Het Jodendom ± 1000 v. C..

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Bijbel voor Kinderen presenteert
Advertisements

Verhoudingen tussen joden en christenen in de eerste eeuw
Gods verborgen glans.
Volk Gezag Land Nederlanders Grondwet Nederland Koninkrijk.
Samen leven langs de Nijl
De 10 plagen Zweren Hagel Sprinkhanen Duisternis Dood oudste zoon
Godsdienst 1 1.
De opkomst van het christendom
2.5 Goden en heiligen Kenmerk:
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 8: Romeinen en Christenen.
Hoofdstuk V: Rome Les 8: Opkomst van het Christendom
Mozes terug in Egypte De 10 plagen.
Het verhaal van bevrijding
Het verhaal van bevrijding
De bloedbruidegom Exodus 4.
Het Christendom Paragraaf 8.
2e gebod: Maak geen beeld van God, maar geloof in zijn beeld
Jezus, Mohammed, Mozes en Boeddha
De plagen van Egypte Arie de Pater Eindhoven
De Romeinen en het christendom
Paragraaf 5.5 Historisch overzicht
Oude Wonderlijke verhalen
Kerst © wilma. Kerst © wilma Heel lang geleden in een land dat we nu Israël noemen Maar dat vroeger Palestina genoemd werd, waar Koning Herodes, koning.
Hoe gaat het verder na Bethel?
DE KLASSIEKE OUDHEID De ontwikkeling van het jodendom en christendom als de eerste monotheïstische godsdiensten.
In het vierde gebod zegt de HERE De zevende dag is een rustdag, die gewijd is aan de HEER, uw God; dan mag u niet werken. Dat geldt ook voor vreemdelingen.
Kaarten op tafel.
Heer, hoe zal ik weten dat wat mij beloofd is, mij ook gegeven wordt
Even voorstellen God Abr(ah)am Lot Sara(i) Hagar Ismaël Isaak.
Het jodendom feestdagen.
Een nieuw geloof: het christendom
Welke religies zijn er in dit gebied ontstaan?
H2 De tijd van Grieken en Romeinen
Ontwikkeling en de basisschool
Gods aanwezigheid maakt het verschil. Mozes was gewoon de schapen en geiten van zijn schoonvader Jetro, de Midjanitische priester, te weiden. Eens dreef.
Welkom Voorganger: ds. J. de Kok Ouderling : M. v. d. Velde Organist: J.M. v.d. Berg Schriftlezing: Openb. 12: 1-6.
God komt heel dichtbij En ze wikkelde hem in een doek en legde hem in een voederbak, omdat er voor hen geen plaats in de herberg was (Luc. 2:7)
Ds. Mw. E. Braam, Kampen ouderling : Jenny Boersma Organist : Erik Hofstede Zondag Invocabit, roept hij Mij aan – naar psalm 91 : 15 : 15 Roep je Mij aan,
Waarden & normen. De inbraak Peter : aanzet tot inbraak Bart : chanteert beste vriend Youssef : handlanger Jordy : verklikker, oneerlijk Directeur : handelt.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 14 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Noem God je Vader! (zondag 46). GOD?! Noem God je Vader! (zondag 46) GOD?! VADER!
We lezen: 1 Korintiërs 12: : 1 De preek gaat over: 1 Korintiërs 13: 13 Geloof, hoop en liefde. Voorlezer: Michael van Casand Voorganger: Ds. ds.
GOD GEDENKT. DRIE TEKENS Ex 4:31 het volk geloofde toen ze hoorden dat God gedacht aan Zijn volk en heeft gezien hoe ze onderdrukt werden. Toen bogen.
1 Mozes Zondag 7 augustus Binnen 5 minuten gaat het over…
Levenswaarden.  13 eeuwen voor Christus  Egypte  Farao’s.
Brief aan de Galaten -29- Hagar en Sarai – typen/verbonden.
Ds. J.S. Bakker uit Hoogeveen oud : Peter Nijhuis organist : Herman Kamp schriftlezingen : Ps 103 : 1-5 Jes.45 : 1-7 matt.22 :
Het begin van de wijsheid is...
Het jodendom 1 inleiding.
Hoofdstuk 4 De Romeinen.
Welkom Voorganger: ds. M. Reinders-de Haan Ouderling van dienst:
Waar begin je aan? 1.
Les 11 Hou van je naaste Wat doe ik hier vandaag?
Blok II God de Vader God bestaat uit drie personen.
12 – Moet je alles in de Bijbel letterlijk nemen?
Les 17 God, anderen en ik.
De Islam Circa 610 n. C..
Ontstaan van het conflict
3 Mogen ​liefde​ en trouw je nooit verlaten,
De Islam Circa 610 n. C..
Het Christendom Circa het jaar 0.
Generaties.
Niet onder de wet 5 augustus 2018 Urk.
Welkom Voorganger: Ds. J.A. Berkheij Ouderling van dienst:
Kenmerk 8: De ontwikkeling van het jodendom en het christendom als de eerste monotheïstische godsdiensten Les 15a: ontwikkeling van het jodendom.
Genesis 44:18-47:27 Ezechiël 37:15-28 Lukas 24:30-48
§2.3 De opkomst van het christendom
Zandloper van Gods geschiedenis
Transcript van de presentatie:

