Buitenplaatsen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Les 5 BEIJUM IN DE TIJD VAN TV EN COMPUTERS
Advertisements

Buitenplaatsen.
Benedenverdieping Jaren ‘30 huis
Delft delft open huis 18 november 2009 tak architecten arnhem.
Engelse tuinen & Het hemels paradijs
Joan Huydecoper ( ) - 6x burgemeester van Amsterdam - bewindhebber van de VOC - beschermheer van de kunsten - heer van Maarsseveen - de eerste.
ZOU JIJ DAAR WILLEN WONEN?
We hadden 'n zogenaamde log cabin, dat is 'n hotelvoorziening, maar dan in de vorm van houten huisjes die een beetje in de natuur stonden.
Door: Jessica Bacuna. De titel is Glamping omdat havo 5 een camping outfit moesten maken, maar het moest ook glamorous zijn.
De onsterfelijke Alexander de Grote 1 Hermitage Amsterdam Morphing Alexander by Erwin Olaf.
Glans en Glorie Kunst van de Russisch-orthodoxe kerk 1 Hermitage Amsterdam.
Het ontstaan van het landschap…
Les bij de geschiedeniscanon van de Utrechtse Heuvelrug Landbouw, veeteelt en industrie.
Les bij de geschiedeniscanon van de Utrechtse Heuvelrug Van boeren, burgers en buitenlui op de Utrechtse Heuvelrug.
Het bos van Nieuw Wulven
Bilthoven - Beerschoten
Het ontstaan van het landschap…
Buitenplaatsen. inleiding opdracht: moderne buitenhuizen hoofdstuk 1: het ontstaan van buitenplaatsen opdracht: tuinen bij een buitenplaats hoofdstuk.
Buitenplaatsen.
PowerPoint presentatie BOURGOGNE
Zichtlijnen De Utrechtse Heuvelrug tussen Driebergen, Zeist, Maarn, Doorn en Amersfoort lijkt een gewoon arm bos met wat beukenlanen. Maar de schijn bedriegt;
VOC, Grachtengordel, Rembrandt
Stedelijke cultuur in Nederland
De economie in de Gouden eeuw
Expeditie Zijderoute 1 Hermitage Amsterdam. Je gaat binnenkort op bezoek in de Hermitage Amsterdam. Weet je wat de Hermitage Amsterdam is?  De Hermitage.
Alexander, Napoleon en Joséphine
Spaanse Meesters 3 Spaanse kunst.
Spaanse Meesters 1 Hermitage Amsterdam. Je gaat binnenkort op bezoek in de Hermitage Amsterdam. Weet je wat de Hermitage Amsterdam is?  De Hermitage.
Mijn gemeente Mijn omgeving Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Stad in Storm Een kijkje achter de schermen. Het verhaal Het verhaal speelt zich af tussen 1672 en 1674 in Utrecht. De Republiek der Zeven Verenigde Provinciën.
4 Catharina de verzamelaar Catharina de Grootste.
Catharina de Grootste 1 Hermitage Amsterdam. Je gaat binnenkort op bezoek in de Hermitage Amsterdam. Weet je wat de Hermitage Amsterdam is?  De Hermitage.
Tekenen in zicht DEEL 1 HOOFDSTUK 6 Compositie
Romanovs & Revolutie 1 Hermitage Amsterdam.
Foto uit de reeks “water” behorend bij de serie “manufactured landscapes” van de fotograaf Edward Burtynsky. Is ook een interessante documentaire van met.
Begrijpend lezen.
Blok 3 De stad verandert Deelvraag: Hoe de stad verandert na 1870?
Schilderijen uit de 17de eeuw
Hollandse Meesters 1 Hermitage Amsterdam.
Hollandse Meesters 2 De Gouden Eeuw.
Mesdag Haagse school Museum panorama
Thema 5 “De Stad”.
Rustdag Genesis 2:1-4 Opdracht:
Tijd van jagers en boeren
Van zwerfstenen tot boeren op de Utrechtse Heuvelrug
op de Utrechtse Heuvelrug
Van boeren, burgers en buitenlui op de Utrechtse Heuvelrug
Barok en Rococo De Barok begint ca in Italië.
Architectuur.
Vroeger werd al veel gebouwd
Wandeling naar de Hortus
Onze geschiedenis.
Peter de Grote een bevlogen tsaar 2 Peter en Rusland.
Rampen in de Middeleeuwen
Classic Beauties 1 Hermitage Amsterdam.
Tekenen in zicht DEEL 1 HOOFDSTUK 6 Compositie
Het landschap in De Ronde Venen
Peter de Grote een bevlogen tsaar
Het ontstaan van het landschap…
Blok 3 De stad verandert Deelvraag: Hoe de stad verandert na 1870?
Peter de Grote een bevlogenen tsaar
De schatkamer! 1 Hermitage Amsterdam.
Natuurliefhebbers en wandelaars  komen er graag omdat het er mooi is en diverse natuur Geschiedenisliefhebbers  willen graag de tastbare sporen uit.
De schatkamer 2 Een reis door de tijd.
Wij gaan op Kasteelexpeditie!
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Kennen jullie neef Nico nog
In het landschap bij ons in de buurt zit een geheim wapen verborgen…
Bilthoven - Beerschoten
§6.4 De Nederlandse Goude Eeuw
Transcript van de presentatie:

Buitenplaatsen

Opdracht Hier volgen twee voorbeelden van buitenhuizen die vandaag de dag worden aangeboden. Bekijk ze goed en lees de beschrijvingen op de volgende dia’s. Wat valt je op?

