de situatie ervaart. De feitelijke zorgsituatie kan opgevat worden als een relatief ‘objectieve’ component. Het gaat dan onder andere over de aard en de frequentie van de geboden hulp en of er nog andere mensen (al dan niet professioneel) zorg bieden aan de persoon met een beperking. Elke mantelzorger gaat op een specifieke manier om met gebeurtenissen, problemen, gevoelens en gedachten (‘coping’). Er bestaan verschillende copingstijlen (Schreurs et al., 1988), bijvoorbeeld een probleem actief aanpakken, sociale steun zoeken, situaties of gedachten vermijden en afleiding zoeken. Hoe iemand omgaat met een bepaalde situatie is mede afhankelijk van zijn persoonlijkheid en leergeschiedenis. Onder de subjectieve zorgsituatie verstaan we de situatie zoals die ervaren wordt door de betrokken mantelzorger. Dit luik zal vermoedelijk niet volledig overeen komen met de feitelijke zorgsituatie. Het kan zijn dat iemand objectief een niet al te hoge draaglast heeft, maar de zorgsituatie toch als erg zwaar/belastend ervaart. Het omgekeerde kan uiteraard ook. Voor het onderzoek hebben de onderzoekers er bewust voor gekozen om zowel de objectieve als de subjectieve kant mee te nemen, evenals de tussenliggende copingcomponent. Op elk van de drie onderdelen én op het onderlinge proces kunnen verschillende variabelen van invloed zijn. Deze beïnvloedende factoren kunnen verwijzen naar kenmerken van de persoon met een beperking, kenmerken van de mantelzorger en kenmerken van de context.

Prisma-studie (2013) 41% uit steekproef (n=129) was mantelzorger voor volwassenen Draaglast is reëel (K+V) Bv. 65% slaaptekort, 47% matig tot slecht beoordeelde gezondheid, 81% soms of vaak emotionele problemen Groter aantal uren zorgtijd bij… Inwonende zorgdrager Keuze om te stoppen met werken Partner geen steunbron Grotere subjectieve draaglast bij… Meerdere inwonende zorgvragers Minder zorg-werk-leven balans Lichamelijke problemen Verlies privacy Vaag of geen toekomstperspectief Grotere draagkracht bij... Kwaliteit gezinsleven Actieve coping Goede partnerrelatie 19/09/2018

Woonaspecten Survey Gezinswetenschappen, iov KBS (2016) 36% een huis gekocht specifiek o.w.v. beperking (n=27) tegenover 64% niet (n=47). op zoek naar een nieuw (eigen of gehuurd) huis o.w.v. beperking, 31% (n=22), 69% niet (n=49). Titel van footer 19/09/2018

Woonaspecten 19/09/2018

Uitdagingen Een geschikte en betaalbare woning Een geschikte omgeving met bereikbare diensten, permanentie en gedeelde ondersteuning Oplossingen op maat in eigen regie via PVF Geven van toekomstperspectief en erkenning voor mantelzorg 19/09/2018