Het Jodendom ± 1000 v. C.

Het begin… Abraham 3000 jaar geleden in het Midden-Oosten De mensen in het Midden-Oosten geloofden in heel veel goden. Op een dag hoorde Abraham een stem en vertelde aan iedereen dat er maar één God was. Dat was bijzonder in die tijd, want de mensen geloofden toen in heel veel goden.

Abraham = aartsvader Abraham Izaak Jacob Abraham kreeg als dank van God een kind, Izaak, met zijn vrouw Sara. Abraham en Sara probeerde al jaren kinderen te krijgen, maar dit lukte niet. Later kreeg Izaak een zoon genaamd Jacob. Jacob nam het Joodse volk mee naar Egypte op advies van God

Egypte Het Joodse volk werkten als slaven voor de Egyptenaren … Totdat Mozes geboren werd… Alle pasgeboren zonen van het Joodse volk werden vermoord door de Egyptenaren. Zij waren bang dat hun slaven anders een té sterk werden. De moeder van Mozes legde haar pasgeboren zoontje in een mandje in de Nijl. Daar werd hij gevonden door de dochter van de Farao. Toen Mozes ouder werd kreeg hij van God de opdracht om de slaven te bevrijden uit Egypte. Het was immers ‘zijn’ volk.

1 Water verandert in bloed , 2 Kikkers, 3 Luizen, 4 Steekvliegen, 5 Veepest, 6 Zweren, 7 Hagel, 8 Sprinkhanen, 9 Duisternis, 10 Dood van eerstgeborenen.

Bevrijding Exodus: vertrek uit Egypte Tocht naar Kanaän (Israël), waar de aartsvader ooit had gewoond. Halverwege in het Sinaïgebergte kreeg Mozes de 10 geboden 1. Vereer naast mij geen andere goden. 2. Maak geen godenbeelden. 3. Misbruik de naam van God niet. 4. Houd de sabbat in ere, het is een heilige dag. 5. Toon eerbied voor uw vader en uw moeder. 6. Pleeg geen moord. 7. Pleeg geen overspel. 8. Steel niet. 9. Leg over een ander geen valse getuigenis af. 10. Zet uw zinnen niet op het huis van een ander, en evenmin op zijn vrouw, op zijn slaaf, zijn slavin, zijn rund of zijn ezel, of wat hem ook maar toebehoort.

Jodendom Tot 100 n.C. leefden de Joden in het gebied wat later Israël is geworden De Romeinen verjoegen hen. Na 1945 keerden veel Joden terug naar het beloofde land in de Thora (Israël) met hulp van de VN …Maar daar woonden de Palestijnen al...

Messias ‘In de Thora (heilige boek van de Joden) staat voorspelt dat er een verlosser (Messias) komt die er voor zal zorgen dat de Joden weer een groot en machtig rijk krijgen’

Opdrachten maken N@tschool M&M Levensbeschouwing Geloven ‘Het Jodendom’ Maken opdracht 1 t/m 9