Kijk en lees. Wat valt je op?

Kijk en lees. Wat valt je op?

Is het je opgevallen? Het is een mooi huis Het huis is luxe ingericht en van alle gemakken voorzien Het huis ligt in een rustige omgeving met veel natuur, rust en buitenleven

Ontstaan van buitenplaatsen -Aan de rivier de Vecht, tussen Amsterdam en Utrecht, ontstonden in de 17de en 18de eeuw de eerste buitenplaatsen. Dit waren ooit de buitenhuizen van steenrijke kooplui, rijk geworden van de handel met de VOC. -In de negentiende eeuw werd de Utrechtse Heuvelrug populair om buitenplaatsen te bouwen. Dit gebied wordt de Stichtse Lustwarande genoemd. De grond was goedkoop en heuvelachtig. Dat paste goed in de tuinmode van die tijd. -Maar ook op andere plekken in de provincie werden buitenplaatsen gebouwd. Foto´s Buitenplaatsen langs de Vecht: Loenen, Breukelen, Maarssen klik op het plaatje om het filmpje te starten

Ontstaan buitenplaatsen Het werd een ware trend. Door de hele provincie Utrecht werden buitenplaatsen gebouwd of oude kastelen tot comfortabele zomerhuizen verbouwd. foto: Buitenplaats Vollenhoven, De Bilt  

Nog altijd vele buitenplaatsen in provincie  

Ontstaan Buitenplaatsen langs de Vecht Bekijk het filmpje over het ontstaan van de buitenplaatsen langs de Vecht  

Het ontstaan van de buitenplaatsen Samenvatting De 17de en 18de eeuwse buitenplaatsen langs de Vecht waren vooral van Amsterdamse kooplieden. In de zomer ontvluchtten zij de volle, stinkende stad om te genieten van rust, ruimte en natuur. Er kwamen ook buitenplaatsen in de Stichtse Lustwarande en de rest van de provincie. Buitenplaatsen waren voor deze rijkelui zowel een belegging als statussymbool: je kon pronken met je rijkdom!   Foto: Molenbosch in Zeist

De tuin De tuinen werden aangelegd volgens de laatste mode, om mee te pronken en om in te kunnen wandelen. Er stonden vaak ook prachtige bijgebouwen, zoals bijvoorbeeld: koetshuis, oranjerie (tuinkamer), botenhuis, ijskelder, duiventil, theekoepels, poortgebouw of toegangspoort.

De Tuin Ook waren er moestuinen, visvijvers, boomgaarden en vaak ook boerderijen. Deze nutstuinen hadden ook een economisch doel: de opbrengst van voedsel van het land, vee en vis of gekapt hout werd verkocht.

Interieur De rijke buitenplaatsbewoners lieten prachtige meubels, schilderijen, behang en andere mooie dingen maken om hun woning te verfraaien. En om indruk te maken op de vele gasten die er kwamen! foto: Het Utrechts archief  

Kunstenaars op bezoek De bouw van het huis en de aanleg van tuin werden dikwijls uitgevoerd door vooruitstrevende (tuin)architecten. Muzikanten werden ingehuurd voor uitvoeringen. In veel buitenplaatsen was een aparte muziekkamer . Er kwamen kunstenaars op bezoek, die tekeningen, schilderijen en gedichten voor hen maakten, vaak met de buitenplaats als onderwerp.   Foto: Museum Bisdom van Vliet

Netwerken De buitenplaats was ook belangrijk om te netwerken! Tijdens gezellige bezoekjes werden nieuwtjes uitgewisseld en zakelijke deals gesloten. Het gezin bleef de hele zomer in de buitenplaats, terwijl de mannen doorwerkten. Zo kon men zowel in weekend als tijdens de reis netwerken. Vergelijk dit eens met tegenwoordig: een golfpartijtje met zakenpartners een zakenlunch of zakendiner met de zakenrelaties in de skybox van een voetbalwedstrijd. foto: Het Utrechts archief  

Verschillende tuinstijlen De tuinen waren vaak heel bijzonder! Links zie je een tuin in Franse classicistische stijl, rechts in Engelse landschapsstijl. Welke verschillen zie je? Tip: Trek een lijn (bijv. met liniaal) precies in het midden, van boven naar beneden in beide afbeeldingen.

Franse classicistische tuin In de 17de eeuw was de Franse classicistische tuin in de mode (tuin van Versailles). Kenmerkend: strak, geordend, rechte lijnen symmetrisch geknipte buxushagen in allerlei vormen, rechte waterpartijen en tuinbeelden Links: Paleis Het Loo Rechts: Slot Zeist had vroeger een Franse tuin.

Engelse landschapstuin Vanaf 1750 kwam de Engelse landschapstuin in de mode. Kenmerkend: a-symmetrisch afwisseling van heuvels en dalen, rechte lanen en slingerende paadjes waterpartijen: kronkelige meertjes, sierlijke vijvers en watervallen open grasvelden afgewisseld met dichtbegroeide bosjes verrassende doorkijkjes op grappige gebouwtjes en bruggetjes Vlnr: Slot Zeist en Kasteel Groeneveld Baarn